Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво още ни е нужно ?

Свий
Това е залепена тема.
X
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Какво още ни е нужно ?

  Тъй нареченото мухарско елече е един аксесоар без който не може.
  Проектирано е с всички удобства за носене на най необходимте неща.
  Хубавите елечета не уморяват раменете, използват се дишащи и незапарващи материи за да е леко и конфортно по време на риболов.
  Дължината им, изглещаща малко смешно и нестандартно за каквото и да е елече е изчислена спрямо дължината на гащеризона - по време на газене да не се мокрят аксесоарите в джобовете.

  Неудобството при него е, че ако цял ден сме в реката и далече от колата няма как да носим всички необходими неща, като дъждобран, шише с вода, малко ядене и други нещица, по желание аз си нося фотоапарат, ГПС а, панела на касетофона, допълнителна макара с шнур и т.н.

  Най доброто решение за моя начин на риболов се оказа William Joseph раничката която успях да се оборудвам.
  В нея се намира място за всичко необходимо, удобна е за носене - не уморява раменет, инпрегнирана е за да не се мокрят нещицата в нея. В предната част се събират всички аксесоари нужни по време на риболов.


  Класическо дървено кепче с мека - ситна мрежа за кеч и релииз(закачено да виси на гърба).

  Клипер на доктор Слик за рязане на влакна с приспособление за заточване на куки.

  Малък кохер за по лесно изваждане на куките без да вадим рибата от водата.

  Малък пад за сушене на сухи мухи.

  Тъй нужните ни смазки за суха муха и лидери.

  Парченце естествена кожа за изпъване на лидерите.

  Те са монтирани на два ретрактора и са ви винаги под ръка.  Малката предна раничка съдържа.
  Двете кутии с мухи.
  Допълнително шишенце смазка.
  Индикатори за нимфи.
  Няколко лидера.
  4 ролки типет от 0,12 до 0,18
  Кутийка дребни оловца за нимфа.
  Малки клещи за мачкане на контри.
  И куп други дребни нещица които улесняват риболова.

 • #2
  Re: Какво още ни е нужно ?

  Когато сме в студената вода по цял ден никак не е приятно да сме боси.
  Имам много вариянти в зависимост от начина на риболов и вида водоем.

  За зимните месеци и много студени води неопреновия гащеризон е добро решение - но през горещите ледни дни е много некомфортно.
  В доста случаи едни високи ботуши също вършат работа даже са за предпочитане за малки планински поточета където не се налага да се преодоляват дълбоки води - предимството им е, че са по леки за носене и по удобни по време на риболов.
  На пазара има гащеризони изработени от ПВЦ малко по добрия вариант е изработените от Таслон - проблема при тях е, че запарват и краката ви ще бъдат непрекъснато влажни ако не и мокри.
  Най комфортни за ползване според мен са гащеризоните от дишашщи материи - леки, удобни, незапарващи.
  Здравината и качествата им зависят от използваната мембрана и от броя на пластовете. Много колеги откриват предимствата им пред останалите материи, за съжаление цената на такива продукти е малко висока.

  Първоначално публикуван от jashi1
  Материите, които дишат

  Макар и със закъснение започнахме да откриваме предимствата на материите, които “дишат”. Напоследък у нас се заговори за активни, термоактивни и дишащи платове с цялото разнообразие от неточности, измислици и свободни съчинения. Всички тези чудеса бяха синтезирани за космическата програма на САЩ. Днес дрехи, якета, панталони са достъпни и необходими за всички, които се занимават със спортове и дейности на открито. От 1968г. всяка американска космическа мисия беше снабдявана от “W.L.Gore and association”, но твърде малко хора знаят с какво точно са облечени астронавтите. Когато фирмата Gore пусна и на пазара мембраната с име горетекс, това беше събитие. Човек вече можеше да има дреха, която е непромокаема, диша и пази от най-силния вятър. Много бързо бяха разработени три основни начина, за да се отговори на изискванията на потребителите, чийто брой започна да се увеличава лавинообразно.
  Z-liner са три пласта – външен, мембрана и хастар, които не с асвързани помежду си. Това е най-малко устоичивия вариант, но най-добре дишащ. Облеката от този тип са предназначени за активна почивка, пешеходни излети, каране на ски и сноуборд.
  Двупластовият ламинат означава, че мембраната е ламинирана към външния слой, а хастарът е отделно. Това осигурява не само комфорт и приятни усещания при допир с тялото, но и много по-голяма устойчивост на мембраната. Амбициозните любители на спортовете и дейностите от групата outdoor могат да сложат на гърба си такава дреха без страх за състоянието й след връщането у дома. Има и още една подобна конструкция gore-tex light, при която мембраната е ламинирана към хастара, но тя се използва сравнително рядко.
  Трипластовият ламинат е материал за екстремални условия. Тук хастар, външен плат и мембрана са обединени в едно цяло. Екстремални изкачвания в най-сурови условия, полярни пътешествия, работа при крайно трудни условия и с опастност от механични повреди на дрехата – това са областите за приложение на тази конструкция.
  Gore-tex е необикновена материя и неговата функция е да паза от вятър, дъжд и влага от вън, като в същото време позволява обмен и отвеждане навън на влагата, която се отделя обилно при физическите усилия. Човек губи много вода при натоварвания и всичко това се изпарява от кожата като организмът поддържа определена темпреатура в зависимост от промените въвъ външаната среда и нашата активност.
  Нещата започват да се усложняват, когато поради условия, при които искаме да прибиваваме твърде далече от физиологичния идеал, слагаме на гърба си някаква дреха. Започваме да се изпотяваме, а потта се сблъсква с препятствия, които я задъжат на повъхността на тялото.
  Какво представлява в крайна сметка този прословут Gore-tex?
  Подложен на допълнителна обработка тефлон във формата на тъничко фолио, което има множество микропори, разположени изключителна нагъсто – около 1400 000 000 на един кв.см. Това е технология на НАСА и като знаем там няма никави шеги и компромиси. Размерите на миниатюрните отворчета са причина водата в течно състояние поради голямото повърхностно напрежение и междумолекулните сили да не може да премине през тях. Но водата в газообразно състояние (като пот) е под формата на единични молекули. Те са толкова малки, че порите на мембраната не представляват никаква бариера за тях. Но нашия Gore-tex няма да изпълнява предназначението си, ако под него например сме облекли памучна тенсика. И тук стигаме до същността на проблема. Същественото и наистина революционно технологично решение не е самия Gore-tex, а неговото използване заедно с другите материите на бъдещето – polartec, coolmax, които технологично малко отстъпват на активните мембрани. Концепцията за трипластово обличане позволява постигането на пълен комфорт при малко тегло на целия комплект облекла. Тази комбинация осигурява лесно извеждане навън на потта, пази от дъжд и вятър и е изкючително приятна за носене. Проблем може да бъде консервацията на дрехите от Gore-tex. Изпрани с не много силен препарат, много добре изплакнати, защото прахът за пране може да запуши миниатюрните отворчета, облеклата могат да бъдат дори механично изсушавани и гладени с негореща ютия, но най-добри резултати дават специалните препарати за пране и консервация. Едно от големите им предимства е, че възстановяват импрегнацията на външния слой. Това осигурява още по-добра защита от просмукване на влагата. Много важно е дрхите по никакъв повод да не се дупчат с безопасни игли, значки или да се шият. Направените дупки са рани в мембраната, през които лесно прониква водата. Тъкмо затова всички шевове в производствения процес, т.е. всички дупчци в мембраната направени от иглата на шевната машина се запечатват чрез подлепване със специална лента. Лепените шевове са един от най-важните елементи на технологията и една от съществените прични за високата стойност на истинските горетексови изделия.
  Ето описание на няколко “текса” Simpatex – производство на немско-холандско-шведския концерн “Akzo Nobel” мембрана от хидрофобен блок полиестер с дебелина 10 микрона. В класификацията на тексовите материи е на второ място Aqwatex, създаден на базата на микропорест полиуретан. Представлява паста, чийто състав зависи от условията, при които ще се използва тъканта, покрита с нея. Микро порите се получават в процеса на коагулацията между водата, полиуретана и разтворителя и достига до 7 микрона.
  Hydrotex – хидрофобна материя, получена чрез импрегнация на найлонова тъкан със специално разпенен полиамид по електролитен път. В последните години масово се заговори за дишане по химически път.
  По-късно ще ви разкажа за три от възможните варианти за реализация на химичско дишане.Надявам се да ви интересно.
  още по темата с благодарности към jashi1

  Коментар

  Активност за темата

  Свий

  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

  Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

  Зареждам...
  X