Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с хидрофор и смукател (кладенец)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с хидрофор и смукател (кладенец)

Здрасти!

Имам проблем с хидрофора който ползвам за градински простотии.

Инфо за системата в момента:
    - Кладенецът е дълбок 6.25 метра, изчистен е.
    - Тръбата към хидрофора е 1 цол полиетилен (черна) 6 метра (25см от дъното)
    - Хидрофора е в шахта до герана на 6 метра височина от смукатела + 1 метър хоризонтална връзка пак от 1" полиетиленова тръба.
    - Хидрофора е евтин вариант на Budget

За да обезвъздуша системата:
    - отвивам смукателната тръба от помпата и наливам до горе. завивам обратно тръбата
    - обезвъздушавам помпата през пробката

До тук добре, всичко си работи, поливам си, правя си гъргара и т.н.

Проблема ми е със смукатела и обезвъздушаването след като минат няколко часа защото водата от тръбата изчезва.
    Теорията ми беше че смукатела сълзи при затворено положение на клапата.

- Извадих го, изчистих го и стана на кукла. - Няма промяна
    - смених го с различен модел - няма промяна
    - смених с 3-ти модел - няма промяна
    - смених 4-ти модел - няма промяна
    - увих най добрия от всичките със ситна рабица против мърсотии - няма промяна

Помощ! Писна ми да обезвъздушавам ежедневно!

Мерси!

От: Проблем с хидрофор и смукател (кладенец)

Според мен някоя връзка по тръбата не е добре уплътнена и засмуква въздух. Имай в предвид,че не е задължително да тече вода от такова място. Попритегни всички зглобки отново.
    Успех!

Коментар

1.Не са уплътнени фитингите по полиетилена,пробката(особено ако е пластмасова) или друго по хидрофора.2.Сложи възвратен клапан на изхода на хидрофора.3.Има добри италиански смукатели с разл.цолаж.
      А тези простотии се правят от името на всички ни.
      Даника
      Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
        1.Не са уплътнени фитингите по полиетилена,пробката(особено ако е пластмасова) или друго по хидрофора.2.Сложи възвратен клапан на изхода на хидрофора.3.Има добри италиански смукатели с разл.цолаж.
        Мерси за съвета!

1. Най вероятно е глупав въпрос но какво общо има пробката с водата в тръбата (която е под нивото на пробката)?
        2. Кое имаш предвид под "изхода на помпата" ? Смукателната или нагнетателната страна?

Коментар

Колега, имаш неплътност в смукателната част. Има сума херметици на пазара, уплътни нещата - ако се касае за връзки. Друг е въпроса доколко надежден ти е невъзвратния клапан, намиращ се в смукателя.

Един въпрос - защо отвиваш смукателната тръба за да обезвъздушиш, а не ползващ нагнетателната - има ли някаква конструктивна причина?
          Щото ако няма, паркираш една 20 литрова туба до помпата, връзваш я с нагнетателната част през кран или невъзвратно спирателен кран и я оставаш там.Като потрябва - пускаш водата от тубата да запълни, после пускаш помпата, пълниш тубата и затваряш крана към нея, после поливай.
          Харесвам хората с претенции. В повечето случаи са ужасно забавни.

www.facebook.com/BgOffroadPhotographer

Коментар

Защо изобщо ползваш тези хидрофори. Аз съм учил доста и на теория се вади вода със помпа от 10м. На практика е около 7-8м. Гледам си писал че водата ти е 6,25м. Ние поливане с помпа вида 1,1квата. Вадя водата от дере на дълбочина около 7м. Ползвай хубав мъркуч за смукател и хубав клапан. Ние ползваме италиянски, имат всякакъв цолаж и не ми е изпускал до сега. Изпуска ми лоената набивка на помпата, но ми се губи не повече от 0,5л вода. На пробката е сложехо едно шише от 2л, както споменаха колегите и с кран. Пускам крана, помпата се обезвъздушава и напълва, пускам помпата и като се напълни шишето затварям крана.

Коментар

На полиетилена не са необходими допълнителни уплътнители, а да се изпълни правилно.Да няма осенъци където е рязана тръбата за да не къса О-пръстена. тръбите да са вкарани до край и добре стегнати.Възвратен клапан е добре да има, защото ще се пука клапата на смукатела от удара на водния стълб след като нагнети и изключи, ако е вързан за в.и к. Пука се колкото косъм и не задържа водата. Ако смуче въздух от някоя снадка или от пробката няма да вади вода, а ще изтърва много бързо.
              FREELANDER 2000 TDI 1999 г.

Коментар

Използвам хидрофор защото имам и водоструйка.

Проверих всички връзки и коляното - от никъде не тече. О пръстените са добре и на място. Предполагам че теча е от възвратния клапан но незнам как да го потвърдя. Мислех да извадя тръбата, да я напълня с вода и после да я окача на някое дърво и да търся теч но нито имам дърво 6 метра нито терасата на къщата е толкова висока . Интересното е че миналото лято всичко беше ок и след като тръбата презимува (празна) проблема се появи.

Да сложа ли възвратен клапан на смукателния вход меджу помпата и тръбата?

Мерси за помощта.

Коментар

Била ли е наистина празна тръбата през зимата? Може да е спукана и да не се вижда пукнатината.
                  Глупости вършат умните хора, за останалите това е ежедневие.

Пияният е винаги по-щедър от трезвеният... питайте катаджиите...

Коментар

Вместо полиетилен,сложи на негово място поли-пропилен.Черната тръба си работи перфектно след помпата,но пред нея понякога създава такива грижи.А върху цедката на клапана(надявам се има такава)сложи парче от чорапогащник.Много често,ако има песъчинки,те застават между гумения пръстен и леглото на клапана.
                    088пет722пет99
                    http://www.hydropompi.com/

Коментар

А защо не си опростиш работата със зареждането с някаква по-сгодна схема? На мястото на обезвъздушителя навий щуцер - маркуч с някакво кранче или възвратен клапан ... нещо такова. Това ако има водопровод наоколо си е решение.
                      0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Чорапогащника също не помогна. Отказвам се да търся защо изпуска клапата. Сега трябва да направя лесен чалъм за обезвъздушаване. Обмислям вариант с туба но не съм сигурен как да го изпълня.

Коментар

Първоначално публикуван от ethero Преглед на мнение
                          ... Мислех да извадя тръбата, да я напълня с вода и после да я окача на някое дърво и да търся теч но нито имам дърво 6 метра нито терасата на къщата е толкова висока . ..
                          Не я дигай на 6 метра. И с лек наклон можеш да я напълниш. Не знам възвратния ти клапан при смукателя дали е гравитачен или с пружинка. Ако е с пружинка - няма проблеми, но ако е гравитачен може да го преправиш с коляно да е вертикален за експеримента. За по ясни резултати можеш да обърнеш хидрофора да надуе в тръбата и лесно ще намериш теча.

Коментар

Преправих системата. От нагнетателната страна поставих полиетиленова тръба и кран към който включвам градниските маркучи. Всичко вече е оплътнено отвсякъде.

Но уви, водата пак изтича. Като откача тръбата и я издърпам нагоре се вижда как тече от смукатела и възвратния клапан. Направо вече незнам...... Мисля да бетонирам градината.

Клапаните които пробвах са всякакви. Гравитационни и с пружина. Все си течат..

Коментар

Вече си мисля че слагаш клапаните обратно! Как пък с нито един не стана!??
                              088пет722пет99
                              http://www.hydropompi.com/

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X