Знам, че темата не е за тук и се извинявам за това, че повдигам въпроса. Та, трябва ли да имаш книжка за такъв мотор/скутер до 49 к.см. Преди години можеше да си ги караш без проблеми като колело. Сега как е?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Трябва ли книжка за мотор/скутер до 49 к.см.
Свий
X
-
До: Трябва ли книжка за мотор/скутер до 49 к.см.
Първоначално публикуван от kolonal Преглед на мнениеЗнам, че темата не е за тук и се извинявам за това, че повдигам въпроса. Та, трябва ли да имаш книжка за такъв мотор/скутер до 49 к.см. Преди години можеше да си ги караш без проблеми като колело. Сега как е?
(до колкото си спомням - Не и ако конструктивната му максимална скорост надвишава 45 км/ч !!!! )Kawasaki KDX 220 R (Jabcho tuning)>Gas Gas EC300>Beta 300RR
-
За мотор до 49к.см.,на който максималната скорост не надвишава 45км/ч(мотопед) ти трябва категория "М" ,която може да се изкара на 16 год. и също така я дават при изкарване на кат.(А,Б и т.н.).А за моторите над 49к.см.(мотоциклет)ти трябва кат."А",която може да се изкара на 18год.(до 350к.см.).За да караш мотори над 350к.см. трябва да имаш 3 год. стаж с 350 к.см. мотор.
Успех!!!Живей сега, защото вчера няма да се върне, а утре може и да не дойде!!!
Коментар
-
Първоначално публикуван от kiril_ivanov Преглед на мнение.....За да караш мотори над 350к.см. трябва да имаш 3 год. стаж с 350 к.см. мотор.
Успех!!!Kawasaki KDX 220 R (Jabcho tuning)>Gas Gas EC300>Beta 300RR
Коментар
-
Имаш ли книжка за кола можеш да караш всичко регистрирано, като категория М. На теория това е до 50 кубика и до 45 км/ч максимална скорост. На практика в България всичко до 50 кубика, не зависимо от максималната скорост, се регистрира като М.Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.
Коментар
-
Изрових и цитирам правилника (най-новия):
"A - Мотоциклети - Двуколесни пътни превозни средства с кош или без кош, които имат двигател с работен обем над 50 куб. см. Към мотоциклетите се приравняват и моторните превозни средства с три колела, чиято маса без товар не надвишава 400 кг. както и двуколестните пътни превозни средства, които имат двигател с работен обем до 50 куб. см. и чиято конструктивна максимална скорост надвишава 45 км/час. "
"Подкатегория А1 - моторни превозни средства с обем на двигателя не повече от 125 куб. см и максимална мощност не повече от 11KW"
Продължавам да търся кога може да се кара "А" - От спомени и от това което ми каза инструктора - след 21 години! До тогава А1 !Kawasaki KDX 220 R (Jabcho tuning)>Gas Gas EC300>Beta 300RR
Коментар
-
Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнениеИмаш ли книжка за кола можеш да караш всичко регистрирано, като категория М. На теория това е до 50 кубика и до 45 км/ч максимална скорост. На практика в България всичко до 50 кубика, не зависимо от максималната скорост, се регистрира като М.Kawasaki KDX 220 R (Jabcho tuning)>Gas Gas EC300>Beta 300RR
Коментар
-
Първоначално публикуван от Ivan Minkov Преглед на мнениеПродължавам да търся кога може да се кара "А" - От спомени и от това което ми каза инструктора - след 21 години! До тогава А1 !
А1 - 17 години
А - 18 години, но до 350сс
При навършени 21 години може да управлявате и мотор над 350сс
Коментар
-
Мисля, че вече стана ясно всичко, което го интересуваше колегата.
Нека да оточня пак:
За да караш мотор до 49-50 куб.см. с максимална скорост до 45 км/ч (мотопед) трябва да имаш 16г. и изкарана "М" категория (която представлява само листовки пред КАТ без курмуване)Suzuki TS 200R - 1996, Suzuki Dr 250 SHC - 1991, Suziki RMZ 450 - 2007, Yamaha YZ 450F - 2010...
Коментар
-
Първоначално публикуван от Daniel Gyorev Преглед на мнениеПримерно имам 18 години и книжка с Б и А категория и карам 600 кум. мотор, какви са последствията, ако ме провери КАТ и установят, че съм нарушил правилото!?Първоначално публикуван от Жоро XR 600 Преглед на мнениеТакива каквито, ако караш автомобил без Б категория
т.е. все едно си без книжка, защото на теория си неправоспособен водач.
мисля, че Жорка не си прав. Май само те санкционират за това, че нямаш категорията. Тоест ти с любителската книжка си изкарал изпита за правилника за движение по пътищата който е еднакъв за всички категории /пак не съм 100% сигурен/ така, че нарушение остава категорията само....Нали имаш за моторо до 50куб.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнениеНе съм сигурен НОмисля, че Жорка не си прав. Май само те санкционират за това, че нямаш категорията. Тоест ти с любителската книжка си изкарал изпита за правилника за движение по пътищата който е еднакъв за всички категории /пак не съм 100% сигурен/ така, че нарушение остава категорията само....Нали имаш за моторо до 50куб.
Но до миналата година, при такова нарушение, беше в сила "лишаване от правоуправление" за определен период. Сблъсквал съм се с казуса, затова така категорично го твърдях.
И сега да кажа нещо на пичовете дето нямат 21, а карат над 350сс - не се "стягайте" историята не помни глобен моторист, нарушаващ точно тази точка от ЗДП.
Коментар
Активност за темата
Свий
Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар