Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Елда

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Елда

Една колежка полу- рускиня ме светна, че в салатите слага предварително накиснати семена от елда. Разговорът се поде покрай романа "Угрюм река" - една от любимите ми книги - и как там безпаметно напилите се братушки на сутринта хапвали елдена каша и ...голям кеф, и бързо възстановяване от убийствен махмурлук. И аз реших да пробвам! Не да се напия, но да взема тая пуста елда и да се опитам да направя нещо с нея. Покрай другото - ето и полезна информация /от нета е, разбира се/.

Родината на елдата е Индия, но най-популярна е в Русия (наричат я „гречка“). Едногодишната елда е растение с бели цветове и с плод - торбести кутийки. Тя увеличава мускулната сила и издръжливост. Също така е полезна за спортуващите. Съдържа желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и др. Елдата подхранва кожата, косата и ноктите. Също съдържа органични киселини (лимонена, ябълкова) и витамините А, С, РР, Р. Богата е на флавоноиди, които помагат за забавяне процесите на стареене. В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис.

През последните години започна да се говори за елдата, може би след навлизането на опаковките с бебешки храни, съдържащи зърнестото растение. Елдата обаче е позната отдавна в приготвянето на каши. Растението с триъгълни зърна е евтино, приготвянето на кашата е много по-нетрудоемко, в сравнение с другите зърнени култури и е с добри вкусови качества.

Една от съвременните версии за произхода на кулинарното й приложение идва от татарите на руска територия, в чиято група попадат и непризнати етноси като българския преди десетилетия. Смята се, че произходът на елдата и идва от Алтай като през 7-8 век от териториите на днешна Румъния елдата навлиза и се разпространява в Русия, а през XV-XVIII век от там в Европа.

Елдата придобива латинското название Fagopyrum, заради факта, че зрънцето наподобява букова ядка, поради което често е наричана букова пшеница.

В други славянски страни се среща името гръцко зърно, тъй като с отглеждането й преди столетия са се занимавали по-компетентните гръцки монаси в манастирите по населените със славянски народи територии.

Елдата се отглежда лесно. Характерна особеност е, че при посевите от елда естествено не виреят бурени. Поради това не се налага обработване на полетата с химикали. Друга причина за избягването на употребата на химикали при добивите е, че те действат твърде неблагоприятно на вкуса на зърното. Тези факти недвусмислено определят елдата като действително екологично чиста храна, не единствена причина, поради която да се използва за хранене на децата в кърмаческа възраст.

Любопитен факт е, че на площите в близост до посеви с елда се отчита повишаване на добива на мед - растението действа като магнит за пчелите.

Зърната на елдата съдържат до 16 % лесноусвоими белтъчини, включително и полезните незаменими аминокиселини аргинин и лизин, 30 % въглехидрати, 3 % мазнини, влакнини, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините: В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е и минералите: желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, бор, йод, никел, кобалт.
    Смята се, че елдата е подходяща за диабетици и хора с наднормено тегло, тъй като е най-бедна на съдържание на въглехидрати, в сравнение с останалите зърнени култури и картофите.
    Кашата от елда е подходяща при сърдечно-съдови заболявания и заболявания на черния дроб. Спомага извеждането на холестерола от кръвта, както и на йоните на тежки метали. Съдържащите се в нея хранителни вещества намаляват пропускливостта на стените на кръвоносните съдове и чупливостта им. Подходяща храна е при и срещу разишери вени и хемороиди.
    Елдата се препоръчва и при ревматизъм и артрит, както и срещу атеросклероза, хипертония, при хипофункция на щитовидната жлеза за подобряване на кръвообращението, имунната система и за добро зрение.

Може да се използва като частитен заместител на месото, тъй като е с високо съдържание на желязо, което я прави особено подходяща при анемични състояния. Достатъчна е консумацията на 2 супени лъжици брашно от елда на ден, за да се подобри концентрацията на хемоглобин в кръвта. За целта обаче трябва да се взима елда, чийто технологичен процес на обработка не включва запичане във фурна.

В специализираните магазини за здравословни храни избирайте най-бледата елда, тъй като тази с червеникав отенък най-вероятно е преминала през термична обработка, което от своя страна означава, че е загубила голяма част от полезните си вещества. Ако при отваряне на пакета с продукта усетите странна миризма или дъх на плесен, това е сигурен индикатор, че не е годна за консумация.

Според експерти кашата от елда с мляко предоставя най-оптималното съотношение белтъчини, мазнини и въглехидрати. Проведено е следното изследване: в продължение на 6 месеца група доброволци се хранят само с каша от елда с мляко и 2-3 ябълки на ден. В края на периода се установява, че работоспособността на доброволците в сравнение с контролната група е повишена и физиологичните им показатели са много по-добри.
    Не само за храна - рефлексотерапия
    Зрънцата на елдата могат да се използват и за рефлексотерапия. Затова се препоръчва ходене на бос крак върху тях. Триъгъната форма на зрънцата е подходяща за притискане на активните точки на ходилото.
    Когато между дланите и пръстите се поставят зрънца елда и се ръцете се разтъркат няколко пъти се постига тонициращ и отпускащ ефект.

Следва продължение - рецепти с елда, чакам и вие да се включите!

От: Елда

Признавам си, че това го чувам за първи път. Като прочетох заглавието и си помислих, че в темата ще чета за курорт в Гърция, а то какво излезе....
    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
      Признавам си, че това го чувам за първи път. Като прочетох заглавието и си помислих, че в темата ще чета за курорт в Гърция, а то какво излезе....
      Хахаха, Митре ле! Де отидееее! Между другото и аз предпочитам курорта пред елда-та!

Коментар

Малиии какви гнусотии. Я пробвай първо да се напиеш с узо и след това яж тези гадости щом така правят хората. Едва ли някой го яде доброволно?
        П.П.
        Единствения заместител на месото е мЕсото!
        LZ1HKW
        Реглаж на преден и заден мост
        My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

Коментар

Първоначално публикуван от vladi333 Преглед на мнение
          Малиии какви гнусотии. Я пробвай първо да се напиеш с узо и след това яж тези гадости щом така правят хората. Едва ли някой го яде доброволно?
          П.П.
          Единствения заместител на месото е мЕсото!
          ММдааа, виж снимката на профила ми и мож да поискаш да ядеш елда! Макар хич да не ти трябва -виж какъв си мамин убавец с голям обектив! Иначе и аз съм вълча порода де...мръвката си е истината! Сори за спама.

Коментар

Тези, които сме живяли в Русия с носталгия си спомняме гречката
            Много добре върви гречка с рускиня

Коментар

Майка ми се опита да ме цака с тази пумия.Отвратително на вкус нещо-все едно ям накиснато сурово жито.
              Последно редактирано от belov15; 09-01-11, 22:00. Причина: правописна грешка

Коментар

Е всеки си има право на вкус и предпочитания. Темата е за разнообразието в храненето и да се представи нещо малко по-рядко срещано при нас.

Ето няколко рецепти с елда

1. Задушена елда
                Половин чаена чаша елда се сварява с 1 чаена чаша вода. За да е сварена, зрънцата трябва да се разпукат. Вадите, изцеждате от водата в гевгир и я измивате със студена вода Ако не я измиете, после може да нагарча леко. На дъното на съд разтопявате малко масло, може и със зехтин, изсипвате сварената елда, бъркате и оставяте на тих огън да се позадуши с мазнината. Бъркате непрекъснато, щото залепва и загаря. Когато се ползва като гарнитура се добавя пикантина, вегета или зеленчуков бульон на Маги. И по желание някоя от следните подправки - мащерка, майорана, риган, чубрица.

2. Елда с праз или лук и мащерка
                Сварявате си елдата, както е описано по-горе. На дъното на сух, горещ съд изсипвате ситно нарязания лук или праз и бъркате бързо, за да се отдели водата на зеленчука и да не залепне. Като се позадуши в собствения си сок, добавяте малко масло или зехтин и пак бъркате за да се задуши лука в мазнината, понеже има сок не и се пържи. Поже да се добавят харесвани подправки и зеленчуков бульонл. Добавяте сварената елда и накрая си слагате мащерката. Вкусно е - полято с малко запържен в масло червен пипер.

3. Елда със сирене
                Към задушена в масло елда се добавя сиренето и се бърка на топло, за да омекне.

4. Елда със зеленчуци
                Задушавате нарязаните на ситно зеленчуците в зехтин. Те могат да бъдат - моркови, тиквички, броколи, царевица, целина, чушки, праз, лук, или микс от всичко това.
                Добавя се сварената в зеленчуков бульон елда и се разбърква. Добавят се подправки и масло с червен пипер по желание.

Коментар

Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
                  ММдааа, виж снимката на профила ми и мож да поискаш да ядеш елда! Макар хич да не ти трябва -виж какъв си мамин убавец с голям обектив! Иначе и аз съм вълча порода де...мръвката си е истината! Сори за спама.
                  Абе то и аз я гледам..... ама сякаш друго ми се преисква не да ям елда!
                  Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                  Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Това е основното ядене на Руската армия.
                    С рускиня и "Особая" върви.Особено като се запържи като качамак.

Коментар

Аз пък страшно много обичам елда - сварява се, залива се с мляко, малко захар и готово
                      0887 61 66 21 - Катя

Коментар

Първоначално публикуван от belov15 Преглед на мнение
                        Майка ми се опита да ме цака с тази пумия.Отвратително на вкус нещо-все едно ям накиснато сурово жито.
                        За 6-7 години в Русия не свикнах с вкуса на гречката. И въобще си обяснявах любовта на руснацитекъм разните каши с тяхната бедност. А май че не е така. В далечните 50-ти години се продаваше тъй модният напоследък у нас флейк - овесени ядки - в прилични опаковки "Геркулес". Херкулесът беше обичайна закуска на децата.
                        Имам един пакет елда - гречка. Ще взема да я сваря, че е много апетитна на приложената снимка. Прилича ми на ашуре, което обожавам.

Коментар

Ял съм, приготвена по различни начини ..... харесва ми.
                          Ама, у наше село .... никъде не съм намерил .... та да си купя .....
                          Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                            Ял съм, приготвена по различни начини ..... харесва ми.
                            Ама, у наше село .... никъде не съм намерил .... та да си купя .....
                            Руме, има я в Била и Кауфланд и всички останали хипермаркети. А също ако имате магазин, където се продават храни за диабетици. Аз я обичам най-много, накисната 24 часа - тоест от предната сутрин и на другия е разпукана на салата от хубави червени, ако може и обелени домати - нарязани на малки кубчета и лук,зехтин, самардала вместо чиста сол и една-2 чаши елда! Става чудесна!

Коментар

Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
                              има я в Била и Кауфланд и всички останали хипермаркети. А също ако имате магазин, където се продават храни за диабетици. .........................
                              Благодаря!
                              Като ида ще се оглеждам повече ..... щото, аз гледам само щанда с прясното мЯсо ... и евентуално ... хладилника с бира ....
                              Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X