Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • rosen_offroad
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
    някоя 'бактерия' в сухата мая се е активирала от въздуха и влагата и е станала червей
    Оппа, прескочихме няколко стотици милиона години в еволюцията - от бактерия на червей

    Остави коментар:


  • Roninn
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение
    Пълнозърнестите , черните, ръжени хлябове трудно вдигат, за това се ползва малцов квас -който е кисел (освен дрожди има и млечнокисели бактерии )
    За това ако ползвате обикновена мая добавяйте супена лъжица лимонов сок.

    Ако добавяте мляко се слага или сухо или домашно, това в кутиите има консерванти
    Ценно,аз слагам лимон,без да знам защо,но знам че бухва от него ,както писах по нагоре от опит.
    Предполагам бакпулвер е същото,лимонтозу и сода или бъркам

    Остави коментар:


  • slowtraveler
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
    Молеца става на бял червей.
    Хм... Не знам каква е причината и не познавам белият червей на каква буболечка е, но съм виждал молци вкъщи и се чудя какво ядат
    Но това, което ме учуди бе, че същият тип бели червейчета се бяха появили в сухата мая на Др.йоткер, която само еднократно е била отворена за секунди, и половината доза е била затворена с пречупване на фолиото и отгоре - пластмасова кухненска щипка (по цялата ширина)...
    Затова и си помислих, че просто някоя 'бактерия' в сухата мая се е активирала от въздуха и влагата и е станала червей

    Остави коментар:


  • biol
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Slick Преглед на мнение
    за вдигането на 50/50 пълнозърнест - бял, е според зависи от количеството мая (слага се малко повече мая ако има .. трици).
    Ако се забърка с малко захар ще бухне без грижи.
    Пълнозърнестите , черните, ръжени хлябове трудно вдигат, за това се ползва малцов квас -който е кисел (освен дрожди има и млечнокисели бактерии )
    За това ако ползвате обикновена мая добавяйте супена лъжица лимонов сок.

    Ако добавяте мляко се слага или сухо или домашно, това в кутиите има консерванти

    Остави коментар:


  • Дочев
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Когато бяхме в апогея на вихъра - "Домашен хляб" (преди 7-8 години), купувахме брашно на чували по 50 кг. Като ни поохладня ентусиазма, брашното взе да се заседява по половин година. Имахме случаи на гъгрици, а и на нещо като молци, но чак червеи не сме завъждали.
    Молеца става на бял червей.

    Остави коментар:


  • Slick
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    за вдигането на 50/50 пълнозърнест - бял, е според зависи от количеството мая (слага се малко повече мая ако има .. трици).
    Ако се забърка с малко захар ще бухне без грижи.

    А колкото и да има особено мнение за добавянето на семена чия - съветвам Ви да пробвате - 1 супена лъжица на самун.
    Не се кисне - добавят се семената съм брашното. Аз добавям и малко чубрица.

    Забравих да добавя, че аз не използвам машина, но това едва ли е от значение
    Последно редактирано от Slick; 30-10-17, 22:17.

    Остави коментар:


  • slowtraveler
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Коко, и аз се върнах на това правило Ама ми стана чудно... Първият път бе със сухата мая на известна рекламирана фирма. И ме учуди - явно 'животинките' вътре не са чак толкова умрели... Или пък навлезлият въздух в пакетчето е вкарал гадинка, ама много бяха бе...
    Но тънички и малки, докато в готовата смеска си бяха охранени Затова и основният ми заподозрян остава маята, ама все пак питам...
    С брашното никога не сме имали проблем (вземам по килограм, правя го за седмица-две, и след това - нов килограм от близкия супер)... А смеската си бе прясна - явно нещо бързо се е развило за да се охранят така домашните любимци

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
    ...
    Когато бяхме в апогея на вихъра - "Домашен хляб" (преди 7-8 години), купувахме брашно на чували по 50 кг. Като ни поохладня ентусиазма, брашното взе да се заседява по половин година. Имахме случаи на гъгрици, а и на нещо като молци, но чак червеи не сме завъждали.

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Пу-пу-пу, да не ми е уроки, но вече от няколко години си забъркваме хляб в къщи без да сме попадали на подобни "бонуси". Даже не го и сея брашното. Единственото ми правило е никога да не купувам готови смески за хляб а само чисто брашно.

    Остави коментар:


  • slowtraveler
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Малко встрани от темата (гнусливите да не четат)...
    Преди време бях вземал някаква смес за пълнозърнест хляб за хлебопекарна...
    Бе станал много вкусен (реално освен вода му бях добавил само малко зехтин) - с разни зърна и т.н....
    Обаче наскоро взех от същата смес и в момента, в който сипах брашното ми направи впечатление, как нещо странно мърдайки се свлича купчинката....
    Оказаха се някакви бели червеи. Проверих втория пакет, който бях взел - уж в голяма годност, ама и той пълен с гадинки...
    Да, те щяха добре да се изпекат, ама все пак какво е това животно - чудя се дали е от маята (виждал съм подобни гадинки в отворен веднъж и след това - що годе добре затворено пакетче суха мая?
    Или е от брашното... Или пък зърната?
    Някой виждал ли е такова чудо?

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Казвам - пълноценна може да е храната, само когато е качествена, не само хлябът.
    Когато целта на занятието е да ядем безкрай, единствено заради самото ядене безкрай (от скука - за разнообразие) - актуални стават черният хляб, обезмасленото масло, обезмесенето месо, обеззахарената захар, обезсолената сол и т. н.
    Също и бонбонките Тик-так (щот: "Само две калории - супер а!")...
    Последно редактирано от davc; 30-10-17, 21:46.

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Тая люспа, се подвизава като всевъзможни евфемизми от рода на "фибри", "влакнини", "баластни вещества" и прочее. Иначе, си е чиста целулоза - нещо, което човешкият организъм никак не възприема. Ефектът им в лекия случай е подут корем, газове и киселини. В средния - гастрити и язви. Тежките са ...тежки!
    С две думи, ти казваш - яжте само бял хляб. Тъй ли е или не е тъй?

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
    Тая люспа.
    Тая люспа, се подвизава като всевъзможни евфемизми от рода на "фибри", "влакнини", "баластни вещества" и прочее. Иначе, си е чиста целулоза - нещо, което човешкият организъм никак не възприема. Ефектът им в лекия случай е подут корем, газове и киселини. В средния - гастрити и язви. Тежките са ...тежки!

    Остави коментар:


  • petroffbg
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Ми според важещият към момента стереотип, "пълнозърнесто" е брашно от зърното барабар с триците. Тенденцията е, смисълът да се пренася към зърното с триците, ама вече и сламата...
    Това е като да ядеш домати с колчетата.Тая люспа(триците) не се разгражда,чак не знам какво толкоз и харесват.Пък за слама догодина ще има през юли в изобилие.

    Остави коментар:


  • edoors
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Тури му киноа и чия, чукни две яйца от горе и никакво месо, щот и веганството е модерно...


    П.П. Бат'Марто ще ме допълни, щото забравих, че марулята се къса, щот мине ли стоманата през нея.... край!

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

Зареждам...
X