Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къде сме ние и къде бяхме през ВСВ

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • #61
  От: Къде сме ние и къде бяхме през ВСВ

  Абе последен "маргинал", ама ако отговаря с главата си по ЗЗД за ходене в гората, ще се учудиш на реализма на маргиналите и неангажираност към финанси. По тоя повод, ако има някой информация за роми-революционери през вековете, участвали по различени идейни убеждения, разбира се нека да я сподели!

  Коментар


  • #62
   От: Къде сме ние и къде бяхме през ВСВ

   Аз на прима виста,се сещам за двама цигани дето са водели хайдушки чети.Първият е Мануш войвода(да не се бърка с този Мануш войвода от ВМРО),дето е шетал в Троянският Балкан в началото на 19-и век.Вторият е Мустафа Шибил(Шибилоглу).В "Записки по Българските въстания" Захари Стоянов пише за двама цигани дето му помагат де избяга от една турска потеря след Априлското въстание.

   Коментар


   • #63
    От: Къде сме ние и къде бяхме през ВСВ

    А па за революционери, изобщо и не става въпрос.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

    Коментар


    • #64
     От: Къде сме ние и къде бяхме през ВСВ

     По темата, в годините на Втората световна война, Българската армия е недостатъчно модерно въоръжена. Най-общо казано, основна причина за това е фактът, че до 1938г ( 31 юли 1938г. е Солунското споразумение за изключване действието на военните клаузи на Ньойския договор и признаване правото на България на равнопоставеност при въоръжаването), Царство България няма възможност нормално да закупува съвременно въоръбчжение и техника. Въпреки, че от страна на военното и политическото ръководство на България е направено много и се търси всяка възможност за възстановяване на армията сле Ньой, а още от 1934г. започва тайното въоръжаване и развръщане на пехотни части, наистина са отделени огромно финансови ресурси, за поне частично компенсиране на изоставането във въоръжението и техниката, в сравнение с държавите от Балканската Антанта, та въпреки това, България влиза във войната без достатъчна моторизация на войските, недостигат още атоматично стрелково оръжие, има недостиг на боешрипаси, бринираната тебчхника в едиственото танково съединение Т
     Бронираната бригада е недостатъчна (общо 142 танка от всички типове, като ставатище за нещо танкове са T-IV).
     Чисто и просто, времето с което разполага България за възстабовяване на армията су
     И и за подготовка на държавата за война, като цяло, а също и финансовите ресурси са оскъдни.
     Да не говорим, че в периода 1941-1944г. и после като фактически същзник на Антихитлеристката коалиция 1944-1945 г., не сме на висотата, която демосчнстрира Българската армия, в периодите 1912-1913г и 1915г.- я
     1918г.
     Като цяло, през Втората световна война, по оценки на британски разузнавачечи, Българската армия е ,,средно модерна армия" ( цитат от книгата ,,Военната икономика на България 1919г.-1945г. на проф. Людмил Петров). След разгромхт на Кралство Щгославия и Кралство Гърция през 1941г., Бълария остава с най-боеспособната армия от останалите балкаичнски държави, като Турция има само количествено превъзходство, а с Кралство Румяния сме на едно ниво, като качесто на въоръжените сили. С уточнението, че в периода 1941-1944г. Румъния е в пи неблагоприятна ситуация от България и на Източниа фронт, в хода на германо-съветската война, румънската армия търпи огромни загуби в материална част, които не може да компенсира.
     Като цяло, през Втората световна война, Българската армия не е на висота. Съветското военно разузнаване успява да проникне стабилно в БА, доро да вербува висши български офицери - пример Генерал Иван Маринов.
     Има и срамни моменти за БА, какъвто е пленяването през есента на 1944г. на 5 корпус в Източна Сърбия от германците...
     ния има и
     https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

     Коментар

     Активност за темата

     Свий

     В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

     Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

     Зареждам...
     X