Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стрелба и мерни прибори на Макаров

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Стрелба и мерни прибори на Макаров

Първоначално публикуван от petarned Преглед на мнение
    Естествено, че няма самоотбрана на 25 м. Имам арсеналски макаров произведен 2006г. Според мен пистолетът е прострелян така че на 25 м. следва да се направи снижение от 12,5 см. - така правя добра група в деветката от ляво на десетката. Не знам дали следва да се коригира мерника налява надясно или да давам отклонение при меренето. От каченото от колегата военно четиво се вижда, ме има и пистолети на които точките на мерене и попадение съвпадат на 25 м. и се вижда, че до 25м (на 10, 15, 20 м.)стрелбата все е с почти право мерене. Но макаров не е такъв. Интересно ми е кой е този руски пистолет (ТТ?), тъй като щом четивото е военно, то се отнася за руско оръжие.
    Много популярен и хвален пистолет от по-възрастните почитатели на късото огнестрелно оръжие. Доколкото си спомням ТТ означава Тулский Токарев кал.7.62х25/не съм сигурен за 25/ сравнително силен патрон. Интересното от устройството е, че цевта се държи на обеца отзад и има вертикално преместване.
    Има някъде книжка и за него, като я открия ще я кача щом е интересно.

Коментар

Интересното,не е заключващата халка под цевта,това е началната система на Броунинг,а по-следващото развитие на конструкцията е със заключващия ,зъб,много популярна техническа част,и днес щото конструкцията на Броунинг,е в основата на днешните пистолети с плаваща цев.Характерното за ТТ е най -неудачното поставяне на пистолета на предпазител,тъй наречения полузвод.

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
        ...Характерното за ТТ е най-неудачното поставяне на пистолета на предпазител,тъй наречения полузвод.
        На моя ТТ аз пък само това му харесвах, иначе нищо не умерваше. Явно, чувствата ни са били взаимни.
        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Аз,мислех че стрелят хората а не пистолетите,но твоя явно е бил с характер.

Коментар

Първоначално публикуван от TONI 1977 Преглед на мнение
            Ако мога да попитам от къде разбра, че е първи клас.
            Някой бъркат/много често/ маркировката на мереца с какво ли не - колко бие на ляво/дясно/, нагоре/надолу/ в зависимост от означението и още какво ли не. За първи път виждам да има класификация на прецизността.
            Истината е една - означенията на мереца означават номера му, което има значение при прострелката на пистолета - мереца се подменя/избива се/ съответно с по-нисък или по-висок за коригиране на попаденията.
            Здравейте колеги, малко да съживя дискусията. Относно означената цифра на мереца (мерника), според някои военни давал насока колко снижение да се взема по вертикал под СТП. Доколкото схванах дискусията, означената на мереца цифра показва размера на мереца за удобство при евентуална подмяна на мереца или нужда от корекция на мереца. А иначе пистолет Макаров би следвало да е прострелян заводски еднакво на 25 метра и на 50 метра и само размера на мереца да варира. Освен прикачените от колегата Тони1977 данни за снижения, някой разполага ли с точна информация за стандартна прострелка на арсеналски Макаров на 15 м., 25 м. и 50 м.?

Коментар

Чета, чета... и се дивя на част от постовете. Оставам с впечатлението че част от хората притежаващи Макаров не са им ясни много от нещата по оръжието им.
              Моят е руски, произведен е 1978 година и го имам вече... над 10 години.
              @Тони 1977 сложи снимки на страниците от ръководството за пистолет Макаров. ТОВА е документа!!! Няма цивилни, няма военни пристрелки. Няма пристрелки на 15, 25, 50 ... и други метри - пистолета се "привежда към нормален бой" на дистанция 25 м.
              Числото на мерната пластина показва номера и, и се ползва когато се налага да се сменя (за корекция на боя по вертикала) за да се избере съответния мерник - по-висок или по-нисък. Мушката не се сменя и е грешно да се пили - сменя се мерника.
              Основния замисъл при коригиране стрелбата е: ДА СЕ ПРЕМЕСТИ МЕРНАТА ЛИНИЯ КЪМ СТП (средна точка на попаденията). За това - ако СТП е над точката на прицелване - сменя се мерника с по-нисък (мерната линия се вдига нагоре), ако СТП е под точката на прицелване - сменя се мерника с по-висок (мерната линия слиза надолу).
              Ако СТП е в ляво от точката на прицелване - мерната пластина се измества надясно (мерната линия се премества наляво), ако СТП е в дясно от точката на прицелване - мерника се премества наляво (мерната линия се премества надясно). Ако нямате прибор за извършване на тези корекции - допустимо е да го направите и с почукване с бронзово чукче. Степента на преместване може да се следи като гледате как се движи среза на мерника спрямо чертичката набита на рамата пред мерника.
              и те та ка те

Коментар

Първоначално публикуван от gre6nik Преглед на мнение
                @Тони 1977 сложи снимки на страниците от ръководството за пистолет Макаров. ТОВА е документа!!! Няма цивилни, няма военни пристрелки. Няма пристрелки на 15, 25, 50 ... и други метри - пистолета се "привежда към нормален бой" на дистанция 25 м.
                Виж пост №8 на настоящата тема.

Коментар

Колега Тони1977, благодаря за постнатия документ в пост № 8- мисля, че е най-добрата ориентация до момента в темата. Искам да попитам относно прикачения документ - какво е пълното название на документа, от коя година е? Аз, като гледам приложената таблица за сниженията и превишенията, си правя извод, че има 2 вида описана прострелка: 1. с превишение с 12.5 см. на СТП над мерната точка на 25 метра и 2. със съвпадена на СТП с мерна точка на 25 метра. Общото и за двете прострелки е "приведен към нормален бой на 25 метра", което според мен означава че прострелката и в двата случая е била на 25 метра, а на останалите посочени дистанции са регистрирали и отчитали попаденията.

Има ли някой, който има наблюдения върху заводската прострелка (предполагам има такава) и да даде инфо от първа ръка?

Коментар

Първоначално публикуван от TONI 1977 Преглед на мнение
                    Виж пост №8 на настоящата тема.
                    Имах го ръководството, като ликвидирахме първото поделение в което служех и бракувахме библиотеката се снабдих с доста четива в тая насока. Но като се развеждах и се изнесох от нас - оставих всичко в мазата ...

Мисля че книжката беше "Ръководство по стрелково дело с пистолет "Макаров" ... но не съм на 100% сигурен.

Коментар

Нарича се "Наставление по стрелковому делу 9-мм пистолет Макарова (ПМ)"
                      Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
                        Нарича се "Наставление по стрелковому делу 9-мм пистолет Макарова (ПМ)"
                        Ето, прикачвам въпросната книга в PDF-формат.
                        Прикачени файлове
                        "Смъртта е по-лека от перо, Дългът е тежък като планина" - Мейджи, император на Япония

2007' Jeep Cherokee KJ 2,8 CRD

Коментар

Първоначално публикуван от Павлин Андреев Преглед на мнение
                          Ето, прикачвам въпросната книга в PDF-формат.
                          Колега, благодаря за прикачената книга- ще я разгледам по-подробно почивните дни! Благодаря и на останалите колеги взели отношение по темата и на тези, които тепърва ще се изкажат :-)

Коментар

Да, заводската прострелка е два вида "по- военному"-СТП е 12,5см над мерната линия на 25м и "полицейска" или "гражданска" СТП съвпада с мерната линия на 25м. На мерниците отзад има набити номера. Моят Арсенал е с "гражданска" прострелка. Ето няколко мишени отпреди 3 год., когато с една колежка от службата си правихме надстрелване. Групите са от 8 изстрела(1 пълнител) за време до 10сек. на разстояние 12м. Вижда се, че с тази прострелка, на това разстояние има леко надвишение на СТП, което съм коригирал на втората стрелба. Колежката не съобрази и загуби
                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Joro1.jpg
Прегледи:1
Размер:73.1 КБ
ID:5354210Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Joro2.jpg
Размер:70.9 КБ
ID:5354211Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Tedi.jpg
Размер:78.2 КБ
ID:5354212
                            Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Много полезна информация. Браво на тези,които са запознати и са се включили,за да внесат разяснение!!!
                              http://www.stairwaytoglory.com/en/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X