Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изнесохте ли разсада?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Изнесохте ли разсада?

Майка ми беше стара бахчеванджийка и въпреки това не слушаше съветите на агронома(а в моето село агроном беше Боян Хайтов - племенник на писателя).

1. Разсада- говоря за доматите - изнасям още към 10 април. Въпреки че може да го попари слана, рискувам 10-15 коренчета. Но оцелее ли - бера едри ранни домати преди всички!

2.Садя доматите на равно място. Ако ги садите в предверително изкопони лехи, още при първото прекопаване лехите ще изчезнат. Правя така. В реда през 60 см. буча по два корена за един кол, завити с вестник да не ги гризе поповото прас Междуредието зависи от това колко сте дебели.
    3. Окопавам и колтуча ак без лехи, но когато растенията станат високи 50-55 см. оформям лехите и поливам

4. Разсад купувам на пазара от проверени лелки, които ми запазват дебели яки растения с виолетов цвят. Те са най-добри и ще изпреварят в растежа си останалите.
    Не вярвайте на красивите картинки на купешките семена!

5. Стъблата на доматите не обичат железните колчета от бетонна арматура. А връзването правя на "осморка" - две стъбла на един кол. И никакъв сезал! Цепите ивици от ватени наполеонки. Те нежно докосват и не дразнят нежните стъбла..

6. След поливане, а то не бива да става по стръмни вади, посипете дъното им с рохка влажна пръст. Така ще намалите изпарението.

...................................................................................................................................................... ......................................
    7 Всеки от вас е наблюдавал в късна есен изсъхналите стъбла на редовните домати. А в дъното на градината , покрай плета зеленеят от непукизъм зелени стъбла. Това са саморасли домати. Те са поникнали от семки.
    Посейте през февруари доматено семе в редове, както по-горе и чакайте. Те знаят кога да поникнат. И не ги ловят никакви болести. И ще имате домати до ноември.

7.Колчета от прави клони на леска изгниват на втората година. Ползвайте колчета от чам. Ще ви служат дълго.

...................................................................................................................................................... ..................................

8. За да спасите чесъна от гниене, напръскайте го през март с метличка с зелева чорба.

9. А за да върже зелето кочан е нужен или дъжд, или да се полее с маркуч от високо с разпръсната струя.

...................................................................................................................................................... .........

Сигурно има и по-големи майстори-зарзаватчии, но и моят опит може да бъде полезен за начинаещите.

Поздрави, Симеон.

От: Изнесохте ли разсада?

Много полезна информация. Днес си мислех защо тези красиви светло зелени листенца на доматите са станали тъмни отгоре и виолетови отдолу Рискувах и ги засадих преди 10тина дни, но все още боледуват...А как стой въпросът с патладжаните?

Коментар

Първоначално публикуван от mimi77 Преглед на мнение
      Много полезна информация. Днес си мислех защо тези красиви светло зелени листенца на доматите са станали тъмни отгоре и виолетови отдолу Рискувах и ги засадих преди 10тина дни, но все още боледуват...А как стой въпросът с патладжаните?
      ................................................................................................................................

Мими разсадът, който си купила е правилният разсад. Той е добре изпечен. Но всеки разсад изтръгнат престоял и пренесен на друго място преболедува. Не го поливай една седмица, за да не стане ленив.
      .................................................................................................................................

Патладжаните и картофите, ако и да не са близки роднини, са голямо лакомство за колорадския бръмбар. Спасеение няма ,освен събиране на ръка и - в крематориума.

Съседът ми голям трудолюбец завъди колорадски бръмбар, а при мен няма! А през обедната почивка, докато всички спят, напрових стрелки с камъчета и ги белнах с вар. Стрелките насочих срещу неговите картофи. За малко да си развалим достлука...А жена му повярва и още не ме поздравява-
      Аз съм мърляч в градинарството.Съчетавам добрите методи с по-малко труд
      ....................................................................................................................................................
      В Нови Хан почина от поркане талантливият разказвач и гооолям ловец Дончо Цончев. Да не сте били съседи? И Стария не е далеч от вас.

Коментар

Не съм купувала разсад, февруари месец си засях сама. От както насадих доматите в градината не съм спирала да ги поливам с какво ли не...
        Миналата година в края на юли купих от пазара разсад патладжани и видях колко колорадски бръмбари събира. Обаче октомври голяма радост като набереш и изпечеш за някоя гозба. Чудех се по едно стръкче ли се засаждат или като доматите по две./мин. година ги засадих по едно коренче/

Коментар

Симеоне,умен човек си,що садиш по 2 корена на 1 място?
          Ако ти и съпругата ти се храните от 1 паница,ще се нахраните ли достатъчно,за да дадете после всичко от себе си? Същото е и с растенията
          Нищо не мога,и нищо не знам...

Коментар

Първоначално публикуван от митре Преглед на мнение
            Симеоне,умен човек си,що садиш по 2 корена на 1 място?
            Ако ти и съпругата ти се храните от 1 паница,ще се нахраните ли достатъчно,за да дадете после всичко от себе си? Същото е и с растенията
            =======================================================================================================================

От икономии на колци, Митре. Пък и по двамка не им е скучно.
            Аз сериозно подготвям почвата с огнил компост. По време на цъфтежа и завръза шербетувам с пресни говежди лайна. Такава почва може още корени да изхрани.

Да имаш истински семена, или разсад от истинския наш "Идеал"?(Де се изгуби? Що замълча?)

Коментар

Нямам такова наследство.
              Съжалявам.
              Нищо не мога,и нищо не знам...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X