Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изграждане на камина.

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Изграждане на камина.

  Здравейте, Колеги! Първо искам да споделя, че съм наясно с това колко подобни теми и информация за камините има. Също така съм наясно за необходимия майсторлък и това колко отговорна и прецизна работа е. Ситуацията е следната - имам към къщата прилепена една масивна сграда, която намирам за по здраво строена от самата къща, включваща "лятна кухня" с голяма баня и отделна тоалетна, гараж, работилница, пещ и много голям полу-открит навес в края, като всичкото е едно - един зид, колони, плоча и покрив. Информацията я давам за по-пълна представа. Отвън съм изолирал на 70% цялата постройка с 8см EPS, покрива е здрав и не съм го пипал, за сега нямам възможност, няма да слагам и вата там. Вътре е на варо-циментова мазилка. Идеята ми е, че съм планувал едната стая да се превърне в нещо като механа или стая за събирания - камина, една голяма пейка с маса, имам подходящ скрин и като цяло съм запланувал почти всичко от към строителство и дизайн и не ме плаши. От стаята със свод ще се влиза в сегашната баня, която ще се превърне в малък кухненски бокс, а сегашната тоалетна ще се превърне в баня и тоалетна. Идеята ми е в стаята да има камина хем за красота, хем колкото може да стопля (пак подчертавам, че там няма да се живее за да се топли постоянно, а примерно два-три пъти в месеца да кажем и съм наясно, че зимните дни ще е трудно, но.. когато ще се събираме паля по-рано от сутринта и до вечерта да се отвърне въздуха евентуално). С всички други неща ще се справя сам и с приятели, но за камината не ми се наема, защото е специфична работа. Намерил съм си майстори само за нея, правили са ми и други неща, скопостни и съвестни момчета, от които съм доволен и се наемат да я направят. Проблемът е, че поради обема и масивността на цялата сграда има много загуби на топлина и я намирам за доста студена въпреки изолирания зид, а реално ще искам да се топли една стая и половина, защото на другите места просто няма нужда. Обмислям и за ГК с Вата вътре на таван и външни стени, но ще се оскъпи и ще се стесни стаята, но от друга страна ще съм по-спокоен. Това ще го дообмисля и реша в последствие. По-късно ще дам точни размери и разположение, за да е по-ясно всичко.
  Въпросите към по запознатите и тези които са минавали през това относно камината са няколко:
  -Всякаква информация относно моделиране, изграждане и експлоатация ще ми е от полза, всяка тънкост, за да не се пропусне нещо важно.
  -Моето чудене е за готово тяло, което да оформя с профили, вата и ГК, но някак ми се струва хем по скъпо, хем по не красиво.
  -Последния ми въпрос и молба е, ако някой има скици, чертежи или просто готови модели на снимка да сподели за да се спрем долу-горе на нещо поне визуално.

  Благодаря ви предварително!
  Последно редактирано от speedevolution; 26-06-18, 09:59.

 • #2
  От: Изграждане на камина.

  Здравейте, имам една добра книга за камини, руска. мога да я изпратя за преглед и копиране, евентуално.

  Всичко добро

  Т
  Good guys drive Land Rovers!

  Коментар


  • #3
   От: Изграждане на камина.

   Само се абонирам.
   ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

   Коментар


   • #4
    От: Изграждане на камина.

    Първоначално публикуван от Джоу (x3mrjoe) Преглед на мнение
    Само се абонирам.
    Най-отгоре има "Инстумент за теми" - Клик - третия таб!!!
    Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

    Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

    Коментар


    • #5
     От: Изграждане на камина.

     Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
     Най-отгоре има "Инстумент за теми" - Клик - третия таб!!!
     Ползвал съм го, но така темата ми е маркирана със зеленичко, та не я пропускам.
     ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

     Коментар


     • #6
      От: Изграждане на камина.

      Добре ще е да уточните - камина със свободно огнище, т.е. хем жив огън, хем да пекнеш нещо на него с цялото му неудобство от чистене и вдигане на прах и влизане на дим в помещението или затворено огнище - горивна камера, било чугунена или стоманена, която е много по - ефективна, но не може да пекнеш някое мезе в нея, просто температурата е много висока.
      Не без значение е и коминът, даже това е нещото от което трябва да се почне. Щото ако досега е имало комин и в него е било включено някое кюмбе, същият може и де не свърши работа поради малкото сечение.
      Не бързай ако искаш да стигнеш
      __________________________________
      Discovery II TD5 10P

      Коментар


      • #7
       От: Изграждане на камина.

       Първоначално публикуван от speedevolution Преглед на мнение
       ... Идеята ми е в стаята да има камина хем за красота, хем колкото може да стопля ...
       Като ще е за топлене - най-добре да е с горивна камера за вграждане. И около нея да се оформи, както си споменал. Открита камина хубаво изглежда за атмосфера, обаче и е много малък КПД и топлото бяга през комина.
       Важно е това, което е споменал Михаил за комина. Също така ще е добре да се намери начин до камината да се подава въздух отвън. Примерно, ако в стаята тепърва ще се прави някаква настилка, в нея да се заложи ПВЦ тръба с достатъчен дебит.

       Коментар


       • #8
        От: Изграждане на камина.

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0143-1.jpg
Прегледи:1
Размер:439.2 КБ
ID:5794147

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0144-1.jpg
Прегледи:1
Размер:470.7 КБ
ID:5794148
        Искам винаги да съм най-бързия, дори и на паркинга!
        Колин Макрий

        Коментар


        • #9
         От: Изграждане на камина.

         Чуденето ти според мен може да бъде единствено в посока напълно автоматична въздушна камина на пелети-по простата причина, че струва 1500 лева и за тия пари просто я слагаш в стаята, свързваш я с тока и с комина и можеш да я запалиш. И нито с майстори се занимаваш, нито за особености при изграждането мислиш, нито после ще и робуваш да влачиш дърва. Сипваш едно пликче с пелети и тя гори 10-12 часа.
         Съмнявам се майсторите да ти вземат по-малко пари, отколкото струва готовата машина.
         Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

         Коментар

         Активност за темата

         Свий

         В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

         Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

         Зареждам...
         X