Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Курсове за катерене

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Курсове за катерене

  Здравейте,

  Искам да се запиша на подобни курсове, нещо като това: http://climbnsa.com/%D0%BA%D1%83%D1%...1%D1%82%D0%B5/

  Бихте ли ми препоръчали, някое подобно място, където човек може да се научи да се катери по такава стена? Става въпрос за София.
  Имам и въпрос, към някой който е минал такъв курс или е добре запознат. Изисква ли се сериозна физическа подготовка от моя страна предварително преди записване на курса?

  Надявам се да съм улучил правилният раздел.
  Поздрави

 • #2
  От: Курсове за катерене

  Бих ти препоръчил този клуб http://www.verticalworldbg.com/, те също организират подобни курсове. Инструктори са им много добри, един от тях е Дойчи, Дойчин Боянов, е първият българин, изкачил Еверест - "покрива на света", без кислород и завърнал се от него.

  Коментар


  • #3
   От: Курсове за катерене

   Надявам се отговорът ми да не идва прекалено късно.

   Аз съм минал началния курс в НСА ( при Стамбо и Фазата ). В общи линии на него човек се научава как да използва екипировката, както и някои основни правила при катеренето. Тоест курсът поставя основата, която дава възможност на човек да продължи нататък сам ( при добро желание ).
   Както всеки друг спорт, този също изисква поне някаква физическа подготовка. Естествено и всеки локум може да се пробва, но няма да може да изпита пълното удоволствие, което предоставя катеренето.
   Ако не се лъжа в СФ има 3 стени - СУ, Бонсис и НСА.
   Стената на НСА има маршрути с всякаква трудност - от начинаещи до експерти. Също така в цената на посещението влиза и екипировката - десендьор, седалка, въжета. Стената на Бонсис като цяло ми се струва насочена за по-напреднали ( поне като я посетих веднага след откриването ). Екипировка се отдава срещу допълнително заплащане.
   В СУ не съм ходил, но на снимки изглежда доста тясно.

   Бтв.. търся си свръзка за НСА.. поне 75

   Коментар


   • #4
    От: Курсове за катерене

    Аз съм карал при Петко Тотев (качи Еверест при втората българска експедиция преди 6 години). Моят курс беше по-различен - "работа на височина", но част от упражненията се водят в залата на СУ. Петко Тотев е много добър инструктори и човек с голям опит.
    По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

    Коментар


    • #5
     От: Курсове за катерене

     Не бих ти препоръчал нито една стена като за начало, всички те създават нагласа за алпинизма като за спорт. А в този смисъл дали ще се набираш на лост или ще се гърчиш на стена, няма никаква разлика. Иди в алпийски клуб, избери си който е да е. Още на първата седмица ще идете на Комините или на Лакатник, ще пипнеш скала. Ще придобиеш уважение към камъка, внимание към осигуровката, ще видиш какво е да ти виси живота в ръцете на друг и ти да държиш живота на партньора си в ръцете си. Чак след това можеш да обикаляш стените за тренировка.
     www.offnews.bg

     Коментар


     • #6
      От: Курсове за катерене

      Улучили сте раздела, но надали ще улучите на човек тук, който да ви обясни в детайли за какво става въпрос. А и писмено изисква много труд. Хората, които горят в тази дейност и наистина могат да катерят, най вероятно и не знаят за този форум. А и не е задължително да са "хора".

      Има огромна разлика между "катерене" и "алпинизъм". А за подразделенията в тези условни термини може да се напише съвсем спокойно докторантура, философски трактат - на който - каквото му хареса. Вие сам трябва да си отговорите на въпроса, какво ви вълнува.

      С една дума, за да се катерите по спортни стени, или скали изобщо няма нужда да се занимавате с алпинизъм. Например българите качили Еверест са посредствени катерачи по стандартите на съвременното спортно, скално, Биг Уол и т.н. катерене.
      Реално и в Бг. има момичета, които ще катерят с усмивка там, където големите, сурови мъжаги (иронизирам клишето "алпинист") няма да могат да направят дори едно движение. С това не омаловажавам тези хора, напротив!. Просто показвам, че говорим за различни неща.


      И тъй като сте поставили конкретни въпроси. Ще ви отговоря накратко.

      Навсякъде от изброените по-горе места, ще ви научат да боравите с въже, инвентар и прочие "алпийски техники". Но на вас не ви трябва само това. Катеренето отдавна е преминало "геройските времена", това е спорт, изкуство - който както иска да го нарича, с изключително много аспекти. Вие трябва да изградите цял набор от качества.
      Проблемът е, че в България няма истинска школа, място където да отидеш и да те подхванат. Това, че някой е добър катерач, не значи че е добър педагог.


      Конкретно за физическата подготовка.
      Не мога да ви отговоря на този въпрос еднозначно. Просто не знам какво разбирате под това. Един вид „физическа подготовка” ще ви помогне, друг ще ви пречи. Катеренето е многоаспектна дейност и се учи с катерене(правилно!). Само един пример – човек, набиращ се спокойно на лява, дясна ръка, 31 с две,веднъж с 55 килограма тежест, не може да направи нищо по конкретен скален маршрут, където трътлеста девойка, която не може да се набере дори веднъж води с резерв.

      Но това е дълга тема. Ако иска да мине от едно ниво нагоре, трътлестата девойка трябва да поотслабне и да започне да се набира. А младежът за начало да се научи да стъпва.


      Ако сте силен, това ще ви пречи в началото Но ако сте съзнателен, в това да източвате тежестта на правилното място (най-често към краката) неусетно, силата ще стане ваш приятел там където ви трябва.
      Техниката и силата в катеренето вървят заедно, там те са една дума!

      Да сте лек на килограми е предимство, но само по себе си не. Има масивни катерачи, които са на световно ниво.

      Изписах цял роман с глупости.


      Ще си позволя да ви дам един съвет.
      Отидете в Софийския университет, купола от страната на спирката на 280.Малко е трудно да се намери първия път – питайте, там има зала

      Намерете Явор Панов – той отговаря за това място. Разкажете му искрено какво искате и го помолете за съвет. Къде да запишете курс, съгласен ли е да ви наглежда и т.н. И слушайте внимателно какво ви говори, защото той ще низ постави на вашето ниво десетки години свой труд и терзания. Той ще ви насочи. Но му влезте под кожа,.

      Трябва и да по прочетете доста. Има толкова много информация, която трябва да прекарате през жилите си.


      Още няколко съвета, да ви топлят нощем ..Ако те ви останат от цялата работа, ще са си стрували усилията да пиша.


      - Не пестете от еспадрили за катерене, трябва да са ви по мярка (много дълга тема, трябва да ви убиват - но на курса, ще ви светнат)

      - Мислете за краката, не толкова за ръцете.

      - Първата година, две – не пипайте много малките хватки – на сухожилията им трябва време, на вас също.

      - Възстановяването е не по-малко важно от тренировката. То е тренировка!

      - Забравете за своето его. Не се изсилвате, падайте, отказвайте се.. Не мислете какво другите мислят за вас. Ще впечатлите само тези, които не разбират. Не е важно да стигнете до горе, да се изкатерите до края! Важно е да се изградите като техника, мускулатура, сухожилия ПРАВИЛНО. Всичко друго ще дойде от само себе си. Колкото по стриктни сте в последния ми съвет, толкова по бързо ще напреднете! Но е много труден за спазване – във всяка дейност.Аз лично не винаги успявам. Пуякът в мен е по важен.


      Моля Ви, ако ходите при човек като Явор, който гори в това, което прави – направете си равносметка. Ще „работите” ли здраво,днес, утре след година

      Успех.

      Коментар

      Активност за темата

      Свий

      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

      Най-много потребители онлайн 7,066 в 14:57 на 11-07-20.

      Зареждам...
      X