Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

    Всеки решава какъв хляб иска. Аз не казвам, че домашното брашно е нездравословно, ами неподходящо за хлебопекарна. Изпекал съм немалко и говоря от опит.
    0885600006 - Чичо Коце

    Коментар


    • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

      Означенията на таблото са както следва(според номерата с червено):

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCI5725.jpg
Прегледи:1
Размер:348.5 КБ
ID:5571536

      1. Таймер.
      2. Програма за основен бял хляб.
      3. " бърз основен хляб.
      4. " сладък хляб.
      5. " френски хляб.
      6. " кекс и сладкиши с бакпулвер
      7. " пълнозърнест хляб.
      8. " тесто за пици и паста.
      9. " изпичане.
      10. Избиране на програмата.
      11. Цвят на кората - а. препечена
      б. средна
      в. слабо изпечена
      12. Старт/стоп.

      Програмите са за 750 и 1000 грама хляб. За съжаление рецептурникът е на френски. Ще пусна грамажа на нормален хляб 750гр.

      Вода - 325мл
      Олио - 1с.л.
      Сол - 1 и 1/2 каф. л.
      Захар - 1 с.л.
      Брашно бяло - 500гр
      Мая суха - 1пакетче - 7гр
      Прикачени файлове
      Последно редактирано от коко келеша; 17-03-14, 12:57.
      Искам винаги да съм най-бързия, дори и на паркинга!
      Колин Макрий

      Коментар


      • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

        Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
        Означенията на таблото са както следва(според номерата с червено):

        [ATTACH=CONFIG]692211[/ATTACH]

        1. Таймер.
        2. Програма за основен бял хляб.
        3. " бърз основен хляб.
        4. " сладък хляб.
        5. " френски хляб.
        6. " кекс и сладкиши с бакпулвер
        7. " пълнозърнест хляб.
        8. " тесто за пици и паста.
        9. " изпичане.
        10. Избиране на програмата.
        11. Цвят на кората - а. препечена
        б. средна
        в. слабо изпечена
        12. Старт/стоп.
        Много благодаря!

        А знаеш ли какъв грамаж можеш да правиш в нея и някоя рецепта, ако имаш книжка случайно?
        Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
        Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

        Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

        Коментар


        • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

          Прегледай редактирания пост.
          Искам винаги да съм най-бързия, дори и на паркинга!
          Колин Макрий

          Коментар


          • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

            Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
            Не можа да се надуе много, това за захарта майтап ли е?
            Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
            И ще стане козунак?
            Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
            Въобще не е майтап. Захарта е тази, която взаимодейства с маята и засилва ферментацията.
            Причини за да не набъбне /степенувам по важност/:
            - некачествено брашно
            - стара мая
            - много добавки /семена и т.н./, които блокират действието на маята

            Пека хляб от почти 5 години. Купувам хубаво брашно от София Мел и суха мая от Кауфланд.
            Имал съм неуспехи, но винаги са били свързани с типа на брашното. Домашното брашно не е най-подходящото. Ако се ползват ръжени брашна и смеси, то никога няма да имаш набухнал хляб. Ако се ползва по-старо брашно - задължително пресяване.


            Няма как. Рецептата за козунак е доста различна.
            Коцето си е казал истината.
            При моята рецепта в Мулинекса (пост 120) всичко излиза ОК.
            И пак напомням - маята в предварително затоплена чаша, с топла вода.

            Точните пропорции ги докарах с няколко проби.
            При цяло пакетче или половин кубче се усеща мирис и вкус на маята и шупва много.

            Сипвам маята и шекера, после водата и леко разбърквам.
            Оставям ги да се разберат помежду си маените духчета и да почнат да духат (да шупва сиреч),
            а аз през това време тегля и сипвам другите работи в машината.

            И течните съставки ги слагам отгоре, въпреки че пише отдолу:
            брашна, мая, олио, кис. мляко, оцет, вода, СТАРТ.

            А аз сядам да си пия ракията със салатата, докато стане хляба за вечерята.


            Сибирски, 10 грама захар на 800 грама хляб не можеш я усети, при норма 7-7.5 грама.
            За козунак се иска много, много по-вече.
            Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

            Коментар


            • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

              Имам следния проблем с Мулинекса. Хляба вече го правя перфектно. Убедих се, че от всяко брашно става чудесен хляб с жива мая- 10гр. е достатъчно и сега вече не давам луди пари за брашно, а си купувам от брашното на Билла с марката клевър 0,69лв. 1 кг. Мулинекса ми е от април 2013, взела съм и здравето днес поръчвам трета тавичка. Много бързо се скапват пустите тавички. С дъщеря ми живеем на един етаж и правя всеки ден по 1 хляб за двете семейства. Хляб не сме купували от магазина. В нея си меся тестата за козунаци и питки и си ги пека във печката. Компот не съм правила. Хлебопекарната се и повреди през февруари 2014 година и сега всичко и сменено, там зъбчатките се счупиха и на практика имам нова машина-има още 1 година гаранция. Ще и взема тока още 1 година докато е в гаранция и след това ще си търся някоя по -евтина и тавичката да не е със силикон. Някой да има опит с модел на хлебопекарна с по-издръжлива тавичка.

              Коментар


              • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                Да не бъркаш с разни железарии в нея? Струва ми се невероятно да се износи за 3-4 месеца. Аз ползвам Мидеа за 140лв, при която се обелиха бъркалките, но защото аз ги вадих няколко пъти с железни щипки(тъпо парче, кво да ти разправям).
                Искам винаги да съм най-бързия, дори и на паркинга!
                Колин Макрий

                Коментар


                • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                  При по-старите Мулинекси на всички им е слабо покритието на купите.
                  Наскоро си купих този:
                  Хлебопекарна MOULINEX OW310131








                  Купата е с различно покритие и здрава тефлонова втулка /а не силиконов пръстен/ на перката.
                  Последно редактирано от STROIL; 10-04-14, 14:36. Причина: непозволен линк
                  0885600006 - Чичо Коце

                  Коментар


                  • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                    А аз се чудя защо и на моя Мулинекс му се скапаха втулките!А те били скъпи боклуци!

                    Коментар


                    • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                      Че що да са "скъпи боклуци",с такава си правя повече от 3 години хляб....вярно че с малка "преправка"на врътката,но всеки божи ден вади вкусен хлебец

                      Коментар


                      • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                        Основен проблем при хлебопекарните /който в сервиза не се споменава/ е замърсяването на механиката от брашното. То се отлага, отлага, загаря, спича и...нещата спират да се въртят и движат. До сега съм разглобил основно два броя, след това почистване и смазване. Проблема е при осите на перката и зъбните колела. Друг проблем е износването на уплътненията на купата. Ако се случи, навреме я сменете. Не се продават отделно уплътнения. Горе долу изкарват две години интензивна работа.
                        При новия модел на мулинекса е минимизиран риска от замърсяване, но не на 100%.
                        0885600006 - Чичо Коце

                        Коментар


                        • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                          На нашата Мулинекс, за почти пет години и общо-взето, два хляба на три дена, ѝ няма нищо по механиката. Нито втулки, нито каквото и да било друго, само покритието на съда вече е доста поизтрито и се налага да отлепям хляба с дървена лопатка преди да го вадя. Интересно е, че по перките всичко си е наред - само съда.
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                          Коментар


                          • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                            Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
                            Основен проблем при хлебопекарните /който в сервиза не се споменава/ е замърсяването на механиката от брашното. То се отлага, отлага, загаря, спича и...нещата спират да се въртят и движат. ...
                            Че механиката (извън бъркалките в казанчето) какъв допир има с брашното?!? На нашия Мулинекс досега са се проявили следните проблеми: още преди края на първата година му замина моторът и беше подменен гаранционно; след около 2 години се износи втулката на оста на едната бъркалка и срещу 30 лв сменихме цялото казанче. По второто казанче вече се забелязва износване на покритието на оребряването, където има триене при вадене на изпечения хляб.
                            Проблем със залепване на хляба обаче няма. За по-лесно вадене, преди да сложа материала намазвам осите на бъркалките с малко краве масло. Ако забравя, между бъркалките и осите им влиза тестена кашичка, която после се запича и ваденето става по-трудно, защото бъркалките се залепват за оста.

                            Коментар


                            • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                              Веднага ти казвам. Оста на купата имаше силиконов пръстен за уплътнение. Скъса се и долу пада брашно. Много малко, но се трупа. От там влиза надолу при другата ос, дето върти. Като я разглобих видях, че и на осите на зъбните колела има нагар. Там обаче имаше и прегоряла и втвърдена смазка. Едната ми беше с една перка, другата с две перки. Като втората си беше скъпичка. Не мисля, че това е валидно за всички, но при мен стана на два модела.
                              0885600006 - Чичо Коце

                              Коментар


                              • От: Домашна хлебопекарна и рецепти за нея/пробвани/!

                                Колеги кулинари, предималко ми потънаха гемиите ама жената ги спаси , че да разкажа:
                                Купихме си хлебопекарна Gorenje и по рецептите на Чавдар направих 2 хляба и станаха от раз,после викам дай да я сложа на местото си тая фурна,(двата хляба ги пекох на масата) и я сложих на кухненския шкаф който има наклон към стената,и там правих козунаци ,станаха но като подаде сигнал за стафидите, меси малко и не можа да ги смеси с тестото, аз сладко не ям ,тъщата ще ги изяде и така,тази вечер правих хляб,пуснах програмата и не ще да бърка "бре викам ко става тука бе" и после жената я удари малко (хлебопекарната) и тръгна ,като дойде сигнала за добавките бързо сложих това-онова и не можа пак да ги размеси.
                                Леле мале ,жената вика -я да я сложим пак на масата ,сугурно наклона на шкафа нещо й пречи,и сега на масата (водоравно) си бачка без проблем.
                                Та въпроса ми е дали има някакъв датчик или нещо подобно че да не работи ако е накриво? На някой случвало ли му се е такова нещо?
                                Mitsubishi Delica 4x4 / Renault Clio III

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 4,057 в 14:19 на 14-06-16.

                                Зареждам...
                                X