Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Закаконен начин да Ви отнемат земеделската земя без да ви питат и да ви платят.?!

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Закаконен начин да Ви отнемат земеделската земя без да ви питат и да ви платят.?!

  Здравейте колеги.
  Днес се натъкнах на една схема за узаконено присвояване на земеделски земи.
  Схемата е проста, имате наследствена земя някъде в милата ни родина много наследници сте и на никого не му се занимава с нея тя е малко декари и очаквания финансов резултат би бил мижав за всеки един.

  Съответно година след година не си мърдате пръста да търсите арендатор или сами да я обработвате.
  И какво се случва, за да не си загубите собственоста върху имотите трябва всяка година да подавате декларация съответната областна служба по земеделие в противен случай ВАШАТА земя се разпределя като БЕЛИ ПЕТНА в резултат на което най големия Арендатор в съответния район ги получава на тепсия за да ги ползва срещу 30% процента по ниско арендно плащане от нормалното за съответния район.
  Сумите отиват в държавата и от там собствениците могат да си ги получат след като представят набор от документи достойни за кредит от швейцарска банка.
  По лошото което следва от това че, земите Ви се разпределят като Бели петна е че, след като минат 5 години съответния арендатор
  получава право да придобие Вашият имот по давност като добър стопанин със съвсем опростена процедура.
  И воала имате имот нямате имот. Без никой да ви уведоми за нищо.
  ТАКА че, ако имате имоти някъде някъде из милата ни татковина и не сте ги дали на някого с договор да ги ползва бързо идете в
  ​съответната общинска служба по земеделие и си подайте декларация по чл. 69 там уточнете че, ще си ползвате земята в реални граници и няма да участвате в никакви комасаций(уедряване) на имоти.
  По-подробно можете да прочете тук в една стара но АКТУАЛНА СТАТИЯ:

  https://www.mediapool.bg/shte-zaguby...ews303460.html
  Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
  Място и хора към които да принадлежи ...

 • #2
  Не ми се вярва да може да се отнеме собствеността току-така.
  Иначе досега нямаше да са останали бели петна. Акулите не спят...

  Малка поправка-наема за белите петна се определя като средния наем за съответното землище. Поне при нас е така. Парите отиват в общинския бюджет, и може да се потърсят от собственика до 3 или 5 години, не си спомням.
  Наем за бели петна, съответно и правото да ги обработва е не на най-големия арендатор, а на този който обработва масива в който е бялото петно. Няма такива неща като най-голям или най-малък.

  Ако някой е заграбил собствеността другиму, и този не знае за това, и не е съгласен-това си е престъпление. Потърпевшия може да си търси правата.
  Има ли желание-има и начин!

  Коментар


  • #3
   А! Добро утро.

   Впрочем, някой има ли по-добра идея какво да се прави със земите, за които собствениците нехаят?
   deyan_h: ...крясъците за учебниците бяа се от ора, дето тези учебници не са ги чели

   Коментар


   • Кольо
    Кольо коментира
    Редактиране на коментар
    Ами ето това се прави-земята се обработва, плащаме си наем на общината, и това е. Ако някога някой наследник се появи с претенции-да си вземе полагащото му се.
    Неразумно е да пустеят няколко парчета земя в един голям масив. Имаше такива нивички допреди няколко години. Собственика е чепат дядка който си мисли, че като са му възстановили нивата с крушата дето баща му е сукал като бебе и вече е хванал бога за рога. И иска едни наеми като, че нивата му е насред центъра на слъначка или на жълтите павета. Съответно никой не му дава такъв наем и дядката казва, че няма да му се влиза в имота.
    И не се влиза-обикалят го, парцела от 2-3 декара пустее, ражда треви по три метра и сее плевелни семена наоколо.
    Обаче-частна собственост, не се пипа!
    Като пукне проклетия дядка-някой намира един-двама наследници и подписва договор с тях. Или самите наследници се заинтересуват. Вземат си колкото там са се договорили за наема, и всичко е нормално.
    Отделно вече може да продадеш само своя дял от нивите на дядо си. Другите съсобственици може да нехаят, но ти може да си продадеш своя дял.

    Кощунство е да се остави добра земя да пустее.

   • BulAf
    BulAf коментира
    Редактиране на коментар
    И това е вярно!
    Но правилния път е именно дългият - през наследниците и покупка или рента.
    /или поне справедливия/

    Щото другия е малко ...
    - появява се "Алпийска фирма Дъглас"" (Пенсионен фонд, Частна Фондация, ЗП "Чоков и Син" и подобни ) с правилните политически връзки.
    Пет минути след отваряне на записването на земите си очертават "белите петна" и почват ТЕ да ти искат от Вол - вълна за да я работиш тая година или пък - въобще да не стъпваш в нивата ...
    (щото са я заявили като ливада/пасище , срещу която ще получат Х броя левове субсидия )

    /- последното е жив пример от родната действителност /
    Последно редактирано от BulAf; 13-04-21, 23:55.

  • #4
   Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
   А! Добро утро.

   Впрочем, някой има ли по-добра идея какво да се прави със земите, за които собствениците нехаят?
   Вероятно идва "държавата", огражда парцела и слага табела - никой да не влиза, че се стреля!!!!
   Спортидж 2.0 ТДИ 2000г. Ceed 1,6 CRDI 2010г.Каравана Антарес 390 2015г.
   Карайте ПРЕДВИЖДАЙКИ!!!! Така и спирачки ще сменяте по- рядко.

   Коментар


   • #5
    Например може да не се приема, че наемателят е едновременно и добър стопанин. рентите нека да отиват в общината, и да могат да се вземат до изтичане на давност.

    Коментар


    • #6
     В грешка сте (засега... със сегашното законово уреждане, което сте описали)!

     - Арендаторите, взимайки "белите петна" за "обработка" (при нас - единствено заради субсидийте за поддръжка на "пасища", та затова - в кавички) се задължават да плащат рента на собствениците като им превеждат сумата в общинска сметка (трябва пак да питам, но мисля тя е разделена и по номера на имоти).
     /общината, по закон няма право да черпи парите от там щото не са нейни.
     Банката, в която е сметката, обаче няма такива задръжки и си чоФка таксичките /

     - Веднъж платил рента (наем) за ползване на земята (Общината се явява гарант и на двете страни) обработващия я (арендатора) няма право да обяви, че собственика на имота не се грижи за него (щото му плаща наем... ), а той "с грижата на добър стопанин" да го придобие по давност.
     Преди да се довлекат субсидийте (много преди да вкарат и това разпределение) когато интереса към земята беше близък до нулата доста хора така завлякоха земите на разни баби и дядовци без или с далечни и пръснати роднини.

     И аз се бях вкиснал по темата, та рових и горе-долу това ми обясниха.
     /Не че утре не могат да променят наредбата и да кажат, че щом не си търсиш парите значи си "нехранимайко" и земята ти става "Общинска частна собственост" (а от там - да отиде в "правилните, грижовни ръце" е лесната част - което се и случи с разни "заменки", "търгове" и т.н. /

     - Дали е правилно това (според мен): категорично НЕ!
     Защото така се облагодетелстват предимно разни "Ценко Чоковци" (заради субсидийте), а тия искащи наистина да развиват земеделие подсмърчат отстрани.
     Защото се бие един як кол в тила и на демократичност, и на частната собственост...
     /за нагледност - представете си, че от утре Столична община решава, че трябва да декларирате ВСЕКИ ДЕН коя стая от апартамента си ще ползвате...
     Забравяте (не знаете) за това и бац - идвам аз като законен наемател, който не можете да изгоните и ви се изсирам в хола ...
     Е това е положението със "белите петна" /

     П.П.: Колкото по-дълго продължават Субсидийте - толкова повече ще се забатачват селските райони!

     П.П2: - За сравнение как се придобиваше по давностно владение и "с грижата на добър стопанин" (доколкото бях ровил на времето и помня ) :
     - Започвате да обработвате някаква земя. Ся... по спомен ми се въртят, че трябваха 10 години да се грижите за нея, като в този период НИКОЙ (частно лице, фирма..., та и държавната собственост май и тя - тоже...) не ви прави "забележката" (образно)
     - "Абе ей...!! Ти какво търсиш в моя имот?!?"
     (важна точка беше именно да не се прави никакъв контакт с действителния собственик, като към това спада и плащането на рента/наем)
     Като се изтъркаля тоя срок - отиваш в съда и искаш да ти издадат нотариален акт... Вот и все
     /между другото това не се отнася само за земеделската земя, а за всякакъв вид недвижимост и имущество
     По тая пътека оправихме една къща да си я получи баба ми
     (тя си беше нейна де, ама "на уста" - разбрали се навремето, документи за делби нула, кой умрял, кой не го интересува и т.н....) /
     Последно редактирано от BulAf; 14-04-21, 00:18.

     Коментар


     • #7
      Аз не знаех че Колю от честен земеделец с мазолЕ по ръцете е станал лапач на бели петна и евросубсидиен изИедник.......      А я кажете сериозно имам 100-на декара при арендатор дето още не е платил грам рента за миналата година докато други които знам платиха поне половината.

      Имам ли законово основание да го дам на съд?
      Като му се обадя и поискам парите си все ще продава апартамента на баща си....

      Land Rover Discovery II, V8 4.0
      VW Golf VI variant
      Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

      Коментар


      • Кольо
       Кольо коментира
       Редактиране на коментар
       Миналата година беше трагична за колегите в североизточна България, та затова и това с твоя земеделец. Но си чети догховора-в него неможе да не е написано какво се прави при неизправност на една от страните.
       Обаче най-лесно ще е, ако му кажеш, че ще си вземеш земята(100 декара не са малко) и ще я дадеш на друг. Тогава ще намери откъде да намери пари и да ти плати. Ако е читав човека(щото има и много изроди)-може да се договорите да ти я плати от тази жътва. То не остана-три месеца. Така няма да го натоварваш допълнително в най-тежкия сезон(сега). Обаче ти си решаваш.

       Относно лапането на бели петна-положението е "няма не искам". Във всеки обработваем масив има такива бели петна(защо се казват така мога да обясня, но не сега, че времето е късо), и който обработва масива-длъжен е да иде в общината и да плати съответния наем за тях. Ако не плати-споразумението между ползвателите на земя(аредаторите както им казвате по модерно) не влиза в сила, съответно няма правно основание за ползване на земята. От която липса следват други проблеми и проблемчета. Та няма не искам, общината те задължава.

     • #8
      Случайно днес се наложи работа по една наредба, точно по темата. За субсидиите, които се възприемат като дар божи за фермерите и реки от злато. Въпросната наредба, която управлява земеделците, започва с ей това:
      Чл. 2. Регистърът на земеделските стопани служи за набиране на информация за земеделските стопани и за дейността им с цел:
      1. контрол върху ползването на земеделските земи;
      Aко някой си мисли, че изедниците крадат ниви заради субсидиите, в грешка е. Заради липсата на контрол на престъпността е, докато в същото време се прилага излишен и избирателен (т.е. престъпен) контрол върху обикновени и необходими занимания на обикновените хора.

      Коментар


      • Stbd
       Stbd коментира
       Редактиране на коментар
       Онези култури, гледани от арендаторите и Кольо. При които не остават следи от рода на дръвчета, подлежащи на лесна проверка.

      • BulAf
       BulAf коментира
       Редактиране на коментар
       - На зърнените около 70-100 лв/дк.
       - "Ливадите" нещо мрънкотят, че били намалени, но пак около толкова
       (Затова са и най-желаната далавера )
       /За сравнение - ябълките взимат ... 250 - 300 лв/дк, а разходите по създаване и гледане на декар в сравнение с житните са майка плаче../

       След като даже на ЕК и е направило впечатление, че вместо развитие на селските райони се плъзгаме към феодализъм и отглеждане на култури с ниска добавена стойност (житни, пасища-масища-еко-тъпотии), но за сметка на това - далавераджийски в настоящия момент сигурно ще да няма проблем в ситуацията. Ъхъ...

       П.П.: Резултат и противодействие следствие на това и "впечатление" на родна почва... - почти кръгла нула

      • Stbd
       Stbd коментира
       Редактиране на коментар
       Ливадите вероятно са полето на изява на измамниците, защото всяко парче изоставена земя наподобява ливада. Престъпността ни е проблема, субсидиите са следствие и също и надали са голяма изгода за фермерите заради силната намеса в работата им

     • #9
      Толкова сте далеч от темата и говорите неверни неща, та изобщо не намирам смисъл да пиша повече в темата.

      За размера на субсидиите пък изобщо не коментирам.
      Само ще кажа, че и по 1000 лева на декар субсидии да дават-на нас-обикновените земеделци пак няма да остане нищо от тях.
      Ама всички сте се вторачили в субсидиите, и само те ви бодат очите.

      Аман!
      Има ли желание-има и начин!

      Коментар


      • #10
       И аз това казвам, че субсидиите са страничен и маловажен въпрос.

       Коментар


       • #11
        Въпросът (с разпределението и вида на субсидирането в земеделието е един от основните (да не кажем - основния) стоящ за решаване пред ЕС ама щом сте рекли, че са "страничен и маловажен въпрос"...

        - Пример пак от родната действителност (и че не само "ливадарите" са тарикати) :
        преди няколко години бяха увеличили доста ставката за черупкови плодове (орехи и пр.).
        Едни "фермери" сдобили се с не малко количество земя от общинския фонд (т.е. купена на безценица) решиха, че е "грехота да не се работи" и я направиха "орехова градина" с .... "посадъчен материал" събран от циганите из цялата околия (де що намериха саморасляци..)
        Разходите в годината им са вероятно към 10-15 кила бензин да я косят и три кила вар да бъдат варосани оцелелите "фиданки" (че хваща окото на комисията като дойде на проверка) ...
        Т.е. - таз "градина" е една напълно изгубена за земеделието площ, която ще си стои такава докато "капят пари от нищото" ... !

        Някакви други образи пък (не са нашенци) са си купили пак от общински или държавен фонд една друга, готова , подобна "орехова градина" (садена още по Татово време, също с единствената цел - получаване на субсидия ...).
        Та тез юнаци поизкастриха де що беше оцелял кръндек, удариха им и те една вар и направо продават масива на близо четворна над пазарната цена щото това било "екологично чиста орехова градина готова за експлоатация"
        (ако тръгна с една попска торба надали ще я напълня от над 50 декара )
        Смятам е излишно да уточнявам, че няма начин да не им "капят" и на тях парите докато чакат златния си купувач .

        П.П.: И никой от тия всичките (тарикати) не е престъпник, нито пък измамник!
        - Няма как да си такъв след като не нарушаваш нито един закон или нормативен акт!
        Просто разните подобни "мерки" ала "развит кумАнизъм" водят неизбежно до такъв резултат и картина

        Коментар


        • Stbd
         Stbd коментира
         Редактиране на коментар
         Ореховите градини не са предмет на въпроса "бели петна" и ползването на същите под аренда. В България земеделието и основните измами са в полевъдство, пасища и някои други по-дребни.
         Дребните фермери имат далеч над 10-20-50 декара.

        • BulAf
         BulAf коментира
         Редактиране на коментар
         Поста е от ясно по-ясно за какво е - мушенгийте със субсидийте и реалната вреда, която нанясят.
         (накъдето се отплесна леко темата).
         Нещо, проблем в четенето с разбиране ли или що ... ???

         П.П.: И 50 декара при зеленчукарите, овошките и лозята са далеч, далеч от "дребно" фермерство!
         Житото, мамулЯ и "слънчогледа - Слънчо гледа" не са центъра на Вселената
         Последно редактирано от BulAf; 15-04-21, 15:30.

       • #12
        И понеже темата избяга в страни...
        - Това е сайта на кадастъра.
        В него всеки може да си проверява де що имот има из републиката чия собственост е (държавна, частна, общинска, публична, пътища и прочие), как е ситуиран на местността (с аерофото слоя), и т.н.

        https://kais.cadastre.bg/

        П.П.: Не мога да се изкривя - браво на герберите (или които там са отговорните да го има) че го направиха. Категорично - изключително полезен!

        Коментар


        • andry2
         andry2 коментира
         Редактиране на коментар
         В това няма регистриране ,дано имате нерви

        • kbot
         kbot коментира
         Редактиране на коментар
         Кадастър все още има тук-там и все още има неверни данни.

       • #13
        Може пък монокултурното натоварване на обработваемата земя също да е въпрос.. но за който не пише във вестника. Да, браво на герберите, а ако и информацията в кадастъра беше и вярна, нямаше да е поредната герберска мушенгия. През кадастъра би трябвало да е достъпна и информацията за "неизвестните" собственици на така наречените "бели петна".
        Последно редактирано от Stbd; 15-04-21, 07:24.

        Коментар


        • BulAf
         BulAf коментира
         Редактиране на коментар
         Няма такова нещо като "неизвестни собственици" (хеле пък на "петната")!

         - И сигурно ще е мушенгия, да ....
         След като освети, че де що държавни и общински земи имаше са били "изкупени" от разни фирми (често намиращи се на другия край на България) , фондации, "пенсионни фондове" и прочие седименти.... - е как да не е "мушенгия"

         П.П.: ЕК не надава вой за "монокултурното натоварване", а че 80% от субсидирането изтича в ръцете на няма и 20% от всички бенефициенти получаващи субсидия.
         Сигурно и те не са прочели правилния вестник деева
         Последно редактирано от BulAf; 15-04-21, 15:30.

        • Stbd
         Stbd коментира
         Редактиране на коментар
         В нивите на всеки полевъд се вижда за какво дават зор от ЕС. Личи си от това какво и как е засято. Някои от нещата са задължителни и наложени от онези с воя.

       • #14
        Bulaf не разбирам защо е това озлобление към хората произвеждащи хранатата ти, но си мноого далеч от истината. Далеч си от сумата за субсидията на декар, далеч си от идеята на белите петна, далеч и от схемите за източване на субсидийната помощ. Тези 70-100 лева на декар, които си цитирал субсидия са поне х2 на истинските, които се получават. Най-високи субсидии получават черупкови, след това трайни насаждения, грудкови, зеленчуци, пасища сигурно има и други схеми, за които не знам. Далаверата се прави с черупковите-позасясят едни дръвчета, или купят стари градини и ги регистрират био. Трайните по същия начин, картофи/моркови/и причие се минава със сеялката, и пускат най-гложавите семена. Всичко това е вярно, но субсидиите са разделени на:малки-до 300 декара получават 100%субсидия,средни до 1000декара 70% и над 1000 при които мисля е на 50%. А тези последните са точно омразните от теб "големи риби" я сега сметни за 1000декара 50%от цитираните от теб 70лв/декар и наем от поне 35лв на декар колко е получил земеделеца?
        За съществуването на белите петна съм 100%за,пълно безумие е да дадеш всичко от себе си за една земя, за да получиш добра реколта и 2-3 петна да ти заразяват продукцията през годината, да не говорим че е и трудно за работа да я заобикаляш.
        В наше село пасища няма, имало е но общината ги е продала(това е друга схема измислена от залязващите гербаджии) пасищата като бели петна които ни се предлагат са едни скали, с изкопи колкото кола да потъне, а цената е 65лв/декар наем. Ако ги вземем трябва да ги приведем във вид на пасище, а не на гора с дупки, ще ни струва поне 2-3000лв и после ще вземаме около 70-на лв на декар за пасище. Дали си заслужава?

        Коментар


        • Кольо
         Кольо коментира
         Редактиране на коментар
         Що се абиш? Нали виждаш, че има компетентни хора, кво се правиш на знаещ?..

       • #15
        Ми може и "колегата" да иска да стане милионер като нас

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

        Зареждам...
        X