Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прахово боядисване?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Прахово боядисване?

Може ли да се боядиса пластмаса прахово?

Re: Прахово боядисване?

Материала който ще се боядисва прахово трябва да отговаря на две задължителни условия: 1. Да е електропроводим - прахът се наелектризира с обратен заряд спрямо заряда , с който се наелектризира детайла за да може да полепне по детайла.
    2. Да е термоустойчив - детайла се изпича при около 250-300 С , при което всяка една прашинка се разтопява и се слива със съседната за да се получи гладък слой боя .
    Това е в общи линии познатата ми технология за прахово боядисване. Чувал съм че има технология за нанасяне на слой метал (никел) върху пласмаса, но не съм запознат подробно.
    "Do not correct a fool, for he will hate you;
    Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Re: Прахово боядисване?

никела се нанася само върху специални пластмаси които имат метални компоненти в себе си и затова може да се задържи

ако не е такава нестава
      Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

До: Re: Прахово боядисване?

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
        Материала който ще се боядисва прахово трябва да отговаря на две задължителни условия: 1. Да е електропроводим - прахът се наелектризира с обратен заряд спрямо заряда , с който се наелектризира детайла за да може да полепне по детайла.
        2. Да е термоустойчив - детайла се изпича при около 250-300 С , при което всяка една прашинка се разтопява и се слива със съседната за да се получи гладък слой боя .
        Това е в общи линии познатата ми технология за прахово боядисване. Чувал съм че има технология за нанасяне на слой метал (никел) върху пласмаса, но не съм запознат подробно.
        1. Може и да не е електропроводим, има значение обаче формата!
        2. Изпича се при t между 170 и 190 С в зависимост от "боята" и производителя!
        Говоря ти дъще, сещай се снахо!

Коментар

До: Прахово боядисване?

Съгласен съм с колигата по гире. За да се боядиса даден детаел прахово, трябва да издържа на температура не по-малка 200 градуса.Където работя има прахово и имам известни наблюдения.

Коментар

До: Re: Прахово боядисване?

Първоначално публикуван от box1 Преглед на мнение

1. Може и да не е електропроводим, има значение обаче формата!
            2. Изпича се при t между 170 и 190 С в зависимост от "боята" и производителя!
            Задължително да е проводник, формата няма значение и не е логично да има,боята се изпича от 160 до 210 градуса. Аз с това се занимавам.

Коментар

Скоро разглеждах рекламни брошури от пловдивския панаир.Имаше реклама за прахово боядисване на МДФ и пластмаса.Боята се изпича с UV лъчи ако не се лъжа,не с топлина.Детаела на практика е студен.

Коментар

Първоначално публикуван от dakata71 Преглед на мнение
                Съгласен съм с колигата по гире. За да се боядиса даден детаел прахово, трябва да издържа на температура не по-малка 200 градуса.Където работя има прахово и имам известни наблюдения.
                Дака, видях твоя публикация на тема ЧЗ-350, че си му слагал запалване от трабант.
                Моля да ме потърсиш в скайпа за да те поразпитам achilles_1991
                Последно редактирано от Chinela; 14-11-08, 17:42. Причина: Правопис: 4 не е равно на Ч

Коментар

AICBERG, питаш само дали могат да се боядисат пласмасите прахово или дали въобще могат да се боядисат?
                  По принцип пластмасите са оф роудовите мотоциклети и АТВ-та не се боядисват. Имат компонент вътре в себе си койти дейсва като силикона и не задържа материали по себе си като кал боя и т.н. На същият принцип се правят пластмасовите шпаклите, които се продават за кит.
                  Ако искаш да боядисваш нормална пластмаса има специални промотъри (не знам дали тази е думата на български), които се пръскат преди боядисване за да захване боята. Те поразмекват повръхността и я наелектризирват, като (ако се погледне под микроскоп) "косата" на пластмасата е настръхнала за да има повече грип. Предполагам това би било свършило същата работа при праховото боядисване.

Коментар

Праймери е думата но в българия им викат най- често пластификатори. Има обаче огромна разлика от пластмаса до пласмаса - PVC, PP , PE и т.н. - демек не ги знам всичките. В резултат на това най-често опитите за боядисване се провалят.

Опита показва , че на-добре става като се облепи с фолио ама ако детайла не е много релефен.
                    0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от GEORGINESHEV Преглед на мнение
                      Праймери е думата но в българия им викат най- често пластификатори. Има обаче огромна разлика от пластмаса до пласмаса - PVC, PP , PE и т.н. - демек не ги знам всичките. В резултат на това най-често опитите за боядисване се провалят.

Опита показва , че на-добре става като се облепи с фолио ама ако детайла не е много релефен.
                      Не, не става въпрос за праймър. Праймъра е покритие, а това прозрачна течност, която се пръска в много тънък слой и се изпарява. Използва се също и при лепене на пластмасовите брони преди нансяне на компонентното лепило. Аз имам два спрея тука, но надали са извесни при вас. Е, може и да се казва праймър в Б-я.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X