Здравейте колеги ловджий!Незнам за това и питам.Има ли прериод когато е разрешено обстрелването на сърни,или е абсолютно сабранено?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Лов на сърна?
Свий
X
-
До: Лов на сърна?
Ловът на сърна/сръндак в България към настоящия момент не е разрешен. Имам предвид групово и индивидуално ловуване. Навремето е бил разрешен и са се отпускали норми за отстрел, но това време си го спомнят само старите ловци.
Разрешено е да се ловува европейска сърна само подборно, но лично аз не знам, това да се практикува законно, поради усложнената процедура на разрешаване. Сроковете са за мъжките (сръндаци) - 01.05 до 30.10., ловуват се трофейно заради рогата. За женски сърни и приплоди от 01.09 до 30.10. Естествено болни, ранени, недъгави и т.н. се отсраняват целогодишно с цел подобряване на генетичния фонд и регулиране на популацията.
Единствения начин законно да отстреляш сърна/сръндак е в Дивечовъдните станции, за които правилата се определят според дълбочината на джоба на ловеца.Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.
-
Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнениеЛовът на сърна/сръндак в България към настоящия момент не е разрешен. Имам предвид групово и индивидуално ловуване. Навремето е бил разрешен и са се отпускали норми за отстрел, но това време си го спомнят само старите ловци.
Разрешено е да се ловува европейска сърна само подборно, но лично аз не знам, това да се практикува законно, поради усложнената процедура на разрешаване. Сроковете са за мъжките (сръндаци) - 01.05 до 30.10., ловуват се трофейно заради рогата. За женски сърни и приплоди от 01.09 до 30.10. Естествено болни, ранени, недъгави и т.н. се отсраняват целогодишно с цел подобряване на генетичния фонд и регулиране на популацията.
Единствения начин законно да отстреляш сърна/сръндак е в Дивечовъдните станции, за които правилата се определят според дълбочината на джоба на ловеца.
Коментар
-
Ако е само акт добре - от 1000 - 10000лв. Преди в закона беше вписана и присъда. Сега гледам, че я няма вече.
Имаше и отнемане правото на лов за определено време, започване на следствени действия, което означава, че ти се прибира оръжието от служба КОС и т.н. и т.н., все неща които не искам да ми се случват заради една убита "коза".Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.
Коментар
-
Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнениеАко е само акт добре - от 1000 - 10000лв. Преди в закона беше вписана и присъда. Сега гледам, че я няма вече.
Имаше и отнемане правото на лов за определено време, започване на следствени действия, което означава, че ти се прибира оръжието от служба КОС и т.н. и т.н., все неща които не искам да ми се случват заради една убита "коза".
Коментар
-
Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнениеАко е само акт добре - от 1000 - 10000лв. Преди в закона беше вписана и присъда. Сега гледам, че я няма вече.
Имаше и отнемане правото на лов за определено време, започване на следствени действия, което означава, че ти се прибира оръжието от служба КОС и т.н. и т.н., все неща които не искам да ми се случват заради една убита "коза".не го забравяйте
[FONT=Comic Sans MS]
[/FONT]
Коментар
-
Първоначално публикуван от stroil Преглед на мнениеЗдравейте колеги ловджий!Незнам за това и питам.Има ли прериод когато е разрешено обстрелването на сърни,или е абсолютно сабранено?Първоначално публикуван от tsonko Преглед на мнениеКонфискува се и превозното средство в полза на държаватане го забравяйте
Тука някъде(немога да намеря темата), един колега беше изтипосал една снимка със две сърни в багажника си..трябва него да питате...Да не зависиш от "Органи" в България....
Коментар
-
Лов на сърна;
http://www.hunter.bg/srokove-za-lovu...ivech-132.html
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
§ 9. В Закона за лова:
Член 21 се изменя така:
"Който убие или улови без надлежно разрешение едър дивеч, като елен, кошута, дива коза, елен лопатар, сърна, мечка, дива свиня, се наказва по чл. 237, ал. 1 от Наказателния кодекс.
Чл. 237. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 86 от 1991 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който убие или улови без надлежно разрешение едър дивеч, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева, както и с лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 7.
ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 94 ОТ 22 АПРИЛ 2003 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЛОВА И ОПАЗВАНЕ НА ДИВЕЧА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 151 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2001 Г. (ОБН., ДВ, БР. 58 ОТ 2001 Г.; РЕШЕНИЕ № 3722 НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ОТ 2002 Г. - БР. 43 ОТ 2002 Г.)
Обн. ДВ. бр.41 от 8 Май 2003г., изм. ДВ. бр.10 от 6 Февруари 2004г.
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПОСТАНОВИ:
§ 80. В приложение № 2 към чл. 66, ал. 1 се правят следните изменения:
1. Точка 2 се изменя така:
"2. Сърна - мъжки - селекционно - от 1 май и трофейно до 30 октомври; - женски и приплоди - от 1 септември
ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЛОВА И ОПАЗВАНЕ НА ДИВЕЧА
Обн. ДВ. бр.58 от 29 Юни 2001г., изм. ДВ. бр.43 от 26 Април 2002г., изм. ДВ. бр.41 от 8 Май 2003г., изм. ДВ. бр.101 от 18 Ноември 2003г., изм. ДВ. бр.10 от 6 Февруари 2004г., изм. ДВ. бр.15 от 24 Февруари 2009г.
2. (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2003 г.) Сърна - мъжки - селекционно - от 1 май и трофейно до 30 октомври; - женски и приплоди - от 1 септември до 30 октомври".
НАРЕДБА ЗА РАЗМЕРА НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ЗА ЩЕТИТЕ, НАНЕСЕНИ НА ДИВЕЧА
Обн. ДВ. бр.2 от 5 Януари 2001г., изм. ДВ. бр.4 от 16 Януари 2004г.
Чл. 1. С наредбата се определят видът и размерът на обезщетенията за щетите, нанесени на дивеча, както и виновните лица, които дължат заплащането им.
Чл. 2. (Изм. – ДВ, бр. 4 от 2004 г.) За щетите, нанесени на дивеча, виновните лица заплащат обезщетения в следните размери: № Вид дивеч Мяр- Обезще- по ка тение ред (бр.) (в лв.) 1 2 3 4 I. Бозайници А. Едър дивеч 1. (изм. – ДВ, бр. 4 от 2004 г.) Благороден елен 1 5000 2. (изм. – ДВ, бр. 4 от 2004 г.) Елен лопатар 1 2000 3. (изм. – ДВ, бр. 4 от 2004 г.) Сърна 1 1000Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...
Коментар
-
Ивинявам се че разводнявам темата с лаишки въпроси, но се хванах на бас, та да питам:
Мъжът на моя позната твърди, че на тяхната ловна дружинка им били дали разрешително за отстрел на сърни в района на тяхната дружинка , защото много се била увеличила популацията ?!?! Това им удоволствие им струвало 30 лв на бройка.
Това горното възможно ли е, или просто си бракониерстват ?Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.
Коментар
-
Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнениеИвинявам се че разводнявам темата с лаишки въпроси, но се хванах на бас, та да питам:
Мъжът на моя позната твърди, че на тяхната ловна дружинка им били дали разрешително за отстрел на сърни в района на тяхната дружинка , защото много се била увеличила популацията ?!?! Това им удоволствие им струвало 30 лв на бройка.
Това горното възможно ли е, или просто си бракониерстват ?
Разрешителното се дава не на дружинката, а поименно, на ловец който има разрешително за подборен лов на сърна!!Lesidren.com
Коментар
-
Никак не е излишен - не ми е за бутилката уиски, ама е свързан с други условия по басаТа за това питам - имам спомени че сърната е забранена за лов във България, но понеже не съм ловджия...
Т.е. той трябва да има разрешително за подборен лов конкретно на сърна ? И не могат да излезнат цялата дружинка накуп ?
Съжалявам за глупавите въпроси, но последният ловджия в родата беше дядо ми...Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.
Коментар
-
По план в района на нашага дружинка има предвиден подборен отстрел на 3 сърни.Той може да бъде извършен от членове на дружинката, притежаващи разрешително за отстрел на сърна или от външни гости, но през работните дни и с придружител от НУГ. Така че, сърни могат да се ловуват не само в ДДС, но при спазване на законовите изисквания и като бая стар ловец, да кажа - да навремето, ако не ме лъже паметта до 1992 - 93 г имахме наряд за сърни, които предавахме на държавата, но имаше и определени бройки, които оставаха за ловците. Елените и сръндаците се предаваха без главите, така че трофея оставаше за ловеца, който го е отстрелял. Междодругото, в района на дружеството има и план за отстрел на елен, но ловци от нашата дружинка, от много години не сме взимали разрешително за отстрел на такова животно.sigpic
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар