Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #91
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    В месенето има две фази, като помежду им има почивка. Тогава се нагрява леко за да се активира маята. След тази почивка-по време на второто месене, и после-докато втасва не е добре да се отваря капака защото температурата пада, а това не е добре.

    Друго което е възможно-да е смесила продуктите така, че още в началото маята да е в контакт със солта. Така тя се "убива" и не може да си свърши работата.

    В нашата хлебопекарна хляба става много приятен за ядене, но само докато не е изсъхнал. Ако трябва да ям сух хляб-предпочитам този от магазина. Домашният като изсъхне става много ронлив и не е приятно.
    Може и от рецептата да е, но сме си натъкмили една, и ползваме само нея.
    Дръж го във фурната, увит в кърпа. Изкарва няколко дни без да изсъхва.
    Нойзи: И т'ва от народ, който е изпреварил Шрьодингер и котката му с няколко века – чрез израза „ни жив, ни умрел“.

    Коментар


    • #92
      От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

      Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
      Дръж го във фурната, увит в кърпа. Изкарва няколко дни без да изсъхва.
      Ние го държим в найлонов плик. Признаци изобщо да остарява се появяват след седмица, а да мухляса досега не се е случвало. Всъщност, купешкият хляб, напрактика се купува поне 3-4 дни след като е произведен.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • #93
        От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

        Ааа, той рядко изсъхва, в големия процент от случаите си го изяждаме още докато е мек.

        @ Чичо-сухата мая е хубава, ама е по-скъпа. С обикновена става същото. Жената си разтегля на кантарчето предварително маята за по един хляб, увива я във фолио, и в камерата. На всяко печене слага по едно "пакетче". Размива се във вода, но тя трябва да е от общото количество в рецептата.
        И солта да няма предварителен контакт с водния разтвор на маята.

        Съвет към всички-ако имате възможност-слагайте по малко сусам в тестото. Резултата е много приятен за ядене хляб. Това за който обича сусам де.
        Има ли желание-има и начин!

        Коментар


        • #94
          От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

          Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
          Всъщност, купешкият хляб, напрактика се купува поне 3-4 дни след като е произведен.
          Не съм съвсем съгласен, ама карай.


          В началото на демокрацията имах магазинче в гаража, и сами ходехме да вземаме хляба от хлебозавода. Почти всеки ден го вземахме почти направо от лентата, по спомен беше много вкусен. Ама то всеки хляб докато е топъл е вкусен де.
          Като дете живях на село, и там се печеше хляб в селската фурна. Когато се случеше да има топъл хляб до нас пристигаше половин хляб по-малко. Ядяхме го така направо, без никакви добавки като масло или поне шарена сол. Ама вече от фурната стои само сградата, и тя е пред срутване.

          По БДС хляба трябва да престои няколко часа след изваждане от пещта, и чак тогава е годен за консумация.
          Ама кой да ти чака 5-6 часа...
          Има ли желание-има и начин!

          Коментар


          • #95
            От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

            Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
            В месенето има две фази, като помежду им има почивка. Тогава се нагрява леко за да се активира маята. След тази почивка-по време на второто месене, и после-докато втасва не е добре да се отваря капака защото температурата пада, а това не е добре.

            Друго което е възможно-да е смесила продуктите така, че още в началото маята да е в контакт със солта. Така тя се "убива" и не може да си свърши работата.

            В нашата хлебопекарна хляба става много приятен за ядене, но само докато не е изсъхнал. Ако трябва да ям сух хляб-предпочитам този от магазина. Домашният като изсъхне става много ронлив и не е приятно.
            Може и от рецептата да е, но сме си натъкмили една, и ползваме само нея.
            За отварянето, не се отваря, след първото забъркване обирахме тестото по стените, но няма смисъл, тя си го прибира.
            Мая, сол и захар отделно, а за сух хляб - не знам какво брашно ползвате, вкъщи и на третия ден да остане, както кутията за хляб е в кухнята, където е и камината и е жега, няма проблеми, в една кърпа и найлонова торбичка го държим, удря стъклото нашия, някой път и опира и се сплесква малко.

            Коментар


            • #96
              От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

              Преди да почнем да си правим хляб вкъщи, купувахме един от търновска фирма, на която фабриката и май е във Варна. Повечето хлябове (като едновременно с това, те са и заслужаващите си да се купят) са опаковани и се возят на стотици километри за пласмент. Деветдесетте, със десетките гаражни фурни, а и хлябът на село със "кооперативни купони" и аз ги помня, но говоря за по-близко време.

              пп
              Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
              ...удря стъклото нашия, някой път и опира и се сплесква малко.
              Като се случи така, става и клисав. Жената много внимава със маята, но ако все-пак се получи - леко го цепва да се "поспихне".
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

              Коментар


              • #97
                От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                са опаковани и се возят на стотици километри за пласмент.
                То и тук е така. Ама определено хляба който карат днес е произведен най-много преди 7-8 часа. То си личи по мекотата на колко часа е.
                Лошото е, че го опаковат в найлона докато е още топъл, следва конденз, и ако престои два-три дни-започва да плесенясва.
                Другото лошо е, че за да съберат повече хляб в кашоните/щайгите го намачкват, и като изстине в тази форма така и си остава. После филиите са разделени на кора и среда.
                Ама пазарна икономика, кво да пра'йш, транспортната рентабилност е по-важна от вкуса на хляба и предпочитанията на някакви си цървули които купуват хляба.
                Айде сега гевезелъци...
                Има ли желание-има и начин!

                Коментар


                • #98
                  От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                  Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                  Като се случи така, става и клисав. Жената много внимава със маята, но ако все-пак се получи - леко го цепва да се "поспихне".
                  Няма такива работи вкъщи, само че веднага се вади, две "вафлени" кърпи и на една подложка от грила да не се подпикае.

                  Коментар


                  • #99
                    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                    Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                    ... На всяко печене слага по едно "пакетче". Размива се във вода, но тя трябва да е от общото количество в рецептата. И солта да няма предварителен контакт с водния разтвор на маята. ...
                    За времето, за което ще чакам да се размива обикновената мая (пък тя май трябва да се изчака и да шупне) аз вече съм намятал всичко, пуснал съм машината и съм забравил.

                    А за да не се меша веднага маята със солта - първо слагам водата; в нея сипвам сол, захар, зехтин или каквото там трябва според рецептата; после мятам брашното и върху него маята (суха Dr. Oetker). После пускам машината и (ако не се налага междинно добавяне на разни неща) хич не я отварям, докато не изпищи, че е готово.

                    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                    ... Деветдесетте, със десетките гаражни фурни, а и хлябът на село със "кооперативни купони" и аз ги помня, но говоря за по-близко време. ...


                    Не знам за 90-те, ама в квартала все още си има фурна, която вади ръчен хляб, който е несравнимо по-добър от разните му там опаковани подобия на хляб от хлебозаводите. Ама моят хляб по си ми харесва.

                    Коментар


                    • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                      Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                      Няма такива работи вкъщи, само че веднага се вади, две "вафлени" кърпи и на една подложка от грила да не се подпикае.
                      А като опре в стъклото - изпича ли се в горния край?
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                      Коментар


                      • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                        Чавдаре, всичко което си написал е така, с изключение на размразяването на обикновената мая. Като се извади от камерата и се топне във водата тя си се размразява за няма и минутка. Все пак е 8-9 грама за 300грама(мисля) вода. Която при това е леко затоплена. Та се разтваря доста бързо и не се налага чакане. Докато се изтеглят другите продукти маята е почти разтворена.
                        При работа с обикновена мая солта се слага найнакрая-върху брашното, а при суха мая-солта се разтваря във водата, а мата е последна. Разменят им се местатадемек. Просто целта е двете неща да имат възможно най-късно смесване.

                        Ако се ползва опцията "отложен старт" сухата мая няма алтернатива. Понякога жената слага да пече хляб с време на готовност 5-10 минути преди ставане. Аромата който се носи сутрин е невероятен.

                        После що съм над 100 кила...
                        Има ли желание-има и начин!

                        Коментар


                        • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                          Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          А като опре в стъклото - изпича ли се в горния край?
                          Само "паричката" светлее, иначе си е идеална червеникаво-кафява коричка.

                          Коментар


                          • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                            Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                            А като опре в стъклото - изпича ли се в горния край?
                            Да, ако не ти се получи, сложи алуминиево фолио /2-3 ката/ върху капака! Пробвано!
                            0885600006 - Чичо Коце

                            Коментар


                            • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                              Домашен хляб.
                              Прикачени файлове

                              Коментар


                              • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                                Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                                ... Ако се ползва опцията "отложен старт" сухата мая няма алтернатива. ...
                                Поради "перфектната" работа на ЧЕЗ в нашия квартал силно избягвам да използвам тази функция ...

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 4,057 в 14:19 на 14-06-16.

                                Зареждам...
                                X