Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Непал. Мустанг. Хималаи.

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Непал. Мустанг. Хималаи.

  https://www.youtube.com/watch?v=9meJ...ature=youtu.be
  Невероятно филмче! Бил съм там през 1997 год. Стигнахме до Кагбени, но самият път тогава беше само до Баглунг на около 30-40 км след Покхара. От там нататък имаше само пътеки за якове, пешеходци и магарета. Немислимо беше тогава да се отиде там в Мустанг с МПС. От Покхара тогава хванахме самолет до Джомсом и нататък пеша с носачи. Целта тогава ни беше връх Даулагири, но успяхме да се поразходим из района, до като аклиматизирахме и чакахме багажът. Тогава в Джомсом се вадеше специално разрешително за Мустанг. Имаше и доста военни там, но вече май е свободно минаването.
  Сега гледам, че вече са прекарали някакви пътища по долината на река Кали Гандаки. Става за офроуд. Като разстояние не е голямо мястото. По-малко е от 100 км в едната посока, но като трудност на места си е направо висша категория офроуд. Тоя пич от филма беше с правилният мотор за там - КТМ 690. Ще става и с по-леки и по-малки офроуд мотори, но със слонове по 1000-1200 кубика в никакъв случай. Освен това трябва да се мисли и за горивото, че там бензиностанции няма и трябва да се вземе в предвид че по-голямата част от този трек минава над 3000 м нмв до към 4000 м нмв и някой може да има проблеми с аклиматизацията.
  Последно редактирано от ВладиЧ; 02-11-17, 12:57.
  Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
  Златомир Попов - Forry

 • #2
  От: Непал. Мустанг. Хималаи.

  Много много диво. И е сам, мамка му! :O Много щуро. Това си е на края на света...
  Последно редактирано от Вико; 02-11-17, 16:46.

  Коментар


  • #3
   От: Непал. Мустанг. Хималаи.

   Най ми харесват заледените завои със лееекичък наклон към пропастта!
   Honda XL600LM, 1987
   Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
   Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

   Коментар


   • #4
    От: Непал. Мустанг. Хималаи.

    Това в същност е един от най-старите търговски маршрути между Индия и Тибет по долината на река Кали Гандаки през прохода Кора ла, който пресича в посока север-юг основното било на Хималаите сравнително ниско. Само на 4660 м нмв. Това, разбира се, изобщо не го прави много лек този проход. Аз съм гледал игрален филм как керван със сол минаваше през този проход и как прекарваха стадо с якове към по-ниските равнини за да изкарат зимата тибетците... Много интересен игрален филм. Сега си давам сметка, че точно там, за този проход ставаше въпрос във филма.
    През 2016 год Китай и Непал са се разбрали и май ще го отварят официално този проход с граничен пункт и вече с пътища, а не с пътеки след като дълго време е бил затворен от китайска страна.
    И още нещо. Долината на река Кали Гандаки, около Бени, Лете и Джомсом е най-дълбоката долина в света. Там реката тече, на около 2000-2200м надморска височина, а около нея са осемхилядниците Даулагири 8167 м и Анапурна 8091 м. Или денивелацията в тази сравнително тясна долина, на места широка към 1 км е около 5 километра!!! Гранд Каньон може да се хване точно, три пъти, като денивелация в долината на Кали Гандаки. Не знам дали можете да си го представите. По-нагоре от Кагбени вече реката тече на по-голяма надморска височина, самата долината става по-широка, а пък и върховете малко по-ниски до 6000 м нмв, та не е чак толкова внушително и фрапиращо, но пак си е страшно и величествено.
    Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
    Златомир Попов - Forry

    Коментар


    • #5
     От: Непал. Мустанг. Хималаи.

     нали в Непал не можеше с лични мотори, а само под наем... променило ли се е това?
     You'll never find out - I got no key hole....

     Коментар


     • #6
      От: Непал. Мустанг. Хималаи.

      Първоначално публикуван от ВладиЧ Преглед на мнение
      Тогава в Джомсом се вадеше специално разрешително за Мустанг. Имаше и доста военни там, но вече май е свободно минаването.
      По същият начин и все още, разрешенията си се вадят за Мустанг. А и навлизането на територията е възможна само с местен лицензиран водач. И все така си има военни на границата, само, че според мен вече не са доста, но ги има.
      Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

      Коментар


      • #7
       От: Непал. Мустанг. Хималаи.

       Значи още се плаща там за влизане. За местен водач не знам. Ние тогава в Джомсом наехме носачи още пред самото летище, а после в Марфа, от където тръгнахме нагоре към Даулагири, наехме магарета за багажа ни със собственика им, който ги водеше, но всичко си беше на пазарлък и уговорки там на място.
       А в Джомсом ни искаха някаква дневна такса за Мустанг, когато преминавахме там, защото ходехме до пощата, за да се обаждаме в България, а тя беше до Кагбени. Тогава нямаше сателитни телефони. Мисля, че един път платихме някаква сума, а после просто заобикаляхме чекпоинта без да плащаме, когато ходехме до пощата. Сега не знам как са подредили нещата.
       Няма никакви проблеми да се движиш със собствен мотор в Непал, но може и от Покхара да се вземе ендуро под наем. Наемите са ниски някъде от порядъка на 10-15 $ на ден. Всичко е на пазарлък. Хотелите в Покхара са 5-10 $ на ден за 2-3 звезди... За последен път бях в Покхара през 2005 година, така че информацията ми в момента може и да не е много точна и актуална.
       Ето тука едно филмче от по-ниската част на пътя. От Покхара до Джомсом и после Муктинат. https://www.youtube.com/watch?v=yy748OTvdng В същност до Бени след Покхара е асфалт. Там има и бензиностанция. След това започва веселбата. Като тия отидоха само до Муктинат. Това е едно от свещените места на будизма. Момчето с КТМ-а 690 от първият клип отиде много по-нагоре и по-навътре в Хималаите.
       Последно редактирано от ВладиЧ; 03-11-17, 10:43.
       Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
       Златомир Попов - Forry

       Коментар

       Активност за темата

       Свий

       В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

       Най-много потребители онлайн 4,660 в 19:02 на 07-04-20.

       Зареждам...
       X