Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Явор(dorzi)
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  В интерес на истина всички си получават обезщетенията.Явно е малкото случаи в които държавата плаща.
  А ако говорим за мечки наистина ги има вече в цялата страна.Което не е лошо.Лошото е че хората се страхуват.Хубавото е че мечките се страхуват повече:-)

  Остави коментар:


 • Пенчо
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
  ПП Ае Пенч, к'ъф ти е проблема!?
  Аз нямам проблем. По-скоро ти имаш.
  С мечките, де.

  Остави коментар:


 • derhunter
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
  И кфо излиза, мечки има, но определено не са толкова, колкото могат да бъдат, а най-много на 1/2. Хората си го просят сами, като примерно подхранвайки прасетата за лов през цялата година,... .
  Пак избиваш рибата с чук. Няма ловна дружинка която да изхранва прасчовците през цялата година.

  Остави коментар:


 • davc
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
  Как бе гъмжи от мечки, ама ги е страх да припарят до мен, щот аУрата ми ги плаши.
  Да ти кажа - не си много далеч от истината. Не е чак като да гъмжи, пък и за ауратата ти, пет пари не дават. Но определено се въздържат да припарват до когото и да било.

  Остави коментар:


 • Чавдар (V93)
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
  ... И кфо излиза, мечки има, но определено не са толкова, колкото могат да бъдат, а най-много на 1/2. Хората си го просят сами, като примерно подхранвайки прасетата за лов през цялата година, а не само зимата и за капак не си слагат ел. пастирите . ...
  Ако питаш любители на бездомни кучета, в София кучетата определено са по-малко, отколкото могат да бъдат. Даже още има място за хора. Та и т.нар. природозащитници така.
  Ако ги сложиш обаче да си изкарват хляба с някоя нивичка насред гората, може и друга песен да запеят ...

  Остави коментар:


 • Rabin
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  На циганин - кон да не си, на българин - ратай да не си, и от държава - пари да не чакаш! Кой от вас е чакал и взел обезщетение, че аз имам някаква идея.
  Изобщо не е до конкретния казус, има ли - няма ли, и кого щяла да яде. За капак на цялата неразбория - и тая еко-демагогия, от столицата до последното село!

  Остави коментар:


 • Насов
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  Как бе гъмжи от мечки, ама ги е страх да припарят до мен, щот аУрата ми ги плаши.

  Ето малко произволнни данни от нета:

  Кафява мечка

  В началото на 20ти век мечката се е смятала за вредител и се е изплащала награда за убиването й. Като резултат към 1930 са останали около 300 индивида. След като видът е защитен в началото на 50те популацията отново нараства в резултат на ефективните мерки взети за опазване и намаляване на натиска от ловуване. През 80те комунистическото управление поставя мечката в листата на управляваните видове, като ловуването на национално ниво е било забранено освен за шепа политици и чуждестранни ловци. Това осигурило на вида високо ниво на защита макар и да е бил ловен вид. След 90те, след смяната на властта интензивният лов и бракониерство отново се увеличават, което подтиква Министерството на Околната Среда и Водите да обяви вида за защитен с изключение на индивидите причиняващи щети или които са опасни за хората. От 2002 кафявата мечка е строго защитен вид (включен в Приложение 3 на ЗБР) и местообитанията на вида трябва да се опазват приоритетно, и да се включат като част от мрежата Натура 2000 (вид от приложение 2 на ЗБР със *). Тук също така, изключения се правят само съобразно Европейското законодателство за премахване на проблемни мечки.
  Българската популация на кафявата мечка в момента е разделена на две суб-популации с малка или без връзка помежду си – Рило-Родопска с около 300-500 индивида и Старопланинска с 100-200 индивида. Според изследване проведено от Сдружение за Дива Природа – Балкани, което включва теренна работа, разпространението на въпросници и моделиране на популацията, мечките са разпространени на около 10 500 км2 от територията на страната (около 10%) и популацията се оценява на 400-700 индивида. Официалната таксация през пролетта на 2009 година обяви 1021 мечки в страната. Подобно на таксацията на вълците таксацията не е достоверна, и научните работници, и природозащитниците я смятат за завишена.
  България е сред малкото страни в Европа, където мечки могат да се видят и извън зоологическите градини. Неколкостотин мечки бродят на свобода из българските планини и са свидетелство за добре опазена природа. През последните години обаче съжителството на планинците и мечките става все по-проблемно. Зачестиха нападенията на мечки над домашни животни, над пчелини и овощни дървета. През 2010 г. бе регистриран и първият случай на нападение на мечка над човек, завършил с фатален край. Сред хората в района на Смолян, в Родопите, където са най-чести набезите на кафявата мечка, настана безпокойство. Това наложи спешното преброяване на популацията на мечките там и в останалата част от страната, за да се види имат ли основание апелите за отпадане на забраната за лов на мечки, защитен вид в ЕС.

  За получаване на достатъчно достоверни данни за мечата популация е необходимо да се проведе мониторинг поне три години поред, смятат експерти. Тази есен бе извършено едно първо преброяване, което все пак дава добра ориентация, тъй като данните от три научни екипа, паралелно работещи по три различни съвременни метода, дадоха сходни резултати. Какви са те? Общият брой на кафявата мечка в България е около 600 екземпляра, като малко под сто бройки има в района на Смолян, където местообитанията им са в най-голяма близост до населени места. Много или малко е това? За отговор се обърнахме към Александър Дуцов, председател на Сдружението на дивата природа “Балкани”, участвало в преброяването.

  “Ние не смятаме, че популацията е много голяма или плътна – заяви той за Радио България. – Данните показват, че мечките са може би 50 на сто под капацитета на средата. Според проучванията, природните условия у нас позволяват тук да живеят над 1000-1200 мечки. Има достатъчно хранителен ресурс. В Смоленска област, която е доста обширна, популацията е може би с 40-50 животни под капацитета на средата. В никакъв случай не можем да говорим за свръхпопулация на мечките. Но определено можем да говорим за съществуването на социален проблем. Той се появява, когато хората започнат волно или неволно да предоставят храна на мечките. Така животните започват да скъсяват дистанцията и да възприемат хората като източник на хранителен ресурс, много по-достъпен от естествената им хранителна база. Като говоря за хранене на мечки, имам предвид наличието на неохранявани домашни животни в техните територии, на неохранявани кошери, депониране на хранителни отпадъци в отворени контейнери, а също и интензивно подхранване на дивеча, особено извън зимния сезон. И когато по някаква причина този лесен хранителен ресурс спре, мечките тръгват към населените места да го търсят. Такива мечки са най-големият проблем, защото загубват страх от човека.”

  Експертите смятат за особено опасно модното у нас подхранване на дивеча, най-вече на глиганите, с царевица през цялата година. В миналото това е извършвано само през зимата, за да се намалят загубите на дивеч през този сезон. А поради зимния си сън пък, мечките са били далеч от това ново голямо изкушение.

  “Дивечът се захранва постоянно и особено интензивно преди ловния сезон през октомври – твърди Александър Дуцов. – Изсипват се огромни количества царевица и то много близко до населените места, за да може всяка ловна дружинка да “открадне” дивите прасета от съседната ловна дружинка. Именно глиганите са най-интересният лов за повечето ловци у нас, всеки гледа да ги “придърпа” към себе си с тези примамки.”

  Природозащитниците и държавата препоръчват редица превантивни мерки за предотвратяване на конфликта човек-мечка. Изпитаната рецепта е стадата да бъдат охранявани с каракачански кучета, както в миналото, кошерите и овошките да са опасани с електрически огради, контейнерите за хранителни боклуци в планината да са затворени и да престане подхранването на дивите прасета с царевица извън зимния сезон. А също и спазването на някои правила за поведение при ненадейна среща със звяра.
  Масирана акция по преброяване на кафявата мечка в България стартира от 22 октомври до 11 ноември, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. В нея ще се включат служители на МОСВ, РИОСВ, ИАОС, дирекциите на националните паркове, научни организации, представители от НПО и доброволци. Целта на екомонистерството е да определи числеността и разпространението на популацията на кафява мечка на територията на Стара планина, Средна гора и Западни Родопи. Според данни на МОСВ през 2012 година щетите нанесени от кафявите мечки върху стопанства и хора са намалели повече от два пъти в сравнение с 2010/2011 година. Заради нарасналата популация на мечки и забраната за тяхното ловуване през 2010 и 2011 година няколко човека в смолянските села пострадаха след нападение на прегладнели животни. През август тази година турист беше нападнат от мечка в района на хижа „Триглав” в Централна Стара планина. В предишни години след нападения от мечки в Смолянско загинаха възрастна жена и мъж, а множество пчелини пострадаха от набезите на мечки. След масови оплаквания от кметове и жители на населените места във Смолянска област МОСВ раздаде безвъзмездно 180 електропастира за предпазване от нападения. Проверка на ековедомството от август месец тази година е установила, че около 60 от тях не са монтирани, а 4 дори не са взети от РИОСВ – Смолян. Проверката е показала, че там където са монтирани подобни устройства няма нито един случай на проникване на мечка в стопанство или пчелин.

  От ековедомството се заканиха, че няма да изплащат щети от набези на мечки на стопаните, които са получили електропастири и не са ги монтирали. От министерството предвиждат да прекратят договорите им за ползване и да предоставят устройствата на други нуждаещи се.
  И кфо излиза, мечки има, но определено не са толкова, колкото могат да бъдат, а най-много на 1/2. Хората си го просят сами, като примерно подхранвайки прасетата за лов през цялата година, а не само зимата и за капак не си слагат ел. пастирите .

  ПП Ае Пенч, к'ъф ти е проблема!?
  Последно редактирано от Насов; 12-04-13, 09:04.

  Остави коментар:


 • Пенчо
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
  Време е да спреш да се изказваш неподготвен, мечки има освен в Родопите и на Витоша и Плана. ВЕрвай ми! Я вземи хвърли око от началото на темата ако не те мързи. А колко са завалиите по Родопите явно и идея си нямаш, но като цяло в изобилие са та нарамвай въздухарката и газ натам Само да не стане после като във вица когато меца казала на ловеца- Ще те таковам или ям. Когато колегите го попитали- И какво стана? той отговорил
  - Е как какво, изяде ме бе
  И в Рила и в Пирин.
  А в Балкана, само около с.Бов няма.

  Остави коментар:


 • derhunter
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
  То и сега моеш да имаш пушка... обаче то мечки почти няма, ай по Родопи да са останали няколко семейства... но и те завалиите, колко толко да са? Има вълци само и те са по-опасни реално, но пък тях и с въздушен биг бор си ги трепеш, пък после ако трябва да платиш глоба дето си "ловувал" без билет и с въздушно, ще го преживееш... нали си жив . Ааа да, кафявата мечка не е гризли, то е Сива мечка.
  Време е да спреш да се изказваш неподготвен, мечки има освен в Родопите и на Витоша и Плана. ВЕрвай ми! Я вземи хвърли око от началото на темата ако не те мързи. А колко са завалиите по Родопите явно и идея си нямаш, но като цяло в изобилие са та нарамвай въздухарката и газ натам Само да не стане после като във вица когато меца казала на ловеца- Ще те таковам или ям. Когато колегите го попитали- И какво стана? той отговорил
  - Е как какво, изяде ме бе

  Остави коментар:


 • Rabin
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  Аз така и за кучовете писах, още май нямаше смъртни случаи, пак такива реакции срещу ми. Все повече ги виждам, от ден на ден. "Природозащитниците" ги ползват за личните си джобове. Просто ми омръзнаха тия демагогии. Защитени животни има, а защитени хора няма!

  Остави коментар:


 • Насов
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  То и сега моеш да имаш пушка... обаче то мечки почти няма, ай по Родопи да са останали няколко семейства... но и те завалиите, колко толко да са? Има вълци само и те са по-опасни реално, но пък тях и с въздушен биг бор си ги трепеш, пък после ако трябва да платиш глоба дето си "ловувал" без билет и с въздушно, ще го преживееш... нали си жив . Ааа да, кафявата мечка не е гризли, то е Сива мечка.

  Остави коментар:


 • davc
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  А-абе Рабине, теб мечка няма да те срещне - вервай ми.

  Остави коментар:


 • Rabin
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  Kaто нападнат някого, (няма да е за пръв път) - на кого и колко щети ще "плащат"? По турско е можело да имаш пушка и да се вардиш от всякакви животни, правото да защитиш живота си. Останалото е демагогия.

  Остави коментар:


 • trapper
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  Мечките, които нападат животни за храна през пролетта, не би трябвало да се определят за стръвници. След зимния сън мечките са гладни, половината от женските кърмят, а другите имат малки. А храна в гората - само лански шишарки. Важното е да се плащат своевремнно щетите на хората.

  Остави коментар:


 • Rabin
  отговори
  От: Не съм ловец.Как да се защитя в гората?

  Три нападения на мечки в Смолянско
  http://www.blitz.bg/news/article/193321

  Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

Зареждам...
X