Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Писма на гръцки войници от 1912 г.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Писма на гръцки войници от 1912 г.

Сега да не рече някой, че призовавам към етническа нетърпимост...
    Това са си голи исторически факти.

“Тук при Брод хванах пет бьлгари и едно момиче от Серес. Вкарахме ги в затвора. Момичето беше убито, останалите също страдаха – извадихме им очите, докато бяха още живи.
    С обич: Коста”
    ...........................

“От Серес до границата изгорихме всички български села. Моят адрес остава същият: 7ма дивизия, 12ти батальон.
    Йоан Христо Цигаридис”
    “Бяха ми поверени 16 затворника, за да ги отведа до дивизията и пристигнах само с двама. Другите убих в тъмното.
    Нико Теофилатос”
    “Имахме малка работа близо до Струма с бежанци от Кукуш и Лана. Покосихме ги на пътя.
    Поздрави от Е. Н. Логиадис”
    “Неможеш да си представиш как са третирани българите, касапница е.
    Аз съм добре, както и братовчеда Коловелонис.
    Прегръщам те,
    Брат ти Н. Бриния”
    “Скъпи братко,
    Всички села тук са български, а обитателите им ги пропъдихме. Открихме огън по всички села и ги смазахме, нечовешка работа и трябва да ти кажа братко, че застреляхме всички българи, които задържахме, а те бяха доста.”
    ........................... ........................... ...........................

През 1912 година гръцката армия навлиза в Егейска Македония и започва етническо прочистване на териториите попаднали под нейна власт. Доказателства за издевателствата и убийствата на българи от гръцки войници са открити в писмата им до техните близки, където описват своите "геройства".

Гръцката инвазия води до огромни бежански вълни.
    Млади, стари, жени и деца ходят пеша (някои дори две поредни седмици) през планински пътеки. Слабите остават на пътя, поради глад и изтощение. Семейства са разделени, майки губят своите деца, дори изоставят едни с надеждата да спасят други. Пристигат в България със съзнанието, че домовете им са разрушени.
    Някои са останали и досега не се знае какво се е случило с тях...

Писмата са от филма по-долу (там са повече). Те са приложени като доказателства към доклад на международна комисия за причините и последствията от Балканската война.

http://youtube.com/watch?v=vnOIn6Dj8hQ
    Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Re: Писма на гръцки войници от 1912 г.

Абе то и аз не съм нито националист, нито шовинист, ама и аз имам да кажа "едно - две" неща.
    Мисля да се самоцензурирам малко:
    Да им е.. п.....а м.....а гръцка!!!!
    На дядо ми баща му е бил опълченец, в балканската (Чаталжа) и междусъзюзническата, първата световна е участвал и където там имало пуцане - и той там, та ... попаднал в гръцки плен .... заедо с заловено цивилно население (от разказите на дядо ми - жени и деца, мъжете били убивани на място...) били отвеждани на нещо като скала където ги навеждали и с кама ги промушвали зад ухото и ги бутали в урвата (не им се хабели патрони а и било по - забавно ). Обаче пра-дядо ми незнайно как оцелял,свестил се по някое време през ноща - явно не са го уцелили с ножа където трябва ..... бил от последните и не бил затрупан от много трупове, та могъл да се развърже и измъкне. След няколко дни лутане в някякви гори и в жегата раната гноясала. Добрал се до някакво село където населението било считано за гърци и не били закачани от войниците. С клечки вадили гнойта от врата на дедо ми ... ама се оправил човека, и се добрал до България. Оттам пак на фронта - че имал да си връща.. Дядо ми още пази бойния щик на баща си и ми вика "Е те тва нещо колко хора е мушило... турци, гърци, сърби ...."

То гърците като ги "шляпаме" насам натам по фронтовете, те горките на кой да се докажат като безстрашни войни - достойни наследници на спартанците, освен на мирното българско население - предимно разлютени жени и озверели деца???
    Ама то като се замисля, такива неща са правели и сърбите в днешна Македония - има едни много хубави книжлета незнам на кой автор бяха - "Сръбските жестокости в Македония". Там е описан най - лесния и сигурен начин за промиване на мозъка и "трансплантация" на национална идентичност - убиваш всеки който е достатъчно грамотен и поне може да си напише името, и почваш да им обясняваш "Не бе вие не сте баш сърби, ама сте много близки "братчеди"с нас ..... вие сте наследници на Александър македонски и т.н. и т.н." После им съставяш една "НОВА" азбука, едни граматически правила оформили се в резултат на вковете просъществиване на македонския език - демек пишеш каквото чуваш, па и да не е баш така нема значение....
    Времето върши всичко останало така, че днес да самите македонци - може би наши трети или четвърти братовчеди, да се смятат за отделен народ, нямащ нищо общо с нас....
    Та така.....
    Последно редактирано от Borizanov; 16-04-07, 12:32.
    Don't hunt IF you can't kill
    първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

E*а ги у спартанците , във входа наемателите ми козируват ,а уж са от НСА.

Много плашливо племе. Стават смели като се 20+ ,а ти си сам.
      Ама и за това си има оправия.

Венци спомена за идея за групови посещения на военно-исторически
      паметници и лекции. Не е лошо да си вдъхнем малко национална гордост.

Коментар

Чакам сега да се появи една наша видна участничка и да и уплюе какви сме диваци и какви душички са всъщност византийците... Направо се чудя как до сега не е блъвнала жаби и гущери срещу публикуването на това.
        Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

ако , чакаш мен няма да реагирам така, защото всеки казал нещо по темата освен цитати си има основание за себе си

относно историческите факти те са неопровержими, когато са доказани а не манипулирани поне според мен - безспорен факт е докъде е стигала територията на България и това, че след това сме лишени от голяма част от нея. Безспорено и наши земи са били гръцки и не само - то и Истанбул (което значи "в града са" - гърците са имали пред вид турците εις την πολη) е бил на виз. но, вече не - това са Балкани
          Днешната действителност обаче се стреми към обединяване , а не обрлатното - "врагът" е някъде там отвъд океана

принципно съм против всички под един знаменател за каквото и да било

а иначе не знам какво е война слава богу, но съм чувала фразата на война като на война
          Последно редактирано от Софианитка; 16-04-07, 15:55.

Коментар

Първоначално публикуван от Софианитка Преглед на мнение
            ако , чакаш мен няма да реагирам така, защото всеки казал нещо по темата освен цитати си има основание за себе си

относно историческите факти те са неопровержими, когато са доказани а не манипулирани поне според мен - безспорен факт е докъде е стигала територията на България и това, че след това сме лишени от голяма част от нея. Днешната действителност обаче се стреми към обединяване , а не обрлатното - "врагът" е някъде там отвъд океана

принципно съм против всички под един знаменател за каквото и да било

а иначе не знам какво е война слава богу, но съм чувала фразата на война като на война
            Ти пък що се издаваш? Дали имаше 2-3 човека да се сетят за кого става дума тук...
            Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

Защото сега видях темата, а ми е интересно , а и си обичам държавата и никак не ми е некомфортно да казвам от къде съм

Подтема филма е за бежанци и Егейска Македония - повечето тук помним кои са първите държави признали държавата Македония и всички знаем кой не я признава - и не само защото географските области не са отделни държави а и заради много други исторически факти дело на спрягани до неотдавна национални герои в учебни помагала за ОУ

Коментар

Що си не е...т п...та майчина, а!!!!!!!
                На тая нация и децата им са грозни, хем ги правят без ръце!!!!!
                Е, за това, като ходя сега по нашето, в Гръцко,
                им приказвам само на български!!!!
                Те и английски се правят, че не знаят,
                ама като им похортуваш на нашенски,
                на края се оказва, че са разбрали всичко,
                маа им византийска подла...!!!!!

Т'ва сигурно ще го изтрият, а и трябва,
                нали сме толерантни вече, европейци сбиешли!!!!
                Ама това, дето го носим в душите си, няма да се изтрие лесно...!!!

Коментар

Лошото е, че няма сред нас живи участници във война. Те ще ви кажат, че няма лоши народи, етноси или раси по време на война. Лошо е самото време тогава. Хората стават други, разсъждават по друг начин и вършат други неща... Както по време на избори всички ставаме вкупом избиратели, по време на епидемия - болни, по време на дъжд мокри, така и по време на война се превъщаме (ни превръщат) в кръвожадни австралопитеци и пипнем ли някой от другото племе - мамка му! Съвсем пресен пример са записите с гаврите на нашите славни рейнджъри с местните в Ирак. Когато си от позицията на силата върху Хамър и с калашник в ръката ти се ще да се покажеш колко си велик! Така е и когато си на кон с меч в ръката и т.н. А ако си обикновен редник - "измокрен, гладен, уморен", на стотици километри от дома ти се ще да си го изкараш на някого. И ние сме правили такива неща! Не оправдавам никой! Само си разсъждавам тука...

Коментар

В случая на мен впечатление ми прави една друга подробност: Значи тези писма са от 1912г?!!! Та това все още е Балканската война, по това време Гърция и Сърбия воюват с/у Османската империя в Македония, а България в Тракия. Да не навлизам в подробности, но по това време тези три страни все още номинално са съюзници. Нещо повече, това е самото начало на войната: ентусиазъм, освободителни идеали.
                    А нашите "лоялни съюзници", "братя по оръжие" и "състрадалци по историческа съдба"... провеждат геноцид на османска територия срещу българско население!!! С кого воюват по това време гърците в Македония? За какви български военнопленници може да става въпрос? Нямам думи!!!
                    GAD, а тези дето "разбират всичко по нашенски", как мислиш, дали са "подли византийци"? Според мен тук проблема е много по-сложен, дълбок, многопластов и от години, като последни щрихи в него добавя окаяното икономическо състояние на държавата ни в последно време.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                      В случая на мен впечатление ми прави една друга подробност: Значи тези писма са от 1912г?!!! Та това все още е Балканската война, по това време Гърция и Сърбия воюват с/у Османската империя в Македония, а България в Тракия. Да не навлизам в подробности, но по това време тези три страни все още номинално са съюзници. Нещо повече, това е самото начало на войната: ентусиазъм, освободителни идеали.
                      А нашите "лоялни съюзници", "братя по оръжие" и "състрадалци по историческа съдба"... провеждат геноцид на османска територия срещу българско население!!! С кого воюват по това време гърците в Македония? За какви български военнопленници може да става въпрос? Нямам думи!!!
                      GAD, а тези дето "разбират всичко по нашенски", как мислиш, дали са "подли византийци"? Според мен тук проблема е много по-сложен, дълбок, многопластов и от години, като последни щрихи в него добавя окаяното икономическо състояние на държавата ни в последно време.
                      За гърчолята няма сложен и многопластов проблем,
                      всичко отвъд тяхното "аз" е враг, брато!!!!
                      Познавам преките наследници на Капитан Петко Войвода,
                      що рициново масло са изпили, само щото са българи,
                      от Беломорска Тракия...???!!
                      На тоя шибан полуостров, само ние сме толерантни дупедавци,
                      всички останали са шовенисти и нац-шовенисти,
                      гърчолята най-вече!!!!
                      К'во значи по "нашенски", или по "сръбски". или "елински"???!!!
                      Ако ми обясниш, тая обич, аз съм първият който ще ги заобича, наште съвкупни съседи, изодзадзе...!!!!!!
                      Последно редактирано от Тони Груев(GAD/dag); 16-04-07, 22:32.

Коментар

Ама верно е така, кой пръв ще признае македония за отделна държава - НИЕ, кой ще им дава тва и онова- пак ние, а те какво - плюят ни навсякъде където и когато могат!! А ние все трябва да сме толерантни - демек ние да се навеждаме на всеки белким ни харесат... и те ни уважават ... ама мнооого ни "уважават".
                        Don't hunt IF you can't kill
                        първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Ей, тепали сме ги и пак ке ги тепаме, ако требе,
                          маа.... им, нищо че сме от един отбор вече!!!!
                          Кеф ти франко-, кеф ти англо-, кеф ти к'вито искаш,
                          галфонци, елинци и прочие...!!!!
                          Политически не можахме, ама икономически.....,
                          ще видят "кон боб яде ли" в най-скоро време!!!!
                          За мен Беломорието си е вече наше, ходя си като на село,
                          да дойдат да си развяват байряка в Родопите, ако искат
                          и могат, аз ще им покажа, как става тая работа..., без "кръчмаря" !!!

Коментар

GAD, нямах предвид, че някой от много толерантност е научил български, просто това са си българи! Сложният и многопластов проблем е в това, че никога няма да го признаят, а и не само те!
                            Ние не можем да си позволим да мразим населението на съседните страни, нямаме избор, това би означавало да мразим СЕБЕ СИ. Един от основните способи за тяхната национална самоидентификация е именно омразата към нас. Върху тази омраза те надграждат различността си от "Българи"!

Колкото до Гърция, консолидацията на нацията чрез ксенофобия там е държавна политика, те също нямат избор да не провеждат такава политика, в противен случай ще се окаже, че само в най-южна атика и по островите има население родеещо се с древните елини /със семитско-финикийски корени/
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                              GAD, нямах предвид, че някой от много толерантност е научил български, просто това са си българи! Сложният и многопластов проблем е в това, че никога няма да го признаят, а и не само те!
                              Ние не можем да си позволим да мразим населението на съседните страни, нямаме избор, това би означавало да мразим СЕБЕ СИ. Един от основните способи за тяхната национална самоидентификация е именно омразата към нас. Върху тази омраза те надграждат различността си от "Българи"!

Колкото до Гърция, консолидацията на нацията чрез ксенофобия там е държавна политика, те също нямат избор да не провеждат такава политика, в противен случай ще се окаже, че само в най-южна атика и по островите има население родеещо се с древните елини /със семитско-финикийски корени/
                              +1, приятелю!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                              Е, как да не им ....................!!!!!!!!
                              Последно редактирано от Тони Груев(GAD/dag); 16-04-07, 22:52.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X