За борба с плевелите вземи Диовид . Системен вегетационен хербицид за борба срещу едногодишни широколистни плевели и паламида при пшеница, ечемик и царевица.И зависи за къде ще го ползваш- за нива ли или в двор,на малка площ? Дано ти помогне това. Виж в този сайт има и други http://www.rz-gochev.com/products/3
Последно редактирано от Детелина 74; 29-03-09, 19:31.
Ами из двора и около къщата,че много плевели се навъждат,аз ги копая те след 1 свдемица пак поникнали и никнат през всякакви пролуки,а така като ги напръскам исъхнат и после с кибрита Досега ползвах Раундъп и съм доволен,но го свърших и сега викам да пробвам и нещо друго,ей така просто от любопитство.Иначе Раундъпа вършу перфектна работа.И хубавото е че няма полезни разстения до плевелите
Ако е машина, нека бъде немска!
XJR 1200
ETZ 150
Kawasaki Ninja ZX10R
Ами из двора и около къщата,че много плевели се навъждат,аз ги копая те след 1 свдемица пак поникнали и никнат през всякакви пролуки,а така като ги напръскам исъхнат и после с кибрита Досега ползвах Раундъп и съм доволен,но го свърших и сега викам да пробвам и нещо друго,ей така просто от любопитство.Иначе Раундъпа вършу перфектна работа.И хубавото е че няма полезни разстения до плевелите
Честно да ти кажа и аз т.т. ние на село също ползвахме Раундъп и имаше ефект, наистина помага,но да е само за плевели,защото преди няколко години го ползвахме за друго- имахме на нивата боб един декар,и вместо да го копаме редовно - та взехме че го напръскахме и..... ужас,плевели нямаше,но имаше повреда за боба,е небеше много голяма,сигурно от препарата сме сложили малко.Но щом е само за празно място- без да има нещо сято друго,не е проблем.
Раундъп е "тотален" хербицид. Т.е. унищожава всичко върху което попадне. Затова се използва само когато е сигурно, че няма да попадне на културни растения. Поема се през листата, но се придвижва до корена, и там върши пъкленото си дело.
Раундъп е запазена марка на Монсанто. Други големи химически компании също произвеждат препарати със същото активно вещество, но под друго име. В агроаптеките знаят кое какво е, и за какво се използва. И как. Другият начин е допитване до агроном. Но читав, с повечко стаж, по възможност да е работил преди 1990 г.
Детелинке, тези препарати които са за борба с плевели в някакъв посев са с ограничен спектър на действие. Ще унищожат дадени плевели, но други ще си свиркат. и ще растат все едно не са пръскани. Та за унищожаване на всякаква растителност най-добре си е Раундъп. Или подобните нему, но няма голямо значение.
Последно-когато приготвяте работният разтвор спазвайте посочените в указанието за употреба дози и концентрации. Варирайте винаги в плюс, така засилвате ефекта, никога в минус. Даже завишаване на дозата с 15-20 % е за препоръчване.
И не на последно място-спазвайте изискванията за безопасност-дадени са на етикета.
Успех с борбата с плевелите
За Плевели РАУНДЪП
Тотален листен системен хербицид за борба срещу едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели.
ЗАБЕЛЕЖКИ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ:
За постигане на оптимални резултати при приложение на РАУНДЪП , плевелите трябва да имат достатъчно листна маса, да бъдат свежи в процес на активен растеж.
• Да не вали дъжд 3-4 часа след пръскане.
• Да няма вятър и роса.
• Третирането да се извършва при температура не по-висока от 25˚С.
• Раундъп унищожава зелената маса на всички растения. Да не се пръскат зелените части на лозата, овощните дървета или други културни видове.
МЕХАНИЗЪМ НА ДЕЙСТВИЕ:
РАУНДЪП е системен хербицид, който се поема от зелените части на плевелите и се транслоцира до всички растежни точки, включително подземните коренища и коренови издънки на многогодишните плевели. Препаратът действа върху ензимите, необходими за синтеза на аминокиселини. Вследствие на това действие плевелите постепенно пожълтяват, некротизират и загиват. Едногодишните плевели загиват до 1-3 дни, а многогодишните до 12-16 дни след пръскането.
ПРИГОТВЯНЕ НА РАБОТНИЯ РАЗТВОР:
Резервоара на пръскачката се напълва до половината с чиста вода, след което се включва бъркалката и се прибавя необходимотоколичество РАУНДЪП. След това резервоара се допълва догоре с вода. По време на пръскането разбъркването на разтвора трябва да продължи.
Да се пръска с 10-20 литра работен разтвор на декар.Ами честно да ти кажа беше преди години,но,слагаш вода в пръскачката - около 20литра, а от препарата мисля,че бяха 2 капачки,доколкото знам, и зависи колко квадрата площ е за пръскане.
Щом немаш полезни растения ползвай тотален хербицид: http://www.rz-gochev.com/product/55
Това има една и съща активна съставка с раундъпа, а струваше около 22 лв миналата година. Аз доволен.
Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!
нащо селище имаше сериозни проблеми с балура и бабините зъби,с раундъп пръскаме всяка пролет,лято/поне 2-3пъти/ и есен,трябва да ви кажа,че няма грам тревичка,стига да е редовно пръскането особено след дъжд.Като сме там хората викат как сме си поддържали селището и сме го били копали всяка седмица та ако няма полезни култури ви препоръчвам раундъп,цената на литър е окло 20лв. с една бутилка 1литър изкарваме един сезон -5 -10 пръскания
А за борбата с широколистни плевели в райграса ползваме аминна сол едно шишенце 250мл. е окло 4лв. ,обаче ако има. пирей-иглолистен,райграса-иглолистен, ако земете да пръската с препарат за иглолистни и райграса заминава,така че го имайте предвид.
След всеки дъжд ли трябва да се пръска за да няма трева.И да попитам,имам две дървета в двора ако напръскам с раундъп ,дали ще им стане нещо.И ако искам след няколко месеца да сея райграс дали ще се хване.
След всеки дъжд ли трябва да се пръска за да няма трева.И да попитам,имам две дървета в двора ако напръскам с раундъп ,дали ще им стане нещо.И ако искам след няколко месеца да сея райграс дали ще се хване.
Пръска се само когато има нещо върху което трябва да се пръска. На дърветата няма да им стане нищо, ако ги покриеш с нещо, а пък и те са високи, та ако пръскаш тревата долу, няма как хербицида да стигне до листата на дърветата. Раундъп прониква САМО чрез листата. Раиграса ще се хване след пръскане с раундъп, обаче преди това трябва да поливаш поне 10-на пъти площа и да пръскаш с раундъп поне 3-4 пъти през около месец, за да е почти сигурно че терена ще е попочистен от плевели и раиграса няма да е омешан с плевели. Инак ще имаш много ръчна работа по почистване на раиграса, след като поникне.
Пръска се само когато има нещо върху което трябва да се пръска. На дърветата няма да им стане нищо, ако ги покриеш с нещо, а пък и те са високи, та ако пръскаш тревата долу, няма как хербицида да стигне до листата на дърветата. Раундъп прониква САМО чрез листата. Раиграса ще се хване след пръскане с раундъп, обаче преди това трябва да поливаш поне 10-на пъти площа и да пръскаш с раундъп поне 3-4 пъти през около месец, за да е почти сигурно че терена ще е попочистен от плевели и раиграса няма да е омешан с плевели. Инак ще имаш много ръчна работа по почистване на раиграса, след като поникне.
Благодаря ти за отговора ,Едното дръвче е малко и ще го покривам ,като пръскам ,не ми се говори за копане и почиставане ,цяла седмица тренирам с мотиката .За това ще напръскам с препарата ,дано и лападът го умори.
Коментар