Обява

Свий
Няма добавени обяви.

SCUBA Регулатори

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • SCUBA Регулатори

  SCUBA водолазите каквито са повечето от нас пренасят под водата запаса си от газ (въздух и други) необходим за дишане съхранен в резервоар под високо налягане – водолазна бутилка. SCUBA регулаторите подават газа към водолаза в удобно и безопасно за здравето и дишането налягане.

  Основно регулаторите се делят на едностепенни и двустепенни.

  Първия патентован работещ SCUBA регулатор е едностепенният „Aqualung” на Жак Ив Кусто и Емил Ганян. Този водолазен регулатор автоматично редуцира високото налягане на подавания газ от бутилката, до нужното работно налягане, подходящо за дихателната система на човека. Основен недостатък на този регулатор е бил затрудненото дишане с намаляване на налягането на газа в бутилката и за това се е наложило търсенето на други решения. Няма да обърнем специално внимание на принципа на работа на едностепенния SCUBA регулатор, защото в наши дни не се срещат/използват такива регулатори.

  В наши дни, безспорно наложили се като по-рационални регулатори са двустепенните. Те разполагат с два регулатора (две степени), като първия редуцира високото налягане на газа от бутилката до междинно (около 10 атмосфери повече от околното, в зависимост от модели, предназначение и т.н. ), а втория намаля междинното налягане подадено от първата степен до работно (околно).
  Първите степени, според принципа на работа и конструкцията се делят на:

  Диафрагмени – балансирани и небалансирани

  Бутални – балансирани и небалансирани

  Хибриди – които обединяват конструктивни решения заимствани от диафрагмените и буталните

  Нека да разгледаме първо небалансираните първи степени. Те са конструктивно по-елементарни от балансираните, което ги прави с по ниска цена (себестойност), по-малко съставни части (лесни за сервизиране). Разбира се горепосочените преимущества налагат и много ограничения. Небалансираните регулатори, не са толкова прецизни колкото балансираните, разполагат с по-малко на брой изходи за високо и ниско налягане и не се препоръчват за по-големи дълбочини от разрешените за водолази сертифицирани с първа степен по световните системи (PADI OWD и CMAS* и др.) . Поради всички тези причини са предпочитани от центрове и клубове провеждащи водолазни курсове.
  На клипа по-долу ще ви покажем небалансирана бутална първа степен, принципа на работа е същия като този на небалансиран диафрагмен регулатор.

  На следващите клипове ще видите балансирани мембранен и бутален SCUBA регулатори.


  Извинявам се, че единия не е преведен от английски, с мои приятели работим над превода на още много образователни видеоклипове и обещаваме скоро да бъдат публикувани.

  Принципа на работа и на двата е един и същ, но основното предимство на диафрагмените е, че са конструирани така, че не допускат навлизането на вода и други замърсители в самия регулатор. При буталните регулатори, за да сработи системата навлиза вода във вътрешна камера на регулатора и избутва буталото. Тази камера обикновено е изолирана само от един О-ринг, което допуска възможността от навлизане на вода в първата степен. Възможно е и навлизане на замърсители във вътрешната водна камера на регулатора, които да възпрепятстват правилната му работа. Като цяло преимуществата на буталните SCUBA регулатори са, по-ниската цена, по-евтина поддръжка (разликите в цените и за двете не са големи, но сме длъжни да ги отбележим), някои колеги твърдят, че буталните са по-чувствителни от диафрагмените. Безспорно, диафрагмените втори степени са по подходящи за студена вода, гмуркане в лед, в замърсени води и т.н. заради конструкцията си (суха вътрешна камера). Някои производители предлагат бутални регулатори, чиято вътрешна камера е запълнена с незамръзващ флуид, с опит да бъдат конкурентно способни на диафрагмените когато става дума за гмуркане в лед, замърсени води и т.н. Този флуид ги прави по-сложни и по скъпи за сервизиране и може би по „тромави” за работа. От своя страна производители на диафрагмени въведоха серии от свръх балансирани първи степени, които не се различават конструктивно от балансираните, а разликата е в използваните материали и прецизност на изработка (по малък допуск на сглобката и т.н.), което компенсира усилието за вдишване на водолаза при промяна на околното налягане и прави регулатора свръх чувствителен повишавайки комфорта на дишане. Именно свръх балансираните диафрагмени степени може би изпреварват буталните заради комфорта на дишане който предлагат на малка и голяма дълбочина, сигурност в студена и замърсена вода и т.н.

  Като заключение искам да кажа, че няма перфектен регулатор, а има най-добър за вас и условията на гмуркане за които ще го ползвате. Големите производители предлагат широка гама от продукти, за да задоволят всички вкусове. Регулаторите за развлекателно гмуркане, за пътуващи, технически водолази, фотографи, клубове и центрове, професионални водолази и т.н. Всеки един от тези може да бъде идеален за типа на гмуркане за който е разработен и не до там прецизен при друг. Вие сами решете кой е идеалния за вас и ще се радваме ако повече колеги споделят мнения и опит по темата.


  Извинявам се, че поста ми включва само първите степени, но обещавам малко по малко да допълвам.
  Approximately 29% of the Earth is land,the rest is ours...

 • #2
  От: SCUBA Регулатори

  Браво. Полезно и занимателно. Опресних си теорията
  LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

  Коментар


  • #3
   От: SCUBA Регулатори

   Благодаря колега Pacific,
   С мои колеги говорихме за Upstream и Downstream регулатори на едно друго място и реших да се включа с една скромна публикация и тук. SCUBA регулаторите се делят на две групи според разположението на клапана (буталото) спрямо потока на газа, преминаващ през регулатора.
   Ако затварящия клапан (бутало) е от страната на високото налягане от бутилката е Upstream, защото налягането притиска клапана (буталото) и по този начин го затваря. Ако е от страната на ниското налягане (след редуцирането) се нарича Downstream.
   Нека погледнем следния пример, за да се опитаме да обясним принципа на работа и на двата.
   Нека да си ги представим като врата на стая, претъпкана с хора напиращи да излязат навън. Ако вратата се отваря навътре (Upstream), би било много трудно да се отвори заради хората които я притискат и в постоянно напрежение да се затвори отново. Ако се отваря навън (Downstream) би било много лесно да се отвори, но трудно да се затвори отново.
   При Upstream, налягането от бутилката приложена върху клапана „затваря” регулатора, докато при Downstream го отваря, което води до инсталиране на пружина за вторите, която упражнява сила, за да ги затвори.
   И двата принципа на разположение на клапана (буталото) се използват при направата на SCUBA 1-ви степени, като повечето са Upstream. От гледна точка на сервизиране няма особени разлики между двата, интересния момент е, че при Upstream регулаторите междинното налягане се увеличава с намаляването на високото от бутилката. При Downstream междинното налягане намалява с намаляване на високото от бутилката.
   Принципа на работа при вторите степени които са Upstream и Downspream е същия, за това няма да го разглеждам, а като цяло информация за вторите степени на SCUBA регулаторите ще публикувам в следващия си пост.
   Прикачени файлове
   Approximately 29% of the Earth is land,the rest is ours...

   Коментар


   • #4
    От: SCUBA Регулатори

    Извинявам се ако информацията е "леко" суха за повечето колеги! Нашата идея е да запознаем колегите които наистина се интересуват от SCUBA гмуркане, дори и с най-малките детайли от тази област!
    Поздрави!
    Approximately 29% of the Earth is land,the rest is ours...

    Коментар


    • #5
     От: SCUBA Регулатори

     Както казах малко по-горе в моята публикация, за да се постигне висок комфорт на дишане, високото налягане на газа от водолазната бутилка се редуцира до междинно от първата степен на SCUBA регулаторите, след което се намалява до околно от втората степен. В този си пост ще разгледам именно втората степен на водолазния регулатор.
     Принцип на работа на вторите степени:

     Също като първите степени на SCUBA регулаторите, вторите степени биват балансирани и не балансирани. При не балансираните първи степени, се монтира силна пружина която затваря клапана дори и при най-високото предвидено налягане, подадено от първата степен. Докато при балансираните подаденото налягане от първата степен едновременно притиска буталото (клапана) за да го отвори и противодейства само на своята сила, за да го задържи в затворено положение. Пружината която се монтираприлага съвсем малка сила към буталото, за да спомогне за задържането му в затворено положение (принципа на практика е същия и за балансираните и не балансираните първи степени, като газа упражняващ налягане върху степента постъпва от бутилката. Подчертавам го само за тези които не са разбрали това от посочените от нас учебни клипове). Погледнете прикачената снимка!
     Вторите степени биват също Downstream и Upstream както първите, но най-популярни и използвани са конструираните по Downstream метода.
     Съществуват няколко вида втори степени според разположението на клапана (механизма), които са “Classic Downstream”, “Barrel Poppet”, “Titt Valve”, “Servo Valve” и т.н. Няма да ги разглеждам поотделно защото принципа им на работа е общо взето един и същ и ще оставя задълбоченото им опознаване на техниците на SCUBA регулаторите.
     Ще обърна само малко внимание на “Servo Valve” вторите степени, според конструкцията им някои ги наричат двустепенни втори степени и се предполага, че увеличават комфорта на дишане сравнени с традиционните 2-ри степени, но на практика не мисля, че това се случва, а едно е сигурно, сервизирането е по-трудно и съответно по-скъпо.
     Много от сега произвежданите втори степени разполагат с допълнителен болт за настройка на чувствителността, позволяващи на ползващия сам да си настрои колко чувствителен иска да му бъде регулатора. Принципа е елементарен, болт с глава изведена извън корпуса/чашата на втората степен променя натоварването на пружината затваряща буталото. Различните производители проповядват различна философия относно чувствителността на своите 2-ри степени. Някои дават възможност на водолаза да „отваря” своя регулатор до ниво на постоянно изтичане на газ (Free flow), до ниво на „затворено” положение когато дишането е наистина трудно, като идеалния комфорт е някъде посредата. Други предпочитат да наложат малки „ограничения” позволяващи на ползващия да променя налягането от нормално за дишане до много трудно.
     Много колеги предпочитат втори степени с болт за регулиране защото тази опция им позволява да си настройват сами желаната чувствителност, увеличава комфорта при дишане между сервизирането на регулаторите {между сервизите първите степени увеличават големината на подаването налягане, което може да доведе до често неконтролируемо изтичане на газ от 2-рите (Free flow)}. При плуване на повърхността където има по-силни течения или използване на подводен скутер, болта за настройка дава възможност да се намали чувствителността на регулатора, което възпрепятства неконтролируемо изтичане предизвикано от приложеното увеличило се налягане от водното течение или скоростта на движение на скутера. Тази настройка позволява и увеличаване на чувствителността когато водолаза е уморен или задъхан и се нуждае от повече газ. Регулиращата се втора степен позволява освобождаването на пружината в механизма когато регулатора не се ползва, което увеличава живота му.
     Разбира се тези втори степени имат и противници твърдящи, че всички регулатори трябва да са изработени и настроени така, че да не се нуждаят от допълнителна, ръчна настройка. Някои твърдят, че фирми налагат производството на втори степени с болт за регулиране на чувствителността поради несъстоятелността да произведат добре регулирана втора степен без тази настройка.
     Нека да ви дам един смел пример с избора на скоростна кутия при автомобилите. Автоматичната такава предоставя огромно удобство за ползващия, като шофьора не е нужно да следи постоянно оборотите на двигателя, да преценя ситуацията и превключва предавките непрекъснато. По същия начин, нерегулиращите се втори степени лишават водолаза от допълнителни/досадни настройки. Но все пак, професионалистите, състезатели и т.н. предпочитат ръчни скоростни кутии, като едни от най-елитните/класически автомобили се предлагат само с такива. Разбира се, примера е твърде смел, защото при регулиращите се 2-ри степени не се налага да се променя настройката толкова често по време на гмуркане, колкото често сменяме скоростите на нашите автомобили с ръчни скоростни кутии по време на шофиране!
     Показателен е фактора, че много от най-популярните производители на регулатори предлагат втори степени и от двата вида, за да могат да задоволят всички потребности и предпочитания.
     Както посочих в моя първи пост в тази тема, вие сами избирате най-добрата екипировка за вас, според типа на гмуркане който практикувате и т.н. Желая ви успех в избора и силно се надявам, че сам ви бил полезен!
     Прикачени файлове
     Approximately 29% of the Earth is land,the rest is ours...

     Коментар

     Активност за темата

     Свий

     В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

     Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

     Зареждам...
     X