Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ТНТМ

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • ТНТМ

  Значи Техническо и Научно Творчество на Младежта.
  Всеки над 35 години го помни. Малко неща от преди 90-та ми липсват, това е сигурно най-липсващото. Гложди ме отдавна, периодически изплува в разговори с колеги. Пари за нови пионерски дворци, и даже за кръжоци в училищата няма, и явно не се очакват. Но пък има интернет, и в него хора с видимо достатъчно знания, поне грам педагогически талант, и няколко минути дневно, свободно време.
  Идеята: Секция за наивни и детски въпроси. Не за начинаещите, които все отнякъде трябва да започнат, но вече сами по себе си са възрастни хора и формирани личности, а тъкмо за деца и юноши. Със стил на отговорите като за тях, и каквото там още се правеше за малките. А то освен компютри и порно вече няма нищо. Пък някой може да се интересува от молекули. Или от топче, търкалящо се по равнина. Или от някой да му даде една гайчица за камиончето, пък татко му няма, понеже гладува в испания.
  Бе, за деца.
  И терминът да се върне в общественото съзнание. Откъдето да измести мечтата да бъдеш единствено счетоводител или проститутка.

 • #2
  До: ТНТМ

  Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
  ...
  Ти, куче, колко ПРИСЪСТВЕНИ занятия ще водиш седмично, безвъзмездно? Аз едно.
  Кредитна политика по davc: Добър дълг е като си взема яхта на вересия, лош дълг е като я гепят данъчните. (Или Гагич...)

  Коментар


  • #3
   До: ТНТМ

   Няма да е лошо. Аз от там съм започнал. В пионерския дворец: Радиотехника, Военно дело, Фотография, Моделизъм...
   Ами училищните кръжоци? Бях физик, химик, математик...По една дума да съм запомнял и по една сръчност да съм добивал, станал съм доста по-богат от сегашните компютърни "гении".
   Когато човек нe чувства привързаност, той е постигнал освобождение!

   Lancia Delta HF Integrale Evolucione

   Коментар


   • #4
    До: ТНТМ

    ТНТМ потъна в дупката в Царичина. Буквално. Много по-буквално отколкото си го представяте. Всеки опит за създаване на ново ТНТМ би породил въпроса за парите на старото. Затова подобен опит няма да бъде допуснат.
    www.offnews.bg

    Коментар


    • #5
     До: ТНТМ

     Не знам, сигурно колкото трябва. Ако има защо.
     За пари може всеки. Само че това не пали децата. За мене плащаха да свиря на пиано. А аз бягах от училище за да си правя колело и да го карам.
     Нито ще понеса железарията от къщи в гроба, нито ангелчетата ще ме слушат в рая. Нали е Рай - всички знаят всичко и без да палят компютъра за да лазят в интернета. А виж, ако някой от малък стане всъщност самостоятелен специалист, като много деца тогава, а после за университета му остане само шлайфа да се изразява разбираемо за публиката, тогава може и мене да ме пуснат в предверието на рая.

     Коментар


     • #6
      До: ТНТМ

      На мен пък тази идея доста ми допада. Само нямам идея как може да се развие.
      Гората е изсечена, Стефан предлага да се посе е семе.
      Що пък не?
      О899 2б2 1З2

      Коментар


      • #7
       До: ТНТМ

       Идеята е хубава.

       Няколко съображения:

       Трябва ново име - ТНТМ е натоварено с всякакви конотации, като повечето от тях не са положителни.
       Трябва поне някаква материална база - най-елементарното - място, където да се събират децата и да могат да пипнат нещата.
       Доброволни даскали ще се намерят - в това не се съмнявам.
       И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

       Коментар


       • #8
        До: ТНТМ

        Никога не съм срещал нито един бесен антикомунист, който да има каквото и да е против идеята и думата. Нека си остане така.
        Ако ние тук предизвикаме интерес у всъщност важните, у децата, място и време ще се намери.

        Коментар


        • #9
         До: ТНТМ

         Да, идеята и на мен ми допада. Но как да се реализира, никак не знам.

         Как да се събират желаещи деца - също. Тъпото е (е не съвсем и не винаги) че в днешно време всичко можеш да си купиш, кеф ти от тук, кеф ти от интернет. Тогава имаше една особена тръпка. Аз само съм се докоснал до това, но пък тръпката си я биваше. Даже имах мои неща на едно-две училищни изложения.
         Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

         Коментар


         • #10
          До: ТНТМ

          Нищо не можеш да купиш. Нито в магазина, нито в интернет. РЕАЛНО НИЩО. Понеже не знаеш какво. Ако искаш - мога да ти разкажа тригодишна история. Която е съвсем детска, по незнанието си. Химическа. Независимо от целия интернет, пяната от устата на многознаещите в него, и от моята в това число, и как свърши с удивения смях на първия грамотен специалист, и примерите, които ми набута. От учебника за Х клас. Даже още не ме е срам, ошашавен съм.
          Когато наистина не знаеш за какво става дума, или какво да правиш, тогава ти трябва учител, не справочник на рекламите. Нито "преподавател" в първи клас. Такъв е чалгаджия, а учителя ще ти каже как е направен света. Компютъра може да е най-много пищов.

          Коментар


          • #11
           До: ТНТМ

           компютърът е инструмент.
           гугъл е пищов. обаче ако знаеш какво търсиш и можеш да отсееш ирелевантните резултати.

           я разкажи?

           аз мога да кажа за проучването за дипломната ми работа. по търсене "диабет образование" се получаваха (преди няколко години сега са повече...) над 2 000 000 резултата.

           от становището на сенатската комисия по здравеопазване, през корпоративно проучване, за съкращаване разходи за здравеопазване сред латино обслужващ персонал на Хотели Мариот, та до форума на рокерите диабетици от Нова Зеландия. и хиляди сайтове за деца... и тези са от интересните...
           https://youtu.be/PaNmTwZyixg

           - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
           - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

           Коментар


           • #12
            До: ТНТМ

            Не знам как да се възроди ТНТМ, но ефектът би бил добър. В днешните магазини може да се намерят преди дефицитни и недостъпни материали, химикали.

            Преди години ни заставяха да учим народни танци и песни. За повечето младежи това беше досадно и имаше обратен ефект.

            Струваше си само тази сфера да се нарече ЕТНО и стана модерно и увличащо.

            Новото ТНТМ без пари няма да тръгне и трябва да се опази от хайдуци. И трябва да се организират конкурси за умни изобретателни деца, че моделките и всякакви айдълки ни артисаха много.

            Време е идолите на децата да се сменят. Вместо да стават рапъри и фотомодели, да се стремят към изобретателност. После ,завършили образование, ще станат двигатели на производството.

            Коментар


            • #13
             До: ТНТМ

             E-e-e ТНТМ-то.
             Колко томове имам от рода Електрониката в годишните прегледи на ТНТМ, или нещо от рода. Десетки томове, още ги пазя.
             Минал съм през радиоклуба, авио и ракетомоделизъм, електроника, фотография, радиотелеграфия и т.н. по много години. Нямах свободно време нито минута и никой не ме е карал да се записвам, просто беше интересно. И бяхме много, голямата част от миналите през тези школа и до ден днешен се занимават или е хоби. За мен е и професия и хоби - от всичкото което съм минал и през ТНТМ и през ОСО (моделизмите и телеграфията).
             Пишете ме доброволец. Ако трябва ще отворя книгите и ще чета отново, струва си.
             Важното е да се почне от някъде.
             Даже съм си мислел да организирам един кръжок изцяло финансиран от мен в училището на децата..., но не по компютри.
             Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
             LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
             Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

             Коментар


             • #14
              До: ТНТМ

              Страхотна идея, Стефане!
              Като малък и аз бях доста любознателен и се записвах на какви ли не кръжоци и извънурочни занимания. Беше страхотно! Научавах това което истински ме интересуваше (и не ни го преподаваха в училище), правех това което ми беше интересно и приятно. Сега ми хрумват хиляди идеи под каква форма можем да го направим. Образованието ни е тежко болно от консерватизъм и тотална демотивация. И от двете страни. Едните ходят само защото трябва да взимат някой лев, на другите им се казва, че трябва да го правят, "за да си намерят после добра работа". И рядко има учители с призвание и дух, които да могат да заинтригуват и да правят нещо повече от това да си изпеят урока и да си идат. И децата лесно от будни и търсещи стават вяли и отпуснати и загубват интерес към всичко. И естествено започват да мислят как да си направят по-интересно ежедневието. И от там пътища много... Говоря, разбира се, за държавните училища. В частните е малко по-различно, но не всеки може да си ги позволи. Не че и там не липсват аномалии от сорта на: "Нашите ти плащат и аз мога да си правя каквото си искам, а ти няма да посмееш да ми направиш нищо"... Но това е друга тема.
              Можем да започнем от обикновени сбирки за нашите, съседските и приятелски деца на които всеки от нас може да покаже нещо интересно което да ги обогати и да им разшири светогледа, да зароди интерес у тях към повече знания и умения, да им покаже че света не е само компютърни игри и телевизия.
              Мисля, че има много голям потенциал в тази идея и с каквото мога ще помагам с удоволствие!
              LZ1GYY
              0898 436 956

              Коментар


              • #15
               До: ТНТМ

               Чудесна идея!

               Аз ще помагам с книги, доколкото може да се намери нещо подходящо за такъв тип обучение.
               Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

               Зареждам...
               X