Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Направа на BBQ!Ама какво?!
Свий
X
-
Коментар
-
От: Направа на BBQ!Ама какво?!
Аз ще ти дам малко инфо за професионлано направено барбекю.
Тук може да сметнеш обеми и размери на комин, основна камера и камера за горене (ако правиш такава) -
http://www.bbqmagazine.nl/bbq-smoker-calculator/ или http://www.feldoncentral.com/bbqcalculator.html
Има и други такива сайтове-калкулатори. Много важно е комина да бъде с точната дължина и обем, за да работи всичко нормално.
За да опушваш е препоръчително да имаш външна камера за горене.0885600006 - Чичо Коце
Коментар
-
От: Направа на BBQ!Ама какво?!
А така Коце сега пак смятане.Добреееем.И без това другата бутилка дето съм харесал остана в базата пък мисля чак в понеделник да ходя.
Та както казва дъщерята:
-Следва продължение......Няма страшно в умирачката...
Страшното е да си жив!...
Коментар
-
От: Направа на BBQ!Ама какво?!
Без смятане или ще изгарят бързо дървата, или ще се запушва!
Все пак работим за максимален резултат!0885600006 - Чичо Коце
Коментар
-
Интересен е калкулатора, ама камерата за горене, като че ли малко къса излиза. Гледам, че е малко по-малко от 30% от основната камера, докато тексасци на по-малките смоукъри слагат по близо до 40%, даже понякога и отгоре, за да можеш да си играеш и с мястото, на което гориш огъня. Тоест по-навътре или по-навън.
Иначе, тук има чертежи:
https://www.yodersmokers.com/backyar...oaded-wichita/
Но комина е на неправилното място. Трябва да слезе на нивото на решетката и с уширение за по-добър въздухозабор. Иначе точно преди комина се получава много горещо място и вместо да прегори откъм огъня мръвката, прегаря отзад
-
-
Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнениеИмам стар бойлер но ме притеснява, че е подцинкован, имам ли основания за притеснения?
Правиш барбекюто, взимаш поне пет кила мръвки и пускаш тема за доброволци.
Седиш и гледаш резултата, и ако поне 2/3 оживеят, смело си правиш мероприятия.
P.S. Ако някой сдаде багажа от преяждане, да не се зачита като резултат от теста.ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT
- 1 like
Коментар
-
Джоу явно е бая гладен, ама на тез гадости им е няй-гадното, че веднага нищо не ти става. Лошото е, че се натрупват в организма, ама кра-кра надали ще иска да чака 30-40 години. С един диск на флекса (болгарка на руски) не би трябвало да му отнеме много време да смъкне цинка.
А после, за да видиш дали поддържа равномерна температура на цялата решетка, бъркаш едно обикновенно тесто, разсточваш и правиш бисквитки. Като вдигнеш температурата, нареждаш ги на решетката и периодично гледаш дали има разлики в зачервяването. Та после там дето се зачервяват по-бързо слагаш по-дебелия край на мръвката (или по-тлъстия, та мазничкото да пречи да прегори)Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!
Коментар
-
Като цяло американските ги правят от черно желязо, както си е и адета за нашенските. Използват предимно стари газови резервоари (ама техните са големи, 1-4 кубика). И колкото е по-дебела стената, толкова по-лесно държиш стабилна температура.
Аз мойто го отпочнах от 5мм, но ще стане напролет. Ако не успявам да поддържам температура като хората, ще мисля за темоизолация на камерата за горене (това ще стане ясно чак другата зима де)
-
#24.2
mdim коментира
......
И по аптеките са пуснали хапчета да ни канцерогинизират.
https://apteka.framar.bg/23001052/%D...B0%D1%80%D0%BAПоследно редактирано от Иванов Иван; 23-02-21, 06:49.
-
То затова всяко нещо си има доза. Това чудотворно хапче, дето си сложил е 15 милиграма. 15 хилядни от един грам. Заинтересувах се и прочетох, 40мг е безопасна дневна доза за възрастен. А прием на над 100мг или продължителен прием удвоява риска от рак на простатата.
Та аз лично не бих рискувал, въпрос е на половин час стъргучкане с флекса.
Ама всеки си има глава и си решава сам
-
-
Ама трябва да го такова с противогаз щото иначе ще налапа сичкото цинк с което е ПОДцинковано.
Обаче ако е НАДцинковано горните съображения не важат.И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Коментар
-
Моето е смесен тип, може да се ползва като балканска скара и BBQ за бавно печене .
Използвам 60л газова бутилка и асиметричен вентил. Лявата част с вентила е горивната камера, дясната е за бавно печене. Вентила и комина са с клапи за регулиране потока на въздух, за контрол на горенето и температура. Капака е асиметричен, От пред е малко над средата , от зад доста по висок , за да се получи като гръб. Захванал съм го с панти , лайсни и термометър (за гъзария)
Горивната камера, над вентила на бутилката съм завари стъпки от винкел -за поставяне на решетките. Освен стъпките всичко трябва а е подвижно за почистване. Над вентила съм разположил чугунена скара от стара печка- върху която горят въглищата. От горе е класическа скара за печене ( от заварени 8х8мм квадрати.) Камерата за опушване е от някаква решетка от фурна, неръждавейка, а на дъното е много важно да сложите тавичка от ал фолио- да капе мазнината и се сипва вода, марината или бира за печенето. Преградата между двете е много важна за хубаво горене. Това е схемата , употребата е по специфична. За скара ползвам дървени въглища , но за печене предимно брикети - по ниска стабилна температура и по продължително.
Употребата е много специфична , трудна , отговорна и продължителна, ще споделя моята схема. Времето е основната разлика между скара и BBQ, постигнал съм нещо средно .За BBQ месото и подготовката е много важна -има много клипове в тубата с идеи как да го мариноваме (има един грузинец- цар е на месото) Как процедирам около обяд разпалвам BBQ с повече дървени въглища, като се затвори капака заради вентила и комина разпалването е супер бързо и лесно. Като се разгори на скарата хвърлям кебапчета, наденички- за обяд и да не си гладен до като се пече. Слагам месото да се запечата, след това го премествам в мястото за бавно печене в тавичката сипвам бира и от маринатата . Махам скарата над жарта, слагам още брикети и мокри дървени стърготини- ябълка и дъб. Затварям капака и с клапаните на вентила и комина поддържам температурата около 150 за 6-7часа. Обикновено през 1-1.5 часа добавям по малко брикети и мокри стърготини и намазвам месото с марината.
Има много голяма разлика между BBQ и скара. Много е важно месото да е хубаво и прясно, както и голямо внимание към марината. След това е необходима добра компания и много бира
Не е много по BBQ Но е голям майстор , кухнята им е много близка
https://www.youtube.com/channel/UCHK...mL6EMTb4YPE7ewПоследно редактирано от trav; 23-02-21, 11:51.
Коментар
-
За мариноването не съм много съгласен. За BBQ рядко мариноват, най много да постои със сол. Докато за кавказката е повече от необходимо, за шашлиците например, без мариноване само хабиш месото. Този образ съм го гледал и има попадения наистина.
Исках да питам 150 не е ли малко висока температура за BBQ, обикновено е 120-135?
И другото е като разделиш 60л бутилка на две зони остава ли достатъчно място? На мойто, въпреки че му направих стойка да нареждам ребрата прави, пак 4-5 рака ги събирам със зор, а пък прави стават неравномерно опечени, та ги въртя по време на печенето.
А, да вместо трици и опилки в BBQ-то слагам по няколко цепеници с размер на юмрук, пушлявят по-дълго и не изгарят веднага.Последно редактирано от mdim; 23-02-21, 15:59. Причина: Не гледам какво пиша, та после се налага да си го пооправя тук-таме
-
Винаги мариновам месото за една нощ, сутринта го вадя от плика измивам подсушавам и овалвам с черен, червен пипер и кафява захар. Маринатата заедно с малко bbq na хаинц мажа месото докато се пече- да се получи хубава коричка. Мястото не е малко, всичко е подвижно , премествам скарата с жарта максимално в ляво, 3кг свински врат се пекат без проблеми. Температурата може да я намаля, не съм сигурен в термометъра, беше някакъв лъскав от 10лв
-
-
Направих го от стар бойлер, пробвах го, пече добре, е то идеята ми е да има къде да запаля огъня и след като опека мръвките да мога да го затворя за да не мисля въглените.
ОТ вътрешната страна цинка отдавна е заминал, но от вън си стои и при паленето си личи, на места се образуваха малки светли топчета цинк.
Самата скара е неръждавейка.
Няма как цинк да попадне на мръвките но........притеснено ми е малко."Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди
Коментар
-
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар