Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изтървал болт...XT500

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Изтървал болт...XT500

Здравейте, Колеги!
    Днес смених маслото на машинката, че бях позакъснял бая. Давах газ докато не е заваляло. Още предни път при смяната, на капака на масления филтър най горния болт е изтървал. Тоя дето е отляво на обезвъздушителя. Като гледам болта е 6мм. около 10 санта дълъг с преходна резба, само отпред. Като го извадих и резбата му беше пълна с алуминий, беше се заравнила резбата и така стоеше. Абе изтървал ама не е разбило леглото още, стяга се и превърта. Иначе не тече, уж!
    Та въпроса ми е мога ли да пренарежа в блока и да сложа същия болт ама 7 мм? Ще разпробия и капака на масления филтър... Ама ме е страх като раширя отвора на резбата и вътре да пробия нещо в блока(знам ли) да се прецака. Един вид да не се обърка нещо, да натисна някой друг чарк или да объркам движението на маслото или знам ли и аз...??? Ако има някъде чертежи да видим сечение на блока дали ще има проблем разширяването на отвора. Дайте акъл, моля ви!

Машината е YAMAHA XT500Т '89год. Въздухар без стартер. http://www.motorcyclespecs.co.za/mod...xt600%2088.htm
    ей такъв ама 500 кубика...
    Поздрави!!!

От: Изтървал болт...XT500

Аз мисля,че от 6 на 7мм няма да има проблем но що не вземеш да направиш една шпилка от едната страна да е с резба 7мм където ще се навие в картера а от външна страна с 6мм и ще си го стягаш с гайка.По тоя начин ще избегнеш следващо разпробиване на картера и минаване на 8мм.Ще си смениш само шпилката и така
    0888 074 049

Коментар

Или пък просто си монтирай ремонтна "пружинка" за резба. Метчика е 7,4х1 и не е редно да направи беля в дупката. Обаче като се замисля 10 санта - няма да му стигне дължина на метчика. Та май шпилка ще е.
      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Единия вариант е с шпилка М7/М6.
        Другия е по-лесен: купуваш шпилка М6 неръждавейка на метър, режеш си колкото е болта+главата и я залепяш с лепило за изтървали резби на Локтайт или Перматекс. Слагаш гайка и даваш газ.

Коментар

А някой помисли ли , защо болтът е фасонен и е със стъпало?

Коментар

Първоначално публикуван от pe6o74 Преглед на мнение
            Не знам, Колега, какво точно имаш в предвид с това "фасонен", ама аз си мисля, че тоя болт освен ,че стяга капака на филтъра...пристяга и нещо друго вътре в двигателя. Може би спомага за пристягането на цялата дясна половина към основния блок...знам ли аз... Точно над него, под цилиндъра има леко омасляване. Та мисълта ми е ако сложа нова шпилка М7 към М6, като завия М7 в старото легло навътре в блока с осигурител(лепило) за резби..... дали след като притегна отгоре с гайка върху капака на масления фитър ще хване здраво и ще спре омасляването????
            Абе много ми станаха дълги изреченията ама дано сте ме разбрали!

Поздрави!!!

Коментар

Първоначално публикуван от pe6o74 Преглед на мнение
              какво ще рече фасонен и със стъпало?
              0 8 76 36 8 542

Коментар

Еми не е обикновен болт(винт).

Коментар

Колега не се притеснявай Отиди при някои стругар да ти пусне 1 болт 6.5 мм резба и направо го навивай . На моето Хт 600 е с 1 болт така нямам проблеми само докат го завиваш постепенно хем стягаш хем развиваш да си направи резба и така докат стегне няма проблеми

Коментар

Долният болт е със стъпало, който служи за източване на маслото от филтърната кутия. Двата горни болта са обикновенни. И при мен резбата за същия болт беше заминала.Но резбата в блока е около два пъти по дълга от резбата на болта, та спокойно ако не ти се занимава взимаш шпилка 6мм, навиваш я без лепило.
                    Освен пружинките, по голямата резба или наваряването има една нова технология за "заваряване" на алуминий. Тъй като имам няколко тела, мисля да я тествам за възстановяване точно на тази резба.
                    Технологията е HTS 2000. Като я тествам, ще пиша какъв е резултата.
                    Gnome Rhone AX2 800 1938
                    Yamaha XT600Z 1VJ 1986
                    Husqvarna Te 510 1989
                    Argvmentvm ad novitatem

Коментар

Имам още едно питане за същата машина. Дал съм жилото за оборотомера на ремонт че е скъсано. Понеже не съм го свалял аз и незнам как да го сложа. Взех го скъсано и свалено. За посоката на бронята е ясно кое е в цилиндъра кое е горе на уреда. От двете страни е сплескано на квадрат(самото жило), ама от едната страна зад квадрата има месингова втулка(пръстенче). Квадрата с тази втулка от коя страна е?????

Коментар

Километражните жила се монтират с втулката надолу (оригинално) . Много съм се чудил защо иманно така , понеже веднъж загубих едно жило след като се е развила гайката на бронята. Пробвал съм и двата вариянта - работят. Имам едно хт в гаража , но сега ме мързи да сляза да развия жилото. Утре вечер ще имаш резултат.

Коментар

Ок, мерси! От горе към уреда ясно как се завива, ами отдолу...Гледам че се пъха в цилиндъра и нещо там трябва явно да щракне да го фиксира? Има ли към цилиндъра допълнителен елемент който да го захваща да не излиза? Или си стои закачен за цилиндъра?
                          Мерси!

Коментар

Най-често има застопоряващо болтче.
                            0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

И пак съм аз и пак с въпрос... От ляво на двигателя е съединителя. Там е сигурно пълно с масло. Ами от дясно е кутията на масления филтър, която със сигурност е пълна с масло. Ако изтакайки маслото махна целия десен капак на двигателя. Вътре има ли масло? Четох че там имало някаква "звезда" за запалването, значи предполагам няма масло? Питам заради резбата на изтървалия болт, защото над нея омаслява и искам да го направя като хората, че ме дразни. Имам доста добри майстори под ръка и ми казаха ако мога да го разкапача и да го направим като хората, демек да си стегне болта целия десен капак...
                              Поздрави!!!

п.с. Събота и Неделя го дават 10 градуса мисля да подавам газзззз

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X