Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"до 4000 оборота"-така ли е?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• "до 4000 оборота"-така ли е?

Здравейте,
    Искам да ви питам по отношение на оборотите, с които може да се движи дълго една кола. Казвали са ми, че една бензинова кола не трябва да се кара дълго с повече от 4000 об./мин. Това така ли е?
    За да бъда по-конкретен: Тойота Авенсис , бензин (газ), 2.0, 16V, 1998г, макс.въртящ момент 178нм/4400об . Движението е по магистрала, в продължение на 10-12 часа.
    Иначе Витарата ми трудно вдига над 4000 об.на 5-та скорост. Затова я карам с до около 3500об.(110-120км/ч). При нея този въпрос не стои.
    Последно редактирано от Stanchev; 22-01-10, 11:29. Причина: граматическа грешка

До: "до 4000 оборота"-така ли е?

Всеки двигател най обича да го карат на половината от оборотите на червения сектор смятай сам,аз моята цбр-ка и на 16000 оборота я карам и и е кеф.
    TLC 120 Executive 3.0 D-4D,163 h.p.
    Honda CBR 4cyl/4str/105 h.p.
    Honda Boad 4m/Yamaha 15 h.p.
    Всички превозни средтсва за мен са просто начин да ида за риба

Коментар

Всеки двигател е различен, и всеки се чувства най-добре в различни обороти. Общо взето му е най-добре там, където въртящия му момент е най-добър.

Ама... карай както на таб ти е кеф, а ако колата е кекава, просто я смени. Но си мисля че точно с тая тойота проблем няма да имаш.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ами то има едни графики, които е добре човек да е прегледал, карайки за по-дълго време даден автомобил...

Напр графиката на въртящ момент спрямо оборотите, разхода на гориво при различна скорост..

Като се разгледат тези картинки, и се помисли върху видяното, човек има обективен поглед върху това, как правилно да експлоатира возилото си.

Коментар

Едва ли ще се заровиш в графиките но общо казано :
          ако търсиш ускорение гледай високите обороти и по ниска предавка (тук за разход не питай щото е чудовищен ).
          ако търсиш икономичност гледай да караш на по висока преавка с по малко газ ( но това не означава да държиш мотора под 1500 об./мин. и да тресе)
          не мога точно да разбера въпроса. може би питаш дали ще навредиш на мотора ако го караш на повече от 4000 об./мин. и отговорът ми е не . просто си сменяи маслато на всеки 10000км. и гледаи да наливаш хубаво такова, а не някой менте . Моя дизел редовно се предвижва от точка "А" до точко "В" на около 4000-5000 об .(дизелът е по ниско оборотен от бензина) и не дава признаци на умора . меря му компреия и тя е в рамките на нормалното . С турбото също нямам проблем. Тъкмо ще му раздвижа малко геометриятя .
          Та отговора ми е спокойно можеш да си го караш и над 4000 об. няма да му навредиш .Единственото на което ще навредиш е джобът когато отидеш на бензиностонцията да наливаш бензин

Коментар

Първоначално публикуван от maladec Преглед на мнение
            ако търсиш икономичност гледай да караш на по висока преавка с по малко газ ( но това не означава да държиш мотора под 1500 об./мин. и да тресе)
            На някои двигатели това (по-големи кубатури - 3 литра и нагоре) това са нормални обороти при "крейсерска скорост" 120 км/ч. и нищо не тресе. Конкретно на пълен инжекцион 2,0 литра, като в зададения въпрос някъде към 150 км/ч. и нагоре оборотите са около и над 4000 по мои наблюдения (е, на "Авенсис" не съм гледал ). Ако "гониш" по матистралата с над 160, никакъв проблем не е 2-3 часа и повече (но в БГ едва ли ще успееш да поддържаш толкова време тази скорост - все ще се наложи да намаляваш тук-там) да си с такива обороти и по-високи.
            България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

[QUOTE=Stanchev;1007438]Здравейте,
              Искам да ви питам по отношение на оборотите, с които може да се движи дълго една кола. Казвали са ми, че една бензинова кола не трябва да се кара дълго с повече от 4000 об./мин. Това така ли е?

Това важеше за ЗАЗ и Москвич.
              Нещата понапреднаха. Карай си я със здраве и да те слуша.
              Още повече, написал си къде и е мах. въртящ момент.

Коментар

Аз също съм си задавал въпроса и не съм стигнал до конкретен отговор. Когато караме мотора във средни за него обороти печелиме по-високо налягане на маслото, по-добро охлаждане от това че водната помпа прави по-голям дебит и от факта че радиатора се обдухва също по-добре. И всичко това е ПО-ДОБРЕ спрямо ниски обороти!!! Обаче пълно щастие няма. При тези средни и над средни обороти има един много важен фактор. А именно покачване на температурата на маслото. Като цяло неща тук зависят от конкретното масло(тук говоря за каса на качество на маслото не за неговия вискозитет и температурен индекс). Състояние на мотора незнам дали участва в този фактор. Важното е че когато си напечеме добре маслото то започва да си губи смазочните качества!!! Висока температура на маслото е = намаляването на вискозитета значи ниско налягане, което е не добро мазане.

ПП - Знам годе-долу какво се случва в мотора, обаче кео е правлно немога да кажа. Аз лично бензинката си я карам до около 4000 оборота. Маслото което ползвам е Мотул 4100 10-40 турбо лайт.

Коментар

Благодаря!

Разбрах. Действително ме интересуваше дали ще навреди на двигателя. Това което чета в отговорите съвпада с моето мнение, а бяха ми казали поне 2-3 души, единият майстор, че над 4000 об.дълго каране бързо се скапва двигателят. И все като карам и премина тази граница започвам да се чувствам някак некомфортно.. Сравнително често пътувам по около 1000 км наведнъж (България-Гърция). На доста места в Гр може да се кара нормално с 150-160км/ч и повече, а пък на 4000об.Авенсиса е към 140-145.

Коментар

Ако си прегреш добре маслото спокойно си блокираш мотора. Искаш да караш Авенсиса с над 4000 оборота просто се застраховай от проблеми като сипеш хубаво масло. Нещо от рода на "Яко" или "Марли" като и на двете фирми визирам само високия клас.
                    Ще ти дам пример за да ме разбереш какво имам в предвит. Мой приятел участва в състезанията провеждани в с.Калояново. Той кара италианско преследване. Както и да е прави 3 обиколки на пистата. За трите обиколки Клиото 2.0i 16v 150hp се задъхва добре(кара само в лютеницата почти). След обиколките колата излиза от пистата. Когато тя беше с Мотул точния модел не го знам при желание мога да го питам уредите показват следното. Температура на масло 150-160 градуса налягане на маслото при празен ход на мотора "0"(или поне уреда не го отчита) Същото каране същата околна температура но с Марли 5-40 колата излиза от пистата с температура на маслото 100-110 градуса и налягане над 1,5 бара. Ти си направи извода. Ще ти дам жокер, предния мотор на колата беше тотална щета, защото в колата ги нямаше уредите показващи истината.

ПП - Смятам че примера ми е удачен. Колегата иска да кара все пак 1000км при тези обороти.

Коментар

Първоначално публикуван от IvanVG Преглед на мнение
                      Ако си прегреш добре маслото спокойно си блокираш мотора. Искаш да караш Авенсиса с над 4000 оборота просто се застраховай от проблеми като сипеш хубаво масло. Нещо от рода на "Яко" или "Марли" като и на двете фирми визирам само високия клас.
                      Ще ти дам пример за да ме разбереш какво имам в предвит. Мой приятел участва в състезанията провеждани в с.Калояново. Той кара италианско преследване. Както и да е прави 3 обиколки на пистата. За трите обиколки Клиото 2.0i 16v 150hp се задъхва добре(кара само в лютеницата почти). След обиколките колата излиза от пистата. Когато тя беше с Мотул точния модел не го знам при желание мога да го питам уредите показват следното. Температура на масло 150-160 градуса налягане на маслото при празен ход на мотора "0"(или поне уреда не го отчита) Същото каране същата околна температура но с Марли 5-40 колата излиза от пистата с температура на маслото 100-110 градуса и налягане над 1,5 бара. Ти си направи извода. Ще ти дам жокер, предния мотор на колата беше тотална щета, защото в колата ги нямаше уредите показващи истината.

ПП - Смятам че примера ми е удачен. Колегата иска да кара все пак 1000км при тези обороти.
                      Какво им е 4000об. за бензинов двигател? На пистата на 5-та или 6-та кара?
                      Къде е писта, къде е магистрала?
                      Не си ли ходил към Германия?

Коментар

Мотори на лодки много подобни на такива слагани по коли, трактори, камиони... редовно ни се налага да ги караме 200-300 оборота под червеното. Със дни. Най-дългото, което си спомням беше 18 дни. До ламарината. В Неделя се гаси и се сменя масло. И пак до ламарината. Оборотите на някои от тия мотори и те са около и над 4000. Това при кола е равносилно на 3840 км на ден или 26 880 км. на седмица /приемаме за скорост 160 кн/ч/. И след това ръчкане правят химически анализ на маслото. И си е наред. Хубаво масло и ... карай с максималната разрешена скорост.
                        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Хубав и добре поддържан двигател не се чупи толкова лесно ! Това с до 4000 об. го забрави . Колата ти може много повече . Двигател се прецаква най- често когато се кара без масло или без охладителна течност . Друг е въпросът на колко точно километра са ни колите в България .Относно температурата на маслото на борд компютъра ми показва 82 градуса .Това обаче е при дизел ТДИ . Незнам как стой въпросът при бензиновите мотори . Ако има някой компетентен човек бих се радвал да сподели знанията си с нас .

Коментар

едно време като излезе Лада Самара бяха й правили тест Москва-Лисабон... Средна скорост над 110кмч т.е. реално постоянна 150-160 като се отчита и времето за преминаване през граници, бавни участъци, зареждане с бензин и т.н. имаше го в "За рулем"

Един от малкото проблеми при теста бил, че падала пружината за връщане на газта...
                            и това с допотопен двигател, сглобен в СССР

За Тойота Авенсис - никакъв проблем! То за дизеловия авенсис няма да е проблем пък какво остава за бензиновия...

Имал съм чисто ново Пунто 55 на времето - караше се само на 5ск /щото нямаше 6-та/ от 60кмч вървеше добре - та до 150-160 и повече /като отчетеш грешката от скоростомера това са 140-150/ - 5000 оборота... В такъв режим съм го карал по 1 час без прекъсване...
                            Напоследък карам дизели - 3000/мин на пасата за 150кмч по ЖПС това ми е "крайцерската" скорост за неограничени разстояния... С повече не карам за дълго (макс 30 минути докъм 180), че става висока скоростта, шуми, има трафик и т.н.

От техническа гледна точка за бензинов с макс мощност при 5500-6000 оборота, 4000 не са никакъв проблем... А има бензинови например Хонда със 7000 и повече номинални обороти - за тях и 5000 не са проблем...

От практическа гледна точка - когато излезеш на пътя, караш на 5 /или съответната най-висока предавка/ със скоростта, която ти е комфортна, а оборотите зависят от колата няма какво да ги умуваш...
                            Маслото което слагаш /особено пък на съвременна кола под 10г/ е съобразено с максималните обороти на двигателя и няма какво да го мислиш...

По разумно би стоял въпроса "при колко оборота да превключвам на по-горна предавка", защото на дълъг път /първокласно шосе или магистрала/ се подразбира, че си на 5ск и е ясно, че няма да включиш 4-та за постоянно...
                            Ако те интересува при колко кмч колата е най-икономична на дълъг път, тогава "до 4000об" е логечно ограничение... даже към 3000...
                            помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

сега видях това за Гърция... избягвай да караш над 150 там (не превишавай над 30кмч)- гадни копелета са и стоят по магистралата с лазери и камери...
                              Не е като в Германия или Австрия, където за 35кмч превишение ме глобиха 35 евро и след 5 минути вече бях отново на път...
                              помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X