Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Аншоа или....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Аншоа или....

Понеже не намирам тема за маринована рибка та да пусна/попитам?
    Как се прай,че много ми харесва ама почва да ми идва дебело да давам по 4 кинта за 200 гр бурканчЕ!
    А и не знам рибата ли се казва аншоа или технологията?Ама знам че става от няколко вида рибета.
    Та ако някой е наясно Моля да сподели как става тая магийка!!!!
    Ако има писано по темата /аз го не намирам/,моля препратка и изтриване на тая!
    /Сега разбрах че било рибка/
    /Басси.....аншоато по нашенски било хамсия...../
    Последно редактирано от traun; 14-12-15, 20:21.
    Jeep Grand Cherokee 4.7 WJ V8
    0888854582
    Дизел втора употреба за лична - НЕ!!!!
    Китайска поговорка "Не ти пожелавам да живееш в интересни времена" басси!!!

От: Аншоа или....

Гледах филм за това как я правят!Доста време трябва за да стане тази рибка в малките бурканчета. Престояваше за "узряване" в бъчви и т.н. То и затова цената е такава! Недей се "хваща" за нашите хамсии..то едно време едни продаваха и копърката за аншоа
    ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Аншоата я правят от сардина.При нас се взе общото наименование аншоа,независимо каква малка риба използваш-хамсия,трицона и др
      Чистиш рибата и в сол за 24 часа,после 8-12 часа в равни количества оцет и олио.Изваждаш изплакваш,ако ти се занимава я почистваш една по еднаот кокалите. Загряваш олио,като загрее пускаш вътре кубчета бял хляб,които като покафеннеят се махат и сваляш оилотоот котлона.Приготвяш бурканчета и слагаш дафинов лист,бахар и черен пипер и рибата естествено и заливаш с олиото. След това в хладилника.После вадиш и ядеш
      Техниката в ръцете на дивака е парче желязо.
      Dacia Duster 4WD

Коментар

А магарията с олиото и ляба за кво е?
        Jeep Grand Cherokee 4.7 WJ V8
        0888854582
        Дизел втора употреба за лична - НЕ!!!!
        Китайска поговорка "Не ти пожелавам да живееш в интересни времена" басси!!!

Коментар

Аншоа е начин на приготвяне. В Дания я правят и от херинга. Пресни впечатления от този месец.
          ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

Коментар

Първоначално публикуван от traun Преглед на мнение
            А магарията с олиото и ляба за кво е?
            Много бързо искаш да научиш всичко
            Да се оберат вредните съставки(да се намали киселинноста) от олиото,балиго така я знам рецептата и така я правя. Мисля че беше да не граняса олиото в буркана
            Техниката в ръцете на дивака е парче желязо.
            Dacia Duster 4WD

Коментар

Първоначално публикуван от ПЛАМЕН ТЕНЕВ Преглед на мнение
              Аншоа е начин на приготвяне. В Дания я правят и от херинга. Пресни впечатления от този месец.
              Ако наистина знаеш рецептата моля да я споделиш щото и аз искам отдавна да си направя.
              ДИМИТЪР ВЪЛЕВ- ЧИЧО МИТКО /ОРИГИНАЛЪТ/
              ЛАНДРОВЪР ДИСКАВЪРИ-1
              0896 846 246

Коментар

Първоначално публикуван от ПЛАМЕН ТЕНЕВ Преглед на мнение
                Колеги колеги, всички сте тотално объркани за видовете малки рибки:

Аншоа е вид дребна риба а не начин на приготвяне (по нашенски/турски се казва хамсия = Engraulis encrasicolus, гръцки = гаврос).
                Аншоата е разпространена в средиземно море и изобщо по топли морета.
                най често се среща приготвена осолена.

По същия осолен начин се приготвя и шпрота друг вид риба което де факто е нашенската трицона/цаца = Sprattus sprattus.
                шпрота се среща в по северните морета има го много в Северно и Балтийско море.

Сардината = Sardina pilchardus е трети вид малка риба.
                Последно редактирано от derhunter; 15-12-15, 07:47.
                Land Rover Discovery II, V8 4.0
                VW Golf VI variant
                Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Рецептата по горе на колегата е просто рецепта за маринована риба! Аз съм си направил така сега чернокоп! Аншоата според мен е съвсем "друга бира"
                  ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Вижте какво намерих в нета.
                    Колеги живея отдавна в Гърция /от 18 години/ Почти всяка година правя така наречената аншуа / това всъщност е отлежала и узряла в сол сардела-или сардина както я наричат на другаде / процедурата е следната . Станало е месец юни и рибата е най-охранена за нашата рецепта и започваме 1. Сдобивате се с една рибарска касетка прясно извадена сардела - ако е без заплащане още по-добре !!!! рибата не се мие и не се почиства / много важно / 2. Вземате една тенекия за сирене -задължително нова с капак иначе ще развалите всичко ако е имало сирене вътре. 3 .Купувате си около 7-8 кг едра морска сол . 4 На дъното на тенекията поставяте около 1.5 см сол . 5.Започвате да нареждате рибата .Поставя се изправена с коренчето надолу плътно една до друга. След като наредите един ред се посипва отново с сол -да се запълнят празнинките около рибките и да се засипе реда с около 2 мм сол . 6. Следващия ред риби ги нареждате на кръст на долния и отново същата процедура докато се запълни тенекията до 1.5 сантиметра под капака .7. Засипвате последния ред със сол до горе на тенекията. 8. Изрязвате една пластмасова чинийка за храна с размер на отвора на тенекията и я поставяте върху солта . 9. Отгоре за тежест аз поставям един пълен с вода буркан /около 1 литър / с винтова капачка / ако се наклони случайно да не се разлее . 9 Оставяте тенекията в някой ъгъл в кухнята като я покривате с вестниче да не се праши . 10. И от тук нататък е майсторлъка . На втори- третия ден върху солта най-отгоре започва да се появява един сок , който трябва внимателно с лъжица да се отдели и изхвърли/правите една малка вдлъбнатинка в средата и сока се събира там по-лесно/ . Засипва се отново с малко чиста сол 1- 2 мм/ да се получи суха повърхност и заглаждате. И така всеки ден докато спре да се отделя този сок . Това става обикновено за около 10-12 дни. През това време рибата ще слегне надолу около 1-2 см. Най накрая когато не се отделя този сок се засипва със сол до горе на тенекията. Поставяте едно тънко парче найлон върху отвора и затваряте плътно капака /по възможност да не влиза въздух / Надписвате датата на която сте я затворили върху капака и поставяте тенекията на студено/ по възможност в стар хладилник както аз / След около 6 месеца отваряте и изваждате количество за една две чинийки мезе / за около 5- 6 литра винце / Първо я поставяте за около 3-4 часа в студена вода да се обезсоли леко / ако искате разбира се / После я изчиствате от вътрешностите , заливате с малко лимон и зехтин, нарязвате на ситно малко лучец и да ви е сладко !!!!!!! Рибката трябва да е с леко розово-червен цвят и приятен аромат.. Ако обаче не съхранявате тенекията на студено може рибата да "заври " и да мирише неприятно и да е опасно . Тази рецепта е от професионалните рибари египтяни които работят на корабите тук. Аз по нея съм направил поне 30 тина тенекии досега и е супер. Е това е от мен. Дано ви бях полезен и наздраве за празниците на всички !!
                    Последно редактирано от Чавдар (V93); 15-12-15, 09:01. Причина: Ситен шрифт
                    ДИМИТЪР ВЪЛЕВ- ЧИЧО МИТКО /ОРИГИНАЛЪТ/
                    ЛАНДРОВЪР ДИСКАВЪРИ-1
                    0896 846 246

Коментар

Тук липсват снимките, но пък я има рецептата - http://www.offroad-bulgaria.com/show...36#post1204836

Коментар

Първоначално публикуван от ДСВ Преглед на мнение
                        Вижте какво намерих в нета.

Ето това е рецептата за аншоа

Коментар

anchovy гаврос на гръцки е любимата ми риба ,вземам със тъста една щайга от рибарите 4-5 Е килото и той го прави издържа много и сина ми на 7г изяжда щайга на месец сам -без ракия
                          Утре ще пиша как точно го прави ,аз не го слагам в буркани а в хладилника в тапер.
                          Grand Vitra ddis 2008
                          SEAT Althea XL tsi 2010
                          Mitsubishi Canter

Коментар

Първоначално публикуван от tanosliven Преглед на мнение
                            anchovy гаврос на гръцки е любимата ми риба ,вземам със тъста една щайга от рибарите 4-5 Е килото и той го прави издържа много и сина ми на 7г изяжда щайга на месец сам -без ракия
                            Утре ще пиша как точно го прави ,аз не го слагам в буркани а в хладилника в тапер.
                            Само да намекна че дете на 7 години не трябва да яде толкова много сол!?!

Както и в темата за киселото зеле се каза - употребата на сол е причина за високо кръвно и много други модерни заболявания.

Внимавайте със солта!
                            Land Rover Discovery II, V8 4.0
                            VW Golf VI variant
                            Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Да разбира се ,внимаваме и затова не е солена -кисела е,но той малкия лимоните ги яде като портокалите.
                              Grand Vitra ddis 2008
                              SEAT Althea XL tsi 2010
                              Mitsubishi Canter

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X