Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се определя и избира ъгъла на точене?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как се определя и избира ъгъла на точене?

Добре де,как може да се определи,колко е ъгъла на заточване (например фабричния),на око ?
    Как ще се определи ъгъла когато точим ножа на ръка?
    например:ако ъгъла на острието е 30 градуса,това означава че от двете страни на острието трябва да е по 15 градуса. Как да определим кога ножа е на 15 градуса спрямо камъка?

До: Инструменти и технологии за точене

Ако искаш определен ъгъл ,може да го постигнеш по следната проста схема: върху лист хартия чертаеш една хоризонтална линия която ще е повърхноста на бруса, с транспортир начертаваш ъгъла който желаеш да придадеш на острието.(като едната страна е "бруса") Разделяш го с ъглополовяща. По ъглополовящата измерваш колкото е ширината на острието. От тази точка мериш до "бруса".И вече знаеш колко да е отдалечена "тъпата" част на ножа от камъка при точенето. За да сме по-точни, при по-дебели ножове е добре да се приспадне половината от тази дбелина в това разтояние. Тия от GATCO препоръчват следните ъгли на заточване в градуси:
    -за бръсначи –11
    -за дърводелски и специални остриета –15
    -за филетиране –19
    -за кухненски и други супер качествени –22
    -за здрави джобни и ловни ножове с фиксирано или згъваемо острие –25
    -за по-дълготрайно заточване на режешти инструменти и сератирани (назъбени) остриета –30

Ъгъла на заточване зависи и от матеряла на острието ,и това за какво ще се използва то. Според нуждите може да си заточиш оптимално добре ножа...

Коментар

До: Как се определя и избира ъгъла на точене?

Ми то аз не съм виждал нож с постоянен ъгъл (напречното сечение да е триъгълник) интересното е на колко пъти да се променя ъгъла,като последния при върха да е решаващ или да е дъга вдлъбната , като на бръснача или изпъкнала.
      0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от lupus Преглед на мнение
        Ако искаш определен ъгъл ,може да го постигнеш по следната проста схема: върху лист хартия чертаеш една хоризонтална линия която ще е повърхноста на бруса, с транспортир начертаваш ъгъла който желаеш да придадеш на острието.(като едната страна е "бруса") Разделяш го с ъглополовяща. По ъглополовящата измерваш колкото е ширината на острието. От тази точка мериш до "бруса".И вече знаеш колко да е отдалечена "тъпата" част на ножа от камъка при точенето. За да сме по-точни, при по-дебели ножове е добре да се приспадне половината от тази дбелина в това разтояние. Тия от GATCO препоръчват следните ъгли на заточване в градуси:
        -за бръсначи –11
        -за дърводелски и специални остриета –15
        -за филетиране –19
        -за кухненски и други супер качествени –22
        -за здрави джобни и ловни ножове с фиксирано или згъваемо острие –25
        -за по-дълготрайно заточване на режешти инструменти и сератирани (назъбени) остриета –30

Ъгъла на заточване зависи и от матеряла на острието ,и това за какво ще се използва то. Според нуждите може да си заточиш оптимално добре ножа...
        Много добре написано...!

Гледам че на повечето фабрично заточени ножове от по-голям калибър ъглите явно умишлено са по-големи даже и от 35 градуса... Аз съм на мнение че оптималният ъгъл за т.н. тактически нож е ~22-25градуса...
        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
          Много добре написано...!

Гледам че на повечето фабрично заточени ножове от по-голям калибър ъглите явно умишлено са по-големи даже и от 35 градуса... Аз съм на мнение че оптималният ъгъл за т.н. тактически нож е ~22-25градуса...
          И аз се чудя защо ги правят с толкова голям ъгъл вероятно да не стават бели , веднъж режех дебела гума с тъпо сгъваемо ножче и то се сви , докато натисках с всичка сила да пробия гумата.Ако това ножче беше остро щеше да ми отреже пръстите но за щастие даже не ме и поряза , от тогава си купувам само от тези , които се застопоряват.
          0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

До: Как се определя и избира ъгъла на точене?

За да се застраховат производителите от лесни повреди по острието... Че противно на общоприетите схващания ножът трябва да служи за рязане и пробиване а не за чук, длето или отварачка за консерви... Но понеже много дето си купуват ножове така си мислят те производителите ги заточват като за кирки...
            VPetrov.photography

Коментар

Заточване

Споделете как заточвате ножовете си, на колко градуса, как полирате режещият ръб?
              Аз съм си направил приспособление, с което мога точно да определям ъгъла на заточване, но ми е интересно, с кой ъгъл се получава най-добър резултат, като острота и издръжливост на затъпяване?
              Накрая полирам режещият ръб с шкурка 1000.
              "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

От: Заточване

Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнение
                Споделете как заточвате ножовете си, на колко градуса, как полирате режещият ръб?
                Аз съм си направил приспособление, с което мога точно да определям ъгъла на заточване, но ми е интересно, с кой ъгъл се получава най-добър резултат, като острота и издръжливост на затъпяване?
                Накрая полирам режещият ръб с шкурка 1000.
                Шкурка 1000 полиране Аз от 800-1000 почвам, стига ножа да не е много захабен и с разни наранявания/щтръбки по режещия ръб.

Колкото до градусите .... ами зависи от стомана, дебелина на клина и си е относително. Това "острота и издръжливост на затъпяване" са двете крайности между които се търси баланса, който пък е съвкупност от стомана, клин, скос и разбира се за каква работа е предвиден. Бръснача (примерно) е ужасно остър, но е за бръснене, ако вземеш да си дялкаш и режеш мезета няма да изкара много . На един клин/острие от 1-2мм като му сложиш 40 градуса на тая ламаринка мислиш ли че би рязала добре , докато за някой по-големи и дебели железа - става такъв ъгъл, като пак с подобни трудно ще режеш мезенца на тънки филенца .
                Но в повечето случай ъгъл от 22-30 градуса е приличен за повечето ножове. Колко ще издържи ... ами зависи си от стоманата, геометрията и разбира се какво ще се реже.
                Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X