Обява

Свий
Няма добавени обяви.

С четка и бръснач

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • С четка и бръснач

  Здравейте приятели. От както се бръсна, на-голямо удоволствие и удовлетворение съм изпитвал при класическия начин на бръснене. Отскоро започнах да се задълбочавам в този ритуал с хилядолетни традиции.
  При последното ми посещение в България останах разочарован от слабия избор по магазините и ниската култура на бръснене. За това реших да създам канал в YouTube и страница във Facebook.
  Много се зарадвах, когато попаднах на темите в този форум. Стана ми хубаво да разбера, че все пак има хора, които обичат традициите.

  Канала не е създаден с цел реклама на продукти. Не продавам нищо. Изкарвам си парите по съвсем друг начин. Просто реших да споделям с всички удоволствието от класическото бръснене. С времето ще показвам всички начини на бръснене, както и различни техники за монтиране на пяната. В никакъв случай да уча, защото аз самият все още се уча. Просто споделям удоволствието опитвайки се да обогатя и собствената ми култура на бръснене.

  Ако желаете да се присъедините към канала и страницата сте добре дошли. Ако не желаете, ще продължим да контактуваме тук, на страниците на този форум.

  https://www.youtube.com/channel/UCtr...2buB_JuGqVWr1A

  https://www.facebook.com/groups/2257846531112120

 • #2
  От: С четка и бръснач

  Здравейте отново, приятели. Новото видео е готово. Моля коментирайте, не е приятно да водя монолог. Опитах да коментирам и други теми, но мненията ми не се появяват...

  Ето линка към новото видео.

  https://youtu.be/uF0iodsrVVc

  Коментар


  • #3
   От: С четка и бръснач

   Здравей Илияне, не малоуважавам това което правиш, ама има тука хора дет' от свят време се бръснат с бръснач. Има даже един, дето се обръсна с нож..., и друг един, дето почти си беше наточил лопатата да бръсне...! Така че... не очаквай много.


   П.С. Мненията ти ще се появят като минат през модератор. Прочети правилата, ако искаш!
   Тука трябваше да стои една умност, ама по-насетне ще спиша някоя.

   0034 605 82 41 87

   Коментар


   • #4
    От: С четка и бръснач

    Бръсначи имам два, останали от моите дядовци. Прекрасни сувенири, единият е с някаква дръжка, подобна на седефена. Извън ролята на сувенир обаче не съм сигурен дали може да има някаква функция в днешно време. Ходенето на бръснарница като типично мъжки ритуал, заедно със съответните засукани бради и мустаци...е вече малко демоде-динамиката на живота е друга.
    Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

    Коментар


    • #5
     От: С четка и бръснач

     Не знам какво означава да не очаквам много... Просто искам да контактувам с хора, които се бръснат по класическия начин, било то с бръснач или със самобръсначка.

     Сантаклаш, това което имаш е история. Най-вероятно при едно правилно опресняващо заточване тези бръсначи ще бъдат сувенири чак за твоите внуци. А тук лъдето живея ходенето на бръснар си е нещо нормално. Засуканият мустак и брада тепърва набират сила отново. Времената са такива, каквито си ги направим ние. В грижата за себе си не може да има компромиси.
     Аз лично не съм ходил никога на бръснар, може би защото съм българин... Не знам... Но имам планове да ида и да направя видео. Предполагам, че ще го направя преди коледа.

     Коментар


     • #6
      От: С четка и бръснач

      Приятели, новото видео е готово. Много кръв и разочарование. Следващото видео ще бъде със същите сапун и самобръсначка за да разбера къде е проблема.
      Приятно гледане и благодаря за времето, което ще отделите.

      https://youtu.be/kEtVpqfUZtM

      Коментар


      • #7
       От: С четка и бръснач

       Аз пък съм ходил на бръснар,точно като българин... Даже още си ходя чат-пат,но само при един и по-скоро да му направя кеф - почти 90 годишен е... Невероятно пъргав,с бистър ум,страхотно чувство за хумор и ГОЛЯМ майстор!
       А ето и нещо от мен,не го приемай като съвет или поука,а като предложение..? Опитай да "монтираш" турският сапун между палеца,показалеца и средния пръст.Със влажна,не мокра четка търкай без много натиск горната му част около 30-40 секунди.След това нанасяш (или монтираш ) върху влажно лице,постепенно увеличавайки влагата в четка,докато постигнеш желаната гъстота и влажност на пяната.
       Успех!
       Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
       Най-добрият ром е студеният ром!
       Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

       Коментар


       • #8
        От: С четка и бръснач

        Ще опитам. Още тези дни защото мисля да пробвам отново хищната самобръсначка, но с друго ножче за фа се уверя дали проблема е в нея или в ножчето.

        Коментар


        • #9
         От: С четка и бръснач

         Ето и новото видео. Според мен проблема беше в ножчето. А има значение и другата причина, която споменавам.

         https://youtu.be/z2fZD4CFi8c

         Коментар


         • #10
          От: С четка и бръснач

          Илияне ,поговорихме си доста на ЛС.Ако съм успял нещо да те ориентирам -добре.Като живущ в Италия по добре в друга тема дай информация за италянските майстори.

          Коментар


          • #11
           От: С четка и бръснач

           Хубава тема,ще я следя! А не е ли по-добре да се казва "С четка и самобръсначка",например..?
           Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
           Най-добрият ром е студеният ром!
           Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

           Коментар


           • #12
            От: С четка и бръснач

            Кажи повече за самобръсначката- марка модел, ножчетата и четката. Аз ползвам една Уилкинсън и една Жилет, като и двете имат регулиране на, ъ-ъ-ъ-ъ-ъ, да го наречем "ъгъла на атака", с тази подробност, че аз си бръсна и главата. Ножчетата все още ги копая по стари шкафове насело- Полсилвър, Дерби, Рубие, Астор...
            Само за протокола- това не е бръснач. Заглавието малко подвежда, но виждам, че си строил на рафта зад теб два бръснача и половина, та ще чакаме видео и с тях.
            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.
            10% отстъпка за мъжка конфекция

            Коментар


            • #13
             От: С четка и бръснач

             Първоначално публикуван от Bat_Pepo Преглед на мнение
             Хубава тема,ще я следя! А не е ли по-добре да се казва "С четка и самобръсначка",например..?
             Така както гледам май ще стигне до бръснача.

             Коментар


             • #14
              От: С четка и бръснач

              Уилкинсън имат и много добри ножчета. Преди се кълнях в Полсилвер, дори се бях запасил в България, но в Германия ги свърших и случайно попаднах на Уилкинсън в магазин на DM(то май нямаше други освен тях). Според мен са по-добри от Полсилвера.

              Иначе за бръсненето не мога да давам акъл, че го практикувам по принуда(А и по начин, който може да причини душевни травми на любители и табиетлии в тази област).
              Ползвам същата българска самобръсначка, имам общо две или три, както с метален предпазител, така и с пластмасов (имах и една, която се отваряше с въртене на дръжката без да се разглобява, но май не съм я ползвал). Но точно предпазителят е нещото, което не ползвам, та на практика са еднакви.
              Кремове, пяни, четки и автършейв ползвам изключително рядко (да не кажа и почти хич). И до тук спирам, да не ме обявите за абориген(все пак до преди близо 15 години се бръснех по-нормално).
              Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

              Коментар


              • #15
               От: С четка и бръснач

               От DM съм си купувал ножчета Солинген. Но не ги ползвах за бръснене, а да режа едно фолио с тях...така, че не знам как бръснат.
               Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

               Зареждам...
               X