Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хъркане!

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • #31
  До: Хъркане!

  Аз се излекувах от хъркането така: изпратих жената в другата спалня. От мен я делят три стени, а от улицата с шума на коли и автобуси - един прозорец.

  Питам я "Хъркам ли?"

  "НЕ!!"

  Когато решите да заживеете със съпругата през нощта в различни помещения, животът придобива ново качество. Гледаш каквото искаш, мислиш си каквото си искаш, без да те чуват, ако искаш -хъркай на воля. Сво-бо-да!

  Коментар


  • #32
   До: Хъркане!

   Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
   Аз се излекувах от хъркането така: изпратих жената в другата спалня. От мен я делят три стени, а от улицата с шума на коли и автобуси - един прозорец.

   Питам я "Хъркам ли?"

   "НЕ!!"
   Тери Пратчет (вероятно не първи) е определил брака като двама човека, всеки от които е убеден, че само другият хърка.

   Иначе - неприложим в моя случай метод. Жената решава, че съм я изоставил завинаги.
   На днешния ден, преди много години, се е родило дете, което на около 30-годишна възраст променило света. Честит рожден ден, сър Исак Нютон!

   Коментар


   • #33
    До: Хъркане!

    Първоначално публикуван от mobilka Преглед на мнение
    Здравейте! И аз съм от отбора на бръмчащите.При мен нещата протекоха в няколко фази
    1-хърках само по гръб
    2-когато съм почерпен хърках без значение позата
    3- хърках и да не съм почерпен постоянно
    4-хърках и спирах да дишам за дълго , след което изрязвах и пак влизах в ритъм.
    Върха бе когато заспах как си седях на стола в службата, колегите се бъзикаха , че бях младоженец - жената да даде една нощ почивка не знаеха че бичим цяла нощ.Бях на парцал ,очите ми бяха кръвясали все едно не съм ставал от бара няколко дни.По късно нещата тръгнаха още на зле - нощно време ставах през 2 часа да пишкам.Мислех че е бъбрек или простата но се оказа че е от загубата на кислород и недоспиването.Майка ми е мед. работник и само ме ръчкаше да ходим по София на изследвания и операция.Аз като чух за операция ептен зех да не спим - не можех да си представим как ще ме режат по гърлото и небцето.Направо изпитвах ужас.
    Един ден гсм ми стана червен звъняха ту жена ми, ту майка ми - по Нова тв даваха един лекар който се занимаваше със сънната апнея, предлагаше метод без операция.
    След много агитации се прежалих и спах една вечер в клиниката за ххх лева - горе долу като в ШЕРАТОН, бях целия облепен с датчици и ме гледаха на монитор по време на съня и следяха показатели през различните фази на съня.Направиха ми и снимка за спомен - спокойно мога да излъжа някой , че са ми правили изследвания за космонавт.
    На другия ден отидох за резултат, доктора каза че не е добре работата / губя яко кислород/ описаго като всеедно един такъв голям човек като тебе да ти седне на гърдите и да не ти дава да дишаш.
    За операция ми каза че не може да гарантира на 100%, обикновено след някоя година се получавало наново разхлабване на меки тъкани при горното небце и отново си на ринга.Предложи ми машина с която да спя.И сега освен с жената спа и с машината и се маскирам.Каза ми че най добри са американците в тази област - мислят по въпроса повече от 15г.Закупих такава машина- тя е сравнително компактна колкото една много дебела книга /CPAP Respitronics/.С нея съм втора година и съм нов човек, спинкам нормално и дъскорезницата не работи.Събуждам се свеж и отпочинал и всичко е ОК.
    Който има такъв проблем да се оправя на време , като бях в клиниката имаше един човек който бе заспал по времето когато е шофирал на магистралата за Пловдив.Резултатът е една кола тотал, добре че е имало 6 възглавници та е оцелял.
    Благодаря на бог че ме е пазил, защото как заспах на стола можеше да заспа и аз на волана да загина аз и да пострада някой друг човек.
    Не знам дали е уместно да пиша клиниката- да не стане реклама и пак да ме накажат.
    Ако някой иска да пита нещо да пише на лични.
    Това е т.нар. СРАР маска-при нея дишаш с постоянно позитивно налягане в дихателните пътища,тоест крайно-експираторното налягане не е равно на атмосферното,а е по-високо-РЕЕР. Помага,като държи структурите на горните дихателни пътища отворени.
    Животът е харизан кон според мен...

    Теди

    Коментар


    • #34
     До: Хъркане!

     За по-слабо хъркащите са решение и лепенките ,които се продават по аптеките-1лв/бр.
     Залепят се на ноздрите и по тоя начин ги разширяват(има нещо като еластична пластмаса в лепенката) и увеличават притока на кислород,докато спиш,но....не са за сериозни дърводелци ...
     Ако не знаеш-питай,като знаеш-пак.От питане глава не боли,но от избързване -...много!!!:wink:

     Коментар


     • #35
      До: Хъркане!

      Първоначално публикуван от markk Преглед на мнение
      За по-слабо хъркащите са решение и лепенките ,които се продават по аптеките-1лв/бр.
      Залепят се на ноздрите и по тоя начин ги разширяват(има нещо като еластична пластмаса в лепенката) и увеличават притока на кислород,докато спиш,но....не са за сериозни дърводелци ...
      Човек не хърка с носа си,а с назофарингса. Ерго,тези лепенки са напълно безполезни в случая.
      Животът е харизан кон според мен...

      Теди

      Коментар


      • #36
       До: Хъркане!

       Не съм казал,че човек хърка с носа си,а че лепенката разширява ноздрите....На мен ми помага...
       Ако не знаеш-питай,като знаеш-пак.От питане глава не боли,но от избързване -...много!!!:wink:

       Коментар


       • #37
        До: Хъркане!

        Снощи за сефте си сложих такава лепенка
        Ефекта е,че все едно бях лапнал цяла шепа Ментос........Дишах истински..........ама пак съм хъркал
        НО се чувствам по-отпочинал
        Тази вечер пак ще си лепна,пък ще видим.
        SUBARU LEGACY 2.2 4WD GX
        0878299791

        Коментар


        • #38
         До: Хъркане!

         Да споделя личен опит ..... хърках допреди казармата много и силно - без да пуша , без наднормено тегло и пиене. През далечната 1985 се оказах в гр. Кресна в едно спално помещение с още 120 аскера , повечето от които стари пушки. Е вервайте ми в моя случай най-удачното лекарство се оказа добрата стара вмирисана войнишка кубинка насочена в правилна треактория към жизнено важни органи от опитни артилеристи. От тогава насам мноого рядко ми се случва да хъркам.

         Горчивият опит ме навежда на мисълта , че самоконтрола върху хъркането е възможен , за целта обаче са необходими драконовски мерки май... но поне не струва 2-3000 лв.

         А брата го скъсаха от изследвания операции машинки и кво ли не - ми, пак си е като хималайска мечка.
         0888932647

         Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

         Коментар


         • #39
          От: Хъркане!

          Тъкмо днес реших да поровя по въпроса и ето на какво попаднах........

          Хъркането

          Просто досадно или потенциално опасно?          "Доброто" старо хъркане е тема, върху която почти всички изследователи на съня са съсредоточили усилията си. Дихателният шум с честота 300 херца е неприятен и изнервящ най-вече за партньора на хъркащия, но може да доведе до сериозни здравословни проблеми и за главното действащо лице. Ето защо хъркането е проблем, който не бива да се неглижира, а при необходимост налага и вземането на незабавни мерки.
          Изнервящо или опасно, хъркането определено е състояние, което изисква внимение и проследяване.
          Съвременната медицина разполага с редица решения и алтернативи, които могат както да ни избавят от досадния шум, така и да спасят живота ни.
          Кой хърка?

          Типичният хъркащ е мъж с едро телосложение, който пуши и не обича спорта. Това обаче не означава, че непушачката с нормално тегло е застрахована от появата на този проблем.
          Дори млади спортисти могат да бъдат засегнати. Фактите показват, че около 45% от възрастните хора хъркат само понякога, а 25% страдат от това състояние постоянно.
          Хъркането се наблюдава при всеки втори мъж и всяка четвърта жена, особено над 40-годишна възраст, а при жените менопаузата и хормоналните промени също имат влияние.
          "Механика" на хъркането

          По време на сън (при нормално дишане и съответно липса на хъркане) въздушният поток навлиза през ноздрите на носа след това преминава към мекото небце и към ларинкса без излишни завихряния.
          Хъркането се появява, когато се затрудни свободното преминаване на въздуха през носа или гърлото.
          Това води до завихряне на въздушната струя и вибрации на отпуснатите при сън меки тъкани - увула, сливици, меко небце, които са в задната част на гърлото.
          Издаваният шум може да достигне до невероятните 90 децибела (за сравнение - височината на звука при нормално говорене е 40 децибела).
          Причини за хъркането

          Причините за блокирането на въздуха по дихателните пътища са многобройни и често се срещат в комбинация:
          • Проблеми с носа и гърлото - изкривена по рождение или от травма носна преграда, хрема, увеличени сливици, удължена юздичка на езика, полипи в носа или гърлото, хроничен синузит, друга инфекция на горния респираторен тракт, алергия;
          • Нисък мускулен тонус на небцето и останалите тъкани около носа и гърлото.
          • Наднормено тегло и затлъстяване- пълните хора са по-предразположени към хъркане. При тях има задебеляване на меките тъкани в основата на езика, мекото небце и небните сливици, в резултат на което се стеснява отворът на горните дихателни пътища и се затруднява дишането;
          • Пушене - пушачите са предразположени към хъркане, тъй като никотинът дразни лигавицата на гърлото и води до нейното набъбване;
          • Позата при спане- някои хора хъркат, когато спят по гръб. При това положение на тялото долната челюст се отпуска назад, съответно коренът на езика прилепва към мекото небце, а то от своя страна "провисва" на пътя на струята на вдишвания въздух;
          • Прием на алкохол и някои лекарствени средства (транквиланти, антидепресанти, приспивателни) преди сън. Това води до свръхрелаксация на мускулите на гърлото и езика. Алкохолът също така потиска частта в мозъка, отговорна за регулацията на дишането;
          • Наследствена предразположеност;
          • Напреднала възраст – понижава се мускулният тонус на тъканите, включително и на тези в задната част на гърлото.

          Сънна апнея

          Много хора подценяват хъркането и го считат за нормално. То не е само дразнещ шум за околните, но може да бъде и тревожен сигнал.
          Нерядко е признак за доста сериозно заболяване - сънна апнея, която задължително трябва да бъде лекувана.
          Сънната апнея, непозната допреди няколко години, представлява пълно преустановяване на дишането по вrеме на сън за повече от 10, дори и за 20-40 секунди.
          В този случай меките тъкани на фаринкса не просто вибрират, а прилепват помежду си и достъпът на въздух се прекратява.
          Смята се, че човек страда от сънна апнея, когато за един час сън стават поне 5 кратки прекъсвания на дишането.
          В най-тежките ситуации за една нощ може да се наблюдават няколкостотин краткотрайни прекъсвания на дишането, а общата им продължителност да достигне до няколко часа.
          Натрупването в кръвта на въглероден диоксид води до дразнене на дихателния център в мозъка, разбуждане, волево поемане на въздух и повторно заспиване.
          Това може да се повтори десетки пъти през нощта, като по този начин качеството на съня рязко се понижава.
          Пациентът забелязва, че не се наспива добре, усеща отпадналост и умора презз деня, липса на концентрация и внимание.
          Недостатъчното снабдяване с кислород води до нарушения в дейността на сърцето и мозъка. Последиците са високо кръвно налягане, нарушен глюкозен баланс, склонност към депресии, намалено либидо и потентност, сърдечно-съдови заболявания.
          Днес вече за медицината не е тайна връзката между появата на мозъчен инсулт и хъркането. 40% от мозъчните васкуларни инциденти настъпват по време на сън или в първия час след събуждането. Повечето засегнати са мъже.
          При случаите на сънна апнея решението е добре известно, но трудно се понася от пациентите – състои се в носене на маска през цялата нощ, която представлява обдишваща машина, подаваща кислород под налягане при всяко спиране на дишането.
          Целта е да държат отворени дихателните пътища по време на сън, за да няма спиране на дихателния процес.
          Диагностицирането на сънната апнея е трудно, защото повечето хора не считат за нужно да се консултират с лекар.
          За съжаление това опасно заболяване се диагностицира едва след появата на сърдечно-съдов проблем или настъпването на пътно-транспортно произшествие поради дневната сънливост и умора, причинени от недоспиване.
          Ролята на партньора е много важна за навременното откриване и преодоляване на проблема.
          Лекува ли се хъркането?

          Хъркането, което не се дължи на аномалии и анатомични изменения в дихателните пътища, не се приема за болест, поради което лечението не е задължително.
          Въпреки това срещу него съществуват различни терапевтични техники – от промяна на позицията на тялото до хирургична намеса.
          Класически решения

          Най-логично е да се премахне причината, която поражда хъркането, а именно:
          • Намалете теглото и тонизирайте мускулите си;
          • Спрете пушенето - тютюневият дим е сред най-дразнещите лигавицата вещества. Той причинява набъбване на дихателните пътища и ги стеснява;
          • Избягвайте или намалете до минимум алкохола и успокоителните лекарства преди сън;
          • Спете на твърд матрак и с една възглавница. Натрупването на възглавници води до изкривяване на врата, което затруднява придвижването на въздушния поток в трахеята;
          • Спете в странична поза, а не по гръб, за да не пропада езикът в гърлото;
          • Спете в проветрена стая - така ще се намали концентрацията на дразнещите дихателните пътища вещества, а и въздухът се овлажнява. Прекомерното изсушаване на вдишвания въздух индиректно дразни лигавицата, за което често са виновни и климатиците;
          • При алергия към пухени възглавници се снабдете с такива, изработени от синтетичен материал;
          • Лекувайте навреме възпаленията на синусите, хремата, алергиите.

          В много случаи тези мерки се оказват достатъчни за справяне с проблема хъркане. Доста често обаче причината може да е повече от една и решението трябва да е комплексно.
          • Спрей срещу хъркане - това е лекарствено средство, продаващо се без рецепта в търговските и аптечни мрежи. Впръсква се 2-3 пъти в гърлото преди лягане, като овлажнява лигавицата на фаринкса и намалява съпротивлението спрямо навлизащия въздушен поток. Преди да се закупи и използва спрей срещу хъркане е добре да се проведе лекарска консултация с цел установяването на възможни алергии.
          • Пластинки, лепенки, щипки срещу хъркане - когато хъркането е причинено от проблем в носната кухина, тези средства могат да имат значителен успех. Пластинката или лепенката се залепя на гърба на носа по време на сън с цел разширяване на носните ходове. Този метод е удобен и лесен за приложение. Вече се продават и миниатюрни щипки, които се поставят вътре в ноздрите и улесняват дишането през нощта.
          • Ортодонтски приспособления (маски) - те фиксират долната челюст и подържат корена на езика в предна позиция. По този начин въздухът не се завихря дори при дишане през устата и/или подават възух под налягане, който преодолява съпротивлението на тъканите.

          Хирургично (оперативно) лечение на хъркането

          Когато хъркането е много упорито и има прояви на сънна апнея, може да се помисли за оперативна намеса. Тя е с ефективност над 80%, но съществува риск проблемът да се върне след 2-3 години.
          В зависимост от конкретния случай се отнема част от определени тъкани (меко небце, увула, сливици). Прилагат се лазерни и ултразвукови методи. Целта е да се редуцира обструкцията (запушването) или да се разшири проблемната анатомична област, която е причина за хъркането.
          Често тези области са няколко, което е и причина за непълния ефект от интервенцията понякога.
          Хирургичният подход е фокусиран най-често върху носните проходи, мекото небце, увулата и езика.
          Процедурите по разширяване на носните проходи често са кратки и се извършват в лекарския кабинет. Прилага се радиочестотна енергия върху тъканите, което води до образуване на скарификационна (втвърдена зарастваща) тъкан.
          Използват се и обезболяващи инжекционни лекарства. Ефектът е разширяване на кухините и по-лесно проникване на въздуха.
          Пълният ефект настъпва след около 3 месеца. Често скарифициралата тъкан омеква и се отпуска с времето, което налага повторение на процедурата.
          При изкривена носна преграда (по рождение или вследствие на травма) хиургичната интервенция е в операционна зала и под пълна упойка. Състои се в премахване на изкривената част от хрущяла.
          При полипи в носа (мукозни разраствания вследствие на алергии) се налага отстраняването им, тъй като те се разрастват с времето и запушват носната кухина.
          В зависимост от конкретния случай интервенцията се провежда в лекарски кабинет или операционна зала.
          Целите на оралната хирургия при проблема хъркане са да се премахнат някои тъкани (меко небце, увула) или те да бъдат втвърдени с цел премахване на вибрациите.
          Увулектомията е премахване на увулата (мъжеца). Извършва се в лекарски кабинет, с локална упойка. Наблюдава се дискомфорт за няколко дни след това, болка при гълтане и говор.
          Хирургична намеса на мекото небце - при един от вариантите е достатъчно да се изреже само върхът на небцето, ако то е по-дълго. Другият вариант е да се изреже цялото небце, но той е по-неблагоприятен, защото може да повлияе на гълтането.
          Често с помощта на лазер се създават микропрорези в областта на мекото небце, което води до образуване на по-твърда скарификационна тъкан, което предотвратява възникването на вибрации.
          Радиочестотната енергия цели същия ефект. Над 77% от пациентите съобщават за подобрение. При 29% се наблюдава релапс поради омекване на втвърдената мускулна тъкан с времето.
          Друг метод е инжектиране на склерозиращи вещества (импланти) в небцето с цел то да се втвърди и уплътни.
          Имплантите са изработени от инертния материал дакрон, използван в сърдечната хирургия. Те персистират в тъканта, поради което завръщането на проблема хъркане е значително възпрепятствано.


          Източник: http://www.bb-team.org/articles/4133_hurkaneto


          Ето и нещо относно лечението от друг източник:

          ..........................

          Лекува ли се хъркането
          За съжаление досега не е изнамерен стопроцентово ефективен метод за лечение на хъркането и апнозата. Разнообразието от причини, които го провокират, изисква индивидуален подход на лечение при всеки човек. Понякога е достатъчно да отслабнете с 5–7 килограма, за да спрете да хъркате.
          При по-леко хъркане специалистите предлагат лазерна или криопластика на мекото небце. При по-тежки състояния (при обструктивна апноза например, но при отсъствие на явни анатомични дефекти, които биха могли да я провокират) се прилага т. нар. CPAP, което e съкращение от английското Continuous Positive Airway Pressure и означава създаване на постоянно положително налягане върху дихателните пътища. CPAP се извършва с помощта на не много голям компресор, който под определено налягане подава въздух през гъвкава тръбичка и херметична маска, поставена на носа, към дихателните пътища. Това приспособление би попречило на нехъркащ човек да спи. Но при тежка форма на хъркане, съпроводено със стотици спирания на дишането за една нощ и съответно от стотици микросъбуждания на мозъка, колкото и да парадоксално да звучи, този апарат прави съня пълноценен.

          Гимнастика против хъркане
          Има няколко техники, които могат да ви помогнат, ако не съвсем да спрете да хъркате, то поне да намалите хъркането. Предлагаме ви няколко упражнения за укрепване и тонизиране на меките тъкани на гръкляна. След всяко упражнение отпускайте мускулите докрай.
          ► Изплезете се! Изплезете докрай езика си (да сочи надолу) и задръжте напрежението1–2 сек. Упражнението се изпълнява по 30 пъти сутрин и вечер.
          ► Движете челюст напред-назад!Натиснете брадичката с ръка и се опитайте да движите долната челюст напред и назад, като се опитвате да преодолявате натиска на ръката. Упражнението се изпълнява по 20 пъти сутрин и вечер.
          ► Молив между зъбите Стиснете силно молив между зъбите си и задръжте напрежението 3–4 мин. Не е изключено да усетите болка в челюстните мускули. Това означава, че правите упражнението правилно. Изпълнявайте го 10–20 пъти преди сън.
          ► Отворете уста!Широко отворете уста, подпрете долната челюст с палците на двете ръце. От това изходно положение се старайте да я движите нагоре-надолу, като преодолявате натиска на пръстите (но не натискайте прекалено силно!). Упражнението се изпълнява 10–20 пъти сутрин и вечер.
          ► Дъвкателни движения Бавно движете челюсти, сякаш дъвчете дъвка. Устните трябва да са плътно прилепнали една към друга. Дишайте през носа. Упражнението се изпълнява по 10–20 пъти сутрин и вечер.
          ►„Иии!“Полезно е, когато имате възможност, да произнасяте гласната „и“ с много широко отворена уста. Това упражнение тренира мускулите на езика и на долната челюст.


          Източник: http://www.bela.bg/?page=inner_page&...cle_id=1000486
          Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

          тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

          Коментар


          • #40
           От: Хъркане!

           Аз пък спрях да хъркам, като смених жената. Или поне новата жена твърдо отрича да съм хъркал.
           Пробвах и спрея против хъркане - много люта цена и не съвсем категоричен ефект. Но подобрение определено имаше.
           На днешния ден, преди много години, се е родило дете, което на около 30-годишна възраст променило света. Честит рожден ден, сър Исак Нютон!

           Коментар


           • #41
            От: Хъркане!

            И аз хъркам, но при неудобна възглавница (твърде висока или твърде ниска) Жената ми купи някаква анатомична (не знам дали така се пише) в средата е леко вдлъбната на мястото на главата ,не е от телешопи а я купи от магазин за завивки .Става вече близо 6 години не хъркам ,но като идем на хотел и я няма тази възглавница ,става мазало.Уточнявам:- Никога не спа по гръб ,а все на една от двете страни ,килата ми са доста около 90 ,ако това е от значение .Поне е евтин вариант (около 15лв)и си струва да се опита ,само първите три четири вечери е малко терсене докато се свикне.
            Теч?! Какъв теч? Това под колата е просто потта на всички коне под капака!

            Коментар


            • #42
             От: Хъркане!

             Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
             Пробвах и спрея против хъркане - много люта цена и не съвсем категоричен ефект. Но подобрение определено имаше.
             Минах и през тая гадост. Цената беше 30 евро и стига за седмица. Към края на втория флакон просто спря да действа. Отделно вкусът на пяната беше толкова ужасен, че предложих на жената да се редуваме - веднъж аз да си пръскам в гърлото, следващия път тя си пръска в ушите. Понеже отказа категорично ми се наложи да си отстоявам позициите като отказах спрея завинаги.
             О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

             Коментар

             Активност за темата

             Свий

             В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

             Най-много потребители онлайн 4,385 в 21:28 на 18-02-20.

             Зареждам...
             X