Обява

Свий
Няма добавени обяви.

София - Кейп Таун 2010 - Предговор

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • София - Кейп Таун 2010 - Предговор

  Като начало ще се опитам да разясня малко за идеята за това пътуване. С Мони се запознахме през зимата на 2008г., когато бяхме решили да ходим в Сирия и Йордания и искахме с Вики да получим информация от първа ръка. Та така на една от първите ни срещи той спомена, че мечтата му е да отиде с мотор от София до Кейп Таун. Е, точно тук ни съвпаднаха мечтите. Африка за мен е мечта още от малък и тя се породи от многото филми за това място, които бях гледал – стари, но хубави филми. Винаги свързвах Африка с нещо невероятно екзотично, тайнствено, място където се хранят с хора, а останките хвърлят на лъвовете, да не се дразнят. Естествено да отида в Африка с мотор хич и не ми беше минавало през ума тогава, защото като дете единствено се радвах на колелото и да ядосам милиционерите в Стара Загора като се пусна с него по стълбите пред Универсалния магазин. Ама рано гледахме филма „Банда БМХ”.
  Та каза Мони София – Кейп Таун и тогава веднага реагирах - „Ами хайде”. После си викам това момче нещо не е наред. Бе къде в Африка с мотор. Да, ама като му влезе нещо в главата на човек и не му дава мира. Увеличиха се все повече пътуванията ни с Вики извън България с мотора и се породи онова странно желание за големите пътешествия. Или може да не са големи ама да са повечко. Въобще странно е това чувство, което кара човек колкото повече пътува, толкова повече да иска да пътува. Така дойде края на 2009г. като до тогава планувах за 2010г. пътуване до Мароко или до Монголия, защото Африка все още си беше онова място, което е далеч - някъде в дясно след луната. Така в края на октомври 2009г. съвсем спонтанно си казахме – ами защо не отидем сега до Африка, пък Монголия, Мароко по-нататък. Така започна всичко. Последваха планове, подготовка http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=75135, съвети и т.н. Много сайтове се изчетоха за този маршрут, щото докато ние се каним, хората си пътуват, но за мен повечето ми планове за маршрути са свързани с ето тези хора http://www.unusvita.com/Index.html или старото име http://www.2canadiansonbikes.com. В процеса на подготовката разбрахме с Вики, че ще ставаме родители и трябваше да продължа сам. Малко ми беше неестествено да съм без нея, но пък бях щастлив от причината да не сме заедно. Много спънки срещнахме в подготовката си, но и много хора ни помагаха и в крайна сметка дните до юни месец 2010 минаваха бързо. За съжаление въпросът с намирането на спонсори си остана най-трудната част в една подготовка за такова пътуване. Ние не успяхме, но все още се надявам да се намерят такива за бъдещите пътувания.
  Моторите – Мони с КТМ 950 Adventure и аз с BMW R1200GS. Сложихме задължително защитна тава отдолу под двигателя и ролбари. Пълно обслужване и на двата. За моя купих в Камор ауто джанти със спици и преден и заден амортисьори, които според хилядите пътеписи трябваше някъде по средата на пътя да сменям, но така и не разбрах къде е тази среда. Общо по моторите нямаше сериозен тунинг, като специално окачване, специално това, специално онова.
  За екипировката – всичко ще се види от снимките – ризници, ботуши за ендуро, каски, панталони, раници за вода. Тук общо взето всеки сам си преценява какво е удобно за него и няма рецепта, кое е универсалното. При мен се оказа, че напълно съм уцелил с каква екипировка да карам по маршрута.
  Инструменти – освен необходимите за мотора, задължително трябват ключове за сваляне на гумите. При мен за предната се оказа шестогран №22. Не се намира лесно, но тук Румбата да е жив и здрав, че ми отряза едно парче и то ми стана най-ценното като инструмент. Задължително и комплект за гуми, макар да се оказа, че една гума винаги може да се спука така, че да не се полза инструмента. За това вътрешни резервни гуми са задължителни без значение, че примерно за ВМW-то такива оригинално няма.
  Карти за GPS – Garmin - Garmap SAS 2009 TMC, EAST AFRICA STREETMAPS и Track for Africa V9.05. Освен това купихме книжни карти за всяка държава.
  Аптечката – пак е въпрос на личен избор, но за това пътуване задължителното е пудра за крака, която както ще се види по-късно има многофункционално предназначение. Ваксини си направихме за жълта треска, коремен тиф, дифтерия и тетанус. Маларията – най-страшното, което можеше да ни се случи. По тази причина Мони намери малко хапчета Маларон, като по-късно разбрахме, че заместител на тези хапчета е „родния” антибиотик Доксициклин. Чинела тук много ни помогна като ни достави лекарство във вид на инжекцици за малария и така малко се чувствахме по-спокойно. Всъщност Ванката /Чинела/ се оказа прав, че маларията е по-добре да се хване там, отколкото да се открие тук в България. Там това е нещо както при нас грипа. Хората говорят съсвем спокойно за тази болест, както сами се убедихме с наш познат, и то по простата причина, че във всеки медицински пункт знаят как се лекува. За щастие ни се размина и на двамата това преживяване.
  Документите – визи, карнети за моторите, медицински застраховки и друго няма. Визи не са необходими единствено за Турция и Ботсвана.
  Комуникациите – носихме сателитен телефон, с който крайно много си късахме нервите, или поне аз, когато трябваше да се обадим. Насред полето да се губи обхвата не мога да си го обясня. По този маршрут спокойно се ползва GSM с карти на операторите в различните държави и е много по-евтино и с по-добра връзка. SPOT-а, който ни беше осигурен от форума, е в основата да се наблюдава цялото пътуване.
  „Групата” – как се пътува в такъв състав ? Като цяло голям купон беше. С Мони бяхме карали единствено в Македония на една кратка обиколка, но пък доста мастика бяхме изпили заедно до заминаването ни за Африка. Според мен пътуването мина доста забавно и интересно. Естествено имали сме дребни спорове, но това са си напълно нормални неща, щото иначе всички щяхме да сме еднакви по калъп без собствено мнение. На мен ми беше много приятно пътуването с Мони, пък и нали все още нося неговите гащи , но и за това по-късно.
  И в края на това начало искам да благодаря на всички, които ни подкрепяха в подготовката, по време на пътуването и след това. Няма да споменавам имена, защото те са много, а не трябва да пропускам никой.
  Може пътуването да не се хареса на някои хора, но това е, което ние успяхме да планираме и да осъществим. Така ги видяхме ние нещата, така почувствахме всичко и така избрахме да го направим.
  Доста голям пътепис се оформя /цели 14 части/ и дори аз не съм наясно как ще се получи, но се надявам да е интересно. Решихме да го разделим в отделни теми за всички държави, за да е по-лесно за четене и по-малко претрупано.
  И ако вече съм събудил интереса ви мога да започна разказа за всички 72 дни от приключението. Някои пълни с преживявания, някои пълни със страшна скука, но за всичко това след като извадите пуканките от микровълновата фурна.

  Следва:
  София - Кейп Таун 2010 - I част - Турция-Сирия-Йордания
  София - Кейп Таун 2010 - II част - Египет
  София - Кейп Таун 2010 - III част - Судан
  София - Кейп Таун 2010 - IV част - Етиопия
  София - Кейп Таун 2010 - V част - Кения
  София - Кейп Таун 2010 - VI част - Танзания
  София - Кейп Таун 2010 - VII част - Малави
  София - Кейп Таун 2010 - VIII част - Замбия
  София - Кейп Таун 2010 - IX част - Ботсвана
  София - Кейп Таун 2010 - X част - Намибия
  София - Кейп Таун 2010 - XI част - Южна Африка
  София - Кейп Таун 2010 - THE END
  Последно редактирано от boiko73; 07-11-10, 04:25.

 • #2
  От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

  Чакам с нетърпение , сигурен съм че ще е изпипан добре пътепис, богато илюстриран и с много полезно инфо .

  p.s. Каквото и да се казва, ВИЕ бяхте първите от тук , с подобно начинание , дано има последователи пътешественици , а не само читатели по форума ...

  Коментар


  • #3
   От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

   Бойко,
   чакам пътеписа ти с голям интерес.
   Правилно си преценил, че трябва да е в направен в 14 отделни теми.
   Давай

   Коментар


   • #4
    От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

    Супер! Предлагам на съфорумниците да задържим коментарите с възхищенията за накрая, за да не утежняваме излишно четенето. Предлагам да се изтрият и тези три поста по този повод.
    ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
    СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

    Коментар


    • #5
     От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

     Нека сега и аз да кажа някои неща.......

     Да,това е нашето пътуване и ние го направихме така,както на нас ни беше забавно,удобно и приятно.

     Надявам се,че това пътуване няма да бъде последното ни пътуване с Бойко,защото и на мен ми беше забавно,много се смяхме,много си "напрягахме душите"...е,по някога ни беше скучно,малко нервно,но все неща реални и нормални да се случат за всичките тези 70+ дни...,именно всичките тези неща ни съхраниха по мое,а явно и на Бойко мнение.Така се стигна и до крайното решение,Бойко да пише пътеписа,а аз да имам грижата за видеото,което заснехме по пътя.

     @ Бойко-Баце,вече се чудя дали съм си бил купил верния размер ГАЩИ в Найроби?.....очевидно е,че те са си били за теб.....

     Поздрави,
     търся си подписа....

     Коментар


     • #6
      От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

      Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
      Супер! Предлагам на съфорумниците да задържим коментарите с възхищенията за накрая, за да не утежняваме излишно четенето. Предлагам да се изтрият и тези три поста по този повод.
      Ами мисля, че най-удачно ще бъде да затварям темата до изписването на всички дни в нея и след това да я отключвам за всякакви въпроси.

      Коментар


      • #7
       От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

       Първоначално публикуван от boiko73 Преглед на мнение
       Ами мисля, че най-удачно ще бъде да затварям темата до изписването на всички дни в нея и след това да я отключвам за всякакви въпроси.
       Принципно най-забавно е стил "А ла Чинела" - кратка серия, която свършва преди най-интересното, коментари от четящите (с догадки какво ли следва) и следваща серия, дето покъртва пак

       П.С. Точно преди няколко дни се бях отчаял, че няма да тръгне скоро серияла Ама дочаках
       Ако няма къде да отидеш, ела на себе си!

       Коментар


       • #8
        От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

        Купих един кашон пуканки....и много бира. Явно ще се седи пред монитора.
        Нойзи: И т'ва от народ, който е изпреварил Шрьодингер и котката му с няколко века – чрез израза „ни жив, ни умрел“.

        Коментар


        • #9
         От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

         Бойко, понеже многото теми ще се разпръснат из листата безразборно, сложи по едно "следва" във всяка, което да е линк към следващата. Иначе след месец вече ще е доста трудно да намериш целия пътепис...
         Зима иде

         Коментар


         • #10
          От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

          Първоначално публикуван от huko Преглед на мнение
          Бойко, понеже многото теми ще се разпръснат из листата безразборно, сложи по едно "следва" във всяка, което да е линк към следващата. Иначе след месец вече ще е доста трудно да намериш целия пътепис...
          Прав си. Веднага изпълнявам.

          Коментар


          • #11
           От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

           Това е добра идея, като можеш да залепиш първата част да стои отгоре
           С нетърпение очаквах пътеписа, сега нямам търпение да излизат частите
           Благодаря
           Per aspera ad astra.

           Коментар


           • #12
            От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

            Бойко ,това цялото го искам на книга. Искам да седи в библиотеката ми и да го дам на сина ми да го прочете на книга .
            Търси издател .

            Коментар


            • #13
             От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

             Жоро, не става за книга. За там си трябва умение да пишеш, издетелство, организация и още куп неща а мисля да не влагаме повече пари в това пътуване, защото трябват за следващото.

             Коментар


             • #14
              От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

              Много.. много добро
              С нетърпение очаквах пътеписите

              Коментар


              • #15
               От: София - Кейп Таун 2010 - Предговор

               Първоначално публикуван от boiko73 Преглед на мнение
               Жоро, не става за книга. За там си трябва умение да пишеш, издетелство, организация и още куп неща а мисля да не влагаме повече пари в това пътуване, защото трябват за следващото.
               То не,че ми е работа,ама току виж ми станало,като чета пътеписа!
               Та да полюбопитсвам!
               Къде ще е следващото?

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

               Зареждам...
               X