Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Чироз

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Чироз

Сега е момента да си навърже човек едно простирче с чирози. Особено подходящ е черноморския сафрид, който сега по есенно време е и по-голям.

Първи етап: Който е на морето, като мен си хваща (купува, като не мога да си хвана)

Втори етап: Изчиства се и се нарежда в съд предварително насипан с морска сол, например някаква тава, върху рибата също се посипва морска сол. Рибата престоява така три дена, като тавата трябва да е поставена под лек наклон, защото солта изцежда рибата и тази вода трябва да се изхвърля периодично. Обикновено се появява след първия ден. След третия ден рибата се изважда от солта, измива се добре и се нанизва на въженце. Готова е след 2-3 дена.

Трети етап: Остър нож и дъска. Това мезенце пие всичко, кой колкото може да носи

До: Чироз

Това е истински деликатес.
    Само, че пресен сафрид трудно се намира, освен по крайбрежието.
    Дали е удачно да се използва замразен?
    БИО пчелен мед и пчелни продукти
    0888 66 59 73

Коментар

Първоначално публикуван от inp Преглед на мнение
      Дали е удачно да се използва замразен?
      Никакъв проблем. В Метро така или иначе е 3 пъти по евтин отколкото на пристанищата по морето.
      Technical Rescue Direct - life lies in courage
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
        Никакъв проблем. В Метро така или иначе е 3 пъти по евтин отколкото на пристанищата по морето.
        Прав е icerunner, става и замразен. Може и друга риба да се приготви, например чернокоп или карагьоз.

Коментар

Първоначално публикуван от incognito Преглед на мнение
          Сега е момента да си навърже човек едно простирче с чирози. Особено подходящ е черноморския сафрид, който сега по есенно време е и по-голям.

Първи етап: Който е на морето, като мен си хваща (купува, като не мога да си хвана)

Втори етап: Изчиства се и се нарежда в съд предварително насипан с морска сол, например някаква тава, върху рибата също се посипва морска сол. Рибата престоява така три дена, като тавата трябва да е поставена под лек наклон, защото солта изцежда рибата и тази вода трябва да се изхвърля периодично. Обикновено се появява след първия ден. След третия ден рибата се изважда от солта, измива се добре и се нанизва на въженце. Готова е след 2-3 дена.

Трети етап: Остър нож и дъска. Това мезенце пие всичко, кой колкото може да носи
          По същия начин се прави и уклея..И той пие всичко.
          Прикачени файлове
          Kia Sportage 2.0 SOHC- KИЯ - пия само раКИЯ!

Коментар

уточнения...

Слънце - сянка?

как стои въпроса с мухите? с нещо покрива ли се продукцията?

днес четох рецепти за мезелъци с чирози и просто утре похода към Метро е неизбежен....

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
              уточнения...

Слънце - сянка?

днес четох рецепти за мезелъци с чирози и просто утре похода към Метро е неизбежен....
              Аз съм си сложил рибките на закритата тераса, за да не се мокрят ако вали или да се не прашат. Не съм ги покривал с нищо, защото след като се измият от морската сол трябва да изсъхнат. А по отношение на мухите - вече позахладня и няма мухи толкова, а те се привличат от сладичко, а не от нещо, което се услажда в последствие.

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                ... В Метро така или иначе е 3 пъти по евтин отколкото на пристанищата по морето.
                Значи в "Метро"... Благодаря за ценното сведение. Преди седмица забелязах чирози в Китен и се сетих, че по рибарските магазини не съм ги забелязвал от години. Нито тях, нито сушените цацички, които бяха чудно мезенце - и практично за употреба навсъкъде.

Даже си помислих, че изчезването на чироза има нещо общо с появата на Евросъюза. (Нали се бяха засилили да ни лишат от шкембето...)

Поздрави!

P.S. Incognito, много ти е интересен аватарът. Но дали не си разменил местата на сомбрерата?
                Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                  P.S. Incognito, много ти е интересен аватарът. Но дали не си разменил местата на сомбрерата?
                  Въпросът е да няма под малкото сомбреро друго по-малко
                  Последно редактирано от cveti; 25-09-08, 20:32. Причина: цитатът

Коментар

Чирози, съм виждава в ХИТ, мисля че беше миналата година.
                    А по същата технология аз правя пастърма от телешки шол - трябва да не са много дебели парчетата, защото съхнат трудно и да нямат жили. Само че стои едно денонощие със сол в съд /аз го слагам в пластмасов гевгир и него в тава, която е под наклон/. След което месото не се мие, а се изтъргва солта с нож и се оваля в подправки /подправка за кайзеровано месо на ф. Меркурий - има я в Метро/, смесена с лют червен пипер и чубрица.
                    С игла се промушва конец, закачват се да висят десетина дни. Когато месото си промени цвета /а това е и въпрос на вкус- зависи кой колко изсушено му харесва/ е готово.
                    Идеално мезе за винце.
                    Прави се като се позастуди времето, точно заради гадните мухи. Иначе мислих да се слохи в някаква тензухена торбичка, но не съм го пробвала, за да се предпази от мухите.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                      уточнения...

Слънце - сянка?

Мухите се лекуват с оцет.От магазина купуваш помпичка спрей и пръскаш с оцетена вода или с оцет.Много хубав чироз става и от потасу-евтина вносна риба,но по принцип за чироз суха риба ,а не мазна.Последната иска много обикаляне и може да граняса ако е по топло-.\Мустакатия\ Следва моя рецепта ако има интерес.\

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X