Обява

Свий
Няма добавени обяви.

TPPMANN A5 и TIPPMANN 98 RENTAL - маркери за пейнтбол

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • TPPMANN A5 и TIPPMANN 98 RENTAL - маркери за пейнтбол

  След известно проучване в което най-много се задълбочи Събин и разбира се слушайки мнението на Obersturmbahnfuehrer избрахме за лично оръжие (маркери) производството на фирмата TIPPMANN.

  Съответно два от моделите TIPPMANN 98 Rentall и TIPPMANN A5.

  За двата модела има изписано много по разните специализирани форуми, но за съжаление малко по техническите и механични отличия между двата модела. От друга страна цените им доста различни и това предизвика сериозен интерес у нас.

  Първо няколко думи за двата модела и това какво се знае за тях.

  TIPPMANN 98 RENTALL е модификация на TIPPMANN 98 която е предназначена специално за пазара на маркери под наем. Модификацията се появява след големия пазарен успех на 98 – стандартно изпълнение и в нея има разни малки отлики, които са с основната идея пушката да е по-здрава и издръжлива при по-сериозно натоварване особено, когато е под наем. Оттам идва и името RENTALL т.е. предназначена за даване под наем. Този модел поне доколкото ми е известно на мен не може да се купи в свободна продажба, идва в опаковка на кашони и е предназначен за големите фирми организиращи игри и даващи маркери под наем. Това за продажбите в България поне не е вярно, защото нашия приятел Obersturmbahnfuehrer-а ни осигури от тях и освен това има намерение да я продава на всеки желаещ. Накратко модела RENTALL е най-здравия и непретенциозен маркер на TIPPMANN правен някога от компанията.

  TIPMANN A5 е маркера който TIPPMANN позиционират като висок клас, естествено и цената му е съответна. Наистина никъде не срещнах сериозно описание на отликите между него и модела 98. Затова и се заехме с цялостното разглобяване на двата и сравняване на устройство, качество на изработка и решения в двата модела. И така първи впечатления ето и снимките на двата маркера:


  TIPPMANN A5:
  TIPPMANN 98 RENTAL:
  A5 e определено следващата стъпка след 98. Конструкцията му макар че заимства много от елементите на 98 е по-добре измислена и дори на наглед по-проста. Избегнати са редица конструктивни усложнения, които имат място при 98. Най-вече А5 е направен така, че разглобяването му и сглобяването стават за секунди и то с елементарни инструменти, които си идват в комплекта към него. Да не говорим, че разглобяването само за смазване е за 2-3 секунди и не изисква никакъв инструмент защото основните детайли се свалят само чрез едни щифтове които са от типа щтрак-щтрак. Вижда се, че конструкторите от TIPPMANN са свършили сериозна работа имайки като основа вече успешния модел 98.

  По форумите се носят разни легенди от рода, че видите ли А5 е правен от композитни материали, а пък 98 от алуминий и респективно е по-здрав. Няма такова нещо, и двата моделът са направени от еднакви материали и по еднаква технология. И на двата корпусите са алуминиеви – силуминови отливки, вътрешните части са в известна част абсолютно еднакви. Както и по-горе отбелязах основните отлики са в конструкцията, а не в технологията и материалите.

  Досега имах опит само от разглобяването на истински оръжия и да ви кажа, когато разглобих двата маркерът бях шокиран от технологичното ниво. Спрямо реални оръжия технологията за изпълнение на маркерите прилича на домашно производство и то правено на тъмно... Но все пак явно тук натоварванията са много по-малки и респективно желанието и възможностите за поевтиняване по-големи. Представям си как изглеждат разните евтини китайски маркери отвътре...!

  Маркерите се смазват с обикновена оръжейна смазка, нещо, което препоръчвам да се прави регулярно. Въобще след като се запознах по-подробно с конструкцията смятам, че маркера си изисква регулярна поддръжка и поддържане, за да служи дълго. По принцип вътре няма нищо, което да не може да се замени, нито пък виждам нещо, което да е много скъпо като ремонт или резервна част. Хубавата новина е, че основните и най-натоварени механизми са направени от метал и техническа пластмаса, която, доколкото мога да преценя е от добро качество.

  И при маркерите е като при автомобилите. Екстрите правят модела... Събин воден от принципа си първо да си поръчва тунинги а после това за което са предназначени вече беше доста напред с материала... След като сваляхме, монтирахме и демонтирахме наличните екстри достигнахме до следните изводи:

  От дълга цев има смисъл, но без да се прекалява. Прекалено дълга цев не носи нищо кой знае какво, но за сметка на това е неудобна. Общо взето има смисъл до цеви с дължина 14”-16”. От всички екстри най-добрия ефект, който видяхме е от добавката за газово разширение (разширителна камера) и редуциране на налягането. Добавя се зад дръжката на А5 и служи да намали налягането на газа до по-приемливи стойности и респективно да намали общото охлаждане и възможноста да излиза в течна фаза. Подобрява групируемостта и точността определено и доколкото се твърди (не сме го проверили) намалява разхода на газ. Но каквито и екстри да имате не забравяйте, че качествата на топчетата са от първостепенно значение. И то колкото повече екстри толкова маркера става по-претенциозен към топчетата. Този ефект забелязахме и при дългите цеви. С дълга цев шанса калпаво топче да се спука е в пъти по-голям, отколкото при къса цев. Надяваме се скоро Obersturmbahnfuehrer-а да организира и внос на качествени топчета, за да има смисъл от сериозните тунинги.

  Но малко кривнах встрани от темата. И така другите основни отлики между А5 и 98 са пълначката, бутилката, резбата на цевта и броя топчета в „хопъра”. Бутилките са съвместими, А5 идва с по-малка, но пък по-удобна за носене. А5 отново има по-малка кутия (хопър) за топчета и е изнесена малко в страни, което може и да е от някакво значение при стрелба в малки пространства, но при горски бой няма значение. Цевите за съжаление са с несъвместими резби, на А5 е с много по-ситна резба. Принудителното пълнене при А5 е една сериозна екстра, която според мен си заслужава. Позволява по бърза стрелба и даже стрелба при по-голям ъгъла спрямо стандартните маркери с гравитачно пълнене. Естествено това е и още един елемент, който може да бъде счупен лесно, но така или иначе маркерите са много по-нежни и чупливи в сравнение с реално оръжие.

  Като заключение бих препоръчал 98 RENTALL на всички, които искат да имат сериозен и добър маркер. А5 е за хора, които искат най-доброто от разумните неща. Естествено има и други маркери, които превъзхождат А5, но цената им надхвърля разумните рамки, а резултатите ще са незначително по-добри на фона на парите, които струват...
  VPetrov.photography

 • #2
  Някои уточнения само. Предназначението на разширителната камера не е да намалява налягането, а да осигури еднакво налягане при всеки изстрел - аналогията му е редуктор изпарителят в газовите уредби при колите. Бутилките се пълнят с СО2 в течна фаза, но на практика в тях има равновесие от течен и газообразен СО2 с еднакво налягане. Поради тази причина бутилките не се допълват, без да се изпусне цялата газ, защото газообразният СО2 вътре е със същото налягане, с което е и течният от пълнещата бутилка. Та, докато бутилките са пълни предимно с течна фаза, през клапаните минават капки, които не успяват да изкипят равномерно за времето на изстрела и налягането е различно за всеки изстрел, според това колко течен СО2 се е промушил и не е изкипял. Това естествено не е болка за умирачка, но за прецизна групираност си трябват еднакви условия за всеки изстрел. Отделно, пестенето на течен СО2 увеличава възможните изстрели с едно пълнене.

  По въпроса за тази модификация на 98-цата - това е т.нар. Heavy Duty комплект с по-дебело покритие и преоразмерени части, които са се оказали слаби в стандартния вариант, по-голяма бутилка за повече изстрела с едно пълнене, по-издържливи на експлоатация маски и някои дреболии. Тази модификация се продава само в комплекти по 10 и няма практика да се "дроби", за отделни играчи. Нашето виждане обаче е, че за целите ни е задължително да осигурим най-здравите пушки на пазара. Това е комплектът с най-добро съотношение цена/качество за "непрофесионални" играчи. Друго предимство на тази модификация спрямо повечето в обръщение е т.нар. Anti-Chop Technology (кривата "тел" над буталото), която отчита дали топчета е попаднало правилно в камерата, за да не го размаже буталото насред пътя.

  Отделно, за 98ците имаме разширени и базови ремонтни комплекти (винове, уплътнения, чарколяци и т.н.), които ще снимам и ще покажа.

  Коментар


  • #3
   И никъде нито дума за $$$ Дайте цена, че тогава да избираме

   Коментар


   • #4
    Пуснал съм ги в "Купувам-продавам", ама явно ще трябва и тук да ги има.

    Коментар


    • #5
     Давай!

     Коментар


     • #6
      Ей така май ще стане по-лесно:

      http://forum1.offroad-bulgaria.com/viewtopic.php?t=5636
      Път без препятствия обикновено не води до никъде.

      Коментар


      • #7
       Ми, много ми хареса това, че разяснявате нещата и сте си направили труда да попишете! Еваалаа!
       Надявам се, че за Войната2 ще има пушкала за 60 човека.
       Лично аз в момента се чудя, дали да наблегна на екстрите(дълга цев, например), или на по-стандартното и надеждно изпълнение.
       ? Говорим, за нови неща, нали?! Или втора употереба и рециклирани?
       ...Стояне, ще ти пусна ЛС, като се начудя. Зодия "везни" съм, та ще се позабавя.

       Коментар


       • #8
        Аз ще дойда в неделя да пробвам и двата варианта и тогава ще реша

        Коментар


        • #9
         Нещата не само са нови, ама още са неразработени и Венци бая щрака предпазителите на неговите, докато се разшават.

         За който се чуди, ще направим една демонстрация в неделя на моделите и екстрите, та да избере най-добрия вариант за себе си.

         Опитът на Сабин е, че когато се стреля с СО2, разширителната камера е първата екстра за слагане. Аз самият още не съм видял що за чудо е това на практика.

         Няма смисъл в момента да бързате с поръчките, тъй като така и така остана само една А5ца, а 98ци има предостатъчно.

         Сумарно към момента разполагаме със 100 комплекта (къде лични, къде за наем), така че сме бетонирани. Отделно се заформя нова доставка скоро, като видим на какво да наблегнем.

         Коментар


         • #10
          В неделя мога да покажа и камуфлажните стикери, циклона и на типман прекрасната чанта за 98-цата.
          LZ1RED

          Коментар


          • #11
           а аз евентуално да ви покажа дъъъългата си цев и response тригера който ги види вече ще съжалява
           no signature no problems

           Коментар


           • #12
            Пробвахте ли кривата цев?

            Коментар


            • #13
             Още не сме я пробвали но според трети източници пък и имайки в предвид принципа и на действие ще я пробваме като измисли Ober....-а как да достави качествени топчета. За съжаление в момента в България никой не внася необходимите за целта топчета... Но се надявам скоро положението да се промени...
             VPetrov.photography

             Коментар


             • #14
              Аз не съм очарован от нея..
              Дано да е от топчетата..

              Мисля си, ако си ги направя калибрирани от тефлон, дали няма да е по-точна?

              Коментар


              • #15
               Първоначално публикуван от Volk
               Аз не съм очарован от нея..
               Дано да е от топчетата..

               Мисля си, ако си ги направя калибрирани от тефлон, дали няма да е по-точна?
               Недей така !
               Ние ловците си имаме гумени браникета !
               LZ1HKW
               Реглаж на преден и заден мост
               My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 4,385 в 20:28 на 18-02-20.

               Зареждам...
               X