Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на първа пушка

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Избор на първа пушка

  От много години ме кандърдисват да ставам ловец и до сега удържах фронта, но тая година се поддадох и ето - вече съм пред дилемата "каква пушка".
  Четох много. Имам представа за основния наклон на мненията. Като цяло - говори се за ниския ценови диапазон - под 500 лева, като фаворити са ИЖ 27 и 54 (въпреки, че вече не се произвеждат).
  Някак... негативни настройки срещу полуавтоматите
  Предимно насмешка към турските марки - Хуглу, Чърчил и т.н.
  За съветските и руски пушки нямам въпроси - за тях всичко е ясно. Включително и за новите - МП.
  Въпросите ми са:
  1. Като изключим чисто субективното за полуавтоматите (има мнения, че младите ловци давали по-слаби резултати, защото не се концентрирали, понеже си мислели, че имат много патрони и т.н.) някой може ли да даде обективна оценка от личен опит - например дават ли засечки, сложна ли е поддръжката? Основния довод "против" е този, че в двуцевката се зареждат 2 различни боеприпаса и ловеца може да избере кой да използва първо? Някой ще даде ли пример колко често му се налага да стреля не с 13/0 (или единичен куршум), когато е за прасе, а с "другия боеприпас", който... какъв ли е той?
  2. Турските пушки - двуцевки и полуавтомати - никой не пише за тях, защото повечето хора имат негативно мнение. Тук-таме, обаче се споменава "под сурдунка", че шурея си купил (например) Чърчил и противно на очакванията вече 4 години гърми с нея и няма проблеми. Някой може ли да сподели опит от първа ръка за тези марки - HUGLU, Churchill, Stoeger?
  Умишлено не уточнявам на какъв лов ще се ходи (планирам да ходя на различни). Целта ми е да се получи яснота в качествата на турското оръжие - предимства и/или недостатъци.
  Нека не забравяме, че колкото и да съм "печен ловец" едва ли за 5-6 години ще успея да изстрелям 5-6000 патрона. А и най-вероятно няма да завещавам оръжието на сина си...
  Да дам една аналогия (понеже съм опитен рибар и имам предпочитания в типа риболов, който практикувам) - например, ако един начинаещ риболовец ме попита каква въдица да си купи - не бих му препоръчал да влезне в някое левче и за 10 кинта да си купи пръчка с макара и корда. Не бих му препоръчал, обаче да си купи и телескоп за 1000 кинта...
  Целта ми е да се сдобия с оръжие, което да служи добре няколко години. Като се поориентирам (след няколко сезона) вероятно ще мога сам да си избера 2-рото оръжие, но до тогава...
  Предварително благодаря за отговорите!
  Suzuki GSXR
  VW Touareg
  Mitsubishi Pajero II

 • #2
  От: Избор на първа пушка

  За полуавтоматите не мога да изкажа мнение . Не са моите пушки . За възможността за избор между 2 боеприпаса мога да кажа , че наистина е удобно и се ползва . Там всичко зависи от дистанция , вид дивеч и неговата скорост . Заставаш на пусия и :
  1 - Излиза ти глиган на близо и ходи бавно(или бързо) ...
  2 - Излиза глиган на далеч ..........
  3 - Излиза чакал ... и т.н.

  А за турските оръжия мога само да те посъветвам да се огледаш в малко по горния клас (да не са от най-евтините) . Наистина имат много добри оръжия и традиции , да не казваме че и изнасят цеви за цял свят .

  Поздрави и наслука .
  ‎По 2 литра са само млякото и сока !
  WJ 4.7

  Коментар


  • #3
   От: Избор на първа пушка

   Като за първа пушка си вземи нещо което е евтино, непретенциозно и да кажем надежно, докато се научиш да стеляш по всякаква гад
   Вземи си един ИЖ 27 М.
   Вземи си успоредка, с нея е по лесно вземаш мерник мушка, "говедото" застава м/у двете цеви и е долу

   Глиганите дето идват бавно и на близо са само по "охота и рибалка".
   Техниката в ръцете на дивака е парче желязо.
   Dacia Duster 4WD

   Коментар


   • #4
    От: Избор на първа пушка

    Моите две с'тинки...
    Има добри оферти в твоя бюджет на ,,чехкини'' - ZP 149 - успоредка , или от серията ZH ..., или Иж 54 , малко козметика на дървенията и ... наслука.
    Ама преди това ги пипни, прикладвай и ...

    Коментар


    • #5
     От: Избор на първа пушка

     Почти ще повторя колегата по-горе:
     Най важното е да ти е удобна,дали ще е успоредка или надцевка е въпрос на "на вкус и цвет товарщей нет".
     Пробваш докато не намериш тази, която като я вдигнеш да я прикладваш и ти "заспи"...
     Аз също те бих посъветвал да погледнеш чехкините - в ценовият клас в който си се насочил са най-добрият избор според мен.

     Коментар


     • #6
      От: Избор на първа пушка

      Като подкрепям изцяло казаното за двуцевките, две думи за турски полуавтомат Стожер.Имам преки впечатления от модел 2000, полимер.Брат ми, с който ловуваме заедно ползва такъв четвърта година.Оръжието се държи съвсем прилично в нормална ловна обстановка.Няма засечки с масово използваните патрони 28-34 гр. Произвежда се под контрола и в завод собственост на Берета груп.Работи на инерционен принцип, т.е. много лесно се почиства. Чувал съм, но не съм виждал, че понякога не презарежда с 24 гр. спортни патрони.От "оксидациата" може да се иска повече, но не е по-лоша от тази на руските от последните години.Продава се с пет мобилни шока, което я пави подходяща за различните видове лов, което е важно за човек който не е маняк на тема лов и не смята да има повече от една пушки.Ако човек, не страда от предрасъдаци, при цена за нова около 650 лв. с отстъпката за млад ловец, пушката е не лош избор.
      Последно редактирано от emil5koff; 06-07-11, 23:58.

      Коментар


      • #7
       От: Избор на първа пушка

       И аз съм за Стожера!!!Имам го от 5 години и мога само да кажа че за парите си няма по-добър избор.
       Кола без турбо е като жена без цици, върши работа но не доставя удоволствие.
       Витара 1.6 16V TURBO POWER!!!
       "Mud Angels" Stara Zagora

       Коментар


       • #8
        От: Избор на първа пушка

        Ама преди това ги пипни, прикладвай и ...
        и

        Пробваш докато не намериш тази, която като я вдигнеш да я прикладваш и ти "заспи"...
        Марката и цената за първа пушка не са толкова важни. Всяко едно оръжие пуснато на пазара отговаря на определини изисквания.
        Трябва да ти пасне и да ти е удобна защото
        Глиганите дето идват бавно и на близо са само по "охота и рибалка".
        не се отнася само за глиганите.
        След няколко сезона сам ще се ориентираш
        сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
        dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

        Коментар


        • #9
         От: Избор на първа пушка

         Хъм...
         Аз всъщност имам още един проблем - стрелям от ляво рамо.
         Май си мисля да си взема някоя стара ИЖ54 и направо да я закарам да ми направят нов приклад по мярка... Защото освен лявото рамо съм висок 1.72м, а главата ми е като на татко Барба... (обиколка 61 см) и по отношение на прикладването до сега не съм хващал пушка, с която като прикладя и мерната планка да ми е застанала точно наравно... Остави това, ми съм хващал 2 пушки, с които изобщо не мога да се прицеля - колкото и да си натискам бузата все ми е отгоре погледа. Не мога да си представя какво ли ще стане, ако гърмя с някой Магнум и съм си залепил главата на приклада.
         От един ловен форум набарах табличка, с помощта на която се определя "идеалната" дължина на приклада, както и наклона на приклада. Почвам да си мисля да си сметна размерите и да пообиколя с рулетката да видя какви са "заводските настройки". Всъщност не изключвам и най-тривиалната причина за "неволите" си - вече никой не обяснява методично как се прикладва. Разчита се явно на усета и "самообучението", което според мен не е правилно. Като ученик съм бил на военно обучение, ходил съм и в казармата и все имам някаква грамотност. На курса за ловджия, първия път като хванах пушката и питам инструктора (едно момченце на 20-тина години) бре-е - мушката я виждам, ми къде е мерника? Той ме гле-еда... ама май изобщо не ме разбра какво го питам. А и да разбра - явно не можеше да повярва, че съм толкова тъп. Малко с недоверие и предпазливо, обаче все пак ми каза - ми ей-това е мерната планка - гледаш по нея... И това беше.
         Имам чувството, че и курсовете за шофьори в днешни дни са нещо такова...
         Suzuki GSXR
         VW Touareg
         Mitsubishi Pajero II

         Коментар


         • #10
          От: Избор на първа пушка

          Първоначално публикуван от Veselinv Преглед на мнение
          Хъм...
          ... Всъщност не изключвам и най-тривиалната причина за "неволите" си - вече никой не обяснява методично как се прикладва. Разчита се явно на усета и "самообучението", което според мен не е правилно...
          има една книга "Вълшебната паничка" - имаше откъси от нея в сп. Български ловецъ" броевете от август и септември 2009г. - там има "малко" теория по въпроса за прикладването.
          Относно избора на пушки:
          Моя съвет е да идеш с две двуцевки (успоредка и надцевка) на стрелбище и да прицениш кой вид оръжие ти допада повече за стрелба. Това са най-универсалните варианти.
          Все пак всичко зависи от вида лов, който би практикувал.
          После търси нещо старо и изпитано на цена, която да те устройва.
          След година - две сам ще можеш да прицениш дали ти трябва полуавтомат или не.
          Недостатъците на полуавтомата си ги изброил , разбира се има и предимства.

          Коментар


          • #11
           От: Избор на първа пушка

           И ако не внимаваш автоматите и полу-автоматите "харчат" повече патрони от двуцевките..
           Нойзи: И т'ва от народ, който е изпреварил Шрьодингер и котката му с няколко века – чрез израза „ни жив, ни умрел“.

           Коментар


           • #12
            От: Избор на първа пушка

            Първоначално публикуван от Veselinv Преглед на мнение
            Хъм...
            Аз всъщност имам още един проблем - стрелям от ляво рамо......

            никой не обяснява методично как се прикладва. Разчита се явно на усета и "самообучението", което според мен не е правилно. Като ученик съм бил на военно обучение, ходил съм и в казармата и все имам някаква грамотност. На курса за ловджия, първия път като хванах пушката и питам инструктора (едно момченце на 20-тина години) бре-е - мушката я виждам, ми къде е мерника? Той ме гле-еда... ама май изобщо не ме разбра какво го питам. А и да разбра - явно не можеше да повярва, че съм толкова тъп. Малко с недоверие и предпазливо, обаче все пак ми каза - ми ей-това е мерната планка - гледаш по нея... И това беше.
            Имам чувството, че и курсовете за шофьори в днешни дни са нещо такова...
            Това, че стреляш с лява ръка малко усложнява задачата. Ловните приклади се правят с известна кривина на приклада. Единия вид е приклада да е леко извит на дъга надясно и при прикладване пушката да застане пред теб и втория е приклада да е леко завъртян по вертикала, като горния край на приклада е по близо до тялото от долния. Това е заради анатомията на рамото в мястото на прикладваето. За стрелящи с дясна ръка. За "леваците трябва да е обратно.
            При прикладването пушката трябва "естествено" да дойде пред погледа ти и той да се плъзне по мерната планка. Бузата трябва леко да се допира до приклада за да се осигури еднообразно примерване. Има два вида примервания. Единия е да се вижда част от мерната планка и мушката /цевите сочат съвсем леко нагоре/. Тогава дивеча/целта трябва да "кацне" на мушката. С две думи се мери "в основата". Другия вид е да не се вижда мерната планка, а само мушката. Тогава се мери "център". Кой от двата вида ще се използват зависи от приклада и анатомичните особености на стрелеца. Важното е това да става естествено и без напрежение.
            Практиката е показала, че за лов са по-подходящи успоредките защото целта има по-широкаоснова да стъпи върху цевите.
            За спортна стрелба по панички са по-доби надцевките за да не се закрива бързодвижещата се малка цел.
            Разбира се всеки ловец е свободен да избере това което му харесва.
            сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
            dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

            Коментар


            • #13
             От: Избор на първа пушка

             Обикалям няколко магазина и си играя да прикладвам. Пушките, които са с изкривен приклад направо ги "отрязвам" на първо четене.
             Доста добре ми пасна една Сбрьовка (надцевка), но уникално удобна ми се стори една Застава (успоредка) - без никакво усилие мерната планка ми каца на окото.
             Май полуавтоматите ще ги отпиша за сега, защото определено по-трудно прикладвам с тях. Или трябва умишлено да си дръпна главата назад или да притисна буза в приклада (въпреки, че е прав). Говоря за евтините марки - Чърчил и Стожер.
             И 2-те пушки, които съм набелязал за сега са 12 х 70. Заставата е с обикновенно заключване, а Сбрьовката е с някакво... по-сложно ми се видя - май някакъв "болт" заключва и от горната част на главата. И 2-те са само с екстрактори, без еджектори. Покрай Заставата пробвах как ми ляга и една успоредка "Стожер" - също много добре.
             Сбрьовката е соц производство, според мен е много запазена - почти без следи от употреба.
             Заставата е чисто нова.
             Suzuki GSXR
             VW Touareg
             Mitsubishi Pajero II

             Коментар


             • #14
              От: Избор на първа пушка

              Не знам дали ще намериш някъде като моята. http://www.investarm.it/eng-sovrapposti.html# . Инвестарм Модел 100
              Нойзи: И т'ва от народ, който е изпреварил Шрьодингер и котката му с няколко века – чрез израза „ни жив, ни умрел“.

              Коментар


              • #15
               От: Избор на първа пушка

               Колега , от около 20 г. се запалих по лова. Първата ми пушка беше ТОЗ надцевка . Имам я още. Добър групиран бой , приемливо тегло , непретенциозна и с нея имах нелоша слука. Като сложиш и приемлива цена , мисля , че е добър избор за начало. В момента имам 3 пушки - споменатия ТОЗ , успоредка ЧЗ от 1956 с 10 см. по дълги цеви от стандартните / наричат я патичарка , ясно защо / , а преди 3 г. си купих ловен автомат БЕНЕЛИ РАФАЕЛО КРИО. Доколкото съм запознат това е единствената пушка , която с помоща на планти , които за заменяеми в шийката на приклада , може да се нагоди за стрелец с дясно и лява ръка. При последната идва проблема с високата цена , иначе е самото съвършенство. Маето мнение , е че трябва да си вземеш просто една надцевка и да постреляш . Без тренировки няма успехи . И ръката , а и окото имат нужда от тренировки . С времето ще си намериш сам и без съвети оръжието . Стига да ти хареса лова. Че има една приказка - КОГАТО ЧОВЕК НАМРАЗИ ЖЕНА СИ СТАВА РИБАР , А КОГАТО НАМРАЗИ И ЛЮБОВНИЦАТА СИ СТАВА ЛОВДЖИЯ / т.е. става съвършен / На добър път към съвършенството !!! И добре дошъл в братството !
               Говори кратко . Искай малко .Тръгни си бързо . ПЕТЪР І

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 4,660 в 19:02 на 07-04-20.

               Зареждам...
               X