Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Премахване на пънове

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Премахване на пънове

Интересува ме изпитан метод за премахване на пънове.
    Варианта да се надупчи и напълни с амониева селитра работи ли?

ПП знам че най добре с багер, но не става.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Не знам доколко ти е спешно и може ли да се пали огън... Имах отрязани сравнително ниско до земята няколко стари дървета. Напалвах огън на мястото, после продължава да си тлее и на мястото на пъна се отваря дупка. За най-дебелия пън се наложи да повторя манипулацията 2 или 3 пъти. Това преди поне няколко години и все още земята на мястото на пъновете сляга и позасипвам с пръст.

Коментар

Миналата година в работата ми, се наложи да се премахнат 8 големи пънове, наехме си фирма и с това чудо пъновете ги направи на талаш, и дълбае до дълбочина 30 см, ето и машината:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:stump_cutter-f460i-min.jpg Прегледи:0 Размер:49.9 КБ ID:6776113

Та викни ги, като за цената ще си ги уговорите, според и зависи.

Коментар

Не става с машина. Няма достъп. Огън може да пробвам на единия, на другите ц.

То е ясно че с кирка и брадва ще им таковам таковата, но ако има по мързелив вариант ще съм доволен.
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Бригада млади и здрави 9класници, НЕ чернокраки, на кой край на света са? Успех.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            ...
            То е ясно че с кирка и брадва ще им таковам таковата, ..
            Ахъм... Ама друг път.

Двама зеленокраки, не от глупавите и крадливите, се навиха за 300 лева да извадят четири пъна на... тук му казваме рошков, ма май не е. Излезли между стената и асфалта на стар завод от соца. Една седмица, като резултата е съвсем незадоволителен. Отказаха после да продължат по фасадата към нас

Коментар

https://www.laski.ee/products/stump-...-laski-f-460-i

Коментар

• turtey
                turtey коментира
                Редактиране на коментар
                Не става с машина. Писах.

Ако пъна е изгнил, тогава става лесно с кирката, а ако е здрав, става с бензинов трион, като се иска здрава ръка и много внимателно боравене, че стават точно тогава бели, първо ги нарязваш на хоризонтални и после на обратно като на решетка канали, и така полека лека ги раздробяваш на парчета, по-лесно ще е ако имаш малък бензинов трион предвиден за кастрене с него ще е по-лесно, така съм премахвал на село пънове, не е лесно особено големите , пак казвам опасно е и умната.

п.с. Забравих да допълня, преди това с лопата изкопаваш малко около пъна, правиш "легенче" за да можеш по-лесно и в дълбочина да режеш с резачката, гледаш да няма случайно около пъна, някави парчета бетон, камъни и др. за да обезопасиш мястото преди да раздробяваш пъна с резачката!
              Последно редактирано от Еделвайс; 02-10-21, 13:06.

Коментар

• Кольо
                Кольо коментира
                Редактиране на коментар
                Също трябват няколко вериги за машинката, и човек който да ги точи. Постоянно.
                При рязане на корени и други дървеса с пръст по(около) тях веригите сдават за нула време.

• turtey
                turtey коментира
                Редактиране на коментар
                Има специални вериги за целта.

Май трябва бригада от форума да сбираш, ако няма как с машина

Коментар

Интересува ме изпитан метод за премахване на пънове.
                Варианта да се надупчи и напълни с амониева селитра работи ли?

ПП знам че най добре с багер, но не става.
                за амониевата селитра съм гледал клипче в нета, стана на каша за 8 месеца. Мисля да го пробвам, че ми останаха и на мен едни от сливи на недостъпни за техника места.
                Някои ги вадят с лебедка, но нямам

Коментар

Разпробиваш с винтоверта и пълниш с нафта. Колега така мори нежеланите дръвчета, съседа на село потвърди че става, а той това е учил. Та ще ги умориш и напролет с кирката евентуално.
                  Ford Maverick II 2.3 XLT
                  Ford Mondeo MK5

Коментар

• boreto2
                    boreto2 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Редовно се долива и след това се пали.

• Stbd
                    Stbd коментира
                    Редактиране на коментар
                    И нафтата ще консервира дървото за следващите стотина години.

• Juiced
                    Juiced коментира
                    Редактиране на коментар
                    Като се напои с нафта се пали, това е целта. Трябва да е сухо дървото обаче.

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
                  Разпробиваш с винтоверта и пълниш с нафта. Колега така мори нежеланите дръвчета, съседа на село потвърди че става, а той това е учил. Та ще ги умориш и напролет с кирката евентуално.
                  Умрели са.
                  идеята е да се ускори гниенето и да е по лесно с кирката напролет.

Коментар

• turtey
                    turtey коментира
                    Редактиране на коментар
                    Звучи обнадеждаващо

• Stbd
                    Stbd коментира
                    Редактиране на коментар
                    Нафтата и солта забавят гниенето, каква е идеята? Селитрата в неголеми количества го ускорява.

• turtey
                    turtey коментира
                    Редактиране на коментар
                    Мани я нафтата. Тя евентуално да се умори дървото.
                    Какво прави азота е ясно. Въпроса е колко бързо и дали е практично.

Умрели са.
                  идеята е да се ускори гниенето и да е по лесно с кирката напролет.
                  Рапробиването би помогнало, ще влезе вода, ще замръзне, след това ще държи влага. Това ще ускори гниенето по-дълбоко в дървесината.
                  Ford Maverick II 2.3 XLT
                  Ford Mondeo MK5

Коментар

Коментар

Преди години уморих един пън Ф300 за около половин година с амониева селитра и вода. Дървото беше смокиня.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X