Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Водомер - избор на марка, узаконяване.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Водомер - избор на марка, узаконяване.

Ако са ползвали старите холендри, какво повече да сложат освен гарнитура???
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ето малко инфо макар и със закъснение.Сега видях темата.Водомери до Qn15 се тестват веднъж на 5г.Водомери над Qn 15 веднъж на 2 години.Това е съгласно хармонизирания с евро изискванията закона за измерванията, и издадената на тази база заповед/А-102 5.03.2010г./ на шефа на БИМ.В този смисъл немските водомери са направени да изкарват 2 метрологични периода от по 5 години.Става дума за малките.Когато купувате водомери гледайте да са с таз годишна дата на производство.Пломбират се към мрежата от оторизирана фирма.Цената нормално за пломбата е около 5лв.За посещение около 10лв.Това,че часовниците се въртят е конструктивен елемент, подпомагащ четенето след монтажа.Ако се махат часовниците от долната част това е проблем.Няма да признаят такива.Що се отнася до производството: Беласица България, Минол-Ценер Китай/Румъния, Бонега Китай/Италия, EWT Австрия/Унгария, Sensus Германия/Чехия, БИ метърс Италия/Китай, Повогаз Полша. Това е на пазара в БГ.Водомер над 5г или повече не отчита вярно водата.На Qmin грешката е повече от -30%.Друг проблем който възниква е чупенето на някой от зъбите на предавките на цифрите.Тогава обръща две съседни цифри едновременно и…. олеле. Вместо 10куб. станали 110куб.Тези водомери ,които си работят от 30 и повече години работят с голяма грешка.Затова в края на месеца в/у показанието на вашия водомер Ви разпределят още обща вода, която може и да е в повече от показаното по водомер.При правилно монтирани нови на всички абонати в един вход „апартаментски” водомери разликата м/у общия и малките е 0.За собствеността на водомерите.В жилищните кооперации малките водомери се водят разпределителни и са собственост на клиента.Затова те са негова грижа.Общия водомер се води главен или приходен. Той е собственост на ВиК дружеството и е негов ангажимент за потдръжка и проверка.Затова на колегата по-горе са сменили на вилата или къщата „без пари”, а колегите от кооперациите трябва сами да си плащат. Това са нещата най-общо.Дано е полезно.

Коментар

Първоначално публикуван от Николай Календжиев Преглед на мнение
        И леко в страни от темата, но горе долу по време на смяната с нови, получих сметка с 28 кубика за един от четирите ми водомера в къщи. Другите все се въртят около 5-8.
        Възможно ли е реално да се употреби такова количество студена вода или има някаква грешка? Може ли да се е получило от изравняване и писане на изуст за предходни месеци?
        Кво се жалваш,аз получих сметка за 130 кубика за 3 човека при полужение че аз се къпя в работата.
        Кия Спортидж 2000тди
        Всеки шут отзад-е крачка на пред

Коментар

Налага се да сменим старите Беласица (95г) , според мен няма смисъл да ги тестваме, но тук прочетох, че до 2-3г ще ни задължат да са с дистанционно отчитане?! Има ли някаква яснота по темата?

Сега се чудим да рискуваме ли да ги тестваме (4брх8лв) и да не излязат годни (или някои само) или да дам направо 4х~30лв за нови?

Тези, с възможност за поставяне на приставката за дист. отчитане - намерих, но са сухи (немски по 27лв '12? Някой спомена, че сухите не са били много добри?
          Последно - какви водомери ще препоръчате?
          27лв 1/2 (без хол.) ми се струва добра цена.

Филтър за него отделно ли се предлага - на холендера ли се поставя?
          ПП: Беласица, не правили такива с приставка.
          Последно редактирано от hakama; 18-10-12, 10:17.

Коментар

Че какво им е на сухите? Аз съм вече с втора смяна такива (рабирай - 10 години). Никакви грижи не съм имал. Едните бяха български, сегашните - немски.

Най-важното е да са прясно пломбирани. Къв да е водомер 10 години ще изкара безгрижно. Няма високи технологии вътре, и трудно би могъл да започне да отчита повече. По-скоро обратното.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да се изкажа и аз като бивш кадър на Софиийска вода. Мокри водомери няма и да намерите, освен пребоядисани стари беласици, наречени рециклирани. Суха Беласица - бягайте бързо, изхвърлил съм стотици на по 2-3 години. Това с дистанционното отчитане не вярвам са стане скоро, правено е на водомерите на НДК, по обясними причини - много кофти място. Най-добри са уж немските, въпреки, че по едно време монтирахме едни китайски, по поръчка на Софийска вода - корави излязоха. Иначе цена 27-30 лв си е даже добра. Филтър всеки водомер си има вграден, но е по-груб, колкото да не влезе едро парче, да блокира турбината. Има и по-финни, но се монтират допълнително. Има си отдел в Софийска вода за монтаж на индивидуални водомери, цената беше добра, поне преди 3-4 години, а и с едно идване - монтаж, пломбиране, смяна на кранове и монтаж на филтър по желание, и нещо важно - уведомява се Топлофикация по служебен път за сменен водомер на топлата вода. За това се сещам на първо четене.
              Ford Maverick II 2.3 XLT
              Ford Mondeo MK5

Коментар

Забравих друго много важно нещо - като купувате водомер, гледайте оловната пломба има щампа за година на метрологична проверка - задължително 2012, иначе няма да го пломбират.
                Ford Maverick II 2.3 XLT
                Ford Mondeo MK5

Коментар

По думи на служителите на ВиК дружеството при нас, сухите водомери не подлежат на ремонт, затова не се препоръчват. Според мен, ако водомера е на топло и няма опасност от замръзване сухите водомери са идеални, а са и по-евтини. Цена от 27лв. е страхотна. При нас струват 45-50лв. за студена вода.

Коментар

Първоначално публикуван от Gogoo Преглед на мнение
                    По думи на служителите на ВиК дружеството при нас, сухите водомери не подлежат на ремонт, затова не се препоръчват.
                    Те не се и развалят всеки ден. Не се и развялвт за 5 години, обикновено, или поне процента е мижав, а и предполагам че ремонта няма да е под 20 кинта, тъй че смисъл да правиш тия сметки (че не погледжи на ремонт) е никакъв.

Според мен, ако водомера е на топло и няма опасност от замръзване сухите водомери са идеални, а са и по-евтини. Цена от 27лв. е страхотна.
                    Той замръзне ли - сух или мокър, пиши го бегАл. Да от 3 замръзнали сухи може и да сглобиш един здрав, евентуално.

При нас...
                    Къде е това "при нас"?

Коментар

То цената на ремонта на мокрия е тъкмо към 25-30 лв. - колкото нов сух. Мокрия след 3 месеца едната стрелка като мръдне малко и в комбинация с немислеща инкасаторка, си според стрелката - 10 или 100 м3 назад, иди обясбявай, че нямаш сестра. Ходил съм да оправям на инкасатори простотиите стотици пъти. На сухия - само цифри и токлова. Ремонт няма смисъл, и без това на 5 години ходи на лабораторя(вече май на 10), затова вече писах, ако е сух да не е Беласица. От този производител не съм видял читав водомер в диапазона 1/2'' - 2''.
                      Относно замръзването - виждал съм сухи да оцелеят и да работят след това, зависи от качеството на пластмасата на турбината, ама мокър - резултата е винаги спукано стъкло и вероятно разместени стрелки. Против замръзване си има начини за съхранение - на инсталацията, не вкъщи на секцията до печката.
                      Последно редактирано от Asen Kushlev; 19-10-12, 12:44. Причина: добавяне
                      Ford Maverick II 2.3 XLT
                      Ford Mondeo MK5

Коментар

Първите ми сухи в банята бяха Беласица. Изкараха си чинно 5-те години. Какво конкретно им става?

Коментар

Спират да отчитат. Обикновенно изкарват 200-300 м3. Е, виждал съм и на над 1000 работещи, ама в общия случай бързо дават фира. Това не значи, че и при немски не съм свалял на 300 м3 блокирал. Но имам база за сравнение на хиляди водомери в София в продължение на 2,5 години, а и сега поддържам връзка с колегите. По едно време монтирахме 50 бр. Беласица на 2'', след 6 месеца поне 15-20 сменихме, останали да работят повече от година и нещо сигурно няма. Интересен за мен е един в Студентски град - много време изкара там, ако още работи го признавам, там се върти денонощно.
                          Ford Maverick II 2.3 XLT
                          Ford Mondeo MK5

Коментар

Ще ми трябват домашни 4 или 6 водомера с дистанционно отчитане,
                            някакви препоръки за такива с 10г. гаранция ?
                            байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                            Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                            Суперспам - спама на суперите

Коментар

Да повдигна малко темата:
                              Днес, инкасаторката е констатирала блокирал топломер за топла вода, спрял е на 600 кубика не знам от кога. Оставила е предписание в сок от 3 месеца да го сменя ии тествам, иначе на база, та въпросите са:

-това означава ли , че 3 месеца няма да плащам вода?
                              - не мисля да се занимавам с тест /водомера е немски, от 2008г/ а направо да купя нов - някой има ли инфо Софийска вода какво продават или да търся другаде? Мисля да ги викна тях да монтират и пломбират, ако предлагат и читави водомерим направо 3 в 1.

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение

-това означава ли , че 3 месеца няма да плащам вода?
                                - не мисля да се занимавам с тест /водомера е немски, от 2008г/ а направо да купя нов - някой има ли инфо Софийска вода какво продават или да търся другаде? Мисля да ги викна тях да монтират и пломбират, ако предлагат и читави водомерим направо 3 в 1.
                                Въобще не се чуди, ами ги викай.
                                Смени и на студената, ако му идва времето.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X