Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Леговище за малкия звяр

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Леговище за малкия звяр

Реших да споделя какво успях да спретна сам, като обзавеждане на детска (по-скоро юношеска) стая за хлапето.

И така... Всичко започна преди пет години, когато получих телефонно обаждане: "Честито, стана баща! Мъжко е !!!"

От тогава детето расна и порасна, като спеше в спалнята на майка си и баща си, в детско легло. Обаче хлапето върви слабо и дълго и леглото му стана късо. Имам стая за детска. Преди година я постегнах, боядисах и сложих масивен буков паркет. Трябваше да се обзаведе, за да може хлапето да се нанесе в нея.

Жената видя един ъглов гардероб и каза че иска такъв:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bl1.jpg
Прегледи:1
Размер:8.6 КБ
ID:6094311

Не ми харесаха няколко неща: 1) Цената от 720 лв. 2) Евтиния бял 16 милиметров талашит. 3) Формата на лявата врата, в която успях да си забия главата при огледа. 4) Сглобяването с т. нар "Евровинт" 5) Щеше ми се размерите да са малко по-различни и да бъде огледален. 6) Разположението вътре също не ме радваше особено. Попитах продавачката за изработка по поръчка, но тя каза, че се продава това което виждам.

Винаги съм си мислел, че направата на мебели от талашит не е особено трудна и всеки по-сръчен човек би могъл да се справи и сам. Започна едно обикаляне на магазините и четене на форум "Направи си сам", за да разбера кое как става. Най важно се оказа правилното оразмеряване на всички мебели и пресмятането размерите на всяка една плоскост.

Последва няколко дена мислене проектиране, пресмятане. Поръчах 350 кила плоскости, натоварих ги на Кията. Само да знаете колко хубаво е да си имате макар и компактна дълга база с рейки на покрива ... Натоварените плоскости са като живи вътре - хлъзгат се и се местят вътре и за малко да си избия предния джам при едно спиране. Но бавно и полека си пристигнахме благополучно.

Мебелите се получиха големички и всичко трябваше да е разглобяемо. Това става чрез т. нар. сглобка Минификс:

Име:0250001_1.gif
Размер:60.8 КБ
ID:6094312

Всички ги ползват масово, но на мен ми се сториха не достатъчно здрави, защото в единият си край се навиват в плоскостта. Иначе са скрити и отвън не се виждат. За това се спрях на т.нар. "Шведска сглобка":

Име:0.10711000 1396685623.jpeg
Размер:5.7 КБ
ID:6094313

При тях главата се вижда, но реших, че не е проблем. За сметка на товапреминават през цялата плоскост, главата е с широка периферия и винаги могат да се донатегнат ако се разхлабят. Шведските сглобки и минификс-а пристягат плоскостите една към друга. Но добавих и дървени дибли, които би трябвало да осигуряват някаква здравина на срязване. За сглобяването ползах такива неща:

Име:P1070355.jpg
Размер:155.4 КБ
ID:6094314

Необходимият набор от инструменти:

Име:P1070360.jpg
Размер:147.7 КБ
ID:6094296

Имах всичко без винтоверта и сиво-зеленият шаблон. Ползвах свредла за дърво с ограничители 5,6,8 и 10 мм, както и шаблон за панти на Hettich:

Име:Hettich-7.jpg
Размер:133.0 КБ
ID:6094297

Цялата философия при изработката е да се разпробият дупки на точните места. Следва сглобяване. За съжаление нямам снимки от самия процес на работа, но всичко е показано много точно в следното клипче:

За диблите използвах отвор и свредла 8 мм, а за шведските сглобки - 6 мм. Отворите за буренцата пробивах със свредло 10 мм.

Ето какво се получи:

1) Раклата

Име:P1070239.jpg
Размер:72.7 КБ
ID:6094298

2) Ъгловите легла с еднолицеви матраци и механизми за повдигане:

Име:P1070284.jpg
Размер:71.9 КБ
ID:6094299

Име:P1070283.jpg
Размер:74.2 КБ
ID:6094300

Име:P1070282.jpg
Размер:72.5 КБ
ID:6094301

3) Ъгловият гардероб:

Име:P1070285.jpg
Размер:42.0 КБ
ID:6094302

Име:P1070288.jpg
Размер:38.5 КБ
ID:6094303

Име:P1070291.jpg
Размер:45.0 КБ
ID:6094304

със 135 градусови панти:

Име:P1070352.jpg
Размер:93.1 КБ
ID:6094305

4) Секция:

Име:P1070365.jpg
Размер:42.7 КБ
ID:6094306

5) Бюро и контейнер с три чекмеджета:

Име:P1070349.jpg
Размер:82.8 КБ
ID:6094307

Име:P1070345.jpg
Размер:83.7 КБ
ID:6094308

А малкият ни издебнал и без да го видим, сам си подредил гардероба:

Име:P1070309.jpg
Размер:54.0 КБ
ID:6094309

Ето това е звярът:

Име:P1070310.jpg
Размер:95.3 КБ
ID:6094310

И така... Сметката е следната:

Плоскости с рязане и обкантване - 600 лв. От които 25 лв за фазер
    Сглобки, панти, механизми и дръжки - грубо 150 лв
    Матраци - 250 лв
    Инструменти - слагам 100 лв.

Купих си най-евтиния винтоверт на 220V за 35 лв на примоция. Шаблонът на Wolfcraft беше 38 лв, шяблонът за панти 3-4 лв, стяга, сфредла, фреза за пантите.

Към 1100 лв за всичко.

Това е. Общо взето се получи това което исках. За първи път правя такова нещо.
    Nissan Terrano 2,7 TDI

От: Леговище за малкия звяр

Я кажи как точно става рязането и обкантването , ако си го правил сам, защото с тези инструменти от снимката , си мисля , че срезовете , няма да са много прави .
    Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
    За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Първоначално публикуван от ИВАН НЕДОКЛАНОВ Преглед на мнение
      Я кажи как точно става рязането и обкантването , ако си го правил сам, защото с тези инструменти от снимката , си мисля , че срезовете , няма да са много прави .
      Е то си пише че не го е правил сам.
      Hyundai Tucson JM 2.0 CRDI 4WD

Коментар

Ами не видях къде , пише че си е натоварил плоскоти в колата .. после подробности няма .

ААаааа моя грешка , на разбивката а цената пише ..простете.
        Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
        За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!

A1+

Коментар

Браво! Миналото лято и в нашия блок имаше някаква епидемия сред младите татковци. Сътвориха се 4-5 детски стаи с подобни материали и начини на изработка. Аз имам само една по-скоро питанка - не е ли по-добре светлината да пада върху бюрото от лявата страна, както беше в училищата. Естествено ако не се е научил да пише с лявата ръка, както е модерно сега.
          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
          Из "Златния телец"

Коментар

Аз ти свалям шапка!
            Браво!
            Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Рязане и кантиране - във фирмата. Плоскостите са български на Габровнца.

На работата имам колега дърводелец. Той си има работилница с планя, банциг и един куп техника. Самия той поръчва плоскостите нарязани и кантирани, а не ги прави на наличните си машини. Аз ги поръчах във фирма Съливер - Пловдив. Те започнаха тази дейност преди двайсетина години, на нашата улица. Започнаха в малко хале със стари и калпави машини. Транспорта им беше стара и очукана Жигула с огромен багажник на тавана. Но са много сериозни, разрастнаха се и в момента имат няколко декара двор с 5-6 цеха и машини последна дума на техниката. Всичко се чертае на компютър и от него директно на машината. Срязовете им са перфектни, без нащърбено, идеално перпендикулярни и точни до десета от мм. Кантовете са здраво залепени и съвсем точно изрязани. За 1-2 дена саготови дори сголеми поръчки.

Такива услуги предлагат и във всеки строителен хипермаркет, но са на светлинни години като качество, работят бавно и на високи цени, разлика в размерите. Поръчвал съм дреболии от тях, но не стават.

Всъщност от фирмата предлагат и цялостно проектиране по заявка на клиента. Казваш какво искаш, те си го проектират и ти дават готови, нарязани, кантирани и разпробити плоскости, необходимите сглобки, механизми, обков и всичко. Всичко си струва съответната цена. А и тръпката да си направиш нещо сам е голяма.
              Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Браво! Много добре - даже отлично!

пп
                За рязането в домашни условия. С хубав циркуляр, диск с възможно най-много и най-ситни зъби и по мастар (на стяги). Но не си заслужава предвид цената, по същите причини не си заслужава и правенето на дупките за панти и сглобки.
                За кантирането. Допреди години се намираше меламинов кант с нанесено лепило (термично). Лепеше с ютия. Сега е наличен само ПВХ, аз лично не знам начин за домашна работа с него.

пп II
                Да не говорим, че за сглобяването не са необходими никакви специални сглобки. Качествени винтове (примерно 35 мм „гипскартонджийски"), като се внимава да не са на видими места (и това не е болка за умирачка - има всевъзможни тапи). Дупка с 2-2,5 мм бургия, фрезенк с 8-10 мм и воала. Че е и несравнимо по-здраво.
                Последно редактирано от davc; 12-07-15, 23:52.
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Според мен е абсолютно невъзможно да постигнеш чист сряз ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ на единично ПДЧ с ръчен циркуляр (без последваща обработка с фреза).

По темата:

Супер е, но:

- бюрото конструктивно не ми е ясно как стои. Според мен се клати много, освен ако снимката изпуска съществена част от задницата.
                  - бих използвал панти с плавно затваряне
                  - раклата няма механизъм за задържане в отворено положение.

Според мен използваната от теб сглобка няма никакви преимущества пред 4х50 винт за дърво/пдч, но това си е мое мнение.

Коментар

Първоначално публикуван от bokomo Преглед на мнение
                    Според мен е абсолютно невъзможно да постигнеш чист сряз ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ на единично ПДЧ с ръчен циркуляр (без последваща обработка с фреза).
                    Възможно е, напълно, освен погоре написаното, може да се добави и облепване с хартиено тиксо, и много бавно придвижване на машината (бавното движение, в комбинация със ситните и много зъби - „имитира" високите обороти на професионалните, индустриални машини). Ако нещо е абсолютно, то е безсмислеността, има смисъл само за нещо малко и пропуски при поръчането на разкроя.

За кусури - винаги може да се намерят.
                    Примерно, при задаване на поръчката е добре да се дава мащабен чертеж, с конфигурация по плочи. Така се избягават неща като при същото това бюро - разминава се „фладърът" на чекмеджетата, но това са подробности.
                    Също, дъната на леглата е добре да са също от талашит, а не картон. При тия размери, ще се издънят за нула време, а талашитът е 10-на лв/кв. м - баси.
                    Последно редактирано от davc; 13-07-15, 00:24.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                      Възможно е, напълно, освен погоре написаното, може да се добави и облепване с хартиено тиксо, и много бавно придвижване на машината (бавното движение, в комбинация със ситните и много зъби - „имитира" високите обороти на професионалните, индустриални машини). Ако нещо е абсолютно, то е безсмислеността, има смисъл само за нещо малко и пропуски при поръчането на разкроя.

За кусури - винаги може да се намерят.
                      Примерно, при задаване на поръчката е добре да се дава мащабен чертеж, с конфигурация по плочи. Така се избягават неща като при същото това бюро - разминава се „фладърът" на чекмеджетата, но това са подробности.
                      Също, дъната на леглата е добре да са също от талашит, а не картон. При тия размери, ще се издънят за нула време, а талашитът е 10-на лв/кв. м - баси.

Аз пък мисля че професионалните машини машини освен високите обороти имат подрезвач без който незнам как няма да ти се нащърби фурнира по срещуположната страна.
                      When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
                        Аз пък мисля че професионалните машини машини освен високите обороти имат подрезвач без който незнам как няма да ти се нащърби фурнира по срещуположната страна.
                        Мн правилно колега а една такава машина няма как да работи в домашни условия иска мн място . и е около 8000 лв

Коментар

Видии за гипскартон са слаби. Поне 5мм трябва да са в диаметър и поне 50 мм дълги. Контейнера с чекмеджетата е правен с такива.

Аз си обзавеждам апартамента от няколко години насам, стая по стая. До сега не посмях да правя нищо сам. Но все ме глождеше въпроса "Аз мога или не мога", на каква цена и струва ли си занимавката. Според мен си струва, само ако имаш достатъчно свободно време.

Относно разпробиването - от фирмата го предлагат като услуга, но като цялостен проект. Отиваш при проектантите, казваш им какво точно искаш и те си проектират всички сглобки и отвори. Съответно цената е 20 лв на кв/м лицева площ.

Ходих няколко пъти да поръчвам и да взимам плоскости. Там видях хората, които ми правиха кухнята. Също и тези, които ми правиха спалнята. Абе общо взето всички които правят талашитени мебели поръчват от там, след което си калкулират печалба и цена за монтаж. Дори големите фирми проектират някаква секция, поръчват 10-20 комплекта в такава фирма. Със съответната отстъпка за голяма бройка и за редовни клиенти. После ги разхвърлят в магазините си из страната и т.н.

Относно това дали да е с видии или разглобяеми сглобки - според мен за големи мебели е по-добре да са със сглобки. Предполагам, че след 5-6 години ще се наложи да цикля паркета и ще трябва да изнеса всичко от стаята. Ще си направя пълен ремонт и ще си сглобя пак същите мебели. Но да доживеем до тогава. Аз винаги като ходя по почивки в хотели и разни други места оглеждам мебелите. Искам да ви кажа, че масово използват т. нар. "Евровинт":

Име:surupy6.jpg
Размер:6.7 КБ
ID:5671028

Това нещо иска предварително разпробиване с 3-3,5 мм свредло. С едни ъглови стяги и предварително фиксиране на плоскостите става перфекгно Главата му не е голяма и при навиване се скрива в талашита, дори и без фрезенк.

Име:sborka-shkafa-s-pomoщyu-evrovintov-300x237.jpg
Размер:23.6 КБ
ID:5671029

Та от многото огледани мебели из хотели и общежития, доста от тях са изработени от 16 мм ПДЧ и евровинт. Понеже по такива места по-често се налага освежаване на стаите, доста от мебелите бяха силно разклатени. Според мен това става при многото опити за разместванене.

Относно дъната и гърбовете от фазер ... Лаглата ги сложих на крачета с височина 3 мм. Преди да сложа матраците на леглата, се разхождах по дъната. Те поддават с 3 мм и лягат върху паркета. Но не се издъниха. Гардеробът и секцията са високи 2,30 м. При сглобяването със шведска сглобка, дори без монтирани гърбове, нямаше никакво клатене.

Бюрото има задна стена от ПДЧ, висока 50 см и тя му осигурява стабилност да не се клати. Чекмеджетата на контейнера са с обърнат фладер, защото така успях да ги вмъкна в цяла плоскост с останалите парчета.

Баджанака ме агитира да му правим кухненско обзавеждане. Ако се се разберем, мисля да е с евровинт. Ще има и снимки.
                          Последно редактирано от bullet_pk; 13-07-15, 08:38.
                          Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Сглобката с евровинт е чудесна, но свредлото за разпробиване не е право, а е с два диаметъра и е доста скъпо. Доколкото знам няма и стандарт, а всеки си прави каквито иска "евро"винтове. Аз съм любител и заради това отпадна този вариант.

Коментар

Винтовете за гипскартон, изобщо не са слаби (има и по-дълги от 35 мм, ако това ти се струва малко). Основните им достойнства са именно малкия диаметър на стеблото, като отношение към диаметъра на резбата и това, че са много остри. Така, не отслабват сечението на материала и при навиване не цепят, а много добре се врязват и притягат. По същество и такава сглобка е разглобяема, особено за веднъж на години. Гърбовете също могат да се монтират с винтове от гипскартонджийската технология - тези с широките глави за профил към профил, дето им викат „копчета". Широките глави не прокъсват картона, а сглобката е несравнима по здравина с обичайния телбод. Нормалните „копчета" са 13 мм, а картона е 3 мм, така че са напълно достатъчни, но има и такива винтове, дълги 16 мм.

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
                              Абсолютно правилно мислиш. Но става въпрос за приемлив (напълно приемлив) компромис, за домашни условия и при достатъчно старание резултатът е неразличим (времето и суетнята са в порядък нагоре).
                              А числото за цена на промишлена машина в долното мнение е дори занижена.
                              Последно редактирано от davc; 13-07-15, 15:30.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X