Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво означават абревиатурите на различните системи?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какво означават абревиатурите на различните системи?

Забелязах, че много колеги бъркат значението и действието на повечето системи в автомобилите(DSC, ESP, ETC и т.н.), за всички е ясна само ABS.
    Затова предлагам знаещите участници да споделят с другите какво означават абревиатурите на различните системи и коя за какво служи и как действа...

До: Какво означават абревиатурите на различните системи?

Напълно подкрепям предложението.

Коментар

ETC - Electronic Traction Control
      DSC - Dynamic Stability Control
      ESP - Electronic Stability Program
      HDC - Hill Descent Control

Първите три подпомагат сцеплението, а последната помага при спускане, но някой по-запознат да казва как работят точно.
      Jeep Cherokee 2.5 Tdi VM '96

Коментар

Тук - http://auto.howstuffworks.com/cg-suv-safety2.htm са описани основните неща. Относно съкращенията, всеки производител си слага каквото си измисли:

Anti-skid systems, often referred to as electronic stability control (ESC), go by other names depending on the manufacturer. GM calls it StabiliTrac, Ford dubs it AdvanceTrac, and Chrysler calls it Electronic Stability Program (ESP). Other names include Vehicle Dynamics Control - VDC (Subaru), Dynamic Stability Control - DSC (Volvo), Vehicle Stability Assist - VSA (Honda) and Vehicle Stability Control - VSC (Toyota).
        Но в общи линии основните са описаните от Pavlin.
        ABS е ясно - сензор брои оборотите на колелото при натисната спирачка, и ако прецени че то приплъзва(т.е. оборотите му са по-малки от на останалите), отпуска спирачката за да може колелото да превърти, иначе колата почва да се върти около това колело.

ESC(ESC,DSC,VDC,VSA..) - Тук задължително трябва да има Yaw сензор - който отчита завъртането на колата, мисля (но не съм сигурен) че това е жироскопичен сензор. Той преценя кога колата се движи в нежелана посока(примерно - движи се направи а сме завъртяли волана или обратно..). Съответно през ESC системата се блокират съответните колелета(обратно на АБС-а), за да може колата да се завърти около това колело и да изправи посоката на движение. Например - правим десен завой на лед, колата продължава да върви напред, ESC-то блокира задно дясно колело, колата почва да се върти около него, т.е. завива вдясно. При ляв завой блокира задно ляво колело. Това е основната функция, вече има по-сложни сценарии при по-сложни маневери.

HDC - Hill Descent Control - това в общи линии просто задържа спирачката за няколко секунди след отпускане на съединителя, при движение по баир, след като прецени, че колата почва да се движи е нежеланата посока.
        Вярата в конспирации е опростяване, което ни помага да обясняваме всичко.

Коментар

Пускам като отговор на предното ми мнение, защото не ми дава да го редактирам, а си открих няколко грешки. Ако може модератора да обедини двете мнения.

Относно Hill Descent Control - объркал съм го с Hill Holder Control системите.

А Hill Descent Control - (http://en.wikipedia.org/wiki/Hill_Descent_Control_system) - система, която използва ABS-а при слизане по наклон, като предотвратява ускорение на автомобила без да е натисната газта, съответно и следи да не блокира някое колело и да се завърти автомобила.

Коментар

На няколко место съм забелязал надпис автомобилът е снабден със система за електронна стабилност и със звездички "абревиетурата ESP е запазена марка ва Даймлер-Крайслер".

Интересното е, че уточнинието го виждам за японските марки, а Ауди и Би Ем ДабълЮ например също пишат дириктно че возилото им има ESP, без да уточняват че наименованието е панент на Даймлер-Крайслер.
            BMW E 46 Sedan,

Коментар

Първоначално публикуван от imageo Преглед на мнение

ESC(ESC,DSC,VDC,VSA..) - Тук задължително трябва да има Yaw сензор - който отчита завъртането на колата, мисля (но не съм сигурен) че това е жироскопичен сензор. Той преценя кога колата се движи в нежелана посока(примерно - движи се направи а сме завъртяли волана или обратно..).
              Да има си сензор ..... само, че няма нищо общо с жироскопа ..... за жалост.
              Само си помисли: "Колко струва един жироскоп"
              Та ... най-тъпите са с една съчма в ампула, малко по-скъпите са с живак (или нещо подобно проводящо).
              На много интересно място са на А-клас ..... даже имаше накаква "мода" да ги гепят, дори по автомивките ...
              Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

АSR (anti slip regulation) - електронна система разпределяща въртящия момент на двигателните колела постедством:
                - управление на спирачната система на всяко от колелата.
                - регулиране оборотите на двигателя.

ЕSP (electronic stability program) - eлектронна стабилизираща програма, предназначена да подържа траекторията на автомобила, зададена чрез кормилното управление. Работи посредством два датчика (на кормилния вал и на пода на купето), спирачната система и оборотите на двигателя.
                Весела Нова Година!

Коментар

http://en.wikipedia.org/wiki/Yaw_rate_sensor

Определено не вярвам да има истински жироскоп в автомобила, но явно ми е останало отнякъде в главата това. А то всъщност е устройство, което работи на сходен принцип като жироскопа - пиезоелектрическо или микромеханично устройство според wikipedia.

Друга система, която може да се спомене е SLS - Self-leveling system, или система за автоматична корекция на нивото - обикновено това са специални задни амортисьори, които над определен праг на натиск имат механизъм за компенсация. Ето един патент за такъв газов амортисьор(Self-leveling dual spring rate strut).

Коментар

EBD - electronic brake differencial(distribution)

Система която действа подобно на блокаж на диференциала. Посредством ABS следи за движението на двете двигателни колела и прилага спирачно усилие на това което се върти, при условие, че другото има по-добро сцепление и е неподвижно.

Коментар

ОФФ: Има жироскопи на последния рейндж. Мисля че бяха три броя, пак по памет мисля че се въртяха на 27к оборота. Когато му разкачаш акумулатора не трябва моментално да го закачаш за да не повредиш жироскопите. Има някакво време което трябва да мине преди да се закачи отново полюса.
                      "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

http://www.insbook.info/index.php?op...id=12&Itemid=6

Това е линк към основните (най-използвани) съкращения, като цяло при автомобилите,от които някои са преведени на български език.
                        LZ1HRD

Коментар

Браво браво много добра тема от много време се запитвам за теси наименованя
                          0885 297985,мтел-Радо
                          0876 556870,виваком като домашен

Коментар

http://tgr.az/forum/lofiversion/index.php/t345.html
                            Още един богат на съкращения сайт, за съжаление на руски, но повечето неща се разбират.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X