Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Автономно захранване със слънчеви колектори манастир Свети Георги Зограф Атон

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Автономно захранване със слънчеви колектори манастир Свети Георги Зограф Атон

  Скоро ходих в Света гора. Българския манастир Свети Георги Зограф/ски/. Направи ми впечатление, че захранването не прекъсваше. Обясниха ми, че преди 2-3 години са инсталирали акумулатори и слънчева инсталация и вече имали електричество постоянно.
  В този огромен комплекс от сгради живеят постоянно 40 и няколко монаха и пребивават около 20-40 общо средно послушници, работници, харизани и такива като нас посетители.
  За да може да се намали използването на дизелови генератори максимално, което и да е икономически обосновано каква е системата, с каква инсталирана мощност би трябвало да бъде, какъв капацитет на акумулаторите и каква мощност слънчеви колектори?
  Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

  "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

 • #2
  Зависи колко нашироко използват електричеството. Ако е само за лампи в помещенията и хладилници е едно, ако има и климатици в схемата - съвсем друго.

  Аз лично съм изненадан че там няма централно електроснабдяване.

  При положение че се е почнало от дизелов генератор, всяко добавяне на соларни мощности намалява разходите, а при положение че има така или иначе дизелов генератор, оразмеряването може да не е за най-лошия случай, а с някакви по-либерални допускания. Примерно за 2 неслънчеви дни.

  Впрочем на Света Гора слънчевите дни в годината са доста повече, отколкото където и да било у нас. Не съм проверявал ама Елада затова си се нарича Елада.
  Кредитна политика по davc: Добър дълг е като си взема яхта на вересия, лош дълг е като я гепят данъчните. (Или Гагич...)

  Коментар


  • #3
   С много приближения сметката за съхранението на енергията е за десет часа на акумулатори при два киловата консумация са нужни осем-десет броя големи с кутия 8D (като за камион) или 4 големи 360 Ач литиево-йонни. Първите са по 1000 лв, вторите по 10000 на брой, получава се 10000 или 40000. С оловни ще имат много под 1000 цикъла или няколко години най-много, с по-скъпите ще имат над 2500 и над 7-8 години.

   50 лампи по 10 Вт, 5 компютъра по 100 Вт, 5 хладилника по 200 Вт - два киловата постоянна консумация. Акумулаторите трябва да се разреждат до 50% за над десет часа според упътването за оловни и до 30% за 3 при литиево-йонни. Според изискването за максимален допустим ток (това по-горе с часовете) оловните трябва да са 40 кВтч, литиевите 10 кВтч. Един оловен акумулатор от големите е около 2 кВтч, един литиев-йонен 12В 350 Ач е около 5 кВтч.

   Коментар


   • #4
    Гледайки от далеч само осветлението навън и на общите части инсталиранат мощност е много над 2 кв. Бани и тоалетни са с датчик за движение. Църквата е само на свещи. Там има инсталирани климатици, но те работят може би само през лятото, когато пече слънце и почти няма нужда от акумулатори. През студения сезон-пелети. Монаси, послушници и харизани-на дърва. Хладилници има само в кухнята. Там и в столовата има доста инсталирано светодиодно осветление.
    Каква трябва да е инсталираната мощност на колекторите?
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

    "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

    Коментар


    • #5
     колко панела видя ,по 250 вата грубо на панел х колкото си видял =В  ?
     В примерно 20 панела х 250 вата =5000 вата
     за обратната задача - колко мощност ми трябва ,а пък по нея да сметна колко панела да сложа и какви акумулатори- ето
     едни какулатори, по тях се смята и така...........

     http://apexsolar.bg/downloads/Kalkulatory2.htm

     http://apexsolar.bg/downloads/Kalkulatory4.htm ,
     В 

     Коментар


     • s_s1
      s_s1 коментира
      Редактиране на коментар
      Не мога да се сетя, но не бяха много, мисля че на три или четири реда по 7-10 панела на ред, минахме покрай тях, но не се сетих да спра и да ги броя.
      П.П. мощен 3 фазен генератор с 1 литър дизелово гориво колко кв/ч произвежда?

    • #6
     С един литър 4 кВтч, независимо дали е трифазен, но зависи дали е натоварен правилно (в оптималната му мощност).

     Коментар


     • #7
      Толкова добри генератори има ли? Аз си представях най-добрите да са между 2.5 и 3
      Кредитна политика по davc: Добър дълг е като си взема яхта на вересия, лош дълг е като я гепят данъчните. (Или Гагич...)

      Коментар


      • s_s1
       s_s1 коментира
       Редактиране на коментар
       В описание на малък инверторен генератор копие на Хонда с макс. мощност 1500 вата пишеше, че консумира натоварен 320 мл. бензин на час. А мой познат герой от друг форум с кемпер твърди, че за да работи климатика на кемпера с 1 литър бензин изкарвал 3 часа с малката инверторна Хонда. Не знам колко точно консумира климатика и до колко му е вярна сметката.

     • #8
      Така е. По-малък разход има в идеалния случай, при по-голям генератор и "правилното" натоварване - в кавички, защото на практика генераторът се приспособява към натоварването, а не обратното.

      Коментар


      • #9
       Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
       Толкова добри генератори има ли? Аз си представях най-добрите да са между 2.5 и 3
       Не е въпрос на "добри" а на концепция и разчети. Генераторите основно са два вида за постоянна работа и за авариен режим. Товарите се балансират не само по характер но и по функции след което се разпределят по групи и се прилагат коефициенти за едновременост, за номинална мощност( не инсталационна) т.е пролага се "магията" от електро проектанта с един куп други фактори и разчети че, накрая се прави и компенсация на товарите.

       При добра концепция общата инсталационна мощност може да се намали многократно и да се сложи по "малък" генератор, както и обратното.
       В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
       В. Иванов

       Коментар

       Активност за темата

       Свий

       В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

       Най-много потребители онлайн 7,066 в 15:57 на 11-07-20.

       Зареждам...
       X