Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мухарския Прът

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Мухарския Прът

  Как да изберем правилния клас мухарка ?

  Тези които ловят на муха от години обикновенно имат по няколко въдици за различни ситуации. Всяка въдица е предназначена да презентира определен шнур. Мухарките са дефинирани в класове, например 3 клас въдица ще работи най добре с 3 ти клас шнур, както и 8 клас въдица ще презентира най добре 8 ми клас шнур. Колкото е по висок класа на пръта толкова по тежък шнур може да изхвърля, съответно колкото е по висок класа на шнура толкова по голяма и тежка муха може да пренесе.

  И тъй, като не хвърляте самата въдица а шнурът въдицата се явява като продължение на ръката ви и е помощен инструмент. Разбира се можете да подадете шнура и без въдица но няма да ви е удобно и няма да можете да постигате дистанция.

  За избора на въдица основното е мухата. Ако мухата е много тежка за съответния шнур той няма да може да я пренесе на съответното място.
  Което не означава, че трабва да имате всички класове въдици и с тях да замятате определена муха. В зависимост от риболва който практикувате можете да изберете по универсална въдица, ако ловите риби по реки от сорта на Росица 5 клас мухарка ще покрие по голяма част от диапазона мухи нужни ви за риболов, ако сте привърженик на пъстървовия риболов по малки планински поточета 3 клас ще е достатъчен. Ако ловите на затворени водоеми голями реки като Дунав например, където се изискват по голями и по тежки мухи 7 или 8 ми клас ще е минимума за мухарка.

  Всеки производител обаче си има свое виждане как трябва да изглежда и да се държи определен клас мухарка. Трудно ще намерите дори и 2 мухарки на различни производители с еднакви параметри, който да работят еднакво.

  Ето една примерна табличка.
  мухарка/размер на мухата
  3 клас 12-28кука
  4 клас 10-26кука
  5 клас 8-24кука
  6 клас 6-20кука
  7 клас 4-16кука
  8 клас 1/0 - 12кука
  9 клас 2/0 - 10кука
  10 клас 3/0 - 8кука
  11 клас 4/0 - 6кука
  12 клас 6/0 - 4кука

  За моя начин на риболова аз лично съм се спрял на 2 въдици покриващи почти изцяло ситуациите в които бих попаднал.

  Ловя предимно пъстърва по не много голями реки и поточета.
  3 клас 8 фута използвам за по малките обрасли рекици и поточета за суха муха и понякога за по леки нимфи. 4клас 8,6 фута е по универсална става и за суха муха и за не много тежки нимфи и покрива добри дистанции.
  Последно редактирано от Daniel; 11-08-09, 09:16.

 • #2
  Re: Мухарския Прът

  Класическата мухарка за пъстървов риболов е 5 ти клас 9 фута - покрива почти всички изискваня на риболова.
  Все пак всеки мухар преценява сам за себе си какво му е удобно в зависимост от местата на които практикува.
  За съжаление в България има малко реки с голям дебит и едри пъстърви които да си заслужават 5 клас въдица, колкото по нисък е класа на въдицата толкова е по тънък шнура и съответно пляска по малко във водата
  при полагане на мухата, това е от голямо значение когато ловим наплашени риби (99% от рибите в България).
  Предпочитам да ловя на суха муха по малки планински реки и поточета - правилната за мен въдица е 3 ти клас 8 фута (2.44), позволява ми добра маневреност
  и в същото време финно полагане на мухата.

  Важно е цялата система да е балансирана макарата шнура и въдицата трябва да са в съответните класове.

  Въдица
  Hardy Angel Rod - 8foot 3# extra fast 78 грама.
  Макара
  Hardy Marksman Reel 3/4 клас 99.1 грама


  Шнур
  Scientific Anglers 3M - Ultra4 - 3 клас WF-F
  Бекинг
  3М Dacron 20lb.

  Лошото на ниските класове е че прътите са много леки съответно трябва да се намери лека макара за да е балансирана тежестта.

  Другата мухарка която ползвам за по голями реки и за риболов на нимфа е от марката SAGE.
  Предназначена за мухари харесващи бавния отпуснат ритъм. Много прилична въдица и въпреки че е по бавна въдичката е доста мощна за да обръща по тежки нимфи.


  На пръв поглед нищо особенно, определено не е въдица от типа "вижте ме аз с какво бижу ловя" но е перфектен инструмент за риболов. Прогресивния екшън спомага са много финна презентация на мухата.

  SAGE ZXL
  клас 4#
  дължина 8 фута и 6 инча (2,58м.)
  части 4

  Класически змиевидни водачи на марката Хопкинс, червени бланки, тубус РЕК.
  Новото в тази въдица е че е премахнат стъклопласта изцяло и е заманен с карбонови нишки (не знам друга марка да го е правила).

  След няколко години търсене и четене, след много опити за внос до българия най-накрая успях да комплектовам sage-а с подходяща макара.
  Danielsson Original внася нов стандарт за мухарска макара и нейните функции при представянето си през 1983г.
  Модела респектира с малката тежест на шпулата и с иновационния си дизайн (без централна ос). Няма аванс но за сметка на това има уникален рънинг контрол, който елиминира нуждата от всякаква спирачна система.
  Изработена от висококачествени материали, алуминий и неръждаема стомана.
  Широката шпула намалява паметта на шнура и спомага за по бързото му прибиране. Рънинг контрола позволява да се ловят голями риби с тънки типети - елиминирайки първоначалния "удар" на рибата и контролира нейните движения.

  модел: Danielsson Original Nymph W
  клас: 0-5
  капцитет: WF4F-73m бекинг 20lbs (има се в предвид Дакронов бекинг който е по тънък от основния продаван в БГ)
  тегло: 90 грама
  диаметър: 83 мм.

  Като качество на изработка не знам защо, но все ми се струва че е много по добро от американското. Макарата е произведена и проектирана в Швеция от Кърт Даниелсън Дизайнер и на много от макарите
  на фирмата LOOP.

  П.С. Да не забравяме че в крайна сметка пъстърва може да се улови с каквато и да е мухарка а и до сега не съм срещал риба която да може да чете или да я интересува класа на мухарката или макарата - всичко това е за удобство на мухаря
  Последно редактирано от Daniel; 14-08-09, 10:09.

  Коментар


  • #3
   Re: Мухарския Прът

   Изработката не един прът не е много лесна работа,
   голяма част от процеса е ръчен труд.

   Бамбуковите пръти са още по трудни за направа.
   За това говори и цената им
   Последно редактирано от Daniel; 24-08-09, 12:53.

   Коментар


   • #4
    От: Мухарския Прът

    Интересна е бамбуковата,някой мятал ли е с такава....и ако е-да сподели впечатления,моля.

    Коментар


    • #5
     Re: Мухарския Прът

     Бамбука е бавна, мързелива, прецизна въдица - мятал съм, но не притежавам такава. Трябва да пробваш няма как да се обясни

     Коментар


     • #6
      От: Мухарския Прът

      Daniel
      Re: Мухарския Прът
      Бамбука е бавна, мързелива, прецизна въдица - мятал съм, но не притежавам такава. Трябва да пробваш няма как да се обясни

      ...аха,значи за да разбера,дали мята /и хваща добри рибки/ се налага да си взема!Нали пръчката ги хваща и вади......фактически http://prikachi.com/images.php?images/136/5934136o.jpg

      Коментар


      • #7
       Re: Мухарския Прът

       Не колега, ти си ги хващаш пръчката е само инструмент, ако си добър можеш да си одрежеш и лескова пръчка и да си ловиш хибави голями риби (за последното стига да ги има).
       Хубаво кленче - 50 ка - вади се прилично и с 4 ти клас карбонова или с каквото ти кефне.

       Ако ти трябва въдица за далечни замятаня и си нов в занаята няма да ти допадне бамбука - една 9 футова 5 ца карбон би ти свършила по добра работа - ако говорим за голями реки е възможно да ползваш и 10 фута.

       Коментар


       • #8
        От: Мухарския Прът

        Ами нов съм в "занаята",....то лошо няма. Ей това парче на снимката /ако се вижда де/ ми е от първата -май преди 80та година беше. http://prikachi.com/images/335/5934335A.jpg

        Коментар


        • #9
         Re: Мухарския Прът

         Колега защо се маитапиш с мен - ловиш със стъкло а питаш за бамбука, при положение че щом имаш Джермина Икарус - стара бойна стъклопластика (полска или чешка) съм 99 процента сигурен че криеш и някое дърво под кревата и много добре знаеш за какво става въпрос.

         ...аха,значи за да разбера,дали мята /и хваща добри рибки/ се налага да си взема!Нали пръчката ги хваща и вади...
         Надявам се това не го казваш сериозно
         Последно редактирано от Daniel; 01-03-13, 10:59.

         Коментар


         • #10
          От: Мухарския Прът

          Разбира се че се шегувам,нали трябва да мине някак времето до юни.А относно "дървенията"....вече поръчах на приятели от острова да намерят

          Коментар


          • #11
           Re: Мухарския Прът

           Защо юни - пъстървата си е активна цялата зима. Де да имах време и аз да отида някой ден въдиците ми хванаха паяжини Между дригото драсни един ред какво си си взел от дървенията - на мен са ми много интересни но са и много капризни въдици - за това предпочитам карбона - лесно се чисти, малка подръжка.
           А бе не си и роб на въдицата. Джермината жива ли е още , че стъклопласта има гадния навик да старее - така се счупи едно уникално харди (много по старо от твойта) и не намерихме даже кой да го индетифицира - ха сега ако кажеш какво е - светло синя стъклопластика с метални фтулки. Имаше и две абу гарсии - шестограмни бамбуци но от неправилно съхранение се бяха раздули. Жалко де бяха уникални пръчки, сигурно вече и с нумизматична сотйност.

           Коментар


           • #12
            От: Мухарския Прът

            От джермината отдавна в наличност е само първата част.....без дръжката,последваха я два шекспира /единия счупен в колата-другия подарен/,оше една подарена -не помня каква беше,един дам който също поспори с вратата на колата,и от доста годинки вече си се"разхождам" с мичел 6-7. "Защо юни - пъстървата си е активна цялата зима." .....ами защото петела избяга и не съм си вързал "ледобойни" мухи. http://prikachi.com/images.php?images/711/5953711n.jpg пп разбира се че ще драсна няколко реда когато ми пристигне дървенията!
            Последно редактирано от misho60; 05-03-13, 19:35. Причина: допълване

            Коментар


            • #13
             Re: Мухарския Прът

             Е малко по на ниско де Доспат е ясен, там още си е дълбока зима Не знам защо но на Доспат съм пробвал 2 пъти не съм идвал специално за риболов и не съм хващал нито една пъстърва (ясно е, че не знам къде са, нямам и подходящи въдици за язовир за пръв път пробвах на муха с тази стъклопластика описана по горе - жалко че се счупи - просто беше остарял стъклопласта. След това си купих един джаксън с който лових сумати години докато не реших, че е настъпил момента да си купя и нещо за душата и си взех един сейдж вт2 - интересна въдица - бавна мазна, мята добре, идеална за малки реки, след това си взех хардито не заради друго а ей така да ме радва - бърза стегната въдица 8 фута 3 клас - много добре се представя в шубрака и на , после и малко по дългия сейдж зхл 4 клас 8,6 с цел да ловя и на по големи реки.

             За съжаление по миналата година успях да отида веднъж, миналата по рядко а за тази не знам

             Стари снимки но са си ми спомен рибите не са големи но по тези реки толкова важното е, че са сред природата и не са от развъдници

             Натиснете снимката за да я уголемите

Име:PIC_0011.JPG
Прегледи:7
Размер:363.1 КБ
ID:5459861Натиснете снимката за да я уголемите

Име:17112009070.jpg
Прегледи:7
Размер:228.3 КБ
ID:5459862Натиснете снимката за да я уголемите

Име:CIMG1982.jpg
Прегледи:5
Размер:224.3 КБ
ID:5459863Натиснете снимката за да я уголемите

Име:7592.jpg
Прегледи:2
Размер:203.2 КБ
ID:5459864Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3225.jpg
Прегледи:2
Размер:848.9 КБ
ID:5459865Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3237.jpg
Прегледи:4
Размер:714.4 КБ
ID:5459866Натиснете снимката за да я уголемите

Име:aImage000.jpg
Прегледи:2
Размер:192.6 КБ
ID:5459867

             Коментар


             • #14
              От: Мухарския Прът

              Daniel Re: Мухарския Прът
              Е малко по на ниско де Доспат е ясен, там още си е дълбока зима Не знам защо но на Доспат съм пробвал 2 пъти не съм идвал специално за риболов и не съм хващал нито една пъстърва (ясно е, че не знам къде са, нямам и подходящи въдици за язовир
              .....тц,не е Доспат,... по на височко е http://prikachi.com/images.php?images/6/5958006k.jpg пп хубави снимки!
              Последно редактирано от Daniel; 07-03-13, 07:47.

              Коментар


              • #15
               Re: Мухарския Прът

               Ха сега я да видим дали ще позная - прилича ми на Голям Беглик ама не съм много сигурен. Рядко съм ходил там - да не кажа 2 пъти

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

               Зареждам...
               X