Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • kbot
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
    Аз не меря нищо,отсипвам половин пакет брашно,и добавям нещата на око,докато ми хареса топката която се образува
    Да, ама ако трябва да добавиш вода, започва едно пръскане ...

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    http://forumbabgmama.blogspot.com/

    Остави коментар:


  • Roninn
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Аз не меря нищо,отсипвам половин пакет брашно,и добавям нещата на око,докато ми хареса топката която се образува

    Остави коментар:


  • Roninn
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    300 мл.вода е ужасно много на 400-500 гр.брашно

    Това със 180-200 мл.

    Остави коментар:


  • vesikirova
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Борислав Ангелов Преглед на мнение
    А бе пичове, дайте малко акъл. Ползвал съм хлебопекарна преди години и имам супер спомен. Изгоря и я изхвърлих и сега около 7,8 години по-късно се сдобих отново с такава. Обаче... трагедия. Хляба става като паве. Не се надига достатъчно, спада, вътре е глетав... а бе мн. зле. Някакви идеи? Ето какво правя...

    Спазван технологията стриктно. Маята е инстантна, някаква френска, но и с на йоткер пробвах и .. мтц.. Уредчето ли е прецакано или нещо съставките са ми куци?
    Моята хлебопекарна е Аляска, правя бял хляб като включвам на програма 1 /Основна/, слагам първо водата и олиото, след това изсипвам брашното, покрая на брашното изсипвам захарта и солта, а в средата, като внимавам да не стига до течността и солта, правя дупка, в която слагам маята/ползвам суха на д-р Йоткер/. Рецептата ми е следната:
    Вода 330 ml.
    олио или краве масло 2 супени лъжици
    510 грама брашно
    сол 1 ч.л
    захар 1 с.л.
    1 чаена лъжичка суха май или 1/4 кубче мая

    Става прекрасен, напълва формата догоре!

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Веднага може да се разбере дали водата е много - започне ли да маже под бъркалките, определено е така. Аз проверявам какво става 2-3 минути след започване на постоянното бъркане. Обикновено се налага обиране на остатъците от стените на казанчето, защото мразя разноцветни петна по изпечения хляб.

    Остави коментар:


  • gabocvet
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Борислав Ангелов Преглед на мнение
    А бе пичове, дайте малко акъл. Ползвал съм хлебопекарна преди години и имам супер спомен. Изгоря и я изхвърлих и сега около 7,8 години по-късно се сдобих отново с такава. Обаче... трагедия. Хляба става като паве. Не се надига достатъчно, спада, вътре е глетав... а бе мн. зле. Някакви идеи? Ето какво правя...



    Спазван технологията стриктно. Маята е инстантна, някаква френска, но и с на йоткер пробвах и .. мтц.. Уредчето ли е прецакано или нещо съставките са ми куци?
    Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
    Смени брашното. Преди няма и месец попаднах на измислена партида от Софиямел и се натоварих с три пакета по 2 кг. Смених го с бяло от Топазмел и нещата се оправиха. Предполагам, че ползваш от френската мая SAF INSTANT в пакетчета от 11 гр. Маята е много хубава и едва ли проблема е от нея. Пускам една табличка по която може сам да си съставиш рецепта и неуспехите са почти изключени. За основа (100%) се приема количеството брашно в грамове и другите продукти се определят според него:

    БРАШНО - 100%
    ТЕЧНОСТ - 55-60%
    ЗАХАР - 1-2%
    СОЛ - 1-1.5%
    МАЗНИНА - 1-2%
    СУХА МАЯ - 1-1.5% Френската инстантна мая, не повече от 3гр. за половин кило брашно и то смес на бяло и пълнозърнесто.
    ЖИВА МАЯ - 3-4.5%

    Ето и примерна рецепта по горната таблица:

    Брашно - 500гр.
    Вода - 300 до 320 грама защото може да попаднеш на много сухо брашно. Разбира се по рошавата топка,която се оформя.
    Захар - 10гр.
    Сол - 7гр.
    Мазнина 10гр.
    Мая френска инстантна - 3гр.
    Програмата е основната за бял хляб, обикновено първа. Грамаж - 700-800гр. според машината. Коричката по желание.

    П.П. По желание, за да не се рони много хляба, може да добавиш и една супена лъжица ябълков оцет или лимонов сок.
    Коле продължавам да твърдя, че водата е много за това количество брашно. Средно излиза 67 - 70% . Да намали водата и да следи измесването, ако се наложи да долее.

    Остави коментар:


  • biol
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Един трик който използвам когато работя с инстантна мая.
    В чашка сипвам от вече Премерената Вода, малко брашно и щипка захар. Добавям маята и изчаквам 10 мин (докато меря другите интегритети) да стартира (шупне),

    Друг трик , как се прави Чабата. ако пеечеш всеки ден ( през ден) селски хляб. След последното месене, взимаш 1/3 от тестото и го прибираш в хладилника.
    На другия ден взимаш отново 1/3 от тестото и го разменяш с това от предишния ден. Ефекта в хляба се появяват онези големи шупли като в чабатата.

    Остави коментар:


  • коко келеша
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Смени брашното. Преди няма и месец попаднах на измислена партида от Софиямел и се натоварих с три пакета по 2 кг. Смених го с бяло от Топазмел и нещата се оправиха. Предполагам, че ползваш от френската мая SAF INSTANT в пакетчета от 11 гр. Маята е много хубава и едва ли проблема е от нея. Пускам една табличка по която може сам да си съставиш рецепта и неуспехите са почти изключени. За основа (100%) се приема количеството брашно в грамове и другите продукти се определят според него:

    БРАШНО - 100%
    ТЕЧНОСТ - 55-60%
    ЗАХАР - 1-2%
    СОЛ - 1-1.5%
    МАЗНИНА - 1-2%
    СУХА МАЯ - 1-1.5% Френската инстантна мая, не повече от 3гр. за половин кило брашно и то смес на бяло и пълнозърнесто.
    ЖИВА МАЯ - 3-4.5%

    Ето и примерна рецепта по горната таблица:

    Брашно - 500гр.
    Вода - 300 до 320 грама защото може да попаднеш на много сухо брашно. Разбира се по рошавата топка,която се оформя.
    Захар - 10гр.
    Сол - 7гр.
    Мазнина 10гр.
    Мая френска инстантна - 3гр.
    Програмата е основната за бял хляб, обикновено първа. Грамаж - 700-800гр. според машината. Коричката по желание.

    П.П. По желание, за да не се рони много хляба, може да добавиш и една супена лъжица ябълков оцет или лимонов сок.

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Няма защо да е от солта.

    Остави коментар:


  • Чавдар (V93)
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Пробвай не с "екстра", а с тип 500.

    Остави коментар:


  • Борислав Ангелов
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Еми бяло брашно ползвам. На софия мел, това което е екстра. Ще пробвам да намаля водата. Единственото нестандартно, което слагам е солта, вместо бяла, слагам от хималайската, че вкъщи такава ядем. Дали може пък да е от нея... ?

    Остави коментар:


  • Roninn
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Първоначално публикуван от Борислав Ангелов Преглед на мнение
    Четох преди да пиша. Ще пробвам с пресяване на брашното, след това с прясна мая...
    За водата.. ми не знам сипвам колкото пише. С колко да намаля?
    Брашното на София мел...бяло брашно.Това на снимката никога няма да можеш да го накараш да бухне.

    280 мл.вода е доста,аз слагам между 180 и 220 мл. Гледам тестото да почне да отделя конци ,после като се омеси след 2-3 минути,тестото трябва да стои като твърда топка.

    Маята на доктор йоткер е Ок,но на следващия ден,хляба почва да киселей...Ползвам жива унгарска мая от Кауфланд,кафяви кубчета.От една трета,до 1/2 макс.
    Сложи и сок от лимон,няколко капки.Действа като катализатор на маята,но само ако месиш веднага,не с отложен старт.

    Вместо вода,сложи примерно 150 мл.прясно мляко,две лъжици пълни кисело мляко.Аромата става един път.Най пухкав става само с вода.


    В момента правим инсталации в един завод за шоколади...

    В тези бъркалки,могат да направят хляб за две казарми.Не съм пробвал към тестото да добавя шоколад,незнам и козунака с локум и шоколад как става така че шоколада вътре стои на топчета а не се разтваря.
    Последно редактирано от Roninn; 09-10-18, 22:49.

    Остави коментар:


  • gabocvet
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Остави коментар:


  • davc
    отговори
    От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    На мен ми се струва, че грешката е вярна - т. е. попаднал си на наистина черно брашно. Та всичко си е точно и с водата, и с маята, и пр. - просто сложи бяло брашно, или поне повече бяло брашно.

    Остави коментар:

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

Зареждам...
X