Обява

Свий
Няма добавени обяви.

София - Кейп Таун 2010 - THE END

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • София - Кейп Таун 2010 - THE END

  13.08.2010г. - 72-ри ден

  На този ден напуснахме Африка. Полетът ни беше в 16.00 часа от Кейп Таун-Йоханесбург-Истанбул-София. Беше някак странно на монитора в самолета да гледам как прекосяваме за няколко часа маршрута, който бяхме изминали за два месеца и половина. И след дългия полет, за който не мога много да разкажа, защото спах през цялото време в самолета и след 11 часа престой в Истанбул на 14.08.2010г. в 18.30 часа кацнахме на летище София в България. Тук ни изненадаха с организация по посрещането, което много ме трогна, макар тогава да не бях в много адекватен, но не очаквах това. Отново бях при Вики, при роднините ми и сред приятели. Благодаря на всички за посрещането и на всички, които бяха по един или друг начин с нас в това пътуване. Ето как другите заснеха посрещането.  Няколко седмици по-късно пристигнаха и моторите ни.

  С това приключи вече цялото ни пътешествие. По километража на мотора ми бяхме изминали общо 17 801 километра. При Мони ще е различно, по двата GPS-а също е различно, но всичко е в тези рамки.
  Това беше нашия начин да пропътуваме по маршрута София-Кейп Таун. Сигурно има хора, на които няма да се хареса, но за нас беше едно невероятно приключение. Преди пътуването всички ми казваха, че в Африка или се влюбваш или я намразваш завинаги. Аз съм щастлив да бъда от първите и очаквам следващия път когато ще тръгна в същата посока. През много неща минахме, много видяхме, много преживяхме, е и много пропуснахме, с много хора се запознахме и си струваше всички усилия. Няма да забравя нито една секунда от пътешествието, а и не искам.


  Ето отново и всичките части:
  София - Кейп Таун 2010 - Предговор
  София - Кейп Таун 2010 - I част - Турция-Сирия-Йордания
  София - Кейп Таун 2010 - II част - Египет
  София - Кейп Таун 2010 - III част - Судан
  София - Кейп Таун 2010 - IV част - Етиопия
  София - Кейп Таун 2010 - V част - Кения
  София - Кейп Таун 2010 - VI част - Танзания
  София - Кейп Таун 2010 - VII част - Малави
  София - Кейп Таун 2010 - VIII част - Замбия
  София - Кейп Таун 2010 - IX част - Ботсвана
  София - Кейп Таун 2010 - X част - Намибия
  София - Кейп Таун 2010 - XI част - Южна Африка

  Ето тук са и всичките ни снимки, но повечето вече видяхте в отделните части на пътеписа.
  Последно редактирано от boiko73; 07-11-10, 15:35.

 • #2
  От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

  Бойко, е само толкова ли , това ли беше, сега какво ще четем със сутрешното кафе?  Uploaded with ImageShack.us

  Мони, вече дойде и твоя ред, чакаме те с нетърпение.

  P.S. Бойко, би ли обяснил ,как освободихте моторите от Софийска митница на летището, ще е полезно да се знае.
  Последно редактирано от viki terzieva; 07-11-10, 11:33.
  Животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни!

  Коментар


  • #3
   От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

   Браво Бойко!!!
   Разказа е НЕВЕРОЯТЕН, снимките също. Потопих се в една Африка която никога не съм си представял!
   За мен този континент винаги е бил свързан с Малария, много и всякакви насекоми, Безкрайни пустини и мен като Основно Меню - сега погледнах с други очи и вече за замислям да посетя някое от описаните места, за което съм много Благодарен.
   Отново едно голямо БЛАГОДАРЯ за Положеният Труд да споделиш с нас това незабравимо преживяване!!!
   Браво

   П.С.
   Забелязах че повечето страни по пътя са с "обратно" движение, имахте ли проблеми?

   Коментар


   • #4
    От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

    ОГРОМНО благодаря, за споделеното приключение

    Коментар


    • #5
     От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

     БЛАГОДАРЯ!!! Невероятно пътешествие и страхотен пътепис!

     ПП: Кога ще е следващото?
     http://www.nakladkibg.com
     накладки, спирачни дискове, съединители

     088 8613380

     Коментар


     • #6
      От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

      Драго, форсирах писането, защото искам и аз сутрин да пия кафе и да чета пътеписи, а знам че Димо сега ще започва. Чакам го с нетърпение, така че ще има какво да четем за доста време. Чакам и Мони с филма, за който дори аз си нямам представа какъв ще бъде, но като знам вкусовете му предполагам, че ще е много интересно и забавно.

      Не мислих да пиша за нашата Митница, но ще го обясня. Нашата Митница си е държава в държавата. По принцип след като Любо от "Бомар груп" ни уреди всичко трябваше като пристигнат моторите, фирмата с която работи тук да ги освободи от Митница и ние с Мони да отидем само в склада ми да си ги приберем. Та те пристигнаха и момчето действаше много бързо, но от Митницата обясниха следното:
      Първо и най-важно - за нашата Митница карнетите, които се издават за всички МПС-та не са документ и те не го признават, като някакво доказателство за извършен внос-износ през всички други държави. Те признават друг вид карнет, който пък не се признава в никоя друга държава и ако се тръгне с него трябва на всяка митница да се оформя временен внос-износ и да се плащат огромни суми за гаранция, които при излизане трябва да се връщат. Това няма как да се случи в държавите, през които минахме, защото на всяко излизане трябва да чакаме с дни евентуално да си получим парите. Така че, всеки нека си пътува с карнетите от СБА и да не се притеснява. Важат в цял свят и спестяват много време и средства.
      Второ: Пак от Митницата ни обясниха следното - Ако пътувам с мотора извън България в държави извън ЕС и после пак се върна на ход с мотора в България е един вид временен внос-износ. Ако натоваря мотора на самолет, закарам го в държава извън ЕС, карам там и го върна със самолет е друг вид временен внос-износ. Ние излязохме на ход и го върнахме със самолет, което било два вида временен внос-износ и ни поискаха да платим ДДС. Питахме означава ли, че на стока купена с фактура от България и с платено ДДС, с документ за собственост на български гражданин трябва още веднъж да се плати ДДС, те ни отговориха, че стоката напуснала България вече автоматично не е българска и дължим ДДС.
      В крайна сметка шефа на Митницата на летище София ни каза, че на негова отговорност ще ни разпише молбата за освобождаване на моторите и няма да плащаме. Това за мен означава две неща - или шефа е гей и се влюби в нас, което е разбираемо щото сме си хубавки или въобще не дължим ДДС и са ни говорили глупости за да дадем някой лев. Не дадохме, но е странно как един държавен служител, еднолично с подписа си решава и спестява 8 000 лева /ДДС-то на моторите/ на държавата. Не знам по закон как стоят нещата, защото не съм юрист. Факт е, че след като казах на Вики, че трябва да плащаме пак ДДС, тя се изсмя и каза, че това са глупости. Пък тя само с това се занимава и явно е глупост.
      Трето: пак от Митницата ни обясниха какво да правим следващия път. На границата на КПП-то, от което излизаме извън ЕС, примерно на Капитан Андреево трябва да оформим с митническа декларация износ на мотора и после като се прибираме без значение по какъв начин да се оформи вноса. Това аз никога няма да направя, защото първо излизането ще бъде около 6-8 часа със скоростта на работа при нас, а влизането ще отнеме дни, защото освен всичко ще трябва да се сверяват номера на рами и документи за да се докаже, че се връщаме със същия мотор.
      Проблемът бил, че не признавайки карнетите нашите митничари виждат само печат за износ на КПП-то на Турция и няма друг за внос.
      Въобще на митницата всеки си прави каквото иска, но това е всеизвестно. Сега сигурно някои се чудят как да пътуват след това разяснение. Аз лично ще продължавам по същия начин. Вадя си карнетчето от СБА, където гаранцията ми е 500 лева за година и си пътувам, защото без него примерно в Египет само ще платя 4 пъти повече. В същата наша ситуация може да попадне всеки, който пътува извън ЕС с лично МПС и стане авария и се наложи да го връща със самолет или кораб.
      Това беше всичко. След това си ги взехме от склада, точно както трябваше да стане. Предишния ден Мони ходи с митничарите да проверят рамите и това е цялата процедура. Супер объркана ситуация, в която само Митницата решава какво ще прави и друго не ги интересува.

      За страните с обратно движение.
      Мони беше карал доста в такива и за него беше лесно.
      За мен също беше лесно и свикнах много бързо. Не знам как щеше да е ако бях с кола. Единственото странно е на кръстовищата. Кръстовището е регулирано с 4 знака СТОП. Всеки от неговата посока спира. Тръгва първи този, който първи е спрял и за това всеки гледа кой по ред спира. Така ако аз съм зад Мони не мога да тръгна веднага след него, ако има друг спрял преди мен. Само това беше странното, но пък там шофьорите са много толерантни към мотористи и винаги ти дават път, въпреки че са с предимство. Всъщност там никъде не видях агресивни шофьори като нашите и въпреки, че в много от държавите нямат такива мотори, хората внимаваха на пътя и правеха място. Другото странно е, че както при нас, ако иска този пред теб да го изпревариш пуска десен мигач, а там пускат ляв, без значение какво е движението - ляво или дясно. Това беше малко объркващо, защото ние си мислихме, че този пред нас ще прави маневра с левия мигач и си чакахме зад него, докато разберем какво означава. По всички пътища знаците са много добре сложени и има ограничение в градовете, извън тях и на магистрали. Няма както при нас на междуградски път един куп знаци с ограничения от 40 - 70 и да се чудиш с колко да караш.

      Коментар


      • #7
       От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

       Човек е богат с мечтите си, но истински щастлив реално вътре в тях. Поздрави за вас щастливци! Надявам се и аз да се кефя и разказвам така някой ден. А вие ...сте страхотни пичове!

       Коментар


       • #8
        От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

        Бойко, благодаря ви на двамата с Мони, че ни направихте съпричастни към това невероятно приключение! Дай боже всекиму и дай боже по - често
        EnduroX Alba-Damascena 2019

        Коментар


        • #9
         От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

         Може би никога няма да направя такова пътуване.
         Но благодарение на вас ,успях.

         Благодаря.

         Коментар


         • #10
          От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

          Поклон! Мноо яко! Айде тръгвайте пак да има какво да чета !!!

          Коментар


          • #11
           От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

           Първоначално публикуван от izo4x4 Преглед на мнение
           Поклон! Мноо яко! Айде тръгвайте пак да има какво да чета !!!
           А ние... на хартия ще го имаме ли пътеписа

           Коментар


           • #12
            От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

            Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение
            А ние... на хартия ще го имаме ли пътеписа
            С огромно удоволствие, не искам да припирам нещата, нека се уталожат малко... после ша ги запукам с кеф - нека видят какво е коледа поне...

            Коментар


            • #13
             От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

             Страхотно!
             А защо ли не се изненадвам за неуредиците на финала... Добре дошли отново в България!
             ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
             СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

             Коментар


             • #14
              От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

              За пътешествието е ясно - както за всяка осъществена мечта - БРАВО! И да добавя , браво за положения труд за пътеписа , прегледното сортиране , ценната информация , и супер снимките - който се е опитвал да пише , ще оцени по достойнство положеното усилие , за споделянето на това пътуване .

              Коментар


              • #15
               От: София - Кейп Таун 2010 - THE END

               Браво ! ! ! Струваше си чакането на пътеписа и мога само да ви се възхищавам на направеното - стискам палци и аз да имам такава възможност някой ден

               Бойко, а за митниците родни въобще не се и очудвам - все пак те се ръководят под парграф 22. Няма да забравя преди години се прибирахме от Мюнхен с един приятел, наближихме Калотина точно на зазоряване, спираме на сръбското гише и ни посреща една добре сложена, руса, ведра и усмихната сръбкиня, пожела ни лек ден и преминахме на българското гише за проверка където ни посрещна злобна навъсена и леко мистаката лелка, на която като че ли й бяхме изяли супата с вилица, изсъска ни навъсено нещо и с мъка ни обслужи. Тогава се шегувахме, че онази лелка е олицетворение на българския митничар, но като се замисли човек ситуацията там е да се смееш или да плачеш
               Ако няма къде да отидеш, ела на себе си!

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

               Зареждам...
               X