Може ли да се боядиса пластмаса прахово?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Прахово боядисване?
Свий
X
-
Re: Прахово боядисване?
Материала който ще се боядисва прахово трябва да отговаря на две задължителни условия: 1. Да е електропроводим - прахът се наелектризира с обратен заряд спрямо заряда , с който се наелектризира детайла за да може да полепне по детайла.
2. Да е термоустойчив - детайла се изпича при около 250-300 С , при което всяка една прашинка се разтопява и се слива със съседната за да се получи гладък слой боя .
Това е в общи линии познатата ми технология за прахово боядисване. Чувал съм че има технология за нанасяне на слой метал (никел) върху пласмаса, но не съм запознат подробно."Do not correct a fool, for he will hate you;
Correct a wise man, for he will appreciate you."
-
Re: Прахово боядисване?
никела се нанася само върху специални пластмаси които имат метални компоненти в себе си и затова може да се задържи
ако не е такава неставаHusqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09
Коментар
-
До: Re: Прахово боядисване?
Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнениеМатериала който ще се боядисва прахово трябва да отговаря на две задължителни условия: 1. Да е електропроводим - прахът се наелектризира с обратен заряд спрямо заряда , с който се наелектризира детайла за да може да полепне по детайла.
2. Да е термоустойчив - детайла се изпича при около 250-300 С , при което всяка една прашинка се разтопява и се слива със съседната за да се получи гладък слой боя .
Това е в общи линии познатата ми технология за прахово боядисване. Чувал съм че има технология за нанасяне на слой метал (никел) върху пласмаса, но не съм запознат подробно.
2. Изпича се при t между 170 и 190 С в зависимост от "боята" и производителя!Говоря ти дъще, сещай се снахо!
Коментар
-
До: Re: Прахово боядисване?
Първоначално публикуван от box1 Преглед на мнение
1. Може и да не е електропроводим, има значение обаче формата!
2. Изпича се при t между 170 и 190 С в зависимост от "боята" и производителя!
Коментар
-
До: Прахово боядисване?
Първоначално публикуван от dakata71 Преглед на мнениеСъгласен съм с колигата по гире. За да се боядиса даден детаел прахово, трябва да издържа на температура не по-малка 200 градуса.Където работя има прахово и имам известни наблюдения.
Моля да ме потърсиш в скайпа за да те поразпитам achilles_1991
Коментар
-
AICBERG, питаш само дали могат да се боядисат пласмасите прахово или дали въобще могат да се боядисат?
По принцип пластмасите са оф роудовите мотоциклети и АТВ-та не се боядисват. Имат компонент вътре в себе си койти дейсва като силикона и не задържа материали по себе си като кал боя и т.н. На същият принцип се правят пластмасовите шпаклите, които се продават за кит.
Ако искаш да боядисваш нормална пластмаса има специални промотъри (не знам дали тази е думата на български), които се пръскат преди боядисване за да захване боята. Те поразмекват повръхността и я наелектризирват, като (ако се погледне под микроскоп) "косата" на пластмасата е настръхнала за да има повече грип. Предполагам това би било свършило същата работа при праховото боядисване.
Коментар
-
Праймери е думата но в българия им викат най- често пластификатори. Има обаче огромна разлика от пластмаса до пласмаса - PVC, PP , PE и т.н. - демек не ги знам всичките. В резултат на това най-често опитите за боядисване се провалят.
Опита показва , че на-добре става като се облепи с фолио ама ако детайла не е много релефен.0888932647
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
Коментар
-
Първоначално публикуван от GEORGINESHEV Преглед на мнениеПраймери е думата но в българия им викат най- често пластификатори. Има обаче огромна разлика от пластмаса до пласмаса - PVC, PP , PE и т.н. - демек не ги знам всичките. В резултат на това най-често опитите за боядисване се провалят.
Опита показва , че на-добре става като се облепи с фолио ама ако детайла не е много релефен.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар