Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някои от Пловдив с дозиметър ?

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • #31
  От: Някои от Пловдив с дозиметър ?

  Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
  ... "Припять"
  Съвсем правилно название. Ако го намериш, прати го насам. Може и да тръгне.

  п.п. може да е повреден от йонизираща радиация Знам ли къде си го ползвал...
  hiatus!

  Коментар


  • #32
   От: Някои от Пловдив с дозиметър ?

   Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
   Съвсем правилно название. Ако го намериш, прати го насам. Може и да тръгне.

   п.п. може да е повреден от йонизираща радиация Знам ли къде си го ползвал...
   Ще го потърся Ясене, но е над 20 годишен (т.е. тръбите сигурно са заминали отдавна)...
   А проблема вероятно бе в някой кондензатор - вътре има чипове (май бяха ТТЛ) и дърти кондензатори.... Тръгваше индикацията, и започваше да отчита само нелогично нарастващи показания...
   П.С. доколкото е бил при мен (все пак го купих от руския пазар, но след това си показваше добре) - съзнателно не съм го подлагал на сериозна йонизираща радиация
   Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
   Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

   Коментар


   • #33
    От: Някои от Пловдив с дозиметър ?

    Тръбите не стареят.
    hiatus!

    Коментар


    • #34
     От: Някои от Пловдив с дозиметър ?

     Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
     Колега, би ли разяснил малко по-подробно съмненията си?
     Знам, че когато например мерихме касите със зеленчук след Чернобил дъртия училищен военен уред мяташе стрелката (точни стойности не помня)... Също както я мяташе и от парцалите на входа на училището... И от локвите на двора. Да, знам, че не бе чувствителен...
     След това ми бе попаднал един "Припять". При измервания, стойностите се променяха в различните части на къщи (дори и покрай кинескопа на телевизора)... За щастие доколкото се сещам, всичко бе ОК....
     За нещастие качеството му бе руско - умря след 2-3 години ...
     Ей таквоз чудо (някъде ми се мота вкъщи, ама не работи)...
     [ATTACH=CONFIG]841037[/ATTACH]
     Мога да пробвам... Източниците на йонизиращи лъчения имат много различна активност (това е величина показваща броя разпадания в секунда) и милиони и милиарди пъти разлика в тази величина не са нищо интересно. За сравнение разликата в плътността на въздуха и водата е 1000 пъти, а на водата и оловото по-малко от 10 пъти. Представи си вещество милион пъти по плътно от оловото.... как например да измерим колко тежи, като дори малко и не толкова тежко парче ще има такава плътност че вероятно ще пробие плочата на кантара ни... Същото се отнася и за интензитета на самите йонизиращи лъчения - за разлика от температурата която сме свикнали да мерим с линеен термометър и скала разграфена през един градус, то подобен уред, за измерване на радиация би имал скала дълга няколко километра за да покрие само непосредствените ни нужди на нашата планета. По тази причина почти всички дозиметри имат различен обхват на измерване и в зависимост от това на какъв обхват е уреда лесно можем да го накараме да закове стрелката горе, дори при липса на каквито и да е неестествени източници, както и стрелката да не трепне от нулата дори и близо до опасвен за здарвето на човек източник. Това по повод на дадения по-горе пример за касите със зеленчуци от чернобил. В допълнение липсата на цвят, вкус, мирис, тегло, плътност, температура и всякакви други характеристики с които сме инстинктивно свикнали прави много лесно правеенто на големи грешки при измерването на йонизиращите лъчения. Ще опитам да дам няколко отделни причини, с цел да е кратко и ясно, защото учебниците по практическа метрология на ядрените лъчения са доста дебели, а и изискват предварителна подготовка в областта на атомната и ядрена физика.

     1. Навсякъде и непрекъснато около нас съществуват различни йонизиращи лъчения - радиационен фон. Те изобщо не са пренебрежимо малки, напротив, и освен това изобщо не са еднакви навсякъде - така например в гр. Козлодуй, непосредствено до АЕЦ радиационния фон е около 50% по малък от центъра на София, а пък около Боровец (и много други места в България) може да е няколко пъти по голям. Това налага при измерване на слабоактивни източници те заедно с детектора да се поставят в защитена от околния фон среда - нарича се нискофонова защита и обикновено представлява оловен сандък с дебелина на стените около 10 см (смятай колко тежи) и допълнителни слоеве например 2 см мед. Без такава защита не може да получиш дори приблизително верен резултат.

     2. Въпросния фон има 4п геометрия спрямо детектора - т. е свети отвсякъде, докато бурканчето с риба приближено до дозиметъра има много малък пространствен ъгъл под който го облъчва. Това създава необходимостта от сложно калибриране на детектора по геометрия или може резултата да е 10 или 100 пъти по-голям или по-малък от истинския само по тази причина. Ако комбинираш неопределеността от т. 1 и 2 дотук грешката може без преувеличение да е 1000 пъти.

     3. За да измерим сравнително точно активността на един източник, трябва да регистрираме много голям брой излъчени от него частици - това очевидно не става мигновено а за определено време. Колко обаче да е това време зависи от много фактори, най напред предварителната информация за това колко горе долу е активен този източник. Времената варират от секунди до денонощия.... Обикновено в полевите дозиметри времето за натрупване и осредняване е много кратко .

     3. Храната, дори расла в двора на чернобил има доста ниска специфична активност (активност на килограм), което води ди сложни проблеми с измерването й и драстично увеличава влиянието на горните три фактора.

     Всичко това изобщо не означава, че полевите дозиметри са някакви неточни и непотребни уреди с които нищо не може да измерим без да сме професори по физика... значи само, че не са подходящи за измерване на храна в кухнята.
     Technical Rescue Direct - life lies in courage
     http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

     Коментар


     • #35
      От: Някои от Пловдив с дозиметър ?

      И да добавя само още един щрих към измерването: самият измерван образец може да поглъща значителна част от излъчването си. В частност бета-източник (каквито са повечето продукти от работата на атомен реактор) е крайно трудно да бъде открит ако е затворен в стандартна консервна кутия от калайдисана тенекия. И остават гама-лъчите които издайнически проникват през почти всичко, но пък далеч не всички преносими прибори са чувствителни към тях. Отделно че и не всички изотопи ги излъчват.
      hiatus!

      Коментар


      • #36
       От: Някои от Пловдив с дозиметър ?

       Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
       ......
       Благодаря за пространственото обяснение.....
       В нашия случай измервахме предимно разликите между текущия фон и 'фона' на даденото място....
       Никой не са го интересували абсолютните стойности...
       Все пак предполагам, че може от това да се съди за 'със сигурност притеснително'(повишен фон), или 'навярно е ОК' (но не гарантирано - що годе стандартен фон).... Това, което ни трябваше...
       Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
       Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

       Коментар


       • #37
        От: Някои от Пловдив с дозиметър ?

        След прочитане на последните няколко мнения, поглеждайки въпроса ми от първия пост се чувствам доста нелепо и наивно Сори ама то човек не може да разбира от всичко, аз си мислех малко като по филмите, вземаш машинката подобна на мултицет отиваш при обекта и пиу пиу пиу, повръщаш, хвърляш и бягаш Благодаря на колегата icerunner за обяснението
        Правило № 1- Нещо което работи не се пипа!!!
        Правило № 2- На майстори и наркОмани вяра да нямаш!!!
        Правило № 3- Винаги спазвай правило № 1
        Honda cr-v 98 & Toyoa Yaris Verso AT

        Коментар


        • #38
         От: Някои от Пловдив с дозиметър ?

         https://www.youtube.com/watch?v=TsxZh7kMXwU
         https://www.youtube.com/watch?v=XIrCC__-Z84
         (цялата поредица филмчета на този автор са интересни)

         Това е линк към любителска мрежа за наблюдение на фона:

         https://микрон.net/

         Ако някой не вярва на официалните източници може да сравни данните.

         Коментар

         Активност за темата

         Свий

         В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

         Най-много потребители онлайн 4,660 в 19:02 на 07-04-20.

         Зареждам...
         X