Обява

Свий
Няма добавени обяви.

На някой да му се ходи до Алински монастир?

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • #16
  До: На някой да му се ходи до Алински монастир?

  Пробвайте в Роженския манастир, моля. Там има уникални стенописи, които вманиачени духовници не позволяват да документираме...
  Роженския манастир е единственото място дето срещнах много голям отпор от братята. Беше точно няколко месеца след смяната на брат Джон с едни млади и зомбирани божи служители. И дарение направих и два дни разговори, и те почерпиха няколко пъти от тяхната ракия, и "йок, та йок". Добре че за цялото това време успях да поснимам малко тайно. Нищо лошо не се случи на иконите и стенописите...............
  Последно редактирано от vladstudio; 23-01-10, 11:11.
  Тази земя, по която тъпча сега,
  тази земя, която пролетен вятър пробужда,
  тази земя – не е моя земя,
  тази земя, простете, е чужда.

  Коментар


  • #17
   До: На някой да му се ходи до Алински монастир?

   Първоначално публикуван от karies Преглед на мнение
   Нямаше досега. Новия закон все не мога да го прочета, де. Тъкмо почна и поредния абзац ме вбеси и... Така или иначе може - има местни разпоредби, правилници за вътрешен ред и т.н. Това за паметници под открито небе едва ли важи. Все пак са вътрешни разпоредби . Иначе - има и авторско право и най-често - местно-ФЕОДАЛНО...

   Пробвайте в Роженския манастир, моля. Там има уникални стенописи, които вманиачени духовници не позволяват да документираме...

   Ахам, колкото светкавицата уврежда икони, толкова стенописите са икони. А на снимките са стенописи. Впрочем "фреско" е и техника и не се използва в случая, ама за това не бих спорил, пък не съм и много подготвен .
   За забраната на снимане със светкавици (на най-различни места по света, не само при "вманиачените духовници") има две коренно различни причини:

   а) ВСЯКА силна светлина бавно поврежда ВСЯКО рисувано изображение - без значение от пигментите и техниката, рано или късно нарисуваното избелява, ако го свети слънцето или ако го стрелят обезумели туристи със светкавиците от сутрин до вечер. Ако "Сибирски" е направил десетина снимки, на стенописите им няма нищо. На популярни места с як туристопоток си е съвсем основателно да забраняват светкавиците, за да си предпазят картините, стенописите или каквото и да има рисувано.

   б) снимането със светкавица предполага що-годе професионално заснемане - или поне резултатът е снимка, в която всичко се вижда и е на фокус. Т.е. снимката е употребима и с евентуална търговска цел, което директно ощетява стопаните на съответния паметник откъм продажба на картички, албуми и всичко останало.

   По точка а) мисля, че всичко е ясно, и всеки сам може да си направи преценката дали и как да снима. По точка б) - не ми липсва нито техника, нито опит да направя прилична фотография на подобно място, но ако наистина искам да имам под ръка репродукция от някоя картина или икона, ще отида и ще си купя картички или албум за съответното място. Просто защото добрата репродукция се свети и снима по съвсем друг начин, и не виждам никакъв смисъл от синкави плоски снимки, пълни с бликове и отражения, ако можеш да си набавиш качествени отпечатани репродукции.

   Точно баш стенописите на Роженския манастир са документирани в предоволен брой албуми, и не виждам какво толкова патриотично ще извърша, като ги "документирам" любителски с подръчни средства, за да си допълня архива на компа с още няколко мегабайта "жипези".
   Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

   TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

   Коментар

   Активност за темата

   Свий

   В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

   Най-много потребители онлайн 7,747 в 09:48 на 20-03-21.

   Зареждам...
   X