Челадинки - Челядинки - Пиронки - полски гъбки с тънко краче около 3-5 мм и шапчица от 2 до 5-6 сантиметра. Ламели редуващи се - къса дълга и страхотен аромат.
Та, за супичката.
Водата завира, слагаме сол, нарязан на лентички лук.
Имаме Челадинки, пресни или сушени, нарязани на кубчета катрофи ,
нарязани - пак на кубчета домати, може и тиквички, няколко зелени джанки пасват страхотно ако има. И зелен боб може дза се добави но по-отрано заедно с лука в началото. Накрая се добавят:
Целина, магданоз, няколко топчета чер пипер, бахар, и повечко девесил.
И чаена лъжичка лимонтозу.
Като се свари всичко това, се получава ароматна гъбено зеленчукова супа, ако има деца любители на фидето - може да се добави и от него - стига да е от най-тънкото - 5 минути преди да е готова.
Количествата на съставките са според предпочитанията на консумиращите супата, но е желателно да има поне 3 пъти повече бульон, отколкото зеленчуци.
Не се добавя мазнина, не се застройва и никакво брашно.
Вкусна бистра супичка.
Сервира се студена(не затоплена).
Може и да се консервира в буркан - за зимата ( не съм сигурна дали се добавят някакви хапчета).
Отлично играе ролята за предястие, (когато се налага ядене на новогодишното прасе например
)
Приятен апетит, и търпение в събирането на разпилените кабърчета
Та, за супичката.
Водата завира, слагаме сол, нарязан на лентички лук.
Имаме Челадинки, пресни или сушени, нарязани на кубчета катрофи ,
нарязани - пак на кубчета домати, може и тиквички, няколко зелени джанки пасват страхотно ако има. И зелен боб може дза се добави но по-отрано заедно с лука в началото. Накрая се добавят:
Целина, магданоз, няколко топчета чер пипер, бахар, и повечко девесил.
И чаена лъжичка лимонтозу.
Като се свари всичко това, се получава ароматна гъбено зеленчукова супа, ако има деца любители на фидето - може да се добави и от него - стига да е от най-тънкото - 5 минути преди да е готова.
Количествата на съставките са според предпочитанията на консумиращите супата, но е желателно да има поне 3 пъти повече бульон, отколкото зеленчуци.
Не се добавя мазнина, не се застройва и никакво брашно.
Вкусна бистра супичка.
Сервира се студена(не затоплена).
Може и да се консервира в буркан - за зимата ( не съм сигурна дали се добавят някакви хапчета).
Отлично играе ролята за предястие, (когато се налага ядене на новогодишното прасе например

Приятен апетит, и търпение в събирането на разпилените кабърчета

Коментар