Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Моля, помогнете с някакъв съвет! Проблеми в КАТ с кола със сменен двигател

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Моля, помогнете с някакъв съвет! Проблеми в КАТ с кола със сменен двигател

Моля помогнете с някакъв съвет, че не знам какво да правя!

Заех пари на приятел за да замине в чужбина, като той ми остави колата си с пълномощно да я продавам и да си върна парите от продажбата. Продадох колата на човек от София преди повече от 2 месеца. След като отишъл да я пререгистрира на свое име в КАТ се установило, че двигателя не е същия описан в талона и му взели талоните, дали му някакъв временен талон и го пуснали, като му казали, че задържат талоните за експертиза. Човека ми се обади с проблема, отидохме при нотариуса, анулирахме договора, аз му върнах парите и той си ми върна колата. Звъннах на моя приятел – той бил „забравил” да ми каже, че бил сменил двигателя, имал фактури и всички документи, само трябвало да се пререгистрира двигателя, било лесно, нямало проблем. Взех фактурите от майка му. До тук добре, ама след няколко неуспешни опита да разбера какво е развитието от експертизата вече се чудя какво да правя. Звънях в КАТ София – казаха ми, че не можели нищо да направят, не знаели нищо, не знаят и към кого да ме препратят, да съм питал на място. Да ама аз съм на 300км, най-лесното е да запаля колата и да тръгна да се лутам из София, като си мислех, че след експертизата някой ще си направи труда да се свърже с мен да ми поискат данни, документи или там каквото се налага. Да ама не – временния талон изтече преди около месец и нищо не се случва. На всичкото отгоре и декларациите които остави „приятеля” ми с пълномощното изтекоха и сме трябвало да вадим нови, а той хич не вярвам да си дойде специално за тях. Та въпроса ми е ако разреша проблема с ваденето на новите декларации, как да си взема талоните? Банална неадекватност в абсурдна държава, а за мен и за вас остават поуките.
    Благодаря предварително!
    Последно редактирано от Goblin; 03-01-10, 08:36.

До: Моля помогнете с някакъв съвет!

Нищо банално и неадекватно не виждам освен, че си се прецакал яко. Държавата какво ти е виновна, че си се прекарал? Ченгетата пак са постъпили човешки, щото можеха и да задържат автомобила и .... нали се сещаш кога ще го видиш... Викай оня юнак с късата памет да си оправи бакиите или си искай парите обратно кеш. Ако наистина ти е приятел, ще се оправите. Ако ли не, разглобявай колата и продавай на части и колкото вземеш-толкова. Сам не можеш да се оправиш с документите, трябва собственика да е там.
    П.П. И ползвай нормален шрифт за писане.
    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
    Неизвестен мъдрец

Коментар

В момента не можеш даже и да я разглобиш на части колата се води на съхранение в теб докато тече експертизата вероятно има и заведено дознание . Единственото което можеш да направиш е да предоставиш и фактупата на органите и да чакаш . Колко ще чакаш никой не може да ти каже. Реално вината си е твоя че не си погледнал номерата. На един мой роднина когато сменяха номерата номерата му взеха едно Митсубиши Колт произведено 1990 година заради съмнения за интервенция по номера на двигателя и до тука шест години повече никой не го е потърсил колата седи някъде по паркингите на МВР и вероятно вече за нищо не става а в общината му се води на него и всяка година и плаща данъка.
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

За пълномощно и декларации е относително лестно - при наличие на добра воля от страна на твоя приятел..... Ще ги извади в консулския отдел в държавата в която е в момента. За другото по-добре питай в КАТ.....
        Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
        Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Боже пази ме от приятелите, с неприятелите имам договор.

Коментар

До: Моля, помогнете с някакъв съвет! Проблеми в КАТ с кола със сменен двигател

Имах подобен проблем с един бус. Историята продължи около 1 година. Минава нещо като следствие и ако се установи, че не се издирва двигател с този номер ти дават документ май от прокуратурата. С този документ отиваш в кат и там ти регистрират автомобила със сегашния номер на двигателя.

Коментар

И аз съм го ял това дърво.Две години разправий с КАТ, девет интерпола,сума ти документи.Колата излезе от чиста по чиста, по документи.Само че накрая разследващия следовател каза"на мен никой не може да ми нареди да я регистрирам" което се оказа 100% истина за наща държава.Моя съвет е да не се занимаваш с КАТ и прокуратура.Равносметката е горе долу 2г.разправий=9000лв днешни пари+още толкова "накой да му нареди" да я регистрира.
              JEEP GRAND CHEROKEE 2.7crd 088-570-53-52

Коментар

щом колата е на твоя приятел, след като приключи проверката или експертизата (дознание е съвсем друго нещо) евентуално ще се уведоми собственика по адрес. Теб не - ти си само пълномощник (разбирай нещо като посредник в случая). Пълномощните и декларациите са ти най малкия проблем в момента. Просто е трябвало да се опише новия номер в договора и да се представят в КАТ съответните документи за него. Нейсе това не е станало.
                Моя съвет е:
                Почвай да си звъниш системно по телефоните щом си далече от София. Всеки ден например, ако е образувано дознание - то си има строкове. За проверката също. Не ги знам какви са но ги има със сигурност. Виж за експертизата срокове няма. Ако ги тормозиш постоянно понякога държавните институции се размърдват (за да ги оставиш на мира). Пък може и на някой "от майка роден" да попаднеш.

Успех
                Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Незнам дали ще помогна, но...

Миналата година от един познат взех една баничарка фюрино, и при регистрацията се оказа, че номера на двигателя не съвпада, т.е. е сменян двигателя. Та аз отидох до нотариус и писахме един документ, че колата така съм я взел (от Австрия) и, че нищо не съм променял по нея.
                  След което доста си почаках да проверят от полицията дали не се издирва автомобила, след което всичко си мина ОК.

НО (с големи букви) ако решът да се заяждат, май нямаш много шансове, и ще трябва да почерпиш (те сами си искат). Аз минах метър (може би) понеже колата е стара 92г + това е товарен автомобил, но се сещам за зета ни, как бра мъки с един пасат от горубляне. Ако имаш евентуално нещо познати да съдействат не е лошо да ги задействаш.

Успех, дано съм бил полезен.
                  Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                  И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                  вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                    Незнам дали ще помогна, но...

Миналата година от един познат взех една баничарка фюрино, и при регистрацията се оказа, че номера на двигателя не съвпада, т.е. е сменян двигателя. Та аз отидох до нотариус и писахме един документ, че колата така съм я взел (от Австрия) и, че нищо не съм променял по нея.
                    При теб явно е било първа регистрация и затова, тогава става с нотариално заверена декларация.

Колега, що не отнесеш в КАТ документа доказващ закупуването на другия мотор. Може би към ексепртизата (проверката) ако се добави товаще ти ускори нещата.
                    Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.

Коментар

Благодаря на всички за отзивчивостта. Предстои ми пътуване извън страната и като се върна ще се ходи до София. Ще пиша за евентуалните резултати. Живи и здрави.
                      Последно редактирано от rokada; 12-01-10, 19:28. Причина: правописна грешка

Коментар

Здраврйте. Малко инфо и от мен, като изстрадал по тези процедури с прехвърляния на коли с пълномощни.
                        Та закупих преди 4 години един раздрънкан служебен Опел Кадет от фирмата, на който реалния собственик е бивш служител, който преди n.... години го е бил докарал от запада, упълномощил е на зам. директора на фирмата да го стопанисва, включително и да го продава, след това собственика напуска фирмата, а зам дир. ме преупълномощава (продава ) с пълномощно от себе си, а междувременно собственика се е преселил в друга държава и със сменен постоянен български адрес. И така карах близо 3 години безпроблемно този автомобил. И дойде момента когато трябваше да го разкарам тоя дръгел, човека ми е дал парите вече за колата,приятел ми е, а реално той никъде не фигурира като собственик. Ходих по адвокати, нотариуси, всичко е ОК, мога аз да му го продам с всичките тези пълномощни, но трябва актуална Декларация от Собственика че няма задължения към общината. Да ама той е със сменен адрес, при това е извън страната. Междувременно напуснах тази фирма и вече съм в друг град, като съм прекъснал всякакви контакти с директорите. Та трябваше реално да се свържа със собственика на колата, който и хабер си нямаше вече къде се намира, и кой я кара, та чрез бивши колеги намерих брат му, който ми даде телефона му в другата държава, и в крайна сметка се чухме и разбрахме като си дойде да оправим бакиите. Всичко мина благополучно, но в този дух, ако някой блъсне човек, и избяга, после ще търсят автомобила по номера на собственика, нищо че е минала през 5 ръце например, и той си няма хал хабер от тая работа. Та такива ми ти работи. Бакиите трябва да се оправят овреме

Умната...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X