Имам косачка робот Gardena R130Li. Двора, който трябва да коси е доста сложен. Косачката има възможност за настройка на три зони, къде по водещия кабел се намира съответната зона и какъв процент от общата площ има. Проблема е, че зоните на косачката във софтуера и са само 3. Качвам ти схема на двора. Със жълто са бетонирани пътеки на нивото на тревата - косачката би трябвало да може да минава през тях. Мисля с граничните кабели (с черно) да обиколя външно всички зони и да пусна един "остров" (когато граничните кабели са един до друг косачката може да минава през тях) обикалящ басейна (със синьо) и пътеката около него. Водещия кабел тръгва от зарядната станция и в избран от нас момент се свързва с граничния. Не може да се разклонява. Целта на водещия кабел е когато косачката усети, че тока и е намалял - да го намери и по него да се прибере до зарядната станция. И другата му функция е да заведе косачката до далечна зона. С червено съм отбелязал къде мисля да бъде разположена зарядната станция и къде да са центровете на трите зони, които ще посоча на косачката. За Zone1 ще и кажа, че е 60% от цялата площ, Zone2 и Zone3 - по 15%. Така в трите зони ще са 90% от площта - надявам се косачката да "разбере", че в началото до зарядното има още 10% площ за косене. Какво ще кажете? Дали е добре така? Ако можете да предложите по-добър вариант - давайте!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Някой картографирал ли е двор за косачка робот?
Свий
X
-
С Гардена не съм си играл, но Робомув-а работи по същия начин. Ако положиш кабелите коректно, трябва да няма проблем. Подозирам, че някъде ще минава по-често, някъде по-малко, ама ако и дадеш да спира само за зареждане и при дъжд, няма да си личи. По-големия проблем е равнината. Ако по терена има дупки и (или) чимове ще е проблем. Тия косачки са направени да работят само на идеално равна трева. Аз за това се отказах от тях. Най-малката неравност им бърка работата. Не знам колко е напреднала техниката в последните 2-3г. Моите нямаха GPS.Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
Вальо. О888 557Ч7Ч
Silverado 1.3 i
-
И тая няма GPS, а и да има - точността му е до метър, та не е особено за вярване на косачка. Вчера ме изуми. Беше на зарядното. Има си копче за изключване и я изключих. Извадих я от зарядното и я пренесох на по-далеко извън кабелите (опънал съм малко само за проба) да видя дали ще минава през пътеките. Включих я и тя вика, че ни била в зоната си и не ще да тръгне...
Не ми е перфектно равен терена, но си върви - https://youtu.be/5HkcyK9yef8?si=fOTK7IjA8my3NsPW
Коментар
-
Тоя терен трябва да го минеш с резачка за чимове и да го валираш. По такива дупки батерията пада по-бързо. Паркинга е добре да е на завет и да добавиш малко покрив, да не вали върху нея дори когато духа. За кабелите има пластмасови клинове за фиксиране. Слагай ги по предписание, че на мен 2 пъти ми окоси кабела само на пробите. Ползването на не оригинален кабел става само на малки дължини. После губи сигнала. За различна дължина кабела е различен. Помня, че имах проблеми с това. Моите бяха доста по-стар модел, но все пак имай предвид. Виж за колко квадрата е косачката. За да е добре на крив терен трябва да имаш 50% запас. Иначе не смогва.
Успех.Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
Вальо. О888 557Ч7Ч
Silverado 1.3 i
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар