Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да подадем сигнал за нарушения в защитените територии?

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Как да подадем сигнал за нарушения в защитените територии?

  По идея на offroad-bulgaria.com стартираме пилотен проект, в който участниците във форума да можем участваме активно в опазването на българските защитени територии (национални и природни паркове, резервати и др.).


  За тази цел вече може да подадете сигнал във форума за потенциално нарушение в защитена територия чрез отварянето на нова Тема. Сигналът се пренасочва от модератора по служебен път към съответните контролни органи (ако успее да смогне).В темата следва да се следи развитието на проблема.

  През Май, по сигнал на участници във форума до Дирекцията на Природен парк „Витоша” за незаконно сметище над кв. Симеоново в парка бе затворен достъпа до сметището чрез насипи от земна маса.


  Как се подава сигнал?

  Открива се нова тема по следния пример:

  (сигнал от турист, реален случай)

  На 22 юни 2009 г. , в 11:00 над с. Железница в ПП Витоша, вдясно от пътеката за х. Физкултурник, е установена сеч на букови дървета. Част от пъните на отсечените дървета са БЕЗ набити ГОРСКИ МАРКИ ! Други имат марки.

  Потенциален извършител: цигани с камион (рег. № ....)
  GPS координати: 42° 3153,83” N , 23° 21’ 17,09” Е
  Карта на мястото на нарушението:


  Снимки от мястото на нарушението (детайли, панорама и др.):


  Реакция на контролните органи: На 25.06.2009 г. е извършена проверка от ПГС на Държавната Агенция по Горите и са съставени актове на нарушителите (копия от актовете се очакват).

  След препращане на сигнала до контролните органи модераторът следва да информира в Темата за резултатите от проверките на контролните органи. Допълнителни коментари и данни за всяко нарушение се очаква да бъдат допълнени в Темата.

  Съвети за потенциални нарушения в ЗТ*:

  - Незаконна сеч – липса на марки по отсечените пъни, които са над 14 см.
  - Незаконно строителство – липса на информационна табела, ново строителство извън границата на вече застроените площи (принципно в защитените територии изцяло новото строителство е забранено) и т.н.
  - Незаконно разкопаване - чест проблем
  - Замърсяване и създаване на сметища – изцяло забранено в ЗТ
  - Бракониерство – разпознава се единствено от легалните ловци
  - Движение на МПС – забранено извън пътната мрежа

  *Границите на защитените територии може да видите на карти на интернет-страниците на дирекциите на защитените територии (ДНП, ДПП и РИОСВ).
  Последно редактирано от alexdountchev; 26-06-09, 16:37.

 • #2
  До: Как да подадем сигнал за нарушения в защитените територии?

  Всяка РИОСВ има сайт. Влезте в сайта на най-близката до нарушението РИОСВ и вижте телефона за връзка. Сигналът за нарушение задължително не трябва да бъде анонимен, т. е съобщете вашето име адрес и телефон за връзка. Ако сигналът ви е направен писмен РИОСВ задължително трянва да ви отговори за резултатите от направената проверка.

  Коментар


  • #3
   От: Как да подадем сигнал за нарушения в защитените територии?

   Ако в защитени територии се извършва нарушение от какъвто и да е характер, на което сте свидетел може да подадете сигнал и към 112! Условието е нарушението да се извършва в момента!

   Коментар

   Активност за темата

   Свий

   В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

   Най-много потребители онлайн 7,066 в 15:57 на 11-07-20.

   Зареждам...
   X