Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Регулиране оборотите на двигател по напрежение?!?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Регулиране оборотите на двигател по напрежение?!?

Мислех, че могат да се регулират само с честотата (с честотен инвертор), но явно съм в грешка. Някой ползвал ли е такова:
    https://www.banggood.com/220V-4000W-Universal-Motor-Speed-Controller-Variable-Voltage-Speed-Regulator-LED-Display-Motor-p-1368107.html
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Untitled-1.jpg
Прегледи:915
Размер:168.9 КБ
ID:6800838

Това е фазов регулатор. Регулира мощността на активен товар, каквито двигателите не са. Но става за регулиране на МОЩНОСТТА на колекторни двигатели, каквито са повечето ръчни инструменти. Регулира и на асинхронните, но не много линейно и трябва да има обратна връзка винаги.

Коментар

Не го разбрах това с обратната връзка. На една машина подаването съм го направил сега с честотен инвертор и съм си докарал едни обороти. Трифазен асинхронен. Жал ми е за инвертора, че много пепел покрай него, а доколкото разбрах тя е убийствена за него. Затова това ми направи впечатление и питам дали би могло да го замести. Не съм сторил мокает да измеря оборотите, които съм докарал, но са вероятно 50-100 об/мин. Може и да имам някоя машинка с колекторен мотор, която да жертвам за целта, но не знам дали колекторните могат да работят на толкова ниски обороти. Отделно ме съмнява, че и мощността ще е недостатъчна. Подаването е на щрайхмус 63 см ширина. От тия обороти минава през редуктор и слизат вероятно към 20 об/мин, но все пак си иска доста мощност да подава материала. А монофазни асинхронни би трябвало да имам няколко.

Коментар

Това реално ще намали оборотите на асинхронен двигател, но е силно непрепоръчително. На практика увеличаваш хлъзгането и двигателят ще грее. За колекторни двигатели е ок.
        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Veselin Monkov Преглед на мнение
          Не го разбрах това с обратната връзка. На една машина подаването съм го направил сега с честотен инвертор и съм си докарал едни обороти. Трифазен асинхронен. Жал ми е за инвертора, че много пепел покрай него, а доколкото разбрах тя е убийствена за него. Затова това ми направи впечатление и питам дали би могло да го замести. Не съм сторил мокает да измеря оборотите, които съм докарал, но са вероятно 50-100 об/мин. Може и да имам някоя машинка с колекторен мотор, която да жертвам за целта, но не знам дали колекторните могат да работят на толкова ниски обороти. Отделно ме съмнява, че и мощността ще е недостатъчна. Подаването е на щрайхмус 63 см ширина. От тия обороти минава през редуктор и слизат вероятно към 20 об/мин, но все пак си иска доста мощност да подава материала. А монофазни асинхронни би трябвало да имам няколко.
          Нямаш друг вариант освен честотния регулатор, щом като двигателят е трифазен. Сложи инвертора по-далече от прахта, все има начин. Пък и той се отваря и чисти понякога.
          Товарът ти е различен преди и след като захапе дъската, с колекторен става сложно с електрониката. А асинхронен монофазен рябва да си работи с оборотите по табелка и да ползваш редуктор.
          Или пак честотния регулатор.

За обратната връзка. Китайците регулират с фазов регулатор обороти на асинхронен монофазен мотор при вентилаторите на вътрешните тела на всички евтини климатици. Но има датчик в мотора, който връща на регулатора данни за оборотите и ако паднат, той надува и обратно. Но става дума за много малка мощност на моторчето.

Коментар

Ясно. Благодаря Ви! Очаквах да е нещо такова.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X