Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лъкове - форма и предназначение

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Лъкове - форма и предназначение

  Наскоро във връзка с лично проучване по темата прочетох няколко статии по въпроса. Мисля, че има какво да се научи от тях и за това реших да се опитам да ги споделя с вас.

  Видове лъкове и стилове.


  Информация за видовете лъкове и стиловете за стрелба. Включва дълъг лък, композитен /многопластов е българския термин/ лък, извит лък, ръчно направени лъкове и подобни.

  Лъкът и стрелата представляват оръжие, което се състои от две части, лъкът е направен от ивица гъвкав материал, като дърво например, към която се прикрепя въже /тетива/, което свързва двата края на ивицата, за да създаде напрежение, което изстрелва стрелата. Стрелата е прав ствол с заострен край от едната страна и пера /стабилизатор/ на другата.


  Дългия лък


  Дългия лък е приет на въоръжение за пръв път през 1252. Той има много дълго рамо и твърдо ядро. Дългият лък е най-стабилният лък и може да бъде използван дори и под наклон /друг е въпроса колко дълги ръце трябва да имаш за да го опънеш под наклон/. Този тип лък може да бъде с различна дължина на опъна и са изненадващо бързи за стрелба. Този тип лък е лек и е най-често ръчна изработка. Лъкът е без мерник.

  Дългите лъкове не са толкова сложни в сравнение с другите оръжия от същото време, особенно от тези използвани от по-богатите членове на обществото, като благородниците например. Мечове, брадви, щитове и други са правени с мисълта да бъдат използвани дълго и често са били сложно декорирани. Стрелеца от друга страна, често минава през няколко лъка през живота си, които най-много да оцвети или да добави извити вдлъбнатини с цел да направи по-стабилна тетивата. По-често младите стрелци декорират лъковете си, по-старите или по-богатите стрелци обикновенно инвестират в по-добра броня или пълен комплект броня, но почти никога в украса на лъковете си.

  Дългия лък обикновенно е пълен със чепове и извивки. Голямо търпение се изисква за да бъде изгладени тези несъвършенства за да се получи работещ лък. Всяка извивка или чеп по лъка трябва или да бъде следвана, или да бъде извадена, без да отслаби лъка. Макар този тип лъкове да са произведение на изкуството, те нямат превземките, които можете да видите по арбалета – със сложен механизъм за да изстреля стрелата, декорирана дръжка и декорирана подставка за стрелата за да я държи насочена към целата под всякакъв ъгъл.

  Вдлъбнатините по края на рамената на лъка обикновенно се правят във самото рамо – т.е. са неделима част от лъка. Някои от по-украсените лъкове имат и отделен пласт за вдлъбнатината за тетивата – например специални допълнения завивани върху края на рамото, често направени от рог или слонова кост, но в повечето случаи е просто вдлъбнатина директно в рамото на лъка. Тетивата е най-често от висококачествени ленени влакна и импрегнирани с восък за да могат да издържат на влага и дъжд. „Стрелеца е длъжен да наблюдава тетивата за знаци на протъркване, особенно при местата където се ползва по-често и ако покаже такива да я подмени с нова. Новата тетива никога няма да започне от раз да стреля, както старата. Стрелците са длъжни да носят две тетиви по всяко време”

  Извит лък


  Извитите лъкове са много подобни на дългите лъкове. Основната разлика е, че върховете на рамената са извити напред. Ако извития лък е незатегнат може да има и объркващо напълно обратна форма т.е. извит с тетива пред рамената. Поради тази причина доста оръжия останали след северно американските аборигени (индианците) са унищожени след опити да стрелят неправилно с тях.

  Извитата форма на лъка дава възможността да се намали тежеста при напълно запънат лък (преди пускане на стрелата) и предава повече енергия на стрелата от дългия лък. Извития лък може да бъде по къс от простите лъкове /дълъг и къс лък/ за дадена дължина на стрелата и поради неговата форма е предпочитан от стрелци, на които се налага да действат в места с ограничения за дълги оръжия, например в храсти и гора или на кон и други. /моят опит показва, че с търпение и опит можеш да стреляш с дълъг лък и оплетен в храсти, но все пак не е най-лесното упражнение!/

  Композитен /многопластов/ лък

  За съжеление в момента нямам снимка или графика, която наистина да одобрявам за онагледяване на устройството му - ще опитам да се реванширам по-късно.

  Някъде около 2800 преди христа египтяните разработват композитния лък. Използвайки това устройство стрелци на леки колесници се превърнали в унищожителна сила /нищо чудно – близо до съвременните танкове са като аналогия/. Многопластовия лък е направен от различн материали (дърво, рог, сухожилия /бих си позволил да добавя и кости/) залепени заедно, така че да бъде увеличена тяхната естествена твърдост и еластичност. Композитния лък има по-добри показатели в сравнение с дългия лък – по-висока точност, скорост и далекобойност. Използвайки модерни лъкове стрелците дават със многопластовия лък 30-40 процента по-добри резултати в сравнение с дългия лък. Модерния композитен лък стреля по-далече от колкото дълъг лък – максимална далекобойност 850 ярда /един ярд е 0.9144 метра ex. Google Calc/ е достигната с него – за сравнение с дълъг лък максимума е около 300 ярда. Ефективноста (процента на енергията, която напълно изпънат лък отдава на стрелата при пускане) на модерен композитен лък е два пъти повече от тази на дълъг лък, скоростта на стрелата при новия лък достига до 64.6176 метра в секунда срещу 45.72 за дългия лък.

  /Позволявам си да коментирам написаното... Композитния лък е претърпял драстични промени през вековете за разлика от дългия и това естествено е довело до по-голяма обща ефективност. Дали това е, което търсите е лично ваш въпрос!/

  Сложносъставен лък


  Едно от най-големите предимства на сложносъставния лък е, че стрелеца не трябва да търпи силата на обтягане, когато лъка е напълно опънат. Това е резултат от ексцентриците. Предимството е че ловеца /това определено е лък за лов!!!/ може да държи лъка запънат за дълго време. Това дава на сложносъставния лък механично предимство пред другите лъкове.

  Модерния сложносъставен или многопластов лък е специален вид лък съставен от листове тънко ламинирано дръво, пластмаса и фибростъкло. Той почти не се влияе от температурни разлики или влага и предлага по-добра точност, скорост и дистанция на стрелата в сравнение с класическия дълъг лък.

  За разлика от многопластовия, сложносъставния лък има скрипци закрепени на края на рамената. На единия или на двата края има и зъбци, това позволява на стрелеца да задържа лъка напълно запънат с по-малко усилие осигурявайки механическото предимство на този вид лъкове.

  Това е първата от няколкото статии, които подготвям по темата...
  Следващата ще е "Какъв лък да избера?"
  Последно редактирано от господин никой; 02-09-08, 16:22. Причина: typo...

 • #2
  До: Лъкове - форма и предназначение

  ок
  Последно редактирано от hamilton; 02-09-08, 18:57.

  Коментар


  • #3
   До: Лъкове - форма и предназначение

   .... още малко за лъка, и неговата изработка
   Прикачени файлове
   Land Rover Discovery:
   - ... "Най-хубавото на тази джипка е, че като закъсаш, можеш да си седиш вътре комфортно.".
   Land Rover, може да те закара навсякъде, но може и да не те върне!

   Коментар


   • #4
    До: Лъкове - форма и предназначение

    Това е болната тема на сина ми...,незнам по какъв повод сте правили проучване?? аз имам някой линк, само че на руски, но май тук това нее проблем, дано сам била полезна...
    http://engineerd.narod.ru/
    долу има още линкове, ако не са работни ги разгледайте с копи и рейст...
    http://forum.oragie.com/viewtopic.ph...06319f7ae7374f

    Трбява да ви кажа, че ние с него сме правили лък, мога да раскажа технология, не беше супер правилно изработен, но сме спазили всичко както се пише, стреляхме и в случай на необходимост(ако се наложе да стана Робин Худ))))))), мога да го направя пак, само че за един ден нестава, трябва да се мокри, да се огъва и после да съхне....какво ли не научава една майка заради детето си
    Бог мой, как я стара - я еще помню порядочных людей!

    (Ф.Раневская)
    _________________
    [url]http://aset.medipharmwiki.com/index.php[/url]

    Коментар


    • #5
     До: Лъкове - форма и предназначение

     Първоначално публикуван от Lale Преглед на мнение
     Това е болната тема на сина ми...,незнам по какъв повод сте правили проучване?? аз имам някой линк, само че на руски, но май тук това нее проблем, дано сам била полезна...
     http://engineerd.narod.ru/
     долу има още линкове, ако не са работни ги разгледайте с копи и рейст...
     http://forum.oragie.com/viewtopic.ph...06319f7ae7374f

     Трбява да ви кажа, че ние с него сме правили лък, мога да раскажа технология, не беше супер правилно изработен, но сме спазили всичко както се пише, стреляхме и в случай на необходимост(ако се наложе да стана Робин Худ))))))), мога да го направя пак, само че за един ден нестава, трябва да се мокри, да се огъва и после да съхне....какво ли не научава една майка заради детето си
     Ако ви доставя удоволствие да го направите заедно, добре, но ако ви тормози по-добре след, като приключа следващата статия по-добре се ориентирайте към купен от магазина. Не е задължително да е най-мощния и модерен лък - за стрелба за удоволствие, на открито (особенно когато става дума за дете) къс или извит лък е предостатъчен. Ако синът ви е достатъчно силен физически можете да опитате и с композитен... но за съжеление не се наемам да гарантирам добри резултати.

     Проучването е направено за приятел, който ме помоли да препоръчам лък за гаджето му - спомнил си, че някога си преди повече от десет години съм стрелял и сега... няма как ще си припомняме "А" и "Б"-то в стрелбата с лък.

     Поздрави и моля постнете някоя снимка на "самоделния" лък - темата е за да се обсъдят всички възможности.

     Коментар


     • #6
      До: Лъкове - форма и предназначение

      господин никой,о не, това е било преди доста години, той беше първокласник и незнам защо има невероятна страст към оръжие... наистина ми беше готино да се занимавам с него, но лъкът си беше чиста проба аматерска работа и разбира се че не се е съхранил, след това му подарили лък, повече ми прилича на сувенир, но той се успокоил засега.Едно време исках даму купа арбалет, но мъжът ми категорически беше против,каза че това е оръжие и той е още малък за това и спрях ме се на въздушна пушка,то като го влекат все такива неща ,какво да се прави...
      Бог мой, как я стара - я еще помню порядочных людей!

      (Ф.Раневская)
      _________________
      [url]http://aset.medipharmwiki.com/index.php[/url]

      Коментар


      • #7
       До: Лъкове - форма и предназначение

       КАК ДА ИЗБЕРЕМ ЛЪК?


       Повечето лъкове в наши дни са отлично изработени. Производителите са достигнали момент, където чупенето не е проблем, освен, ако не пробвате да стреляте много бързо с много леки стрели. Всички лъкове, от най-евтиния до най-скъпия, най-вероятно ще стрелят по-точно от вас самия. Това, което трябва да направите е да разгледате, кои черти на начина по който ще стреляте с лъка ви допадат най-много. Ето някои от тях.

       Дължина на лъка – тенденцията днес е за много къси лъкове. Повечето имат подпомагане в отпускането /допълнителна кинетична сила, под различни форми/, и ако сте с по-дълго обтягане /дълги ръце/, те няма да са подходящи за вас. По-дългите лъкове са по-прощаващи. Някои може и да спорят с това изявление /аз лично имам същото наблюдение, но пък мойте ръце са дълги/, но погледнете стрелците в зала, където не се стреля просто в центъра на мишената – стреля се в „Х”-а, който е в центъра на центъра. Победителите стрелят с поне 121.92 /48 инча/ сантиметрови лъкове. Късите лъкове са подходящи за тесни места – например ловуване „на сляпо”.

       Тежеста на лъка – тенденцията е много леки лъкове. Лекия лък е много хубаво нещо, ако го взимате за ловуване по цял ден. Леките лъкове имат тендецията да не са толкова точни, като тежките. Повечето стрелци, които стрелят по мишени използват тежки лъкове и дори добавят стабилизатори. Повече тежест, повече стабилност. Погледнете пушките за спортна срелба – всички имат тежки цеви. Повечето маса, също така поема повече вибрации, макар и вече да има доста продукти на пазара, които също вършат добра работа в това отношение /и всичките са страшно скъпи – приспособление за отпускане на тетивата – на практика един кабел и парче плат или кожа – 28-45 евро!/.

       Височина на лъка /не дължината!/ - това най-вероятно е чертата, която дава най-голямо отражение върху точността и скоростта. Височината на лъка е разстоянието от тетивата до ръкохватката на лъка. По-малко разстояние дава възможност за по дълъг път на тетивата и по-този начин тя поема повече енергия и е по-бърза. Това също задържа повече време стрелата в контакт с тетивата, така че ако имате някъкъв дефект на начина по който изстрелвате стрелата, ще даде по-голям ефект върху стрелата /т.е. всеки проблем във техниката ви ще бъде по-голям по този начин/. Лъкове с височина по-малка от 17.78 /7 инча/ сантиметра са по-трудно използваеми за лов /и малък проблем в техниката може да доведе до лош изстрел!/.       От ляво на дясно - прекалено малко, добро и прекалено голямо растояние от тетивата до ръкохватката.

       Маховици /при сложносъставните aka “compound” лъкове/ - по-големите, агресивни маховици дават повече скорост /точност и консистенция на кривата – от там и предвидимост на изстрела/. Те също са и по-трудни за опъване. Няма голяма разлика между опъването на 31.751 /70 либри/ килограма плавен маховик и 27.215 /60 либри/ килограма агресивен. Скоростта на стрелата също ще е подобна. Не можеш да изкараш повече от колкото си сложил в лъка.

       Един или два маховика – махнете рекламния напън и ще откриете, че и двата правят едно и също. Синхрона на лъка с агресивен двоен маховик е много важен и труден за постигане. Синхрона на лък с плавен двоен маховик съвсем не е толкова важен. Синхрона е времето за завъртане на маховиците. Те трябва да се движат по едно и също време. Точката на запъване /т.е. точката на която стабилизатора на стрелата е в контакт с тетивата – а от там и посоката на изстрела/ ще се движи нагоре или надолу, ако единият от маховиците се движи преди другия. Точката ще се движи дори още повече, ако маховика е с по-рязки изпъкналости. Синхрона не е проблем с по-новите лъкове с един маховик, така че те могат да имат и по-агресивни маховици. На по-ранните лъкове с един маховик имаше проблем с движението на точката на запъване. Възможно е да имате подобен проблем и при сегашните, защото същата не е в центъра на тетивата, като при тези с два маховика. Имате около два пъти повече от тетивата над точката на запъване, отколкото отдолу, заради това, че тетивата минава през успокоител и надолу по маховика. Разпъването на тетивата също ще премести точката на запъване. Новите материали от които се правят тетивите, не се разпъват много дори и след няколкостотин изстрела.

       /Тук бих искал да добавя малък коментар – въпроса е съвсем прост: или ще си намерите, кой да синхронизира маховиците (може и сами, ако ви се занимава), или ще се научите да стреляте с изместване на точката на запъване (при лък с един маховик)/


       Долния маховик е пример за подобни силно изразени изпъкналости по маховика.

       Тежестта на запъване на лъка – днешните 22.679 /50 либри/ килограма, ще убият почти всяко животно, което можете да ловувате в Северна Америка /без лосове и големите мечки е моето предположение т.е. те не могат да бъдат ловувани/. За да е ефективен изстрела, трябва да можете да запънете лъка без да повдигате мерника или да полагате много физически усилия. Трябва да можете да запънете лъка съвсем бавно, дори и да сте стояли на място в продължение на няколко часа, в студено време.

       Дължина на запъване – повечето хора днес имат твърде голяма дължина на запъване. Повечето се опитват да подобрят скоростта с по-голяма дължина на запъване. Това създава прекалено голямо напрежение в мускулите и т.нар. паника при прицелване /синдрома се наблюдава при по-неопитни стрелци, докато установят, че е добре да могат да държат запънат лък поне минута – на мен лично ми трябват около 30-45 секунди докато успокоя съвсем дишането, а това е добре за прицелването/. Би трябвало да се чувствате удобно на запънат лък, докато се целите в стена. Това е особенно важно, заради късите рамки на лъковете днес /т.е. дължината на двете рамена плюс ръкохватката/. Разклатете прицела дори и за секунда и стабилноста на рамката се концентрира едва в ръкохватката, точно когато сте запънали докрай тетивата. Това най-вероятно ще ви накара да изстреляте стрелата, надяваме се не в съседния окръг.

       ВЛЯНИЕТО НА СКОРОСТА


       Скороста зависи от енергията, която лъка задържа и тежеста на стрелата. Някои лъковете задържат повече енергия от други. Това е приблизителен списък с нещата, които контролират скороста и приблизително, каква скорост прибавят.

       - Крайна тежест /на опъна/ - промяна от 2.267 /5 либри/ килограма е равна на около 3.048 метра за секунда /10 f.p.s. - foot per second/.

       - Дължина на опъна - 2.54 /1 инч/ сантиметра е равен на 3.048 метра за секунда.

       - Тежеста на стрелата – промяна от коло 1.6 грама добавя около 1.524 метра за секунда.

       - Височина на лъка – промяна от 2.54 /1 инч/ сантиметра е между 1.524 и 3.048 /в зависимост от лъка/.

       Това са груби сметки, защото в много случай, ако промениш нещо ти се налага да промениш и други неща. Например, удължавайки дължината или тежеста на опъна ще направи необходимо да стреляте с по-твърда и съответно по-тежка стрела. Можете да постигнете и по-слаб резултат, ако стигнете до крайности /например прекалено голяма тежест на опън със сигурност ще бъде проблем при прицелване/. Повишаването на тежеста на опън от 38.555 килограма /85 либри/ на 40.823 килограма /90 либри/, няма да даде такъв резултат, като повишаването от 20.411 килограма /45 либри/ на 22.679 килограма /50 либри/ заради процентното съотношение /за 85-90 е ~6%, а за 45-50 е 10%/.

       Освен това различните лъкове използват заредената енергия по-добре. Лагери в маховиците ще намалят триенето /и увеличат поддръжката и цената/ и ще подобрят скоростта. Изработката на рамената може да окаже драстична разлика в ефективноста. Други, като вида приплъзване на тетивата, материала от който е изработена, мерник и т.н. също дават разлика.

       УСТАНОВЕНИ СТАНДАРТИ ЗА СКОРОСТ


       Производителите имат два стандарта за скорост „AMO” и “IBO” скорости. Абревиатурата „AMO” е “Archery Manufactures and Merchants Organization”. IBO е една от най-големите организации за стрелба по 3-D /за разлика от стрелбището, където всички мишени са на едно растояние в 3-D-то всяка е на отделна дистанция/ разположени мишени. „AMO” скоростите са замерени със стрели, които тежат 34.991 грама, изстреляни от лък с 27.215 килограма тежест на опън, а „IBO” скороста е замерена със стрели тежащи 22.679 грама, които са най-леките и 31.751 килограмов лък, което е най-тежкия лък позволен в техните стрелби.

       Скоростите на производителя най-вероятно ще са по-високи от тези с които летят вашите стрели. Повечето лъкове идват с настройка на дължината на опън. 76.2 сантиметра дължина на опън може да бъде постигната с три различни настройки, които покриват разлика от около 7.62 сантиметра. Тези 76 сантиметра ще постигнат разбира се различни скорости. Дължината на някои производители е малко по-различна – това, което те наричат 76 сантиметра е всъщност е 3/4 пълния опън. Това дава още горе долу 1.524 метра за секунда. Освен всичко това, повечето тестват лъковете си без фиксирана точка на опън /става въпрос за фиксирано приспособление, което задържа стрелата на точно определено място – най-често е леко удебеляване на тетивата, може да е оцветено в различен цвят/, което дава по-добра скорост – около 45 - 55 сантиметра в секунда. Използвайте стойностите от производителя, като груб ориентир. Те може да варират от повече от 2.4384 в секунда до 1.524 в независимите тестове. По принцип трябват повече от 3.048 – 6.096 метра в секунда за да се усети разликата. Можете да си представите, че всеки лък в тези граници, ще се усеща еднакво в тестовете.

       Това е втората част от проучването ми, а трета е малък сбор от неща, на които е добре да си отговорите предварително.

       Превода е абсолютно свободен и преводача НЕ поема отговорност за съдържанието!
       Калкулациите и конверисиите са направени от Google calc.
       Последно редактирано от господин никой; 11-09-08, 18:54. Причина: typo...

       Коментар


       • #8
        До: Лъкове - форма и предназначение

        Ето няколко въпроса на които всеки е добре да си отговори преди да започне да купува...

        1 ) Присъединете се към други стрелци, за да разберете какъв тип стрелба предпочитате (ловна, мишени, 3D и други...). Разликата между 3D /и лова/ и стрелбата по мишени е че при стрелбата по мишени стрелеца и мишената са неподвижни /т.е. на една дистанция/, а при 3D стрелбата мишените са на различна дистанция. /Преди всички да ми припомнят, че ловът с лък е забранен, бих искал да кажа, че ловната стрелба, като тип стрелба не е задължително да бъде срещу дивеч – например сходен тип лък е подходящ за бърза или 3D стрелба. Оставяйки това на страна в България има общество на стрелците с лък, което се опитва да лобира за въвеждането на лъка, като ловно оръжие!/

        2 ) Изберете с какъв тип лък ще започнете (сложносъставен, извит, композитен, дълъг, къс). Ще разберете със първите уроци и изстрели.

        3 ) Планирайте какво точно искате да купите и определете бюджет. Като начинаещ, най-вероятно ще си купите само най-необходимото и ще подобрявате лъка с напредъка си. Винаги можете да докупите по-късно това, което ви трябва. /Ще си позволя коментар – за да подобрите някои показатели промените ще са радикални – например нов чифт рамена и нова тетива е на практика нов лък. Мислете, какво ще стане със старите./

        4 ) Купете използвани неща. Попитайте хора от някой клуб за стрелба, дали някой не продава екипировка, тъй като вие така или иначе ще си купите по-добра по-късно, и така ще спестите пари докато се учите.

        5 ) Доведете някой, който разбира от екипировка. Питайте и други за тяхното мнение – опитът няма цена. /За съжеление, май в България не са много хората, които наистина разбират добре от екипировка... аз поне не се смятам за такъв, а и единствения ми коз е стар приятел, който си стреля спортно все още /

        6 ) Пробвайте преди да купите. Повечето магазини за лъкове имат /да, бе да.../ стрелбище. Ако пазарувате онлайн /според мен това е сериозен вариант, защото екипировката е сравнително лека!/, питайте останалите стрелци, които познавате, дали ще може да пробвате екипировката – погрижете се да имате поне елементарно познание, така че да не повредите екипировката им. /Ако нещо не ви е ясно по-добре питайте – всеки лък си е с темперамента и най-добрите предпочитат да питат!/

        7 ) Разберете каква е точната тежест на запъване за вас. /Възнамерявам да постна приблизителна таблица със стойности в зависимост от теглото/годините на стрелеца/ Купете си стойка за запъване на стрелата /т.е. стойката на която застава стрелата по време на запъването/, защото ще ви трябва! Не е необходимо да е най-добрата или скъпата.

        8 ) Вземете си тежести или стабилизатори, ако ще се състезавате. Това може и да почака докато се научите, как се ползват лък и стрели и започнете да уцелвате мишената. Купете си мерник – нямате някаква голяма нужда от него, но може да ви помогне да видите мишената по-лесно. /Защо въобще оставих горния ред, след като е пълен с неща от които нямате голяма нужда? Защото не е ясно, колко бързо ще проимате такава и защото мерника е по 4-5-10, максимум 20 лева бройката./


        Venom е едни от доказаните мерници за лък.

        9 ) Изберете лък според това дали ползвате лява или дясна ръка, както и според различните видове стрели.

        10)Купете всичко наведнъж – комплекта е лък, стрели, колчан, предпазител за ръка, мерник и /ако намерите таква споделете/ книга с инструкции.Запомнете, че ще ви трябва и мишена. Добре е да се присъдините към клуб или група, която практикува същия тип стрелба.

        Превода е свободен.
        В следващия пост - "Как да изберем поставка за стрела (arrow rest)".
        Последно редактирано от господин никой; 19-09-08, 13:41. Причина: typo...

        Коментар


        • #9
         До: Лъкове - форма и предназначение

         Постарах се да е максимално лесно за четене, защото макар и сравнително евтина, ще е една от важните инвестиции във вашия лък...

         Как да изберем поставка за стрела?

         Функцията на поставката е доста проста – да задържи стрелата насочена, докато я изстреляте. Това не е съвсем универсално – не всички поставки са създадени еднакви, има поне дузина различни видове от които да избирате. Някои са евтини други не. Някои са лесни за поставяне и употреба, много други не. Някои са добри за лов, някои не. Схванахте идеята. Няма една идеална поставка за всеки и всичко. Както повечето неща, които купуваме всяка си има предимства и недостатъци. И макар да не е необходимо да купуваме най-добрата, качествени поставка, мерник и стрела със сигурност ще подобрят вашата точност. /Бих искал да добавя само, че ще ги подобрят само, ако сте наясно как се използват!/ Ако държите да подобрите вашата точност, то поставянето на качествена поставка за стрела е най-доброто място от което да започнете. Като такова, предлагаме да обмислите този избор внимателно!

         Видове поставки за стрела

         Ако стреляте с модерен стандартизиран лък ще имате голям избор от поставки за стрела. Модерните лъкове са разпробити и профилирани в съгласие със AMO /“Archery Manufactures and Merchants Organization”/ спецификациите, така че всяка марка лък би трябвало да е съвместима с всяка поставка за стрела*. Например, не е необходимо да избирате PSE поставка, само защото лъкът ви е марка PSE /абр: Precision Shooting Equipment/. Можете да изберета на практика всяка марка поставка, която е на пазара.

         * Предупреждаваме ви, че някои лъкове имат по-твърди повдигачи /това са частите, които дават отстояние от рамената и ръкохватката/ и или са с по-широк център на изстрела. Ако имате такъв лък /адски скъпи са/, уверете се, че поставката е достатъчно добре съвместена с прицела. /Казано съвсем просто – вектора на прицела трябва да съвпада с вектора от точката на запъване (knocking point) и посоката на поставката на стрелата (arrow rest). Ако не съвпада, стрелите ви ще летят в друга посока, защото прицела ви ще сочи една посока, а стрелата в друга. Ако ми остане време ще направя схема, за да е още по-ясно!/

         Добреее... от къде да започнем? Нека започнем с видовете поставки за стрела. Повечето поставки могат да бъдат разпределени в една от петте категории: поставка с преминаване /още наричана вилична, заради приликата с вилица/, задържаща, падаща, с натиск и 3D и специални поставки. Нека за кратко да погледнем всеки вид поставка и да разгледаме предимства и недостатъците им.

         Поставка с преминаване /Shoot-thru arrow rest/         Тази поставка често е наричана “зъбна” /или вилична/ поставка и е популярен избор. Тя е доста лесна за поставяне и работи добре за повечето видове стрелба. Поставката с преминаване, обиквновенно има два зъба, раздалечени на около 2/3-ти от диаметъра на стрелата, създавайки плавна ниша за стрелата. Върха на стрелата стои на върха на поставката – в разстоянието между двата зъба. Тези зъби са обикновенно запънати с пружина, което им позволява да се огъват надолу, за да предотвратят прекъсване на изстрела, а и дават още разстояние за да премине по-лесно балансьора на стрелата. След изстрела, пружините връщат зъбите в начално положение, позволявайки ви да стреляте отново.

         Този тип поставки са наречени „с преминаване”, защото долната част на стабилизатора минава между двата зъба, когато изстрелвате стрелата. Когато точката на изстрелване и стойката са правилно поставени, стабилизатора минава чисто между зъбите, без да докосва поставката. Ако е добре настроен, този вид поставка е точна и надеждна. Цената в зависимост от екстрите е между 20 и 80 долара /това е за Щатите!/.

         За съжеление тези поставки имат и някои недостатъци. Първо, ако перо или част от ствола на стрелата докоснат зъб, докато преминават, траекторията на стрелата ще бъде нарушена видимо и стрелата може да бъде повредена. Правите стабилизатори обикновенно минават без проблем, но отместените и спираловидните често изискват малко повече барникане за да се постигне добро изстрелване. И така, подходяща настройка, верния ствол и подравняването на точката на изстрелване е необходимо, когато се използва поставка с преминаване. За разлика от механично освободените стрели, които обикновенно се отклоняват вертикално, тези които освобождават с пръсти, обикновенно се колебаят хоризонтално. Това движение от лявно на дясно (парадоксът на стрелеца), ще направи трудно изстрелването с пръсти, когато ползвате поставка с преминаване. /Има доста средства за изстрелване без пръсти и макар да струват пари са относително добро вложение в този случай./

         И накрая най-големия недостатък на поставките с преминаване е това, че няма какво да задържи стрелата. Веднъж запънали лъка, няма какво да задържи стрелата от това да падне от зъбите. Силен вятър, нестабилно запъване или дори малко разсейване може да доведе до това стрелата да изпадне от разклатения лък. За някои това никога не е било проблем, за други е постоянен недостатък. Има стабилно количество продукти, които действат като задържат стрелата. Ние не ги препоръчваме, заради това, че често променят траекторията на стрелата и/или са тежки и неудобни за ползване. /Тези от вас, които приемат това, като предизвикателство и искат да достигнат съвършенство могат да пробват този тип поставка БЕЗ допълнения т.е. изстрел от пръсти с прави стабилизатори – това е наистина много труден изстрел – поне по мое мнение./

         Тенденции на пазара

         Макар този тип поставки да са били стандарт за лов и състезания, вече са позагубили доста от задържащите и падащите поставки през последните няколко години. И макар все още повечето състезатели да предпочитат тях, ловците /3D стрелците и въобще всички, които предпочитат по-бърза стрелба/, основно предпочитат да ползват други типове поставки.

         Задържащи поставки /Containment Arrow Rests/         Задържащите поставки са предпочитани от много ловци, понеже те напълно премахват възможноста стрелата да изпадне от поставката. Те са много лесни за поставяне и са лесни за нагласяне. Този тип поставки напълно обграждат стрелата или едновремено допират стрелата на три места, стабилно задръжайки я до изстрела. Този тип поставки са идеални за млади или неопитни стрелци /no comment…/. Много нови стрелци, особенно тези, които все още се борят да достигнат своята форма бързо се отказват заради това, че стрелите падат от поставката. /Някакси ми напомня първия път, който хванах лък в ръце / Задържащите поставки за стрели позволяват на новите стрелци да се концентрират върху техниката си и изстрела, а не да гледат дали стрелата няма да падне от стойката.Повечето комплекти задържащи стойки се продават за от 30 до 60 долара /Отново – това е цена в щатите!/

         За съжеление задържащата стойка също не е перфектна. Някой твърдят /аз също – в пост по-горе бях обяснил за тетивата – тук идеята е същата.../, че понеже тя е в контакт със стрелата за по-дълго време, задържащата стойка е по-малко прощаваща към грешки в техниката. Макар това май да е вярно, в технически смисъл, то не е това което в повечето случай се чува, като оплакване. Най-често това, което измъчва стрелците с подобна стойка е повредите по стабилизатора на стрелата. Макар не всички задържащи стойки да са направени да докосват стрелата от всякъде, по-популярните са направени така. Постоянното стреляне с такива с времето разнищва и деформира стабилизатора и прегъва ръба на перата. Макар да прави това /да огъва перата/, понеже го прави едновременно с всичките, то няма голям ефект върху траекторията на стрелата /ако изстрела е добър – без изместване на точката на запъване, то да – такъв проблем няма/ - съвсем малко забавяне на стрелата. От друга страна, задържащата поставка с три върха е направена да не прави контакт със стрелата. Но могат да бъдат доста капризни, когато трябва да настроите посоката на изстрела и подравняването на стабилизатора, почти като поставките с преминаване. Някои от тях имат съвсем малки отстояния от стрелата и не могат да се ползват с елипсовидни и обърнати стабилизатори. Заради това правите стабилизатори са логичния избор.

         След като обмислихме всичко задържащите поставки предлагат някои значителни предимства – особенно за лов. Няма значение дали стреляте от земята или от дърветата, тези поставки осигуряват стрелата по всяко време. Макар това да не е много важно за 3D целите /аз лично смятам този вид поставки за добра алтернатива на 3D поставките/ и класическите стрелци, ние предлагаме ловците да обмислят сериозно тази възможност. /Ще си позволя коментар – всеки по-млад или по нов в стрелбата, би искал подобна поставка. В комбинация с прави стабилизатори и извит лък, това е почти най-лесният начин да влезнете в стрелбата за забавление... Това поне е моята гледна точка – не задължавам никой с нея./

         Тенденции на пазара

         Това е т.нар „Whisker Biscuit” /”Бисквитката на Уискър”/ от „Gabela’s” – 36.00 USD /цена в щатите!/


         Нито едно обсъждане за задържащи не е завършено без да се спомене феноменът „Whisker Biscuit”. Макар ентусиастите да продължават да спорят за положителните и отрицателните страни на „Whisker Biscuit”, тази поставка продължава да доминира пазара на задържащите поставки, а и пазара на по-големите поставки. Над 50% от лъковете, които се продават и подготвят използват някакъв модел на „Whisker Biscuit”.
         И докато „Whisker Biscuit” все още получава положителни или отрицателни отзиви, то това е все още най-честия избор на стартиращите енутсиасти и всепризнат стандарт за задържащи поставки. Всъщност имаше дузина опити да се състезават с „Whisker Biscuit” през последните няколко години. Подобни поставки бяха направени специално за да се състезават с „Whisker Biscuit”. И макар много от тях да са с отлични показатели, те не могат да откажат потребителите от този тип поставка. Развалени пера или не, безброй хора обожават тази поставка. /Това е една от най-лесните за ползване поставки и ако сте склонни да търпите подмяната на стрелите от време на време/

         Падащи поставки (Drop Away Arrow Rests)         Падащите поставки са от доста време, но те набраха известност и подобрения в разработката едва наскоро – през последните няколко години. Както името предполага падащите поставки са направени така, че да падат и с това премахват проблема с преминаването на балансьора. В момента на запъване на лъка, поставката стои стабилно, но в момента на отпускане на тетивата пада надолу, позволявайки безпрепятствено преминаване на стрелата. Това позволява дори и най-големите елипсовидни стрели да преминават през отвора за стрелата без дори и най-лек контакт. Повечето падащи поставки имат големи резки или зъби, които обхващат стрелата доста по-стабилно от преминаващите поставки и по този начин има по-малък шанс стрелата ви да падне от поставката. Теоретично тези поставки ви дават най-доброто от двата вида поставки.

         Има няколко различни вида поставки. Повечето се задействат от движението на тетивата и допълнителен кабел, но някои се задействат от инерцията на рамената на лъка или инерцията на изстрела. Много модели предлагат финна настройка и различни опции за намаляване на трептенията при изстрел. Падащите поставки са несъмнено най-модерните поставки днес.

         Както предполагате, тази космическа джаджа идва със сериозна цена. Повечето днешни поставки са на цени от 50 до 100 долара /щатски цени!/. Повечето трябва да се поставят на лъка от квалифициран специалист, тъй като процедурата по настройката може да бъде досадно дълга. Те трябва да останат на мястото си докато стрелата набере скорост и стабилизира траекторията си. Постигането на верния синхрон може да бъде сложна задача. Ако поставката пада прекалено рано, полета на стрелата е непредвидим и настройката му е невъзможна, ако пада прекалено късно, може да се получи сериозен контакт между стабилизатора и стойката. Колкото по-бърз е лъкът ви толкова по-малка вариация между двете има /т.е. – колкото по-бързо лети стрелата, толкова по-трудно ще настроите този тип поставка... след определени граници в скоростта, за мен е безмислено да слагате такава – всяко слагане ще иска от вас да сте квалифициран в това... а това може да се окаже сериозно изпитание за нервите ви/. Признаваме, че не е точно неврохирургия, но ще се окажа доста по-трудно да си настроите падащата поставка, отколкото да стреляте с нея.

         Няма как да подминем предимствата на правилно функционираща падаща поставка. За тези които слагат големи фиксирани и широки върхове на стрелата, които са трудни за стабилизиране, би могло да е сериозно предимство, това, че могат да използват широки елипсовидни стабилизатори – това е когато всичко функционира както трябва, разбира се. Падащите поставки създават по-малко триене между стрелата и поставката и това със сигурност ще добави някой друг FPS /foot per second/.

         Тенденции на пазара

         Този тип поставки са предпочитани от опитни стрелци и техоентосиасти /като мен например / С подобряването на падащите поставки, състезателите започват да минават от преминаващите /виличните/ поставки към висококачествени варианти на падащите поставки. За разлика от задържашите поставки, при падащите няма определен, доминиращ вид, но пък има безброй модели и конфигурации от които да избираш. Все пак повечето са основно едни и същи в начина си на действие.

         Поставки с натиск (Pressure/Plunger Rests)         Изразът „с натиск” е на практика, като синоним на „с изстрелване от пръсти”. Понякога имат и допълнителна страничена поставка, която е с цел да се контрира страничното трептене при изстрела от пръсти /т.е. без допълнителни дампер – с ръка/. Стрелбата с освобождаване от ръка става все по-малко използвана, и все повече стрелци използват механично освобождаване на стрелата. Все пак, за късмет някои производители все още произвеждат този тип поставки, които позволяват да се освобождава стрелата с пръсти.

         Тези поставки позволяват на срелеца да настрои количеството натиск, което поставката осъществява върху стрелата, за да получат възможно най-стабилно освобождаване на стрелата. Бихме искали да отбележим, че някои от тези поставки могат да бъдат ползвани само с определни /по-нови/ лъкове.


         Позволих си да премахна част от последните примери защото на практика нямат намиране в България или са много строго профилирани.


         Оригинал от hunters friend.

         Превода е свободен и използваните термини (например поставка за стрела) са подбрани, така че да са по-ясни за неспециалисти. Преводача не поема отговорност за съдържанието.


         Следващата статия е най-обширната и е за една от най-скъпите и трудни покупки: "Как да изберем сложносъставен лък".
         Последно редактирано от господин никой; 24-09-08, 13:58. Причина: typo...

         Коментар


         • #10
          До: Лъкове - форма и предназначение

          Прекрасна тема.Би ли написал нещо за мерни прибори....

          Коментар


          • #11
           От: Лъкове - форма и предназначение

           Наистина хубава тема.Може ли да ми кажеш дали е нужен някакъв документ за да си купя сложносъставен лък с сила на опън на 25-28 кг или се продават свободно като ножовете например?
           По малко, ама с хляб!

           Коментар


           • #12
            От: Лъкове - форма и предназначение

            По принцип лъкавете се класифицират не по формата, а по конструкцията си.
            Ако говорим за традиционните лъкове (т.е. тук не влизат разните спортни и онези лъкоподобни устройства с колелетата), те биват:
            1. Прости - изработени от един материал, най-често дърво. Типичен пример е английския Лонг боу.
            2. Ламинирани - изработени от минимум два слоя, прим. различна дървесина. Лепени лъкове (но и двата слоя са цели по цялата дължина)).
            3. Усилени ("бекнати", Backed Bows) - усилени чрез втори слой от разнороден материал, предимно сухожилия.
            4. Сложно-съставни (композитни) - изработени от няколко материала и съставени от няколко отделни детайла, слепени повежду им. Обикновено това е дърмено ядро (от няколко отделни части), със сухожилия на гърба и рогови пластини на корема на лъка, със съответни костени накладки.

            Впрочем, повече подробности за тези лъкове, както и конструкцията им могат да се намерят тук:
            http://www.bulforums.com/bow_arrow_bg/

            Иначе спортните и онези лъкоподобни неща с колелетата (компауд), изработени от метал и разни полимери са вече друга бира и според мен не подлежат на тази класификация.

            Коментар


            • #13
             От: Лъкове - форма и предназначение

             Black Wolf и съм съгласен, и не съм.

             Лъковете имат доста признаци по които да се делят. Този, който съм избрал е приложим към джоба и нивото на избращия лъка. Приемам, че повечето хора, които могат да различат добрия лък едва ли имат нужда от тази статия и за това също приемам, че тези, които биха я чели едва ли биха рискували да си купят лък само на база на тази статия и най-вероятно ще питат за разликите в материалите.

             Като стана дума за материали... дори и най-евтиният истински лък ще стреля перфектно за начинаещ. Дори да не е композитен, дори да е просто къс лък с най-евтината възможна тетива ще стреля много по-добре от това, което можеш да докараш, като стрелец при първите изстрели.
             //EDIT: Понеже двамата използваме един и същ термин по различни начини да уточня - когато говоря за композитен лък имам предвид нещо различно от сложносъставният лък. Композитният лък е лъка изграден от множество различни материали, а сложносъставният лък е лъка с допълнителни механични сили за обтягане - например ексцентрици и маховици.

             По темата... от доста време все отлагам, защото последната част от превода е доста голяма, а и честно казано повечето хора трудно биха отделили голяма сума пари за скъпия сложносъставен лък, но живот и здраве след празниците може би ще ми останат няколко свободни часа да я допреведа и съответно да я постна.
             Последно редактирано от господин никой; 24-12-11, 11:20. Причина: EDIT, typo

             Коментар


             • #14
              От: Лъкове - форма и предназначение

              Това е моя ръчно направен лък ,много е як целия е железен.Има голям обхва на права стрелба!Натиснете снимката за да я уголемите

Име:100_4648.jpg
Прегледи:1
Размер:221.1 КБ
ID:5358698

              Коментар


              • #15
               От: Лъкове - форма и предназначение

               Няма такова нещо като "права стрелба". Особено пък с лък...

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

               Зареждам...
               X