Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Жироскоп ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Жироскоп ?

Колегата VHS спомена в друга тема нещо за електромагнитни жироскопи.

Изобщо това устройство е невероятно интересно и с огромно приложение, а неспециалистите не го познаваме. Трябват почти часове за да се развъртят жироскопите на междуконтиненталните ракети. За Минитмен беше около 25 минути..Това говори за невероятни обороти! Как се лагеруват, как се балансират при тези центробежни сили? Как се предпазват от "хармоничните" трептения?

И какво представляват електромагнитните жироскопи? Има ли и други технологии?

В оптиката как функционират?

Благодаря за всяка информация!

От: Жироскоп ?

Хиперточност на изработката, екзотични материали, криогенни окачвания, коригиращи системи и т.н. Във Варна се учихме на едни "Гиря 4" от 60те - времето за влизане в меридиана беше около 4 часа.
    А теорията е страшна, но без да съм подозирал, години след като съм я учил ми помогна много.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Gyroscope

Коментар

Първоначално публикуван от petar_ray Преглед на мнение
      Във Варна се учихме на едни "Гиря 4" от 60те - времето за влизане в меридиана беше около 4 часа.
      А теорията е страшна, но без да съм подозирал, години след като съм я учил ми помогна много.
      http://en.wikipedia.org/wiki/Gyroscope
      В казармата преди близо 40 г. бях топограф. Във взвода имах два топопривързвачи базирани на джип ГАЗ 69 основната система на които беше жироскопа. Едва ли ще е интересно за форума, не сме се запознавали подробно с устройството му, по-скоро работата с него, а и не си спомням много но, развърташе се за минути, а се гасеше за два часа след изключването му през което време автомобила не се движеше. Имаше вариант и с електрическа спирачка за много по-кратко време като се наблюдаваше през едно прозорче спирането на диска. Номера беше да не изпуснеш момента, защото започваше да се върти в обратна посока.
      Ще следя темата и на мен ми е интересно.
      сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
      dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Това устройство се ползва постоянно, примерно в Сейгуей..

Или в стабилизирането на оптиката, но това са някакви електронни версии /предполагам/ и ще е интиересно да чуем специалистите..

Иначе в нашето тяло имаме една тръбичка във вътрешното ухо, пълна с течност - досущ терзия..

Та тази тръбичка е много чувствителна /нервна/ и като се движим, нервите предават информация на мозъка.. Когато прекалим с някои неща сигналите се изкривяват и губим жироскопична устойчивост!

Но акробатите, как успяват да разчетат тази информация за милисекунди, умът ми не го побира!

Коментар

Знае ли някой от къде може да се купи жироскоп или жирокомпас?

Коментар

Буса ми има такова чудо и то управлява ЕСП системата.Чувам го как се развърта когато го паля.

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
              Буса ми има такова чудо и то управлява ЕСП системата.Чувам го как се развърта когато го паля.
              Братче, ти какво караш!
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

ФВ Т5 2007 година. Намира се в средата на таблото под радиото.
                Всеи самолет или въртолет имат също жироскопи-на тях е основана системата за навигация.На някои модели са по три броя на машина.

Коментар

Да де, ма от самолет и въртолет до "домакинско" VW има разлика - или поне имаше доскоро...

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                    Това устройство се ползва постоянно, примерно в Сейгуей..

Или в стабилизирането на оптиката, но това са някакви електронни версии /предполагам/ и ще е интиересно да чуем специалистите..

Иначе в нашето тяло имаме една тръбичка във вътрешното ухо, пълна с течност - досущ терзия..

Та тази тръбичка е много чувствителна /нервна/ и като се движим, нервите предават информация на мозъка.. Когато прекалим с някои неща сигналите се изкривяват и губим жироскопична устойчивост!

Но акробатите, как успяват да разчетат тази информация за милисекунди, умът ми не го побира!
                    Тръбичките(те са едни полуокръжности)са три за основните измерения на пространството-X,Y,Z.Има и три камъчета(отолити) които се търкалят и правят цялата работа.Този орган е унищожен при руските космонавти като ги въртят на някаква въртележка за да не им се гади и да нямат вертиго в орбита.В НАСА за това използват медикаменти.Един от тях е Бетасерк-разсекретен от НАСА преди 10 год.
                    МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
                      Тръбичките(те са едни полуокръжности)са три за основните измерения на пространството-X,Y,Z.Има и три камъчета(отолити) които се търкалят и правят цялата работа.Този орган е унищожен при руските космонавти като ги въртят на някаква въртележка за да не им се гади и да нямат вертиго в орбита.В НАСА за това използват медикаменти.Един от тях е Бетасерк-разсекретен от НАСА преди 10 год.
                      Бетасерк, са ми изписвали птреди повече от 10г.
                      А за унищожения орган на руснаците........ после как ходят по земята?

Коментар

На жироскопи е базирана и системата за стабилизация на оръдието при танковете. Два са-за вертикална и хоризонтална плоскост. При пускане на стабилизатора се изчакваше минута-две, за да има време дисковете да се развъртят до работните си обороти.
                        При механик водача също има жироскоп-в жирокомпаса.

Който иска може много лесно да усети наживо жироскопния ефект. Хваща здраво капла от колело за оста, друг я завърта с колкото може повече обороти, и държащия оста се мъчи да завърти каплата някъде встрани от първоначалното и положение. Става, но трудно. Ако оборотите са достатъчно много, или масата на маховика(каплата) е достатъчно голяма-няма да може да завърти с човешка сила оста и.
                        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                          Бетасерк, са ми изписвали птреди повече от 10г.
                          А за унищожения орган на руснаците........ после как ходят по земята?
                          Може да е и преди 20 години не знам точно.А пък за ходенето по земята ...ами трудно.Там както знаеш човека не е най-важното нещо.
                          МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                            ...А за унищожения орган на руснаците........ после как ходят по земята?
                            Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
                            ....А пък за ходенето по земята ...ами трудно.Там както знаеш човека не е най-важното нещо.
                            Да - и май освен Пенчо и самите потърпевши: Надали вълнува особено когото и да било.

Коментар

Фау 1 - първата крилата ракета!

Страшилище за Лондон, проста като фасул.

Пулсов двигател, жироскоп, малка перка на носа.. Насочват, поставят вертикален ъгъл на установката, развъртат жироскопа и палят двигателя / на твърдо гориво/..

Малката перка на носа започва да се върти и задвижва един брояч, измерващ километрите.
                              Когато достигнат заложените, един нож срязва тягата на елерона за вертикална стабилизация и пружината го поставя в "пике"!

Само швабата може да го измисли така! Първата истинска крилата ракета! На без жироскоп е нищо!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X