Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Места за SCUBA гмуркане

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Места за SCUBA гмуркане

  В тази тема можем да споделяме местата, които сме харесали за гмуркане и контактна, както и друга информация. Предлагам да "болдваме" държавата и датите, на които са правени гмурканията, за да може човек с хвърляне на един поглед да избира държава и време през годината, които го интересуват, за да чете направо там.

  Предполагам, че повечето от вас знаят къде и кога да ходят да се гмуркат, но аз, като начинаещ, често си задавам този въпрос, тъй като нямам опит, нито познати водолази, с които да се консултирам. Предполагам, че освен за мен, подобна информация ще е полезна и за други.

  Ще започна, със скромния си опит. Бих препоръчал две места, които ми харесаха, не поради невиждани чудеса, а поради много доброто съотношение "цена/разстояние от България/качество на обслужване/приятно преживяване":

  1. Гърция, 1-8 септември, Халкидики, село Каламици, плажа на къмпинга. Мястото е познато на почти всички, тъй като е съвсем близо до България, затова ще спестя излишна допълнително информация относно хотели и ресторанти.
  Името на дайвинг центъра е Blue Diving. Инструкторът с когото се гмурках е Грегъри (казват му Гре, ПАДИ инструктор е) и съм доволен от работата му. Стандартната цена беше 35 евро на гмуркане с тяхно оборудване изключая неопренов костюм, който си имам, (от лодка). Може да се намали като се договори пакет от няколко гмуркания, както постъпих аз.
  Началото на септември се оказа собено подходящо време, защото няма много наплив от гмуркачи - две от гмурканията си бях само с инструктора, а на другите имаше 1 или 2-ма души освен мен и инструктора. Водата беше 25 градуса, видимостта беше 20 и повече метра. Имаше термо-клинове с температура 10-11 градуса. На едно място, на дълбочина около 20 метра има поставена статуя, в човешки ръст, на жена, чиято глава е риба (след гмуркането попитах за името й, но го забравих ). Има и много други красиви места, които посетихме.
  Обръщам внимание, че това не е основния и най-известен дайвинг център на Каламици (не му зная името), който се намира на плажа на селото!!! В него най-ниската цена, която успях да постигна беше 45 евро, при пакет от няколко гмуркания, а когато правиш 5-6 гмуркания разликата от 15-20 евро на гмуркане си има значение.
  Blue heaven се намират на следващия залив, в посока юг, на който залив е разположен къмпингът на Каламици. Двата залива с плътно един до друг.

  2. Гърция 6-8 октомври, Пелион (Волос). Мястото е изключително красив залив с множество острови в него. Бях в комплекс Леда, който си има дайвинг център. Всъщност от дайвинг центъра ми бяха направили резервация и ме чакаха, когато пристигнах, защото беше началото на октомври и комплексът почти нямаше посетители, поради което не работеше активно. Хранех се (всъщност само вечер ядех, заради морската болест ) в близкото село Хорто, в единственото работещо заведение. Намира се на плажа и е с много добро готвене на телешко месо. Имат и добро наливно червено вино. Цените са 8-10 евро за основно ястие и 4-6 евро за салата, но порциите са огромни.
  В комплекса също имаше работещ ресторант, но ми беше препоръчан този в Хорто.
  Ето линк към комплекса: http://www.ledapelion.com/index.html
  Дайвинг центърът се казва Diving Pelion http://www.divingpelion.gr/english/home.html
  Инстуртор (PADI) е Парис, с него работи и съпругата му Дина. Цената беше 40 евро, но също подлежи на коментар, ако се договори пакет от няколко гмуркания. Цената включва оборудване.
  Гмурканията бяха по 2 на ден, от лодка, като на лодката се почива между двете гмуркания, пие се вода и се ядат кроасани, осигурени от дайвинг центъра. Парис прави и много снимки, след което ти ги подарява.
  Тук могат да се видят няколко от снимките: http://okteam.snimka.bg/hobby/diving...er-2011.626395 (съжалявам ама Нарцис (сиреч моя милост) е качил основно снимки, на които присъства самият той , но горе-долу може да се добие представа за местността ). Посетихме 2-3 малки подводни пещери, осветявахме с фенери - беше ми за първи път, та се вълнувах .
  Тук, въпреки приключилото лято имаше повече гмуркачи и групата ни варираше между 6-8 души. Температура на водата 23-24 градуса, отново с наличие на термо-клинове. Видимостта беше 15 максимум 20 метра.

 • #2
  От: места за SCUBA гмуркане

  Много ще съм благодарен за информация къде сега, през зимата, е подходящо за гмуркане. Зная, че "около екватора" е правилен отговор, но всъщност онова съотношение (цена/разстояние от България/качество на обслужване/приятно преживяване) е от значение, както и ценна информация за пътуване до тези места, и за подходящи хотели по тези места.

  Коментар


  • #3
   От: места за SCUBA гмуркане

   Ако ви интересува мога да разпитам за Канарите и да кача инфо тук. Зная, че целогодишно се практикува спорта но май не отговаря на условието да е близо до България
   О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

   Коментар


   • #4
    От: места за SCUBA гмуркане

    Да, разбира се, че през зимата гмурканията няма да са близо до България
    Интересува ме инфото за Канарите.

    Също така ако някой има информация за гмуркания до Валенсия, ще съм благодарен да я сподели.
    Разгледах доста сайтове на дайвинг центрове от Валенсия, но все са на испански език, без опция за английски...

    Коментар


    • #5
     От: места за SCUBA гмуркане

     С подходяща екипировка местата за гмуркане през зимата са си по нашето черноморие . Нещо повече, дори е много по-приятно от колкото през лятото. Основния причинител за ниската видимост в нашето море е планктона, който не вирее при ниската зимна температура. Най-добрата видимост която аз съм имал в Черно Море е през зимните месеци и през лятото, но на по-голяма дълбочина където температурата е под 10 градуса C'.
     Approximately 29% of the Earth is land,the rest is ours...

     Коментар


     • #6
      От: места за SCUBA гмуркане

      Първоначално публикуван от Оги Преглед на мнение
      Да, разбира се, че през зимата гмурканията няма да са близо до България
      Интересува ме инфото за Канарите.

      Също така ако някой има информация за гмуркания до Валенсия, ще съм благодарен да я сподели.
      Разгледах доста сайтове на дайвинг центрове от Валенсия, но все са на испански език, без опция за английски...
      Club de buseo " Xtremesub", това е в Denia, на стотина км. от Валенсия. От там тръгва и ферибота за Палма де Майорка и Менорка, където пък има невероятни места за гмуркане!
      Между другото в горепосоченият клубсе говори български и собственика го познавам.
      Ако е рекъл Господ, април мисля да отскоча за седмица.
      Con musica el mundo esta mejor, vamos a tocar juntos!
      0879076007 Жельо

      Коментар


      • #7
       От: места за SCUBA гмуркане

       Червено море си остава най-достъпната топла дестинация за България. В Акаба температурата е около 20 градуса в момента.
       Последно редактирано от Веско; 11-01-12, 23:21. Причина: модерация
       Show must go on!
       LZ1VES

       Коментар


       • #8
        От: места за SCUBA гмуркане

        Още един глас за Червено море.
        Без значение Хургада или Шарм ел Шейх. Или на юг.
        И за предпочитане да е сафари. Преди месец се върнах от такова, нямам думи.
        Скоро ще пиша и подробно. Със снимки
        LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

        Коментар


        • #9
         От: места за SCUBA гмуркане

         С изключение на 3-4 месеца през зимата подходящо за гмуркане близко място е в Малта. Миналата година през април беше доста топло, с неопрен 5-ца влизах на 30 метра и там температурата беше 10-12 градуса. Въздуха беша 28-32 градуса, много слънце. Много интересна европейска държава с красиво море, рифове, много потънали кораби, самолети, кладенци, подводни пещери и бистра вода. Има директни полети от София. Ще пусна снимки.
         Show must go on!
         LZ1VES

         Коментар


         • #10
          От: места за SCUBA гмуркане

          Язовир Огняново! В момента вода -2,въздух -7,видимост 10м! Проверено от мен

          Коментар


          • #11
           От: места за SCUBA гмуркане

           Гърция,Крит.
           Grand Vitra ddis 2008
           SEAT Althea XL tsi 2010
           Mitsubishi Canter

           Коментар


           • #12
            От: места за SCUBA гмуркане

            Добавям място, от където се върнах преди седмица:
            Черна гора; курорт Janj (изговарят го с нещо средно между "и" и меко "н" в края - Чань)
            Намира се недалеч от гр. Бар
            В десния край (като си с лице към морето) на плажа, се намира техния дайвинг клуб - едно малко, ламаринено хале, с тераса отпред и надписи само на сръбски. На 50 м. от него е заведение, собственост на собственика на клуба (Зоран не му помня фамилията).
            Важно: там не знаят какво е дайвинг. Клубът беше затворен и търсех инструктора. Влязох във въпросното заведение и попитах за дайвинг център. Говорих с трима различни човека - двама служители в заведението и един външен. Опитахме и на руски с ныряние, но всички вдигаха рамене и казваха, че не разбират за какво ги питам. След това се сетих и започнах да описвам с жестове гмуркането и дишането през регулатора и те попитаха: "А, хочеш да се рониш у море? Нема проблем!!!" и веднага се обадиха по телефона на инструктора, който дойде да се запознаем.

            Инструкторът е мъж на между 50 и 60 години.
            Миролюб Бичанин - Бичо (така му викаха всички).
            00382 (0) 30377 065
            00382 (0) 69 022 993
            00381 (0) 37 430 367
            00381 (0) 65 30 22 993
            bbicanin@sbb.rs
            www.ronjenje.rs
            Цената беше 25 евро на гмуркане.
            Гмуркахме се само двамата, може би поради късното време на годината. Макар, че го видях да гмурка и други хора, но явно не сме съвпаднали по време.
            Каза, че има над 8000 гмуркания. Започнал 18 годишен, като военен водолаз.
            Екипировката му беше износена.
            При първото гмуркане ми направи впечатление, че няма октопуси на екипировките му (гмурках се с негова екипировка). Попитах го. Той каза, че не се ползват, защото са сложни (за туристите) и само им пречат. Въпреки, че му бях показал водолазната си карта, както и дневника си, той ме попита: "Ти знаеш ли как се ползва октопус?" Казах му, че в България, по време на курса се обучаваме да го ползваме и едно от упражненията на изпита е даване на въздух на водолаз в нужда и съвместно изплуването след това. Показах му как съм учен да го правя. Той каза, че по техните места не се ползвал октопус, като част от екипировката. Въпреки това на следващото гмуркане ми донесе чисто нова жилетка Марес и октопус. Той продължи да си се гмурка без такъв
            Гмуркахме се от лодка. Той знаеше местните бракониери и преди всяко гмуркане внимателно проверяваше кой и кога се е приготвил да хвърля бомби в района, в който смяташе да се гмуркаме!!!
            МНОГО ВАЖНО!!!​ : В Черна гора ловят риба с бомби! Затова е изключително важно да не се опитват гмуркания без местен водач, запознат с маниерите на бракониерите.
            Аз намерих неизбухнала бомба под водата. Не посмях да я пипна, а само я показах на Бичо. Като изплувахме го попитах дали можеше да я пипна докато бях долу, но той каза, че е опасно и не бива да се докосват такива бомби. Видях и остатък от избухнала бомба. В два от дните бяхме на места, на които вече бяха гърмяли и по дъното и по скатовете на подводните скали имаше много мъртва риба.

            Коментар


            • #13
             От: места за SCUBA гмуркане

             Най красиво е в Египет, в залива Акаба. Става и от Израел, ама е много тегаво с визите.
             Спортидж 2.0 ТДИ 2000г. Ceed 1,6 CRDI 2010г.Каравана Антарес 390 2015г.
             Карайте ПРЕДВИЖДАЙКИ!!!! Така и спирачки ще сменяте по- рядко.

             Коментар


             • #14
              От: места за SCUBA гмуркане

              Здравейте!
              Извинявам се за късното включване, но тук (имам предвид в Черно море) има множество прекрасни места за гмуркане на достъпна дълбочина - около 15 - 20 м. Според желанията има рекове, красиви скални образования и др. Дори зимата атмосферните условия са толкова лоши, че да не може да се влезе, но пък за сметка на това видимостта е страхотна. Както по - горе бе казано, с подходящо оборудване (сух неопрен или 7 мм мокър+ бельо) всичко е наред. Около Шабла ми е любимият район - подводница (тя е на по - дълбочко), останки от кораби по режището...впрочем отпреди две години не съм бил там , може би да са ги отнесли скрабаджиите....На юг също има много рекове - Родина, Мопанг, Кампидолио, Жак Фресине, все параходи....Вярно, че трябва и малко фантазия, за да се определят останките за кораб, но си е автентично изживяване...Има много котви от дървени кораби и красиви скали. "Дарданелите" до Варвара и пр.
              Mitsubishi Pajero 3.2 DID --> VW Golf IV 1.9TDi

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

              Зареждам...
              X